Dodaj do ulubionych

co ze szkola dla 12 latka

22.06.05, 15:53
Witam, czy ktos moze mi pomoc i wyjasnic lub podeslac linki na jakiej
zasadzie moze uczyc sie w USA 13-latek? - czyli 6 klasa naszej podstawowki
Jakie papiery, jak zglosic dziecko i od jakiego poziomu szkola jest platna?
Czy rozdzial miedzy podsawowka a gimnazjum przebiega w tym samym wieku w USA -
do jakiej szkoly/ktorej klasy mialby isc, gdyby mial zaczac nowy rok szkolny
w USA? Przepraszam, ze nie to forum, ale wydaje mi sie bardziej odpowiednie :-
))
Obserwuj wątek
    • sylwek07 na to Forum zapraszam 22.06.05, 22:36
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11918
      • modraczkova Re: na to Forum zapraszam 23.06.05, 12:02
        Dzieki, ale to forum prywatne i zeby zadac pytanie trzeba zostac przyjetym do
        grona:-)) Wyslalam zgloszenie, ale to nie znaczy, ze zostane wpuszczona i bede
        miala okazje zapytac.
        Ponawiam wiec pytanie, czy ktos tu sie orientuje w edukacji w USA na poziomie
        szkoły podstawowej/gimnazjum??? Czy mozecie podac jak wygladalo by podjecie
        nauki przez 12-latka?
        • marripossa Re: na to Forum zapraszam 23.06.05, 14:56
          Poradzi sobie lepiej niz myslisz. Nie martw sie. Ja mialam 16 lat jak
          przyjechalam i przezylam :)
          W wieku 12 lat to moze jeszcze isc do podstawowki (6-7 klasa), zalezy jak
          szkola jest zorganizowana tam gdzie bedziesz mieszkac. Moze byc podstawowka 1-
          8 albo moze byc podstawowka, junior high school albo middle school (cos jak
          polskie gimnazjum) i high school.
          Prawdopodobnie przeskoczy jedna klase i pojdzie do wyzszej.
          Jak bedzie wygladac? Normalnie. Nauczy sie czegos pozytecznego a nie tylko
          encyklopedycznego wkuwania na pamiec.
          • modraczkova Re: na to Forum zapraszam 23.06.05, 15:23
            Dzięki, nie pytam absolutnie o ewentualne jego samopoczucie, lecz o strone
            formalna - na podstawie jakiego papierka dziecko zostaje prezyjete do szkoly w
            tym wieku. Czy musi zdac jakies egzaminy, czy ja musze wylegitymowac sie czyms
            aby zostal do szkoly przyjety??? czy potrzebne jakos specjalnie przygotowane
            swiadectwa szkolne, czy obowiazuja podobne restrykcje jak przy podjeciu
            studiow?? Czy istnieje obowiazek nauki jak w PL do 16 roku zycia, jaki jest
            podzial na etapy edukacji - od czego zalezy czy przyjety bedzie do junior high
            school czy do middle school. No i kiedy zaczyna sie rok szkolny :-)) - O tego
            typu informacje mi chodzi !!!!
            • marripossa Re: na to Forum zapraszam 23.06.05, 15:31
              Swiadectwo ze szkoly w Polsce. Ja mialam po polsku i sama dyrektorowi
              tlumaczylam ustnie na angielski i wystarczylo. Ale to nie znaczy ze zawsze i
              wszedzie tak jest. Przetlumacz sobie w Polsce. Jakies papiery imigracyjne by
              sie chyba przydaly.
              Egzaminow nie ma.

od czego zalezy czy przyjety bedzie do junior high
              > school czy do middle school. No i kiedy zaczyna sie rok szkolny :-))

To zalezy od szkoly.

Przyjedziesz, pojdziecie do szkoly i wszystko zalatwisz w 15 minut.
    • nexus7 Re: co ze szkola dla 12 latka 23.06.05, 16:22
      Dwa miesiace temu przechodzilem przez to samo, zapisywalismy 11-latke do
      szkoly. Formalnosci mozna rzeczywiscie zalatwic w 15 minut jak sie ma
      odpowiednie dokumenty. W naszym stanie potrzebne byly dwa glowne:
      1. Potwierdzenie adresu zamieszkania rodzicow. Chodzi o to, zeby dziecko bylo
      przyjete do wlasciwej szkoly. Jako takie potwierdzenie mozna przedstawic
      rachunek za prad, gaz, etc, rachunek za czynsz, potwierdzenie raty kredytu
      hipotecznego. Poniewaz moja firma placi mi przez pierwsze kilka miesiecy za
      mieszkanie nic takiego nie mielismy i sprawa dotarla az do okregowego
      departamentu edukacji.
      2. Potwierdzenie wszystkich obowiazujacych szczepien. Ze odpowiednimi
      swiadectwami musielismy sie pofatygowac do specjalnej kliniki gdzie nam te
      szczepienia przepisali na formularz stanowy. Zalatwia sie to od reki.
      Oprocz tego chcieli swiadectwa z poprzedniej szkoly i trzeba wypelnic tysiac
      formularzy.
      Poniewaz my przyjechalismy tu z Anglii to wszystkie papiery mielismy po
      angielsku, nie wiem jak to bedzie dzialalo z polskimi dokumentami.
      Szkola prywatna to wydatek rzedu $5.000 - $10.000 rocznie. Chcielismy nasze
      dzieci poslac do prywatnej szkoly katolickiej, ale uznalismy ze chodzenie na
      msze 4 razy w tygodniu to moze odrobine za duzo. Przed wakacjami chodzily do
      szkoly panstwowej, z ktorej jestesmy zadowoleni. Jedyny problem to "panie w
      sekretariacie" czyli "office staff" - w zyciu nie spotkalem tak
      niesympatycznych i niezyczliwych urzedniczek.
      • polam5 Re: co ze szkola dla 12 latka 24.06.05, 00:33
        Tylko z chodzeniem na msze to chyba przesada. Nie ma obowiazku - chyba ze presja
        srodowiska. Syn skonczyl szkole katolicka u chyba nie byl na jednej mszy - a
        szkoda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka