Dodaj do ulubionych

sprawa pieniedzy?

IP: *.ustronie.pw.edu.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 14:14
szukałem(naprawde) postów na ten temat, ale nie mogłem znaleźć
chodzi mi o to jak jest lepiej(co jest tańsze, pewniejsze)
1) zrobienie sobie konta w USA(czy dużo z tym roboty, wyjeżdżam na wize
turystyczną - może to ma jakieś znaczenie?) i potem przelanie całej kasy na
jakieś konto w Polsce
czy może
2) przelewanie "po trochu" kasy na konto w Polsce
napewno są jakieś opłaty za takie operacje bankowe, więc co wychodzi taniej?
i czy aby przelać kase z USA do Polski to trzeba mieć jakies "specjalne"
konto w Polsce? czy może być normalne
z góry przepraszam, może za lamerskie pytania ale w sprawach bankowych jestem
zielony
z góry dziękuje za wszelkie rady
Obserwuj wątek
    • Gość: anka Re: sprawa pieniedzy? IP: *.66.14.17.67.gte.net 18.04.05, 15:58
      bobe, operacje gotowkowe w usa w zaniku. jezeli masz karte - a na pewno masz,
      to ci to absolutnie wystarczy. placisz wszedzie. no moze z wyjatkiem sklepow na
      polskiej dzielnicy, ale tam nie musisz kupowac.:)
      • Gość: bobek Re: sprawa pieniedzy? IP: *.ustronie.pw.edu.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 16:24
        chyba sie zle wyrazilem
        zamierzam tam tez troche popracowac, jade na turystyczna wiec praca jest na
        czarno, pewnie bede mial troche gotowki
        mam nadzieje, ze teraz juz wszystko jest jasne
        z gory dzieki za wszelkie info
        • Gość: aga Re: sprawa pieniedzy? IP: *.swiatki.sdi.tpnet.pl 18.04.05, 17:12
          Załóż sobie w Stanach konto, które nazywa się Saving i wpłacaj na nie
          zarobione pieniążki( nic za otwarcie i używanie tego konta nie płacisz ale i
          też nie masz żadnych odsetek ). Otwarcie takiego konta to kwestia 30-40 min,
          potrzebny jest tylko paszport. Przed odlotem do Polski wypłać kase i przelej na
          konto w Polsce. Każde przelanie pieniędzy bez względu na kwote kosztuje 30 $
          więc opłaca się bardziej przelać jednorazowo wszystko, przynajmniej tak było w
          stanie Wisconsin, nie wiem jak w innych ). Możesz mieć zwykłe, nie walutowe
          konto w Polsce ale przelewane pieniądze przeliczane są według kursu dolara w
          danym dniu w Polsce i leżą na koncie już w polskiej walucie.
          • w357 Re: sprawa pieniedzy? 18.04.05, 17:28
            Wyjeżdżając z USA możesz mieć przy sobie do $ 10.000.oo gotówką bez rzadnych
            pytań.
            Aby założyć konto w USA jest wymagany SSN lub ITIN .
            (to było już opisane na forum "Praca".
            Jeżeli chcesz poczytać więcej o tych sprawach, to >>>
            usa.info.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=1179&postdays=0&postorder=asc&highlight=przelew&start=20
            • Gość: Hallo Re: sprawa pieniedzy? IP: *.hsd1.il.comcast.net 19.04.05, 07:17
              Cmoku...zazgrzytalo mi slowo rzadnych. Ale ze wzgledu na Twoja ogromna
              fachowosc jest Ci to wybaczone.
          • Gość: bobek Re: sprawa pieniedzy? IP: *.ustronie.pw.edu.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 20:29
            a nie wiesz moze czy istnieje mozliwosc zrobienia w Polsce konta, na ktore
            moglbym przelac $ i zeby mi tego nie zamieniali na zlotowki?
            chyba cos takiego powinno byc, przynajmniej kiedys ze szwajcarii przelewalem
            franki, i nic mi nie zamieniali
            • Gość: ingrid Re: sprawa pieniedzy? IP: *.180.169.196.fdl.wi.charter.com 19.04.05, 05:31
              Ten sam watek jest na forum "Praca w Ameryce"- patrz tu:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=436&w=22571233
              Nie musisz miec SSN ani ITIN.Zaloz przed wyjazdem konto walutowe w PKO BP lub
              WBK. Reszty szukaj pod podanym linkiem.pzdr
              • w357 Ingrid, poczytaj..... 19.04.05, 05:45
                Poczytaj sobie aktualne >>>USA PATRIOT Act,
                >>> W-7 (z instrukcją)
                >>> ITIN ( z instrukcją) ,

a później się wypowiesz ze zaktualizowaną wiedzą !

EOT
                • Gość: ingrid Re: Ingrid, poczytaj..... IP: *.180.169.196.fdl.wi.charter.com 19.04.05, 05:58
                  w357, juz wypowiadalam sie w tej sprawie na forum. Jesli Bobek pojdzie do banku
                  z paszportem i powie ze przyjechal na wakacje i ze chce zalozyc konto zeby nie
                  musiec obracac gotowka bo to niebezpieczne, to zaloza mu konto bez SSN i ITIN.
                  Mam w pelni zaktualizowana wiedze bo poparta doswiadczeniem :o) Ja znam te
                  wszystkie przepisy, uwierz mi, ale tak samo jak z prawem jazdy w wielu stanach,
                  mozna te przepisy spokojnie i umiejetnie obejsc.Sam o tym juz wspominales-
                  roznie to w praktyce bywa, prawda? :o)
                  • muchacho3 Ingrid, w lepek blond sie puknij. 19.04.05, 07:34
                    Gość portalu: ingrid napisał(a):

"tak samo jak z prawem jazdy w wielu stanach, mozna te przepisy
                    spokojnie i umiejetnie obejsc."

Znowu ciebie porabalo i zaczynasz pieprzyc od rzeczy.
                    • Gość: ingrid Re: Ingrid, w lepek blond sie puknij. IP: *.180.169.196.fdl.wi.charter.com 19.04.05, 10:07
                      no i co?znowu to samo?moze ciebie i cala reszte porabalo? a moze kieruje takimi
                      osobnikami jakas cholerna zazdrosc ze ktos moze cos zrobic zeby latwiej mu sie
                      zylo?wszyscy maja dostawac po tylku po przyjezdzie do Stanow albo dawac sie
                      naciagac cwaniaczkom? a moze ci, co przyjezdzaja "zabieraja prace innym"? ja
                      wiem co pisze. Nie wiem co kieruje reszta. W wielu stanach mozna jeszcze zrobic
                      prawo jazdy. Wisconsin, Michigan i Texas- pierwsze z rzedu. I daruj sobie swoje
                      zenujace teksty, ty i cala reszto frustratow.
                      • centuria2 Re: Ingrid, w lepek blond sie puknij. 20.04.05, 17:14
                        Ingrid wlasnie przeczytalem twoj post i widzac konkretna odpowiedz, w
                        odroznieniu od wielu kabotynow nie majacych chyba z kim pogadac, chcialem sie
                        dowiedziec czegos konkretnego na temat prawa jazdy lub skierowania na juz
                        przeprowadzona rozmowe oraz czy przyjezdzajac na turystycznej zakladajac konto
                        mowiac w banku ze turysta to czy mam do wyboru tez internetowe konto, a moze to
                        juz norma ze razem z normalnym oferuja internetowe. Prosilbym info na emaila
                        centuria2@autograf.pl
                      • Gość: Marek Re: Ingrid, w lepek blond sie puknij. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 19:49
                        Jade wlasnie do Wisconsin ma ktos z was moze strone www z testami na prawko dobrze bylo by z polskim ;)
                        • w357 "WI" 21.04.05, 01:14
                          Gość portalu: Marek napisał(a):

> strone www z testami na prawko dob
                          > rze bylo by z polskim ;)
                          -----------------------------------

Wejdź na stronę www.dmv.org/ , poźniej 'klick' na WI i tam na spokojnie
                          poczytaj !!!

(nie wszystkie stany oferują testy po polsku ! )

Czasami można trafić na "polskie biuro podróży" , które jest upoważnione do
                          pośrednictwa z DMV (ale jest o wiele drożej).
                          • Gość: ingrid Re: "WI" IP: *.180.169.196.fdl.wi.charter.com 21.04.05, 08:59
                            Obawiam sie ze gdyby mogl zrozumiec strone dmv to nie pytalby o testy po
                            polsku.W WI mozna zdawac testy po polsku.Sa co prawda koszmarnie przetlumaczone
                            i jesli ktos uczyl sie przepisow z angielskojezycznej broszury a boi sie ze nie
                            zrozumie testow, to mimo wszystko radze brac angielskie bo polszczyzna jest
                            dobrze polamana.Wspomniane juz broszury mozna dostac w kazdym dmv za darmo. Po
                            ich opanowaniu testy nie beda zadnym problemem.
    • sylwek07 Re: sprawa pieniedzy? 18.04.05, 22:24
      bobek to zakladasz konto w banku w dolarach amerykanskich i wtedy podadza Ci
      numer na ktory bedziesz mogl spokojnie przeslac dolary z USA do Polski bez
      zmiany je na PLN

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka