hawajczyk4 05.01.06, 18:05 Jade na Kauai w tym miesiacu. Jestem ciekaw co mozecie poradzic czego nie ma w przewodnikach. Z gory dziekuje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flipflap Re: Kauai, HI 05.01.06, 23:45 hawajczyk4 napisał: > Jade na Kauai w tym miesiacu. > Jestem ciekaw co mozecie poradzic czego nie ma w przewodnikach. > Z gory dziekuje :) Napisz gdzie jedziesz. Ja chcę tam polecieć w połowie lutego. Podoba mi się Outrigger Kiahuna Plantation i Poipu Kai Resort. Z Newarku lub Philadelhi bilety są po $700.00 Z tego co znalazłem to tu są atrakcje www.tripadvisor.com/Attractions-g29218-Activities-Kauai_Hawaii.html Wcześniej byłem na Maui i Oahu. Kauai jest ponoć sokojne miejsce z wieloma Odpowiedz Link Zgłoś
flipflap Re: Kauai, HI 05.01.06, 23:48 To też wygląda ciekawie www.kauairegency.com/condos/regency.htm www.kauairegency.com/condos/princeville.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Re: Kauai, HI 06.01.06, 02:17 To jakas epidemia chyba z tym Kauai. Ja tam jestem od 8 lutego. Odpowiedz Link Zgłoś
flipflap Re: Kauai, HI 06.01.06, 05:50 To się może spotkamy. Ja wylatuję też Feb 08 na 12 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
jp.hi Re: Kauai, HI 07.01.06, 10:31 Kauai to najnudniejsza a zarazem najpiekniejsza wyspa hawajska. Jezeli lubisz piekno przyrody i tylko piekno przyrody to je tam znajdziesz. Gory, lasy, rzeki, wodospady i piekne choc puste plaze. Jednak na plazy jest sie bardzo krotko bo slonce grozi porazeniem. Kapiel w oceanie i do cienia. Tak ze 3 razy i plaza z glowy. Jednak i to wystarczy aby zostac napromieniowanym niesamowita energia tego oceanu i hawajskiego slonca. Co dalej robic? Co zwiedzac? Wszystko co najpiekniejsze mozna zobaczyc z lotu plata. A wiec helikopter za jedyne $300. Wypozyczonym samochodem daleko nie pojedziesz bo drog tam niewiele a wyspa mala. Ale samochod trzeba miec. W innym przypadku skazany jestes na siedzenie w hotelu i wokol niego. Do zanudzenia. Szczegolnie jak sie jedzie z zona :) Jadac samochodem jedz tylko po wyznaczonych szlakach turystycznych. Foldery znajdziesz na airporcie i kazdym hotelu. Nie zbaczaj bo moze ci sie przytrafic cos przykrego. Hawajczycy, choc bardzo mili i goscinni nie lubia jak turysci im sie kreca po hawajskich landach. Szczegolnie tam gdzie on hoduje marihuane. A hoduja ja niemal wszedzie. Dobrze wiec, ze sie zgadaliscie. Bedziecie mieli z kim wypic wiele kartonow piwa. Polecam Heineken i Steinlager. Hawajskie nam Polakom nie smakuje. Sprobujcie znalezc tam dosc znana wytwornie win hawajskich. Degustacja tam jest zawsze za darmo. Mozna w jej ramach wypic 6 sporych kielichow co daje prawie cala flaszke. Polecam wina z hawajskich owocow i orzechow macademia. Bardzo slotkie ale ciekawe. Warto tez rankiem w ramach spaceru i gimnastyki grac w golfa. Przepieknie polozone i zadbane pola golfowe oddaja w calosci piekno Hawaii. Szczegolnie przy wschodzie i zachodzie slonca. Wieczorem do jednej z wielu hawajskich knajpek by posluchac na zywo pieknej muzyki hawajskiej i zobaczyc pokazy tancow hula w wykonaniu nie zawsze pieknych hawajek. Zreszta te hula dancer mozna sobie zaprosci za $200 do pokoju. Co tu teraz takie modne. I ostatnia uwaga. Jadac na Hawaje a szczegolnie na taka wyspe jak Kauai musisz zapomniec o problemach, wyzbyc nerwow i stresow. Musisz sie czuc tak na luzie jak ci ludzie ktorych tam zastaniesz. Zreszta samo obcowanie z ta przyroda robi swoje. Ta roslinosc, kwiaty, owoce, drzewa zawieraja olejki narkotyczne. Wiec duzo przebywaj na lonie przyrody i gleboko oddychaj. hawaiian shaka JP Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Re: Kauai, HI 07.01.06, 18:50 Janusz P tu ty juz lepiej idz zajac sie dzielem sowjego zycia i baw sie w zomowca na forum