Dodaj do ulubionych

Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy

IP: *.178.trytel.com 13.09.02, 18:15
Ciekawi mnie Wasza opinia na ten temat. Ja osobiscie uwazam ze juz od kilku
lat wizy do Kanady powinny by zniesione. W sytuacji gdy wszystkie kraje Uni
Europejskiej (niektore bogatsze od Kanady) nie wymagaja wiz, wowczas
utrzymywanie wiz do Kanady nie ma najmniejszego sensu (poza finansowym
zyskiem dla ambasady kanadyjskiej). Jezeli ktokolwiek ma zamiar pracowac za
granica na czarno bedzie z cala pewnoscia probowal robic to w Europie
Zachodniej, gdzie o prace latwiej i nie ponosi sie tak wysokich kosztow
utrzmania i podrozy jak za oceanem. Polska bedzie takze czlonkiem Uni za
prawie rok czasu wiec tym bardziej obecna sytuacji traci sens.
Mieszkam w Kanadzie i za kazdym razem kiedy chcemy zaprosic kogos z Polski
mamy problemy z wiza. Dopiero po kilku probach (i oczywiscie kazdorazowym
oplaceniu aplikacji) wiza jest przyznawana.
Jaka jest Wasza opinia i doswiadczenia.

Janusz
Obserwuj wątek
    • Gość: Monty Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy IP: *.sympatico.ca 14.09.02, 23:19
      Tez bym wolal zeby bylo bez wiz ale odkad mi powiedziano o ilosci mlodych
      ludzi z Polski, ktorzy zostali nielegalnie w samej Mississauga (nie da sie
      chyba odmienic w pismie - sorry!)po Dniach Mlodziezy, to sam juz nie wiem, czy
      faktycznie nie staloby sie to problemem. Zwlaszcza, ze znaczna czesc
      takich "turystow" planuje zapewne nielegalne przekroczenie granicy do Stanow.
      Co zas do pracy na czarno, to wydaje mi sie, ze wciaz Stany sa Mekka dla
      wszystkich zainteresowanych, nie Europa Zachodnia czy Kanada.
      • anna_wu Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy 26.09.02, 15:59
        Powinni przynajmniej zrobic jakies ulatwienia. Ambasada kanadyjska jest tylko
        jedna w Warszawie. Otrzymywanie wiz np. tranzytowych powinno byc przeprowadzane
        korespondenyjnie. A moze juz jest taka mozliwosc?
        • Gość: Monty Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy IP: *.sympatico.ca 27.09.02, 04:16
          anna_wu napisała:

> Powinni przynajmniej zrobic jakies ulatwienia. Ambasada
          kanadyjska jest tylko
          > jedna w Warszawie. Otrzymywanie wiz np. tranzytowych
          powinno byc przeprowadzane
          >
          > korespondenyjnie. A moze juz jest taka mozliwosc?

Tranzytowych skad dokad? Z Syberii na Grenlandie? Nie
          rozumiem, co masz na mysli?
          • anna_wu Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy 27.09.02, 15:32
            Wiza tranzytowa to zezwolenie na przejazd przez terytorium obcego panstwa w
            scisle okreslonym czasie. Wielu Polakow leci do USA przez Toronto i wlasnie
            wtedy takie wizy sa im potrzebne. Az tak skomplikowane?
            • Gość: Monty Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy IP: *.sympatico.ca 28.09.02, 03:57
              anna_wu napisała:

> Wiza tranzytowa to zezwolenie na przejazd przez terytorium obcego panstwa w
              > scisle okreslonym czasie. Wielu Polakow leci do USA przez Toronto i wlasnie
              > wtedy takie wizy sa im potrzebne. Az tak skomplikowane?

Co znaczy "leci przez Toronto"? Jezeli z miedzyladowaniem (tylko po co?), to
              wizy nie potrzebuja, bo nie wychodza z lotniska. A jezeli chca zostac
              w Toronto na dluzej (dzien, dwa, miesiac...) to juz nie jest zaden tranzyt -
              to jest wycieczka po Kanadzie w drodze do Stanow. Scisle okreslony czas jest
              dla kazdej wizy turystycznej, a jak chcesz gdzies zostac na ow scisle
              okreslony czas w celu turystycznym, to nie jestes zadnym tranzytem tylko
              jestes turysta.
              Co za bezsens - tranzytem przez Kanade z Polski do Stanow - mapa sie klania!
              • Gość: Walter Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.04.03, 05:50
                Nie wiem czy wszyscy są zorientowani, ale ważność wizy (na miesiąc, dwa czy
                trzy) wydanej w Warszawie nie ma nic wspólnego ze stanem faktycznym. Wizy są
                wydawane przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych a wjazd do Kanady jest
                kontrolowany przez Ministerstwo Imigracji. Jakoś tak się składa, że te
                ministerstwa nie za bardzo ze sobą współpracują. Generalnie rzecz biorąc,
                jeśli urzędnik na lotnisku nie wpisze żadnej daty na pieczątce wjazdu, to wiza
                jest ważna na trzy miesiące (nawet, jeśli w ambasadzie dali wizę na rok).
                Jeśli chce się pozostać dłużej niż trzy miesiące, trzeba sobie wizę przedłużyć
                w odpowiednim urzędzie. Znam to dobrze „z autopsji”, bo miałem gościa z wizą
                roczną, który musiał przejść specjalne badania lekarskie w Polsce zanim
                otrzymał tę roczną wizę. Po półrocznym pobycie w Kanadzie, gdy poszliśmy
                załatwiać wizę amerykańską, powiedziano nam, że jest on od trzech miesięcy
                nielegalnie w Kanadzie. Musieliśmy, więc najpierw przedłużyć mu wizę
                kanadyjską.
                Jeśli chodzi o wizy tranzytowe do USA, to nie jest to takie głupie, bo np. na
                lotnisku w Toronto nie można „przesiąść” się do samolotu do USA bez przejścia
                przez kontrole celno-wizową. Wszystkie loty, bowiem do USA są kontrolowane
                przez amerykański urząd imigracyjny na lotnisku w Toronto i po wylądowaniu w
                Stanach, nie ma już żadnej kontroli. Dlatego też wszyscy podróżni do Stanów
                muszą odebrać swój bagaż i przejść do amerykańskiej kontroli, gdzie są
                sprawdzane ich dokumenty podróży i gdzie ich bagaż jest odbierany.

Pozdrawiam…..
            • Gość: Bernard Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy IP: 5.3R2D* / *.ed.shawcable.net 28.09.02, 08:39
              Nie sadze aby po 9/11 wprowadzono jakiekolwiek ulatwienia. Moze za jakis czas.
              Na razie wyglada ze dmuchaja na zimne.... I nie dziwie sie..
    • Gość: Wankuwer Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy IP: *.waw.cdp.pl 30.09.02, 10:02
      Gość portalu: Janusz napisał(a):

> Ciekawi mnie Wasza opinia na ten temat. Ja osobiscie uwazam ze juz od kilku
      > lat wizy do Kanady powinny by zniesione. W sytuacji gdy wszystkie kraje Uni
      > Europejskiej (niektore bogatsze od Kanady) nie wymagaja wiz, wowczas
      > utrzymywanie wiz do Kanady nie ma najmniejszego sensu (poza finansowym
      > zyskiem dla ambasady kanadyjskiej).

Racja. Zwłaszcza że wizy dają niekiedy według trudnego do zrozumienia klucza. Niedawno byliśmy (2 osoby) w
      Kanadzie i dostaliśmy wizę na sześć tygodni. Niby w porządku, bo i to było więcej, niż nam potrzeba, ale w
      przewodnikach piszą, że normalnie dają na trzy miesiące.
      To nas zdziwiło i poczuliśmy się jak ludzie z grupy podwyższonego ryzyka, bo z informacji, które przekazaliśmy we
      wniosku o wizę, nawet mało pojętny urzędnik powinien wyczytać, że można nam dać wizę na zawsze, bo i tak tam
      nie zostaniemy (bardzo dobra płaca i praca w Polsce itd.).
      Parę tygodni temu przeczytałem artykuł w "Polityce", w którym jest o tym, że polscy pielgrzymi lecący do Toronto
      dostawali wizy na sześć miesięcy. Nic dziwnego, że masa z nich została w Kanadzie.
    • Gość: . Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy IP: *.171.trytel.com 04.04.03, 20:20
      .
    • Gość: Stan Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy IP: *.sympatico.ca 27.04.03, 15:32
      Jak Kuba Bogu - Tak Bog Kubie .
      Nalezy zaczac od siebie.
      Polacy zadaja vis od Kanadyjczykow i wcale nie jest to prosta formalnosc.
      Kanadyjczycy beda pracowac w polsce na czarno???

Wystarczy sprawdzic co pisza w emigracyjnych mediach na tmat wyjazdow do
      Polski...
      "Nowa ustawa paszportowa nakazujaca rejestracje wszystkich obcych dokumentów
      stanu cywilnego w urzedach polskich wola o pomste do nieba. Na dodatek,
      rejestracja ta odbywa sie za okazaniem (czytaj przeslaniem do Polski) oryginalu
      dokumentu - w naszym przypadku kanadyjskiego.
      Jesli wiec, Drogi Czytelniku, Twoje urodzone w Kanadzie dziecie wybiera sie do
      Polski na wakacje, to juz dzis powinno ono wkroczyc na polsko-radosna
      urzednicza droge przez meke. Jak wiadomo, dzieci Polaków odziedziczaja w spadku
      po rodzicach obywatelstwo polskie i jako obywatele polscy do ojczyzny ojców i
      dziadów moga sie wybrac jedynie z polskim paszportem w reku. ("Kto bedac
      obywatelem polskim i posiadajac jednoczesnie obywatelstwo obce posluguje sie
      przed polskimi organami dokumentami tozsamosci innymi niz polskie, podlega
      karze grzywny" - glosi ustawa...."

