wimax1 20.06.05, 09:10 Witam, Będę w SF niecałe dwa tygodnie. MOżecie mi poradzić jak najlepiej wykorzystać ten czas i najwiecej zobaczyć? Przemieszczanie raczej Greyhoundem. Myślałem żeby w SF pobyć ze 3 dni, a co później? dzięki wimax Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maly Re: Dokąd z San Francisco? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 15:47 jesli masz prawo jazdy polecam pozyczyc samochod na 3 dni i wybrac sie : las- vegas-tama-wielki kanion kolorado-park narodowy sekwoi (dzienne wypozyczenie ok 30-40$ z ubezpieczneiami) muszis tylko miec miedzynarodowe prawo jazdy i wypukla karte kredytowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy30 Re: Dokąd z San Francisco? IP: 195.187.99.* 20.06.05, 16:02 przez 3 dni to nie obleci - co najmniej tydzien na trasie sf - yosemite - sekwoja - las vegas - tama hoovera - grand canion - mozna greyhoundem ale dluzej i wolniej - na sf trzy dni to tez za malo Odpowiedz Link Zgłoś
321.bk Re: Dokąd z San Francisco? 20.06.05, 16:15 Powalilo cie maluch? (nik to chyba od wielkosci mozgu wzieles)? gdzie rzym a gdzie krym? gosc jedzie do SF po to zeby jechac do LV??? Ty wiesz, ze usa to spory kraj i ma duzo do zaoferowania oporcz kasyn, i tamy? Grand Canyon jest w Arizonie cwoku - jakies 1000 mil od SF. Wracajac do tematu. Na obejrzenie San Francisco zejdzie ci conajmniej 2 dni - Golden Gate park, Fisherman Wharf, - mozna wyskoczyc do Sousolito, do Muir National Park. Jak ci wystarczy czasu to wybierz sie na zoorganizowana wycieczke autobusem do Sonoma albo Napa Valley - niezliczona ilosc winnic, free tasting - dlatego najlepiej tam sie udac z kierowca. A nalepiej kup sobie przewodnik i tam wszystko bedziesz mial - co i jak.. Odpowiedz Link Zgłoś
asdf401 Re: Dokąd z San Francisco? 20.06.05, 20:35 W pobliżu SF polecam: Berkeley - dojedziesz tam metrem z SF w kilkanaście minuta ale to osobne miasto. Możesz zobaczyć jak i gdzie żyją i mieszkają studenci słynnego uniwersytetu, dużo dobrych księgarni (także antykwariatów) a jak się popytasz to może znajdziesz stary dom Miłosza. Przejazd autostradą nr 1 na południe do Santa Cruz albo jeszcze niżej. Krajobrazy są piękne a droga wiedzie wzdłuż oceanu. Tam się kręci te piękne reklamy samochodowe. Po drodze kilka pięknych, bezludnych lub często gejowskich plaż. Woda zimna. Dalej na południe w Monterey piękne muzeum morskie z delfinami (chyba) Jest takie cudne miejsce około godziny na północ od SF tj. Bolinas. Mieszkańcy kradną stale znak drogowy informujący jak i gdzie skręcić z 101 ale jest to za Steanson Beach, zaraz za jeziorami. Jest tam piękna plaża, dwa sklepy, dwie kawiarnia, dwóch bezdomnych, jeden policjant.....warto popatrzeć na maleńką społeczność amerykańską; zwłaszcza polecam na 4 lipca. W Bolinas mieszkają fajni ludzie! Na plaży spotkać można tam grupy bębniarzy, architektura domów jest też neizwykła. Mieszka tam kilku sławnych ludzi np. ... b słynny Tony Sierra :) W SF nie daj się zapędzić w kozie rogi dla turystów takie jak Fisherman's Wharf - tam nic nie ma poza sklepikami z koszulkami i kubkami na kawe. No może pare fok i nieco żaglówek. Polecam w SF dzielnice południowoamerykańską Mission (zwłaszcza 24 st i Mission oraz 16th i Mission oraz Dolores Park. W San Francisco można być i tydzień i nie mieć pojęcia czym żyje to miasto. Turystów goni się z jednego spędu do drugiego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wimax1 Re: Dokąd z San Francisco? 20.06.05, 21:26 Dzieki za informacje. Wlasnie nie chciałbym w samym SF ogladc miejsc typowo turystycznych tylko trochę poznac "klimat" miasta. Z drugiej strony nie chcialbym też spędzic tam calych dwóch tygodni tylko zobaczyc coś jeszcze. B. slynny Tony Sierra? To ten od...forda sierry? pzdr wimax Odpowiedz Link Zgłoś
ania_2000 Re: Dokąd z San Francisco? 20.06.05, 21:34 Jezeli interesuja cie "inne" miejsca - to moze sprobuj zobaczyc przewodnik w stylu "off beaten path"? Ja bardzo milo wspomniam przejazdzke z SF hwy 101 przez Monterey, Big Sur, San Simeon - piekne widoki, plaze... Mysle tez, ze nie ma co krytykowac normalnych turystycznych atrakcji - w koncu dla kogos kto jest pierwszy raz w SF (nie mowie o stalych bywalcach) to przejazdzka cable car, jedzenie czekoladek Ghirardelli, albo roznych kalmarow na fisherman wharf, "zwiedzanie" Alcatraz, czy chinatown jest atrakacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maly Re: Dokąd z San ..321.bk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 12:28 po pierwsze wypraszam sobie ten ton i obrazliwe slowa, po drugie ja zrobilem to w 3 dni bez snu jadac w nocy i 1 nocy balujac w Vegas, po po trzecie to jedna tylko z propozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ingrid Re: Dokąd z San Francisco? IP: *.180.169.196.fdl.wi.charter.com 20.06.05, 21:38 www.lonelyplanet.com/destinations/north_america/san_francisco/attractions.htm Odpowiedz Link Zgłoś
katlia Re: Dokąd z San Francisco? 20.06.05, 21:48 Zgadzam sie z bardzo dobrymi sugestjami asdf401 - mieszkalam w Berkeley 15 lat, i popieram to co on(a) proponuje Odpowiedz Link Zgłoś
grandys Re: Dokąd z San Francisco?-Berkeley 21.06.05, 06:25 Hej Katlia. Czy ty wiesz ze Berkeley bylo kiedys czescia dawnego Zwiazku Radzieckiego? Po trzesieniu ziemi oderwalo sie od Sowietow i przydryfowalo w rejon San Francisco... Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy30 Re: Dokąd z San Francisco?-Berkeley 21.06.05, 08:52 mam pytanie do katlia - jak mieszkasz w sf to moze wiesz gdzie sie miesci galeria sztuki prowadzona kiedys [jej wspolwlascicielem byl ] Anthonny Quinn. pamietam mgliscie ze to bylo na ulicy odchodzacej od warf do gory po prawej stronie ulicy - potrzebuje ich adres internetowy - tam wisial na zapleczu taki obraz co mi sie sni po nocach - byl niezwykly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Dokąd z San Francisco?-Berkeley IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 12:05 Polecam ci spędzenie tygodnia w San. Fran. i tydzień jeżdżenia po okolicy autobusem czy samochodem. W samym SF polecam Cable Car - przejażdżka tramwajem, wizyta na moście Golden Gate (najlepiej w czasie trzęsienia ziemii), Golden Gate Park - spacerkiem, a najlepiej na rowerze. Dawna dzielica hippisowska Haight/Ashburry - fajne sklepiki - lumpeksy z ciuchami, mnóstwo sklepów z płytami (ale to było parę lat temu) No i w ogóle spacerki po mieście, różnych dzielnicach chińskiej, japońskiej, dowtown i inne okolice. Polecam rower. Poza San Fran - Oakland, Berkeley po 1 dniu, rezerwat MiurWoods, Stinson Beach i okolice. Odpowiedz Link Zgłoś
wimax1 Re: Dokąd z San Francisco?-Berkeley 21.06.05, 14:15 Wielkie dzięki, to ma jakiś sens, chociaż nie wiem czy akurat tydzień w samym SF spędzę. Ponieważ jade do stanów pierwszy raz, to za bardzo nie czuję tych odległości i nie wiem czy jest sens jechania autobusem do LV czy GC. Dzięki Pozdrawiam wimax Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Dokąd z San Francisco?-Berkeley IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 15:14 sens jest jak najbardziej gdyz to nie powtazalne miejsca, GC jedyny w swoim rodzaju mozna godzinami podziwiac zapierajace dech w piersiach widoki, natomiast Vegas , rozrywka psacer przy najbardziej niewiarygodnych hotelach na swiecei no i musisz zagrac w kasynie nie za duzo ale choc po pare dolarow w 1- rekiego badyte, w balck jacka czy ciut wiecej w ruletke to jest adrenalina, do tego swietne wesole miasteczko, pokaz fonntan przy hotelu mirage may nowy jork, wenecja paryz na miejscu a tuz obok piekne widoki w dolinie kolorado, zwiedzanie tamy ktora robi takze niesamowite wrazenie , dolina smierci to takze godne polecenia, Zion Park i Bryce kanion ale to juz dalej lekko na polnoc w kierunku na SLCity, pomysl rozplanuj , odleglosci sa faktycznie duze ale mozna to zobaczyc ja kiedys z mezem i zprzyjaciolmi zrobilismy kolko na trasie: CHICAGO-TWARZE PREZYDENTOW-YELLOWSTONE PARK-SALT LAKE CITY-BRYCE-ZION-LAS VEGAS- GRAD CANION, TEXAS, KANSAS-CHICAGO w 12 dni mini busem z wypozyczalni tylko ze bylo wiecej jezdzenia niz zwiedzania ale bylo warto, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Dokąd z San Francisco?-Berkeley IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 15:52 Hmmm, wydawało mi się, że tańcząca fontanna to jest przed Bellagio a nie Mirage. Przy Mirage jest wybuch wulkanu. A moze sie mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Dokąd z San Francisco?-Berkeley IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 13:43 oj nie wiem czy masz racje przy mirage jest fontanna tak mi sie wciaz wydaje ;- ) a zreszta tyle tego bylo ...ehhhh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Dokąd z San Francisco?-Berkeley IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 17:44 Przy Bellagio Odpowiedz Link Zgłoś
katlia galeria anthony quinn 24.06.05, 19:00 Niestety, nie kojarze - poszukalam w Google, ale jedyne co znalazlam to Richard Thomas Galleries ktore kiedys sprzedawaly sztuke Quinn'a. Ale teraz chyba nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
katlia Re: Dokąd z San Francisco?-Berkeley 24.06.05, 18:46 Ha! Nie tylko ZSSR - Kuby, tez! Wiesz, na serio, w latach 70-80-90 Berkeley prowadzilo wlasne 'diplomatic relations' z Havana. Berkeley to wielki ubaw. Ale takze fantastyczne miasteczko, fajni ludzie, niezla szkola i sliczne widoki. Odpowiedz Link Zgłoś
katlia Re: Dokąd z San Francisco?-Berkeley 24.06.05, 18:49 Ten komentarz bylo to grandysa Odpowiedz Link Zgłoś
grandys Re: Dokąd z San Francisco?-Berkeley 26.06.05, 18:49 Katlia Kiedys jak jeszcze mieszkalem w Oakland zobaczylem w Berkley gazete z gatunku leiwcowych- mozna bylo kupic na ulicy- w ktorej opisywano wycieczke do owczesnego ZSRR. Ilez tam bylo "cudownych rzeczy", pamietam ze bardzo chwalono robotnicza stolowke?! Odpowiedz Link Zgłoś