Polonia. Bardzo kiepskiej jakosci ten tekst i od kogos o aspiracjach zomowskiego kaprala mozna by sie spodziewac wiecej. Nie wspominajac ze podajesz nieprawdziwe informacje. Np helikopter nie kosztuje $300 choc tani nie jest. Sa rowniez samoloty, tansze i wcale nie gorsze. WYobraz sobie madralo ze my wiemy co to znaczy byc na plazy i wiemy co to jest slonce. Dziekujemy ci tez za jakze odkrywcze porady na temat samochodu. Chcielismy zwiedzac na piechote ale dzieki tobie bedziemy jezdzic. Coprawda nie mozemy znalezc co co znaczy "na airporcie" ale to pewnie jakas lokalna gwara hawajska wiec sie domylimy na miejscu. Wiemy rowniez ze Hawaje slyna z zabijanych turystow ktorzy zboczyli z drogi i wpadli na nielegalne hodowle narkotykow. CNN i FOXNews trabia o tym codziennie. ALe przetsrog nigdy za wiele dzieki naszmu rodzinnemu ZOMO. Dziekujemy rowniez za tip z piwem Heineken o ktorym nigdy nie slyszelismy. To musi byc jakis nowy wyrob. Dodales jescze troche crap ale pomine. Za to dziekuje ci za super cenna uwage na temat problemow i stresu. No nigdy bym sie nie domyslil ze po to jedzie sie na wczasy!!! My tu juz z panem Flipflapem i hawajczykiem4 umawialismy sie kto bierze karabin maszynowy a kto granatnik ale dzieki tobie, Janusz, wiemy ze jedziemy tam po prostu wypoczac. Odpowiedz Link Zgłoś
jp.hi Re: Kauai, HI 08.01.06, 06:28 No, coz. Z takim poczuciem humoru ertes lepiej sie na Hawaje nie wybieraj. Nie wroze ci tu dobrego samopoczucia i wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: Kauai, HI IP: 71.142.174.* 08.01.06, 06:55 JP, szczerze to napisales troche kiepskawy ten post i rozumiem odpowiedz ertesa. Odpowiedz Link Zgłoś
jp.hi Re: Kauai, HI 08.01.06, 10:47 Napisalem go pol zartem pol serio choc tez szczerze. Nie pisalem go na ocene, nie stawalem do konkursu aby go oceniac. Zeby zrozumiec to co napisalem trzeba znac Hawaje. Innaczej, trzeba tu przyjechac aby to zrozumiec. Kauai to nie Oahu czy Maui. Ludzie tu przyjezdzajacy i nie wypozyczajacy somochodu zwykle wyjezdzaja stad niezadowoleni. Trzeba pamietac ze niema tu publicznej komunikacji a hotele rzadko organizuja wypady. Nie mozna jechac na Hawaje jak na tanie wczasy. Siedziec calymi dniami w hotelu i korzystac jedynie z pobliskiej plazy. Co gorsze siedziec w prywatnym hoteliku typu bed & breakfast i chodzic w skwarze hawajskiego slonca do pobliskiego (2 mile) sklepu po piwo. Dlaczego Heinekeen? Bo niema polskiego a wsrod 100 innych on jest najlepszy :) Aby poznac Hawaje i skorzystac z ich nadzwyczajnego piekna, trzeba przeznaczyc na to troche pieniedzy. Zauwaz, ze Hawaje chwala bogaci a ci biedni je tylko zaliczaja. Jezeli chwala to tylko aby sie pochwalic. Zastanow sie dlaczego na Hawaje przyjedza smietanka hollywoodzka, biznesowa i najbogatsi ludzie z calego swiata? Dlaczego wybieraja to odlegle miejsce wsrod wielu wspanialych zakatkow swiata? Oni sie nie myla. Oni robia to swiadomie i czesto przyjezdzaja tu rokrocznie. Wielu z nich kupilo tu lub wybudowalo wielomilionowe domy. Dlatego m.in. pisalem o helikopterze, samochodzie, grze w golfa, pojechaniu do (niestety nie taniej) "knajpki" gdzie jest muzyka hawajska na zywo. Dodalbym do tego nurkowanie pod woda czyli popularne scuba diving w znanych wszystkim akwenach i wypad na sportowy polow ryb jednym z wielu stateczkow turystyczno- rybackich. Taki kilkugodzinny rejs moze byc polaczony z podgladaniem z bliska 10 metrowych wielorybow przyplywajacych tu w zimie z Alaski. www.google.com/search?hl=en&lr=&q=kauai+scuba+diving www.google.com/search?hl=en&lr=&q=kauai+sport+fishing&btnG=Search Moze wyjatkiem od tej regoly sa nowozency ktorzy przyjezdzaja tu spedzic miodowy tydzien czy dwa. Im wystarczy ladny apatament z widokiem na ocean :) I jeszcze jedna uwaga z ktorej nie wszyscy sobie zdaja sprawe. Wyspy Hawajskie maja swoje strony, wschodnie i zachodnie. Nawietrzne i zawietrzne. Z jednej strony sa plaze z bialym piaskiem a z drugiej wysokie klify prawie niedostepne dla czlowieka. Jest tu wiele hoteli ktore nie maja dostepu do plazy. Posiadaja za to inne walory przyrodniczo-krajobrazowe. Jednak przyjechac na Hawaje i nie posurfowac po oceanie, nie pojechac w gory aby zobaczyc te cuda swiata, to zwykla strata czasu i pieniedzy. Uwazam ze siedzienie caly czas w tanim hoteliku i kapanie sie w basenie na Hawajach to czysta glupota. Dlatego jak mi ktos mowi, ze niema zamiaru wypozyczyc samochodu za jedyne $200 na tydzien to mu mocno Hawaje odradzam. Moglbym oczywiscie pisac o Hawajach i ich walorach prawie w nieskonczonosc. Mieszkam tu ponad 14 lat i bylem na wszystkich wyspach ale tacy wieczni malkontenci i zarazem zlosliwcy jak ten "ertes" mnie skutecznie do tego zniechecaja. Pozdrawiam, JP Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Re: Kauai, HI 08.01.06, 16:32 Swietnie, nie pisz na zadne tematy. Ty nie podales zadnych wartosciowych informacji na temat. Zadnych, zero. Co jedynie zrobiles to zaczales pouczac. Nie opisales nic ciekawego na temat miejsca w ktorym mieszkasz tylko rzuciles jakies chamskie teksty o zonach i prostytutkach za iles tam dolarow. Rozumiem ze dla ciebie wakacje kojarza sie z chlaniem piwa na umor. Wygladasz na takiego prymitywa. Mieszkasz tam 14 lat a nie potrafisz podac zadnych wartosciowych informacji a te ktore podajesz sa wyssane z palca. Oj nie, nie pisz tu nic na temat Hawaji. Dzieki wyszukiwarce mozna znalezc duzo ciekawych informacji ludzi ktorzy tam byli i chca sie podzielic wiedza a nie w prostacki sposob pouczac. A teraz spadnij na to twoje piwo i nie zawracaj ludziom glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Ty, Eretes, czytac nie umiesz?? 08.01.06, 18:50 "...nie potrafisz podac zadnych wartosciowych informacji a te ktore podajesz sa wyssane z palca. ..." To stwierdzenie wyraznie wskazuje ze cos z Toba nie tak... Moze przeczytaj jeszce raz co on napisal?? No i co z ta plazma?? SP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Kauai, HI IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 08.01.06, 02:22 Co z ciebie za Hawajczyk, jesli zadajesz tu takie pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
hawajczyk4 Re: Kauai, HI 08.01.06, 03:14 Co z Ciebie za gwiazda, jesli nie mieszkasz w Hollywood? Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Hej, Ertes! 08.01.06, 04:00 A ta 50" plazme to zabierasz z soba na Hawaje czy zostawiasz ja w LA?? Moze potrzebujesz dla niej jakiegos opiekuna?? SP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kauai, HI IP: *.sympatico.ca 11.01.06, 07:29 pozwolcie, ze sie niesmialo wtrace do tej jakze sympatycznej wymiany zdan. Bylam na Hawajach wiele lat temu i byl to wyjazd natury zorganizowanej, ale osobiscie polecalabym zwiedzenie reszty dostepnych wysp. kazda oferuje inne pejzaze i atrakcje (glownie naturalne). Sztandarowymi magnesami sa Wioska Polinezyjska, czynne wulkany i czarna plaza, oczywiscie Waikiki, a w sezonie zimowym ogromne wieloryby. Do tego dochodza jeszcze miejsca znane nam z filmow, jak np. rancho na ktorym krecono Jurassic Park i wiele innych. Wtedy mozna bylo sobie kupic cos takiego jak "tygodniowke" na miedzywyspowe loty, dowolna ilosc lotow do wszystkich dostepnych dla turystow wysp. Uwazam, ze leciec tak daleko i zobaczyc tylko Kauai to troche szkoda, tym bardziej ze jest to wyspa, ktora oferuje "mniej" atrakcji niz inne. Co do prywatnych terenow, to prawda jest, ze turysci nie sa tam pozadani, a duze obszary wszystkich wysp hawajskich sa prywatne. Nie wiem czy cos pomoglam, to bylo tak dawno..... Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Re: Kauai, HI 11.01.06, 16:05 Dzieki za checi. Tu nie chodzi o informacje jak spedzic wakacje a po prostu moze ktos tam byl i ma cos co go zainteresowalo a nie ma tego w ogolnie dostepnych przewodnikach itp. Poza tym Ty czy jp nawet nei wiecie ile razy ktos tam byl, jedynie flipflap napisal ze kilka. A skoro ktos tam byl kilka razy to po co mu jakies zupelnie niepotzrebne wiadomosci albo wrecz pouczanie. Pytanie bylo o konkretna wyspe. >Uwazam, ze leciec tak daleko > i zobaczyc tylko Kauai to troche szkoda, tym bardziej ze jest to wyspa, ktora > oferuje "mniej" atrakcji niz inne. Co do prywatnych terenow, to prawda jest, z > turysci nie sa tam pozadani, a duze obszary wszystkich wysp hawajskich sa > prywatne Co znaczy daleko? Dla mnie to troche ponad 5 godzin lotu. To nie jest daleko. Pojecie relatywne jak widzisz. Informacja o terenacj prywatnych jest bezuzyteczna. Takie sa wszedzie a nie tylko tam. Ale dziekuje Ci za dobre checi choc nie o takie informacje mi chodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kauai, HI IP: *.sympatico.ca 11.01.06, 21:01 nie bylo sprecyzowane skad wylatujesz...skoro nikt ci tu nie moze pomoc, to podaje link gdzie napewno znajdziesz interesujace cie informacje www.tripadvisor.com/ShowForum-g28932-i36-Hawaii.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gambler Re: Kauai, HI IP: 72.235.115.* 15.01.06, 09:48 no wlasnie jestesmy na Kauai. wazna sprawa: koniecznie wez SUV w wypozyczalni, a jesli decycdujesz sie na nurkowanie... zapomnij. wyspa to niemal raj (choc Maui mi sie bardziej podobalo, kwestia wzgledna), ale pod woda pustynia, pustynia... (kilka zolwi w Caverns nie znmienia faktu, ze Hawaje to dla nurasow przereklmowany piece of shit). do tego 4 centra nurkowe na krzyz (czyli zapomnij o konkurecji i dbaniu o klienta), lajby jak zwodowane wanny, szajs do kwadratu za kosmiczne pieniadze. ponoc tylko 10% wyspy ma drogi asfaltowane, a my w przeciagu 9 dni juz zrobilismy prawie 700 mil... korek na 56 w okolicach Lihue to juz standard (do godz 11am ustawiaja kolki na drodze, zeby zmienic przepsutowosc na tzw highway'u). Choc to polowa stycznia, to tlumy straszne. Jednak jak pojedziecie na plaze w poludniowo - zachodniej czesci, bedzie puuuusciutko i to nasze najulubiensze miejsce (szczegolnie polna droga w Ntl Park). Jeszcze taka uwaga, poza Hinekenem dobry jest Amstel... A tak w ogole, to teskni nam sie za nurkowaniem na Sharm el Sheikh... Tam to byl raj dla nurasow... Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Re: Kauai, HI 15.01.06, 21:52 Super, dzieki. Wlasnie o takie tipy mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: Kauai, HI 16.01.06, 01:45 Koniecznie pojedz do Princeville-to najpiekniejsza i jednoczesnie najbardziej mokra czesc wyspy. Albo jeszcze lepiej-jedzcie na drinka do Princeville Resort tych widokow do konca zycia nie zapomnicie. Poipu to najbardziej sucha czesc wyspy gdzie jezdzi wiekszosc turystow-tu jest wiekszosc hoteli i apartamentow dla rodzin.Jedyne miasteczko, i to mikroskopijne, to Lihue. Cala wyspe mozesz okrazyc w godzine, ja SUVa nie potrzebowalam, dalam sobie rade normalnym samochodem. Koniecznie zatrzymajcie sie sie nad Waimea Canyon czyli tzw. Grand Canyon of the Pacific-widoki niezapomniane. Jest jeszcze pare innych miejsc,np. tam gdzie zatrzymal sie Cook, ogrody botaniczne, wodospady, etc. ale to znajdziesz w przewodniku. Aha, dla milosnikow Presleya to probujcie zmnalezc slady po chyba juz zamknietym hotel Coco Palms Resort/mieszkalam tam lata temu-ale slyszalam, ze go pozniej zamkneli-to tutaj King krecil swoj slynny film Blue Hawaii/. A o zadnych problemach z hawajczykami i prawem w zyciu nie slyszalam, chociaz bylam tam wiele razy. Odpowiedz Link Zgłoś