...Setki podobnych artykulow opisujacych " przygody podrozujacych do Polski.
      • Gość: JP Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy IP: *.sympatico.ca 29.04.03, 07:06
        Moje doswiadczenia sa inne. Nigdy, ani ja, ani moja rodzina zamieszkala w
        Kanadzie, nie mielismy problemu z wjazdem do Polski. Podrozowanie w Europie na
        paszporcie polskim jest nawet o wiele lepsze niz na kanadyjskim gdyz w zadnym
        kraju nie potrzebujemy wizy (w przeciwienstwie do podrozowania na paszporcie
        kanadyjskim). Zreszta... to na czym my wjezdzamy do Polski nie ma zadnego
        powiazania z bezsensownym wymogiem wiz przez Kanada. Piszesz: "jak Kuba
        Bogu..." - musze Ci powiedziec ze Polska juz wiele razy wystepowala z
        propozycja ruchu bezwizowego, ale Kanada nie raczy nawet do tego sie
        ustosunkowac. Po prostu nas ignoruje. Boli to, gdyz do Polski pojechac jest
        latwo, natomiast zaproszenie rodziny do Kanady to droga przez meke
        (czasochlonny i ponizajacy proces w ambasadzie, oplaty, bzdurne argumenty, i w
        wiekszosci przypadkow odmowa).

Co do pracy Kanadyjczykow na czarno - mylisz sie, gdyz wielu z nich (zwlaszcza
        ludzie mlodych) pracuje w Europie na czarno. Wiem to gdyz mialem do czynienia
        z takimi osobami.
        • yagnieszka Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy 29.04.03, 17:22
          Gość portalu: JP napisał(a):
          Podrozowanie w Europie na
          > paszporcie polskim jest nawet o wiele lepsze niz na kanadyjskim gdyz w zadnym
          > kraju nie potrzebujemy wizy (w przeciwienstwie do podrozowania na paszporcie
          > kanadyjskim).

Czy mozesz mi powiedziec w jakim kraju europejskim potrzebujesz wize
          w paszporcie kanadyjskim? Jezeli to jest Albania, Bulgaria, Bialorus czy inna
          Rumunia to prawde mowiac, z calym szacunkiem dla mieszkancow tych krajow, malo
          mnie ten obowiazek wizowy wzrusza - sie tam nie wybieram w najblizszym
          cwiercwieczu.
          Juz nie przesadzajmy z ta wyzszoscia paszportu polskiego nad kanadyjskim -
          osobiscie czuje sie duzo pewniej podrozujac po swiecie jako Kanadyjka niz jako
          Polka. Jesli zas chodzi o wizy z Polski do Kanady to jest mi to w zasadzie
          obojetne - domyslam sie, ze i tak po wejsciu Polski do EU, wizy zostana
          zniesione i Polacy beda podrozowac na paszportach unijnych czyli to raptem
          kwestia roku. Nie ma wiec o co kopii kruszyc, wystarczy cierpliwie poczekac do
          maja 2004.
          Jagusia
          • Gość: JP Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy IP: *.187.trytel.com 30.04.03, 18:05
            Nie chodzi tutaj o wyzszosc jednego paszportu nad drugim. Jakkolwiek,
            podrozowanie na paszporcie polskim staje sie coraz bardziej wygodne. Dodatkowo
            za rok bedziemy na lotniskach UE odprawiani w przy stanowiskach "UE citizens
            only" co wiaze sie z szybsza odprawa. Z tego nie bedzie mozna korzystac
            poslugujac sie paszportem kanadyjskim. Jezeli chodzi o "czucie sie pewnym";
            Kanadyjczycy sa czesto kojarzeni z Amerykanami wiec kwestia bezpieczenstwa moze
            byc czasem watpliwa. Zreszta... nasz temat dotyczy wiz do Kanady. Nie jestem
            pewien czy Kanada zniesie wizy z chwila wejscia Polski do UE. Obserwujac to co
            do tej pory wyczyniala mozna miec watpliwosci. Kanada traktuje obywateli
            polskich jako cos z czym nie trzeba sie liczyc. Wszystkie oficjalne deklaracje
            zupelnie mijaja sie z rzeczywistoscia. Moze nie kazdy to tak odbiera i
            rozumie, ale Ci ktorzy kiedykolwiek doswiadczyli rozlaki z rodzina z powodu
            bzdurnych decyzji przez urzednikow kanadyjskich na pewno podziela to zdanie.

• Gość: carsten wizy IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.03, 12:33
              Ten watek "odkrylem" przez przypadek. Dzieki Bogu jako obywatel jednego z
              panstw UE nie potrzebuje wizy ani do USA ani do Kanady.
              Czy nie sadzicie,ze po wejsciu Polski do UE w 2004 zniesie sie lub
              przynajmniej rozluzni procedury wydawania wiz do Kanady?
              • Gość: JP Re: wizy IP: *.sympatico.ca 08.05.03, 01:03
                Gość portalu: carsten napisał(a):

> Ten watek "odkrylem" przez przypadek. Dzieki Bogu jako obywatel jednego z
                > panstw UE nie potrzebuje wizy ani do USA ani do Kanady.
                > Czy nie sadzicie,ze po wejsciu Polski do UE w 2004 zniesie sie lub
                > przynajmniej rozluzni procedury wydawania wiz do Kanady?

Wielu ma taka nadzieje. Kanada juz jakis czas temu powinna przestac wymagac
                wizy. To co sie teraz dzieje w abmasadzie Kanady w Warszawie z przyznawaniem
                wiz nie ma wogole sensu.
                • Gość: Jagusia Re: wizy IP: *.sympatico.ca 08.05.03, 01:47
                  A ja sie z Toba, JP, nie zgadzam. W sumie jestem
                  zadowolona, ze sa wizy do Kanady i do Stanow. Nawet nie
                  tylko ze wzgledu na potencjalny przyplyw pracownikow na
                  czarno, bo ci w wiekszosci osiedla sie i tak w USA ale
                  glownie dlatego, ze gdzie nie czytac, tam ludzie pluja na
                  Kanade (zagladales na Forum Polonia?) wiec widocznie nie
                  sa zainteresowani odwiedzaniem mojego kraju. Jesli nie
                  sa, to co to za roznica - sa wizy, czy ich nie ma?
                  A moja najblizsza rodzina NIGDY nie miala klopotow z
                  otrzymaniem wiz przez ostatnich 18 lat wiec ogolnie mi to
                  lekko wisi.
                  • Gość: JP Re: wizy IP: *.137.trytel.com 08.05.03, 16:07
                    Gość portalu: Jagusia napisał(a):

> A ja sie z Toba, JP, nie zgadzam. W sumie jestem
                    > zadowolona, ze sa wizy do Kanady i do Stanow. Nawet nie
                    > tylko ze wzgledu na potencjalny przyplyw pracownikow na
                    > czarno, bo ci w wiekszosci osiedla sie i tak w USA ale
                    > glownie dlatego, ze gdzie nie czytac, tam ludzie pluja na
                    > Kanade (zagladales na Forum Polonia?) wiec widocznie nie
                    > sa zainteresowani odwiedzaniem mojego kraju. Jesli nie
                    > sa, to co to za roznica - sa wizy, czy ich nie ma?
                    > A moja najblizsza rodzina NIGDY nie miala klopotow z
                    > otrzymaniem wiz przez ostatnich 18 lat wiec ogolnie mi to
                    > lekko wisi.

Jagusia,

Ja i wielu innych moze Ci pozazdroscic braku klopotow z otrzymaniem wizy do
                    Kanady przez Twoja rodzine. Szczerze mowiac pierwszy raz slysze zeby przez tak
                    dlugi okres czasu kazda z zaproszonych osob otrzymala wize. Bardzo sie mylisz
                    twierdzac ze ludzie z Polski nie sa wogole zainteresowani odwiedzaniem Kanady.
                    Zainteresowanie jest duze ze wzgledu na stosunkowo duza ilosc Polakow
                    zamieszkujacych w Kanadzie ktorzy maja liczna rodzine w kraju. Troche boli
                    Twoje stwierdzenie ze problem z jakim sie wiekszosc z nas boryka Tobie "lekko
                    wisi". Stanowisko Kanady w sprawie wiz dla ludzi z naszego kraju jest tutaj
                    bardzo bledne i nie ma zadnych podstaw merytorycznych. Piszesz ze wizy sa
                    potrzebne ze wzgledu na potencjalny przyplyw nielegalnych pracownikow. Czy
                    naprawde myslisz ze bez wiz nagle zacznie przyjezdzac z naszego kraju mnostwo
                    osob aby pracowac na czarno w Kanadzie? W jaki sposob i jak znajda oni prace
                    bez znajomosci jezyka oraz ogolnej trudnosci w znalezieniu pracy dla osob nawet
                    tutaj mieszkajacych? Jak dlugo taka osoba musialaby pracowac aby "odrobic"
                    bilet, koszty pobytu i utrzymania i "wyjsc na swoje". To mialo sens 15 lat
                    temu ale nie teraz. Spojrz, niektore bogatsze od Kanady kraje Europy
                    zachodniej wiz nie wymagaja i takich problemow nie ma. Owszem zdarzaja sie
                    przypadki pracy na czarno ale nie jest to na wielka skale (musze Ci powiedziec
                    ze takze Kanadyjczycy pracuja na czarno w Europie - sam znam takie osoby). Dla
                    mnie sprawa wiz jest o tyle bolesna ze, w przeciwienstwie do Ciebie, moja
                    rodzina w wiekszosci przypadkow wiz nie otrzymywala. Byloby to zrozumiale
                    gdyby odmowa miala jakies sensowne uwarunkowania, ale zawsze byly to jakies
                    bzdurne argumenty prezentowane przez tzw. oficera w ambasadzie kanadyjskiej. W
                    dodatku jest to ponizajaca procedura (za kazdym raz slono kosztujaca) ktore
                    daje do zrozumiena aplikantowi ze jest "niczym" (bylem w ambasadzie gdy o wize
                    starala sie moja siostra wiec wiem jak to wyglada).
                    Coz, podsumowujac, szkoda ze nie jestes po naszej stronie w tej sprawie!
                    Jedynie razem mozemy wplynac na zmiane tak niesprawiedliwego postepowanie
                    Kanady w stosunku do Polakow.
                    Serdecznie Cie pozdrawiam.
                    • zlosliwe_bydle Re: wizy 13.05.03, 22:08
                      Gość portalu: JP napisał(a):

) Gość portalu: Jagusia napisał(a):
                      )
                      ) ) A ja sie z Toba, JP, nie zgadzam. W sumie jestem
                      ) ) zadowolona, ze sa wizy do Kanady i do Stanow. Nawet nie
                      ) ) tylko ze wzgledu na potencjalny przyplyw pracownikow na
                      ) ) czarno, bo ci w wiekszosci osiedla sie i tak w USA ale
                      ) ) glownie dlatego, ze gdzie nie czytac, tam ludzie pluja na
                      ) ) Kanade (zagladales na Forum Polonia?) wiec widocznie nie
                      ) ) sa zainteresowani odwiedzaniem mojego kraju. Jesli nie
                      ) ) sa, to co to za roznica - sa wizy, czy ich nie ma?
                      ) ) A moja najblizsza rodzina NIGDY nie miala klopotow z
                      ) ) otrzymaniem wiz przez ostatnich 18 lat wiec ogolnie mi to
                      ) ) lekko wisi.
                      )
                      ) Jagusia,
                      )
                      ) Ja i wielu innych moze Ci pozazdroscic braku klopotow z otrzymaniem wizy do
                      ) Kanady przez Twoja rodzine. Szczerze mowiac pierwszy raz slysze zeby przez
                      tak
                      )
                      ) dlugi okres czasu kazda z zaproszonych osob otrzymala wize. Bardzo sie
                      mylisz
                      ) twierdzac ze ludzie z Polski nie sa wogole zainteresowani odwiedzaniem
                      Kanady.
                      )
                      ) Zainteresowanie jest duze ze wzgledu na stosunkowo duza ilosc Polakow
                      ) zamieszkujacych w Kanadzie ktorzy maja liczna rodzine w kraju. Troche boli
                      ) Twoje stwierdzenie ze problem z jakim sie wiekszosc z nas boryka Tobie "lekko
                      ) wisi". Stanowisko Kanady w sprawie wiz dla ludzi z naszego kraju jest tutaj
                      ) bardzo bledne i nie ma zadnych podstaw merytorycznych.

Nielegalna praca, nielegalna praca, i jeszcze raz nielegalna praca. Poza tym
                      proby pozostawania, zawierania lipnych malzenstw lub przemycenia sie do US.
                      Wszystko to na tle ekonomicznym. Kanada nie ma ochoty uzerac sie z tymi
                      sprawami z ludzmi z kazdego kraju (poza tym to wszystko kosztuje - deportacje,
                      apelacje, legal aid, etc.), nie tylko z Polski, i dlatego jest prewencyjny
                      szlaban dla wszystkich krajow, ktorych mieszkancom w dalszym ciagu oplaca sie
                      zarobic w Kanadzie. W latach 90 zrobiono test z Czechami i zniesiono dla nich
                      wizy. Bardzo szybko wprowadzono je z powrotem - Cyganie i niby-Cyganie skladali
                      podania o azyl, reszta brala sie do pracy.

Piszesz ze wizy sa
                      ) potrzebne ze wzgledu na potencjalny przyplyw nielegalnych pracownikow. Czy
                      ) naprawde myslisz ze bez wiz nagle zacznie przyjezdzac z naszego kraju mnostwo
                      ) osob aby pracowac na czarno w Kanadzie? W jaki sposob i jak znajda oni prace
                      ) bez znajomosci jezyka oraz ogolnej trudnosci w znalezieniu pracy dla osob
                      nawet
                      )
                      ) tutaj mieszkajacych?

Moze mnostwo nie, ale wielu, zbyt wielu jak na gust wladz imigracyjnych.
                      Przewaznie pomoze im rodzina zamieszkala w Kanadzie. O prace na czarno jest
                      znacznie trudniej niz w US, ale jest to mozliwe jak sie ma swoich ludzi na
                      miejscu. Zwlaszcza w Toronto, Montrealu, Vancouver, zwlaszcza na farmach, ale i
                      w mniejszych osrodkach tez mozna. Wiem, bo widze. Co do braku znajomosci
                      jezyka - a w jaki sposob bez tej znajomosci znajduja prace Polacy w Niemczech,
                      Belgii, Holandii, UK, US, etc.? Racja, o prace w Kanadzie nie jest latwo (a
                      gdzie dzisiaj jest?). A jak to jest, ze w Polsce jest tak wysokie bezrobocie, a
                      prace na czarno znajduja Ukraincy, Rosjanie, Bialorusini, etc.? Miejscowi nie
                      szukaja ciezkiej i malo platnej na tutejsze warunki pracy. Ostatnio okazalo
                      sie, ze numerow SIN (i kart) jest w obiegu o kilka milionow wiecej niz
                      mieszkancow Kanady. Zostawmy to dlaczego tak jest, ale na te karty pracuje na
                      pewno wiele ludzi. Poza tym wcale nie trzeba miec karty (fizycznie), bo nigdzie
                      w pracy nie kaza jej pokazywac, a tylko podac numer. Sposobow jest wiele jak
                      ktos jest uparty, hehehe.

Jak dlugo taka osoba musialaby pracowac aby "odrobic"
                      ) bilet, koszty pobytu i utrzymania i "wyjsc na swoje".

Bez przesady. Dosyc czesto trafiaja sie bilety po CAD 700 i rozne okazje jesli
                      ktos ma czas. Przy b. niskiej stawce $8/h (a trafiaja sie nielegalnym czesto i
                      wyzsze) ile trzeba pracowac, zeby odrobic? 80-90 godzin. Smiech na sali nie
                      pieniadze.

To mialo sens 15 lat
                      ) temu ale nie teraz.

Przelicznik nie jest co prawda taki jak 15 lat temu, ale w dalszym ciagu
                      korzystny. Jezeli ktos ma w Polsce 1000 zl pensji (a duzo ludzi nie ma nawet
                      tego prawda?), to ile ma na godzine - PLN 6.25. Niech w Kanadzie dostanie $8/h
                      to daje 8 x 2.70 (dzisiejszy kurs) = PLN 21.60/h netto. Nie oplaca sie?
                      Milionerem sie nie zostanie, ale... A ludzie, ktorzy w Polsce maja mniej lub
                      zasilek dla bezrobotnych, lub nic?

Spojrz, niektore bogatsze od Kanady kraje Europy
                      ) zachodniej wiz nie wymagaja

Nie wiem, gdzie nawyszukiwales tych duzo bogatszych od Kanady krajow w Europie,
                      ale to inny temat, wiec niech ci bedzie, ze Kanada biede klepie, hehe. Poza tym
                      kazdy kraj ustala taka polityke imigracyjna i paszportowa jaka uwaza za
                      sluszna - tak nam sie mowi w Polsce, kiedy protestujemy przeciw polskiej
                      polityce paszportowej i w sprawie obywatelstwa. Kazdy kij ma dwa konce. Jezeli
                      np. UK uznalo, ze zniesie wizy dla Polakow, to sprawa Anglikow i gajowego.
                      Kanada ma prawo do wlasnej polityki, podobnie jak Polska, hehe.

i takich problemow nie ma.

Och, sa i to jeszcze jakie. Masy Polakow pracuja w Europie na czarno na dluzej
                      lub na krocej. Mamy liczne przyklady od rodzin i znajomych. Kto tylko mlodszy i
                      bez wielkich zobowiazan a ma jakis "sznurek", ten rwie az swiszcze. Wiadomosc z
                      dzisiejszego PAP:

Anglia: Wlk. Brytania odesłała do kraju 48 Polaków
                      Jak podała ambasada brytyjska w Warszawie, zostali oni odesłani, gdyż nie
                      mieli prawa do przebywania na terenie Wlk. Brytanii lub je utracili. Powodem
                      takiej sytuacji jest m.in. odmowa statusu azylanta, nielegalna praca lub
                      nielegalne przedłużenie pobytu.

Ambasada przypomniała, że Wlk. Brytania jest zdecydowana odsyłać wszystkie
                      osoby, które znajdują się na jej terytorium bez prawa pobytu, m.in. osoby,
                      którym odmówiono statusu azylanta, osoby pracujące "na czarno" lub takie,
                      które nielegalnie przedłużyły sobie czas pobytu.

Zarazem ambasada podkreśliła, że Polacy, którzy stosują się do brytyjskich
                      przepisów imigracyjnych i wjeżdżają do Wlk. Brytanii w celu turystycznym,
                      podjęcia nauki lub legalnego osiedlenia się, są "zawsze mile widziani".

Rząd brytyjski podjął kroki mające ułatwić w przyszłości wyjazd z Polski do
                      Wlk. Brytanii. W grudniu 2002 r. szef brytyjskiego MSZ ogłosił, że obywatele
                      nowych krajów akcesyjnych zyskają takie same pełne prawa do pracy w Wlk.
                      Brytanii jak obecni obywatele Unii Europejskiej. Jednak to ułatwienie wejdzie
                      w życie dopiero po tym, gdy Polska stanie się pełnoprawnym członkiem Unii,
                      prawdopodobnie w maju 2004 r. "Do maja 2004 wszystkich Polaków wjeżdżających
                      do Wlk. Brytanii będą obowiązywać obecne przepisy imigracyjne. Nie planuje
                      się żadnych zmian brytyjskich przepisów wjazdowych do tego czasu" - podała
                      ambasada.

Według Brytyjczyków, wszystkie wnioski o azyl złożone przez obywateli
                      polskich będą uznawane za bezzasadne, a osoby składające takie wnioski będą
                      odsyłane do Polski. Ambasada podkreśla, że Wlk. Brytania w dalszym ciągu
                      będzie udzielać schronienia osobom, które są zagrożone prześladowaniem i mogą
                      to uzasadnić. "Jednak ciężka sytuacja ekonomiczna nie jest równoważna z
                      prześladowaniem i nie stanowi podstawy do ubiegania się o azyl. Osoby, które
                      udają się do Wielkiej Brytanii, sądząc, że będą tam miały szansę na zdobycie
                      pracy lub życie na wyższym poziomie, otrzymają decyzję o odmowie azylu i po
                      niezbędnym okresie zatrzymania zostaną odesłane do Polski" - napisała
                      ambasada. (PAP)

Owszem zdarzaja sie
                      ) przypadki pracy na czarno ale nie jest to na wielka skale

To tylko jeden kraj i najbardziej widowiskowy przyklad. Ilu ludzi wyrzucono
                      mniej widowiskowo, a ilu nigdy nie przylapano?

(musze Ci powiedziec
                      ) ze takze Kanadyjczycy pracuja na czarno w Europie - sam znam takie osoby).

Nie rozsmieszaj mnie. Takich gosci mozna policzyc na palcach, a i to tylko
                      dlatego, ze nie chcialo im sie zalatwiac
                      • bozena_l @ zlosliwe bydle - wow ! jaki ladny post 20.05.03, 06:06
                        Jako dziewica nie spodziewalam sie tego po tobie ! jaki ladny post !

:)
                  • Gość: dradam Re: wizy IP: *.direcpc.com 08.02.04, 20:57
                    W zupelnosci sie zgadzam.

Lacznie zaprosilem na wycieczke do Kanady chyba z 10 osob. Nigdy nie bylo
                    zadnych problemow.

Maly fax (co najwyzej pol strony) do Ambasady Kanady w Warszawie to bylo to co
                    wystarczalo w zupelnosci.

Ale nikomu z tych moich zapraszanych nawet do glowy nie wpadlo robic nic innego
                    jak odwiedzac rodzine (moja), zwiedzac Kanade i zawierac nowe przyjaznie (nawet
                    z niedzwiedziami).

Co do opluwania Polonii przez mieszkancow Polski to w zupelnosci sie zgadzam.
                    Ale "zgoda buduje, niezgoda rujnuje".

• Gość: Milka wiza tak, ale turystyczna IP: *.3web.net 08.05.03, 16:41
                Tak, ale nie zapomniaj, ze jest to tylko wiza turystyczna trzymiesieczna. Po
                trzech miesiacach obywatel kazdego kraju ( Niemcy, USA, Polska ) musi starac
                sie o przedluzenie wizy lub zmiane statusu. Jest to proces trwajacy nawet do
                poltora roku.
                • Gość: Andrew visas forever IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.05.03, 05:34
                  Canada should not allow ANY Poles into the country. Period.
                  There is enough of you everywhere already.
                  • Gość: Polak Re: visas forever IP: *.gorzow.mm.pl 15.05.03, 22:31
                    You are misteken. People like you should not be allowed to go anywhere.
                  • Gość: ZZ Re: visas forever IP: *.proxy.aol.com 20.05.03, 21:47
                    I do honestly apologize on behalf of all "Poles" living in Canada for being
                    here. But please don't forget that we are not the ones who started the whole
                    immigration from Europe. We just followed! (I am assuming you are a native
                    Indian - otherwise what right do you have to come up with such views?).

Regards

ZZ
                    • Gość: Andrew Re: visas forever IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.05.03, 23:55
                      ZZ,
                      Apologies accepted. You speak English so you are O.K. What I can't stand are
                      those who come here just to earn their living, but don't really get attached to
                      this country. This attitude is very common among the Greeks and Poles in Canada.

Gość portalu: ZZ napisał(a):

> I do honestly apologize on behalf of all "Poles" living in Canada for being
                      > here. But please don't forget that we are not the ones who started the whole
                      > immigration from Europe. We just followed! (I am assuming you are a native
                      > Indian - otherwise what right do you have to come up with such views?).
                      >
                      > Regards
                      >
                      > ZZ
                  • Gość: Curious Re: visas forever IP: *.gv.shawcable.net 06.06.03, 10:28
                    Gość portalu: Andrew napisał(a):

> Canada should not allow ANY Poles into the country. Period.
                    > There is enough of you everywhere already.

Really????
                    You should SHUT UP becasue you have no idea what you are talking about.
                    If you are saying that Poles should not be allowed enter the country then bring
                    even more Asians and East Indians. When the time will come and you will
                    require to learn chinese then you will pray for more Poles to come to Canada.
            • starypierdola Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy 09.02.04, 01:22
              >>za rok bedziemy na lotniskach UE odprawiani w przy stanowiskach "UE citizens
              only" co wiaze sie z szybsza odprawa. Z tego nie bedzie mozna korzystac
              poslugujac sie paszportem kanadyjskim. <<

Wyzszosc paszportu Kanadyjskiego w tym przypadku jest taka ze mozna bedzie isc
              do sklepu wolnoclowego i kupic tania gorzalke, smokes. Z paszportem Unijnym
              pelne ceny ... He, he, he ....
          • Gość: dradam Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy IP: *.direcpc.com 08.02.04, 21:30
            Yagnieszka napisala :

>>Jesli zas chodzi o wizy z Polski do Kanady to jest mi to w zasadzie
            > obojetne - domyslam sie, ze i tak po wejsciu Polski do EU, wizy zostana
            > zniesione i Polacy beda podrozowac na paszportach unijnych czyli to raptem
            > kwestia roku. Nie ma wiec o co kopii kruszyc, wystarczy cierpliwie poczekac
            > do maja 2004.

Nie ma czegos takiego jak "paszport unijny".
            Obywatele Grecji, kraju jak najbardziej unijnego, potrzebuja wizy do USA.
            Nie sadze aby sie szybko cos zmienilo w odniesieniu do posiadaczy paszportow
            polskich.

jak slyszalem niektore kraje EU juz przewiduja ograniczenia w zakresie
            zatrudnienia Polakow ( od maja 2004 roku) . Ponoc nawet Wegry (wstepujace do EU
            razem z Polska) tez maja zamiar takie ograniczenia wprowadzic. A co dopiero
            bedzie poza Europa ?!

Pozdrawiam
    • Gość: Nemo Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy IP: 5.2.1R1D* / *.mtnk.rnc.net.cable.rogers.com 10.02.04, 04:25
      Ja jestem za zniesieniem oplat wizowych, ale niestety liczba ludzi ktorzy tu by
      przyjechali z Polski i chcieli pracowac na czarno jest przeszkoda. Kanada pod
      tym wzgledem powinna pojsc sladem US czyli tylko jezeli amerykanie zniosa wizy
      dla Polakow.
      Natomiast nie bylbym przeciwny jakiemus zorganizowanemu systemowi zatrudniania
      Polakow tak samo jak jest to organizowane dla Meksykanow.
      Osobiscie uwazam ze kazdy zatrudniony na czarno (niezaleznie od pochodzenia)
      powinien byc deportowany (na swoj koszt) a pracodawca surowo karany.

Oczywiscie nie mam nic przciwko normalnej procedurze emigracji Polakow do
      Kanady.

Pozdrawiam
      • Gość: dradam Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy IP: *.direcpc.com 10.02.04, 14:13
        Nemo napisal :

>>Natomiast nie bylbym przeciwny jakiemus zorganizowanemu systemowi
        zatrudniania Polakow tak samo jak jest to organizowane dla Meksykanow.
        Osobiscie uwazam ze kazdy zatrudniony na czarno (niezaleznie od pochodzenia)
        powinien byc deportowany (na swoj koszt) a pracodawca surowo karany.

Oczywiscie nie mam nic przciwko normalnej procedurze emigracji Polakow do
        Kanady.<<

Wydaje mi sie, ze jest to jedyne i rozsadne rozwiazanie. I mozliwe do
        zaakceptowania. Dla wszystkich stron.
    • Gość: Nemo Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy IP: 5.2.1R1D* / *.mtnk.rnc.net.cable.rogers.com 10.02.04, 04:36

Wlasnie znalazlem na sieci:
      www.fiye.info/index.php?id=&redirect=awap.html&swap_vis=1
      • Gość: dradam Re: Czy Kanada powinna jeszcze wymagac wizy IP: *.direcpc.com 10.02.04, 14:09
        albo tutaj : www.swap.ca/common/html/splash/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka