Dodaj do ulubionych

DAWID ekspercie od podatków ;)

IP: *.task.gda.pl 03.02.05, 09:08
Nareszcie znalazlam kogos kto mial podobny problem. A wiem mam jeszcze jedno
pytanie a wogole byloby super gdybys podal mi swojego mail czy cus jak
oczywiscie masz ochote. Bo ja mam w takim razie jeszcze pytanko... Wypelniles
1040 ten formularz ale to jest do rozliczenia z federalnym podatkiem... i nie
kumam wpisales tam ile zarobiles i co wpisales w miejsce ile przedplaciles
podaktu federalnego??? to mnie zastanawia.... potem juz slyszalam o tych 843 czy
jakies tam tylko zastanawia mnie ten pierwszy krok co tam wpisac.... pomoz mi:)
ja cipodam swoj adres ... madzia_in_usa@yahoo.com prosze prosze prosze
pomoz mi;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Chomik Re: DAWID ekspercie od podatków ;) IP: *.toya.net.pl 03.02.05, 10:22
      Dobrze, ze postawilas odpowiednia ikonke, bo bym Cie zbesztal za nazywanie mnie
      ekspertem ;)

Usiadz przed Form 1040 NR EZ i sledz to, co pisze. Przypominam, ze mi NIE
      pobierano ani stanowego, ani federalnego, ale podstawa bylo i tak wypelnienie
      tego wlasnie rozliczenia!

1. Poczatek jest latwy, dane, wiec pomijam...
      2. Punkty 3,4,5 opuscilem.
      3. W 6. wpisalem sume zarobkow u dwoch - w moim przypadku - pracodawcow
      (zaokraglona).
      4. Potem opuscilem kolejne i dopiero w punktach 18 - 24 wpisalem... "0", bo to
      byla prawda... Nic mi nie odciagali z federalnego, wiec niczego nie chcialem
      odzyskac!
      5. "Amount You owe": "0"
      6. i to wszystko... Nie wiem czy masz jakies problemy z druga strona...

Dolacz odpowiednia kopie W2 i do dziela! O tym jak odzyskac SS i Medicare
      pisalem wyzej :)

Ciezko mi bedzie cos wiecej pomoc, bo przyznam, ze nie wypelnialem rozliczenia
      z mysla o zwrocie podatku (stad mila niespodzianka dwa dni temu), ale po to,
      aby byc po prostu w porzadku wobec IRS...

D.
      4.

• Gość: madzia_v Re: DAWID ekspercie od podatków ;) IP: *.task.gda.pl 03.02.05, 21:49
        No, ok wydaje sie proste ale... ;) Ja w jednej pracy jako przykladny student na
        J1 odprowadzalam federalnt stanowy i miejski i tu wszystko ladnie pieknie... a w
        drugiej placilam natomiast medicare i SS bez federalnego. Wiec jak wpisze total
        wages z dwoch prac to bede musiala napisac to co odprowadzilam z tej pierwszej
        pracy... hmm juz sie sama w tym gubie;) moze powinnam wypelnic dwa zeznania
        chociaz chyba nie mozna... i jeszcze jedno starales sie o zwrot medicere od
        swojeo pracodawcy czy tylko wyslales te form 843 itd??? no i jeszcze czy
        wyslales im kopie swojego DS-2019??? bo ja oczywiscie mam zupelnie innego
        pracodawce na DS'ie a gdzie indziej pracowalam:)
        dzieki ze masz cierpliwosc mi odpowiadac:)
        • Gość: Chomik Re: DAWID ekspercie od podatków ;) IP: *.toya.net.pl 04.02.05, 10:26
          1. Oczywiscie, ze bedziesz musiala podac SUME zarobionych pieniedzy i to, co Ci
          odebrali w tej pierwszej - tzn. podatek federalny...
          2. Jak sie odbiera stanowy, miejski? Nie wiem... Nie wiem nawet jak wyglada
          zwrot federalnego, bo mi nie pobierano - nie wiem czy wystarczy i czy podstawa
          do tego jest sam formularz 1040 NR-EZ...
          3. Na pewno tylko jedno zeznanie - z suma zarobkow z obydwu prac... W polu,
          gdzie pytaja o "Federal income tak withheld", umiescisz to, co Ci faktycznie
          zabrano w tej pierwszej pracy... Na tym formularzu nie ma ani slowa o SS i
          Medicare...
          4. Czy sie staralem o zwrot od pracodawcy? Tak, tzn. korespondowalismy via e-
          mail, ale twierdzili, ze nic na ten temat nie wiedza, wiec w odpowiednim
          miejscu na formularzu 843 napisalem, ze kontaktowalem sie z pracodawca, ale bla
          bla...
          5. Nie umiem Ci pomoc, jesli chodzi o DS, bo ja mialem jeszcze starego IAP, a
          tam chyba nie bylo ani slowem wspomniane gdzie mialem pracowac.

Mozesz napisac pod ten adres i odpowiedza Ci jak postepowac:
          TaxHelp@hal1.ausc.irs.gov ... Co prawda radza wypelnic dluzszy i trudniejszy
          Form 1040 NR, ale to nie jest takie istotne!
        • Gość: Joe Re: DAWID ekspercie od podatków ;) IP: *.cable.mindspring.com 05.02.05, 21:50
          A o jaki stan i miasto chodzi? i ile Tobie w sumie mniejwiecej sciagneli ( nie
          wliczajac SS i Medicare - ktorego poprostu nie odzyskasz)?
          • Gość: Chomik Re: DAWID ekspercie od podatków ;) IP: *.toya.net.pl 07.02.05, 09:20
            "SS i Medicare - ktorych poprostu nie odzyskasz?" - dlaczego nie? Wlasnie o tym
            pisze, ze odzyskalem calosc tych podatkow - nieslusznie pobranych - i to na
            wlasna reke...

Pozdrawiam,
            DAWID
            • Gość: Joe Re: DAWID ekspercie od podatków ;) IP: *.cable.mindspring.com 09.02.05, 03:42
              Rozliczajac sie odzyskales? Jesli tak to zostala zrobiona gdzies pomylaka w
              Twoim rozliczeniu ... no chyba ze sie zglosiles do SSA i tam jakies kwity
              wypelniales ...
              • Gość: Chomik Re: DAWID ekspercie od podatków ;) IP: *.toya.net.pl 09.02.05, 10:21
                Joe,

Chyba wiem dlaczego sie nie rozumiemy - odzyskalem te podatki, poniewaz zostaly
                mi nieslusznie pobrane... Tak jak Magdzie. Ty natomiast piszesz o tym, ze
                generalnie sa one nie do odzyskania, bo to jakies skladki itd. Zgadza sie?

Pozdrawiam serdecznie...
                • Gość: madzia_v Re: DAWID ekspercie od podatków ;) IP: *.task.gda.pl 09.02.05, 13:12
                  Juz sama sie w tym wszystkim pogubilam nie wiem co mam zrobic. Kasa by sie
                  przydala wiec chyba zaplace komus zeby mnie rozliczyli, komus kto sie na tym zna
                  lepiej niz ja:( serce mnie boli bo to bedzie jakies 160 zl ale lepiej to niz nic
                  nie odzysac... ze tez ja musze miec zawsze pod gorke:)
                • Gość: Joe Re: DAWID ekspercie od podatków ;) IP: *.cable.mindspring.com 10.02.05, 07:16
                  Tak cos w rodzaju renta i zus ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka