Dodaj do ulubionych

Pytanie do mieszkajacych w USA!

IP: *.acn.waw.pl 25.02.05, 20:11
Mam narzeczonego - Polaka z amerykanskim obywatelstwem, mieszkajacego od
kilkunastu lat w stanach. Zaproponowal malzenstwo i mieszkanie oczywiscie
tam:)(Floryda)
Jestem architektem (2 lata po studiach bez upranien ) pracuje w zawodzie ,
uwielbiam swoja o prace]
stad pyatnie: czy sa jakies realne sznse na znalezienie przezemnie w stanach
pracy w zawodzie?! Nie chce byc kelnerka w barze czy ew pania domu
prowadzaca dom...
nie zalezy mi na zarabianiu kasy tylko na pracy w zawodzie
jesli ktos sie orientuje - dziekie wiekie z gory bo jestem totalnie skolowana:
( i nie wiem co robic:(
Obserwuj wątek
    • Gość: kotka psotka Re: Pytanie do mieszkajacych w USA! IP: *.acn.waw.pl 25.02.05, 20:13
      Przepraszam za literowki :(
      • Gość: beti Re: Pytanie do mieszkajacych w USA! IP: 81.15.254.* 25.02.05, 20:38
        Z tego co się orientuje to będziesz musiała iść na roczne studia w USA i wtedy
        będziesz mogła pracować w zawodzie,bo inaczej nie da rady..
        • Gość: NYorker Re: Pytanie do mieszkajacych w USA! IP: *.client.dsl.net 25.02.05, 21:34
          Bzdura. Ameryka to nie Europa. USA to kraj emigrantow. Mozesz od razu zaczac
          prace jak tylko uzyskasz Social Security Number i prawo do pracy. Dyplomy
          zagraniczne sa bez problemow uznawane w USA.

Jesli chcesz uzyskac uprawnienia budowlano-projektowe czyli licencje to musisz
          skontaktowac sie z izba architektoniczna na Florydzie.

www.ncarb.org/stateboards/regboards.asp?Boardname=Florida
          Question - "2b Will your board accept an EESA evaluation of foreign education
          (as described in the NCARB Education Standard) as alternative means of
          satisfying your education requirement? "

Answer - "Yes; contact board"

FLORIDA
          Florida Board of Architecture and Interior Design
          Juanita Chastain

1940 N. Monroe Street,
          Tallahassee, FL 32399-6506
          850/487-1395
          850/922-2918 FAX
          callcenter@dbpr.state.fl.us
          • Gość: Wojtek Re: Pytanie do mieszkajacych w USA! IP: *.client.dsl.net 25.02.05, 22:04
            www.e-architect.com
    • katlia Re: Pytanie do mieszkajacych w USA! 25.02.05, 22:43
      Oczywiscie sa realne szansy pracy w zawodzie
      • Gość: kotka psotka Re: Pytanie do mieszkajacych w USA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 12:21
        Dzieki wielkie!
        Troche mnie pocieszyliscie, wielkiej kariery robic nie musze :) (przynajmniej
        na razie) chce jedynie miec kontakt z zawodem i robic to co uwielbiam
        Mam jeszcze drugie pytanie , moze ktos z Was sie orientuje - jestem tez
        architektem krajobrazu, w Polsce nie trzeba miec zadnych uprawnien do
        wykonywania tego zawodu, a tak prawde mowiac ani skonczonych studiow zeby
        projektowac zielen taka przydomowa, (publiczna to owszem z dyplomem)
        Jak wyglada ta rzecz w stanach?
        Potrzebne sa prawnienia czy nieoniecznie?
        dzieki z gory
    • Gość: RitaSkita Re: Pytanie do mieszkajacych w USA! IP: *.mdx.ac.uk 28.02.05, 12:58
      Ja mysle ze masz szanse, ale czas poszukiwania pracy moze potrwac, bo wszystko
      zalezy CZYM KONKRETNIE sie zajmowalas w architekturze. Jakie projekty
      wykownywalas, czy byly to jakies miedzynarodowe firmy? Mozesz miec trudnosc
      przebicie sie przez konkurancje jesli pracowalas tylko dla polskich firm, ale
      wszystko zalezy jak skonstruujesz CV i czy zalaczysz samples of twoich "finest
      projects". Do tego, oczywiscie zakladam ze znasz j. angielski na poziomie
      proficiency, bo bez tego moze byc naprawde ciezko na interview i w pracy.
      • Gość: kotka psotka Re: Pytanie do mieszkajacych w USA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 15:24
        Wiem ze zalezy wszystko i od kwalifikacji i od kontaktow i od szczescia, ale
        zawsze razniej wiedzac ze sznase sa na prace w zawodzie a nie na rolewanie
        kawy czy prasowanie mezowi skarpetek:)
        Angielski znam nienajgorzej, firma architektury krajobrazu duzo wspolpracy z
        zagranica tyle ze z kanadyjskimi firmami, nie amerykanskimi, bylam tez w
        czasie studiow na 2 mies kontrakcie a włsciwie płanym stypendium w szwajcari i
        niemczech (lata temu i etz nie ameryka ale moze sie liczy)
        w kazdym razie dzieki wielkie
        caly czas chetnie sie dowiem jak to jest z uprawnieniami arch krajobrazu
        dzieki
        • cipak Re: Pytanie do mieszkajacych w USA! 28.02.05, 17:12
          Zauwaz, ze dostajesz porady od osob majacych trudnosci
          zrozumienia okreslenia w temacie.
          Chca doradzic banalnosc za wszelka cene :))).
        • Gość: Wojtek Re: Pytanie do mieszkajacych w USA! IP: *.client.dsl.net 28.02.05, 18:49
          Popatrz sie ile zarabia architekt i architekt od projektowania krajobrazu:

www.e-architect.com/news/research/salaries.asp

Landscape Architecture jest zawodem w ktorym nalezy miec uprawnienia jesli chce
          sie smodzielnie projektowac - bez nadzoru architekta z uprawnieniami tj.
          licencja.

www.myflorida.com/dbpr/pro/larch/lndsc_index.shtml
          • szirin-javaheri Re: Pytanie do mieszkajacych w USA! 01.03.05, 02:02
            Mieszkam na Florydzie od ponad pół roku, przyjechałam tu do mężą, który jest
            Amerykaninem nie-Polakiem. O ile może wspaniałe zarobki mogą kusić, to poprostu
            nie warto. USA to wielka wioska, ciągle pędząca naprzód w ślepym pędzie stada
            baranów. Na szczęście przekonałam męża i przeprowadzamy się do Polski, bo tu
            się nie da żyć, czy to pracując jako barmanka czy jako architekt.

Swoją drogą mój ojciec jest architektem w Polsce i zarabia może nie tyle, ale
            też sporo, a przynamniej nie musi poddawać się temu idiotycznemu systemowi. USA
            to kraj dla ludzi, którzy wyżej cenią pieniądze, kredyty, duże domu i auta niż
            czas, który mogą poświęcić rodzinie.

Nie mogę wstać rano i iść na nogach do sklepu po świeży chleb i wędlinę,
            centrum Orlando wygląda jak miasto biur i banków. Nie rozumiałam tego zanim nie
            zobaczyłam na własne oczy. Gdyby mąż nie chciał się przenieść, byłabym gotowa
            go zostawić.

Co do pytania ciekawe oferty pracy mają strony internetowe monster.com i career
            builder.com. Ze znalezieniem pracy nie powinno być problemu, ale sam problem
            chyba właśnie nie w tym leży. Nie chcę zniechęcać, tylko wiem jak się
            rozczarowałam, zwłaszcza po opowieściach męża, które słyszałam jak był w Polsce.
            • ciota3 Propozycja z Boca Raton. 01.03.05, 04:19
              szirin-javaheri napisała:

"... nie warto.... tu się nie da żyć...duże domu (?)...
              Nie mogę wstać rano... Nie rozumiałam tego...Gdyby mąż
              nie chciał się przenieść, byłabym gotowa go zostawić...
              sie rozczarowałam..."

Zostaw meza i sama wracaj do Polski.
            • Gość: kotka psotka Re: Pytanie do mieszkajacych w USA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 12:41
              szirin-javaheri ... tez mam pewne watpliwosci ale po pierwsze to co Tobie sie
              nie podoba mnie moze zachwycic:) ja np. mam juz troche dosc mieszkania w
              Polsce.. niestety:( (choc nie jest to jak zauwaza moze zlosliwcy powod wyjscia
              za maz za mojego "polakoamerykanca":):):):))
              i to ja musze ocenic :) amerykanski styl zycia tez mnie drazni ale chce
              zobaczyc go na wlasne oczy, znam duzo Polakow ktorzy stanami sa zachwyceni i
              mowia ze dopiero tam moga sie realizowac i zyc normalnie, mysle ze duzo zalezy
              to od otoczenia w jakim sie przebywa, my tam mamy calkiem spore grono rodakow i
              ludzi "z europy" i to takich mieszkajacych na stale i takich co wpadaja co pare
              miesiecy wiec jestem dobrej mysli:)
              po drugie nikt nie powiedzial ze bedziemy tam do konca dni naszych :)
              pozdrawiam !
              dzieki za info o licencji arch krajobrazu, w Polsce takiego papierka miec nie
              trzeba i arch karjobrazu jest na rownych prawach z architektem :) oczywiscie w
              swojej dziedzinie:)
    • ampolion Re: Pytanie do mieszkajacych w USA! 01.03.05, 04:01
      A jak z twoim angielskim?
      • Gość: kotka psotka Re: Pytanie do mieszkajacych w USA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 12:43
        ampolion napisał:

> A jak z twoim angielskim?

obrze, dziekuje:):P
        • Gość: John Re: Pytanie do mieszkajacych w USA! IP: 217.204.97.* 01.03.05, 17:15
          Widze ze ten twoj maz zupelnie ci wisi a wazne jest tylko to czy dostaniesz
          prace jako architekt.
          Jak taka prace dostaniesz to go kopniesz w dupsko bo ci juz nie bedzie
          potrzebny.
          TYPOWA POLKA, mam nadzieje ze on czyte te posty
          • katlia ignoruj John'a 01.03.05, 20:17
            zawsze sie wtraci jakis glupek... ja uwazam ze bardzo rozsadnie podchodzisz do
            calej sprawy. Emigracja nigdy nie jest latwa decyzja, trzeba wszystko
            przemyslic i konkretnie przygotowac sie. A co do zycia amerykanskiego
            • Gość: kotka psotka Re: ignoruj John'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 11:09
              Katlia dzieki, ja mysle ze sie jednak spodoba mi, musze wierzyc
              pozdrawiam wszystkich ktorzy zajrzeli na ten post i odpowiedzieli:)
          • Gość: kotka psotka Re: Pytanie do mieszkajacych w USA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 11:07
            Drogi "JOhnie" moj "hamerykaniec" jest bardzo przeze mnie kochany i nie mam w
            planach takiej opcji jaka mi wywrozyles:)
            Natomiast gdyby byl takim buraczkiem jak ty ooo to co innego .... faktycznie
            WTEDY kopnelabym go w "dupsko" a moze i w cos innego :)
            pozdrawiam cie cieplutko i nie placz .....to ze cie jakas rzucila to nie znaczy
            ze nie znajdziesz innej bardziej zblizonej do Twojego poziomu :):):)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka