Dodaj do ulubionych

Nasz globtroter

26.05.16, 12:18
Prezydent wziął w podróż małżonkę i udał się do Kanady. Tylko że - jak się okazało - A.Dudy nikt do Kanady nie zapraszał. Więc on zaprosił się sam. Nasz ambasador w Ottawie wysłał do ichniego MSZ pismo, że w dniach takich i takich do Kanady przyjedzie prezydent RP, prosimy zatem o zwyczajowe potraktowanie wizyty. Czyli o VI-owskie potraktowanie po przylocie oraz ochronę.
Ambasada załatwiła poza tym spotkanie z gubernatorem Kanady i premierem. Gubernator przyjął go chętnie, jak głowa państwa głowę państwa. Oficjalnie jest reprezentantem królowej brytyjskiej, uprawnień żadnych nie ma,więc musi czymś zabić nadmiar wolnego czasu.
Gorzej było z premierem Justinem Trudeau. Premier przyjął A.Dudę nie w swojej siedzibie, ale w parlamencie, nie zaprosił na lunch, tylko przy herbatce spędził z nim parę minut. Spotkanie minimum.
Tyle Dudowego pobytu w Kanadzie, że spotkał się z Polonią i pojechał nad wodospad Niagara. Popatrzeć.
Obserwuj wątek
    • mariner4 Re: Nasz globtroter 26.05.16, 13:13
      Powinien sobie przyznać medal "Za zasługi dla rozwoju turystyki".
      W końcu jest członkiem jednoosobowej kapituły odznaczeń. No nie?
      Zwracam uwagę na słowo "członek"
      M.
      • sun_jatsen Re: Nasz globtroter 26.05.16, 13:20
        mariner4 napisał:

> Powinien sobie przyznać medal "Za zasługi dla rozwoju turystyki".
        > W końcu jest członkiem jednoosobowej kapituły odznaczeń. No nie?
        > Zwracam uwagę na słowo "członek"
        > M.

Jeszcze do niedawna każdy "członek" w tym i prezydent Kwaśniewski stał 9 Maja na Placu Czerwonym w Moskwie, nie ważne, że w trzecim rzędzie.
        www.polskieradio.pl/7/129/Artykul/1370440,Tomasz-Nalecz-prezydent-nie-dostal-zaproszenia-na-rosyjskie-obchody-zakonczenia-II-wojny-swiatowej
      • buldog2 Re: Nasz globtroter 26.05.16, 13:25
        Nie dziwota. Przecież jest członkiem.
        Członkiem Kapituły i in., ale przede wszystkim członkiem prezesa PiS(b). Partii prezesa.

--
        Sztandar PiS dumnie powiewa - © xyz_xyz1.
        • mariner4 Re: Nasz globtroter 26.05.16, 15:16
          I członkiem członka.
          M/
    • sun_jatsen Re: Nasz globtroter 26.05.16, 13:14
      Rzeczywiście bezczelny ten nasz prezydent, zamiast udać się 9 Maja do Moskwy na obchody zwycięstwa jednej zbrodniczej ideologii nad inną zbrodniczą ideologią, on udał się nieproszony do Kanady.
      • buldog2 Re: Nasz globtroter 26.05.16, 13:22
        Co prawda to prawda.
        9 maja prezes Kaczyński wystąpił z Orędziem do przyjaciół Moskali, tradycji powinno stać się zadość.

--
        Sztandar PiS dumnie powiewa - © xyz_xyz1.
      • uu1 Re: Nasz globtroter 26.05.16, 13:47
        sun_jatsen napisał:

> Rzeczywiście bezczelny ten nasz prezydent, zamiast udać się 9 Maja do Moskwy na
        > obchody zwycięstwa jednej zbrodniczej ideologii nad inną zbrodniczą ideologią,
        > on udał się nieproszony do Kanady.
        Niesłychanie ciekawy jest Twój post. Wprawdzie nie na temat ale mniejsza z tym. Proponuję abyś zastanowił się nad taką hipotetyczną sytuacją. W 1944 r. Rosjanie dochodzą do Bugu i zawierają pokój z Niemcami.

-----------------
        • sun_jatsen Re: Nasz globtroter 26.05.16, 16:10
          uu1 napisała:

> sun_jatsen napisał:
          >
          > > Rzeczywiście bezczelny ten nasz prezydent, zamiast udać się 9 Maja do Mos
          > kwy na
          > > obchody zwycięstwa jednej zbrodniczej ideologii nad inną zbrodniczą ideo
          > logią,
          > > on udał się nieproszony do Kanady.
          > Niesłychanie ciekawy jest Twój post. Wprawdzie nie na temat ale mniejsza z tym.
          > Proponuję abyś zastanowił się nad taką hipotetyczną sytuacją. W 1944 r. Rosjan
          > ie dochodzą do Bugu i zawierają pokój z Niemcami.

Nie się nawet co zastanawiać na hipotetycznymi sytuacjami, kiedy jedna zbrodnicza ideologia starała się zniszczyć inną. Polska i tak wyszła na tym jak Zabłocki na mydle, gdyż Churchill i Roosevelt sprzedali nas Stalinowi, który wziął w swoje posiadanie dodatkowo pół Europy.
          • xystos Re: Nasz globtroter 27.05.16, 12:42
            "Mój nick freies_man "poległ" z cenzurą FK. Nie mogę zakładać nowych wątków"

..nie jesteś sam,na tym forum to dowód
            uznania moderatorów tego forum
            ja od paru lat nie mogę zakładać tematów ,zaczęło się od forum "Bliski Wschód" .
            • sun_jatsen Re: Nasz globtroter 27.05.16, 12:55
              xystos napisał:

> "Mój nick freies_man "poległ" z cenzurą FK. Nie mogę zakładać nowych wątków"
              >
              > ..nie jesteś sam,na tym forum to dowód
              > uznania moderatorów tego forum
              > ja od paru lat nie mogę zakładać tematów ,zaczęło się od forum "Bliski Wschód"
              > .

Wiem, że nie jestem obojętny moderatorom tego forum i morskiemu potworowi.
              Wiem, że mnie "wyklinują" owieczki z PO, dlatego wybaczam moderatorom i opiekunowi forum, bo nie wiedzą co czynią.
              • jureek Re: Nasz globtroter 27.05.16, 14:03
                sun_jatsen napisał:

> Wiem, że nie jestem obojętny moderatorom tego forum i morskiemu potworowi.
                > Wiem, że mnie "wyklinują" owieczki z PO,

Dlaczego uważasz, że tylko owieczki z PO Cię wyklikują? O ile dobrze pamiętam, to przedstawiałeś się jako ktoś z boku trzymający taki sam dystans do PiS-u, jak i do PO. To już nieaktualne?
                • sun_jatsen Re: Nasz globtroter 27.05.16, 14:36
                  jureek napisał:

> sun_jatsen napisał:
                  >
                  > > Wiem, że nie jestem obojętny moderatorom tego forum i morskiemu potworowi
                  > .
                  > > Wiem, że mnie "wyklinują" owieczki z PO,
                  >
                  > Dlaczego uważasz, że tylko owieczki z PO Cię wyklikują? O ile dobrze pamiętam,
                  > to przedstawiałeś się jako ktoś z boku trzymający taki sam dystans do PiS-u, ja
                  > k i do PO. To już nieaktualne?

Aktualne.
                  Ale faktycznie więcej dokuczam pe-owcom.
        • x2468 Re: Nasz globtroter 27.05.16, 15:32
          "Niesłychanie ciekawy jest Twój post. Wprawdzie nie na temat ale mniejsza z tym. Proponuję abyś zastanowił się nad taką hipotetyczną sytuacją...'
          Chcesz aby Jatsenowi świetnie zadbany wyglancowany musk siem rozpuknął?
      • ave.duce Re: Nasz globtroter 26.05.16, 14:53
        Mógł zostać w umiłowanej Ojczyźnie.

ps. Kanada +/- dwa razy bliżej niż Peru - niech Du..cośtam, cośtam leci jeszcze raz.
    • mara571 czego wy nie zrobicie, aby uderzyc w prezydenta 26.05.16, 13:24
      klamstwo jest oczywiscie najwazniejsza bronia, zwlaszcza, kiedy sie je powiela wszedzie. To stara sprawdzona metoda sowieckiej propagandy stosowana juz przez ojcow i dziadkow wspolczesnych dziennikarzy. Patrz Resortowe dzieci. Media.

Cytuje Rzeczpospolita:
      "Prezydent poinformował też, że przed szczytem NATO w Warszawie w lipcu złoży jeszcze wizytę m. in. w Kanadzie na zaproszenie premiera tego kraju.

To mialo miejsce w koncu marca 2016, w Waszyngtonie, jest nawet w sieci film z ta wypowiedzia przydenta Dudy. Ale co ja pisze, przeciez wedlug was, Duda nie byl w Waszyngtonie, tam byl przywodca KOD-u. Mozna nawet na Facebooku znalezc jego zdjecia przy stacji metra, w pokoiku u Brzezinskiego. Zdjec z Bialego Domu nie opublikowano, bo sa objete tajemnica panstwowa USA.

Zmartwie cie dodatkowo: prezydent z malzonka leci jeszcze w czerwcu do Krolestwa Danii. Pisza coprawda, ze na oficjalne zaproszenie, ale wy wiecie lepiej: sam sie wprosil.

A tak na marginesie: czy zdajecie sobie sprawe, ze probujac wysmiac prezydenta oslabiacie sam urzad?
      Byc moze Polacy wybiora za kilka lat przedstawiciela waszego obozu i jego autorytet bedzie nadszarpniety od samego poczatku. Robiliscie to juz L. Kaczynskim, a pozniej rykoszetem dostal Komorowski. Inna sprawa, ze swoim prostackim zachowaniem sam dostarczal paliwa.
      • uu1 Re: czego wy nie zrobicie, aby uderzyc w prezyden 26.05.16, 13:53
        > A tak na marginesie: czy zdajecie sobie sprawe, ze probujac wysmiac prezydenta
        > oslabiacie sam urzad?
        Ciekawe stwierdzenie. Szacunek do urzędu nie przekłada się automatycznie na osobę, której suweren powierzył (tymczasowo) daną funkcję. Siła urzędu wynika z konstytucji, szacunek do osoby zależy od jej zachowania.
        ------------------------
      • x2468 Re: czego wy nie zrobicie, aby uderzyc w prezyden 26.05.16, 14:03
        Limuzynę rozwalił, śniegu brak wiec się sierotka nudzi. W Kraju się z niego śmieją, Kaczyński i reszta maja go za nic wiec pojechał odpocząć do obcych.
        Piszesz o osłabianiu autorytetu waszego prezia. To jest kłamstwo. Nie można osłabić czegoś czego nie ma.
        • mara571 wy nie potraficie myslec i wyciagac wnioskow 26.05.16, 14:24
          z wlasnych klesk. Calkiem niedawno ponieslicie dwie kleski, bo nie pamietaliscie zasady: "Pycha idzie przed upadkiem". I teraz dzien po dniu twoi oblubiency traca synskury i duze pieniadze z powodu utraty wladzy i wplywow.
          Jesli wyobrazasz sobie, ze Andrzej Duda 6 tygodni przed szczytem NATO nie ma co robic, to wspolczuje. Dowodzisz jedynie, ze nie masz pojecia o pracy instytucji panstwowych.
          • uu1 Re: wy nie potraficie myslec i wyciagac wnioskow 26.05.16, 14:42
            mara571 napisała:
            > Jesli wyobrazasz sobie, ze Andrzej Duda 6 tygodni przed szczytem NATO nie ma co
            > robic, to wspolczuje. Dowodzisz jedynie, ze nie masz pojecia o pracy instytucj
            > i panstwowych.
            Prezydent RP Andrzej Duda przyjedzie w poniedziałek do Arłamowa, aby spotkać się z selekcjonerem reprezentacji Polski Adamem Nawałką i kadrowiczami - dowiedział się "Przegląd Sportowy".
            ------------------
            • ave.duce Re: wy nie potraficie myslec i wyciagac wnioskow 26.05.16, 14:54
              uu1 napisała:

> Prezydent RP Andrzej Duda przyjedzie w poniedziałek do Arłamowa, aby spotkać
              > się z selekcjonerem reprezentacji Polski Adamem Nawałką i kadrowiczami - dowie
              > dział się "Przegląd Sportowy".

Zapewne chodzi o spotkanie ze strzelcami.
              • yoma Re: wy nie potraficie myslec i wyciagac wnioskow 26.05.16, 15:11
                > Prezydent RP Andrzej Duda przyjedzie w poniedziałek do Arłamowa, aby spotkać
                > się z selekcjonerem reprezentacji Polski Adamem Nawałką i kadrowiczami - dowie
                > dział się "Przegląd Sportowy".

Ooo mamusiu... żegnaj, wyjście z grupy...
          • x2468 Re: wy nie potraficie myslec i wyciagac wnioskow 26.05.16, 14:57
            "Moi oblubieńcy" czyli kto?
      • szwampuch58 Re: ty juz wiesz jak korzystac z tej broni 26.05.16, 14:14
        mara571 napisała:

> klamstwo jest oczywiscie najwazniejsza bronia, zwlaszcza, kiedy sie je powiela
        " zabawki" Szczerski juz zabrak opozycji?
      • aniechto.only Re: czego wy nie zrobicie, aby uderzyc w prezyden 26.05.16, 14:54
        mara571 napisała:

Inna sprawa, ze swoim prostackim zacho
        > waniem sam dostarczal paliwa.

Duda dostarcza tego paliwa w nadmiarze niestety . Pogawędki z "leśnymi ruchadłami" to tylko jeden mały przykład.
      • yoma Re: czego wy nie zrobicie, aby uderzyc w prezyden 26.05.16, 15:09
        >oslabiacie sam urzad

Niestety, nie "my", drogie Miedziane Czoło.
        • ave.duce Re: czego wy nie zrobicie, aby uderzyc w prezyden 26.05.16, 15:14
          Dla kogo "niestety", dla tego "niestety" ;)
          • yoma Re: czego wy nie zrobicie, aby uderzyc w prezyden 26.05.16, 15:16
            Kfakt ;)
      • sverir Re: czego wy nie zrobicie, aby uderzyc w prezyden 27.05.16, 14:20
        " A tak na marginesie: czy zdajecie sobie sprawe, ze probujac wysmiac prezydenta oslabiacie sam urzad?"

To wstęp listu do przyjaciół z PiS i ich stanowiska wobec organów aparatu publicznego, których jeszcze PiS nie obsadził?

• behemot17-13 Re: Nasz globtroter 26.05.16, 14:09
      Pozwoliłem sobie wyodrębnić - A tak na marginesie: czy zdajecie sobie sprawe, ze probujac wysmiac prezydenta oslabiacie sam urzad?
      Byc moze Polacy wybiora za kilka lat przedstawiciela waszego obozu i jego autorytet bedzie nadszarpniety od samego poczatku. Robiliscie to juz L. Kaczynskim, a pozniej rykoszetem dostal Komorowski. Inna sprawa, ze swoim prostackim zachowaniem sam dostarczal paliwa.

Inna sprawa, że takiego prezydenta prawdopodobnie nie będzie, prezydenta bez krzty szacunku dla samego siebie. Pełniący obowiązki prezydenta, sługus, pacynka, uśmiechnięty na każdą i przy każdej okazji i żeby nie było, prezydent wieczorową porą zasuwa do swojego pryncypała po wytyczne. Takie życie.
      • kfugktru23 Re: Nasz globtroter 26.05.16, 14:18
        Osłabia to on. Miał być przełomem a jak go widzę z tym uśmiechem na okrągłej twarzy to mam wrażenie że uczniak się dorwał do władzy. Mam wrażenie że klepnie królową w plecy i zawoła "berek"
    • m.c.hrabia Re: Nasz globtroter 26.05.16, 14:38
      Prezydent RP Andrzej Duda przyjedzie w poniedziałek do Arłamowa, aby spotkać się z selekcjonerem reprezentacji Polski Adamem Nawałką i kadrowiczami - dowiedział się "Przegląd Sportowy".
    • ave.duce Re: Nasz globtrotuar 26.05.16, 15:00
      W czasie tych kilku/nastu(?) minut spędzonych z premierem Kanady nasza dzielna Duda
      (wg O'szczerskiego) omówiła tyle spraw, że głowa mała.

www.prezydent.pl/aktualnosci/wizyty-zagraniczne/art,72,spotkanie-premierem-justinem-trudeau.html
      • uu1 Re: Nasz globtrotuar 26.05.16, 17:35
        ave.duce napisała:

> W czasie tych kilku/nastu(?) minut spędzonych z premierem Kanady nasza dzielna
        > Duda
        > (wg O'szczerskiego) omówiła tyle spraw, że głowa mała.
        To było omówienie telepatyczne, jak przystało na takiego zdolniachę.

-------------------
        • ave.duce Re: Nasz globtrotuar 27.05.16, 12:34
          Wątpię, czy Obama i Trudeau są równie zdolni.
          • uu1 Re: Nasz globtrotuar 27.05.16, 13:56
            ave.duce napisała:

> Wątpię, czy Obama i Trudeau są równie zdolni.
            To oczywista oczywistość, że nie soM. Tylko nas los nagrodził takim geniuszem.
            A tak w ogóle - niech żyje SAF.
            ----------------
            • cronny Ten globtrotuar 27.05.16, 14:53
              czemuś mi przypomina pingwina z anegdoty o pingwinie.
            • ave.duce Re: Nasz globtrotuar 27.05.16, 15:21
              Wiesz, że nie znam się na skrótach ;)

www.abbreviationfinder.org/pl/acronyms/saf.html
              • uu1 Re: Nasz globtrotuar 27.05.16, 15:30
                ave.duce napisała:

> Wiesz, że nie znam się na skrótach ;)
                To nasz Narodowe Dobro, nasza duma i ostoja - Satrapa, Atrapa i Fajtłapa.
                • ave.duce Re: Nasz globtrotuar 27.05.16, 15:39
                  ... Dzięki ...
      • sverir Re: Nasz globtrotuar 27.05.16, 14:21
        "W czasie tych kilku/nastu(?) minut spędzonych z premierem Kanady nasza dzielna Duda
        (wg O'szczerskiego) omówiła tyle spraw, że głowa mała"

W czasie kilkuminutowej rozmowie na boku pan prezydent opowiedział prezydentowi Obamie o sytuacji w PL, ustalił liczne szczegóły dalszej współpracy i przedstawił plany na przyszłość. Z zachowaniem proporcji, widać tu duszę Jana Karskiego, streszczającego swój raport w kilka minut.
        • ave.duce Re: Nasz globtrotuar 27.05.16, 15:22
          Najwyraźniej to nowa metoda rozmów - na o'szczerskiego dudę.
          • sverir Re: Nasz globtrotuar 27.05.16, 15:39
            Chciałbym tak - zwięźle i w obcym języku. Bomba ten nasz prezydent.
            • ave.duce Re: Nasz globtrotuar 27.05.16, 16:16
              Duda-bomba bombastyczna.

ps. szybki tłumacz symultaniczny z tego Pi$p/rezydenta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka