Dodaj do ulubionych

wiza do Kanady

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 13:12
W jaki sposób składa się wnioski o wizę w ambasadzie Kanady? Czy wygląda to w
ten sam sposób jak w ambasadzie USA? Czy również jest rozmowa z konsulem? Czy
trzeba się umówić telefonicznie czy można po prostu przynieść wniosek i
odejść z wizą w ten sam dzień czy trzeba czekać kilka dni? Mieszkam daleko od
Warszawy i dlatego stanowi to dla mnie problem. C
Obserwuj wątek
    • Gość: Eliza Re: wiza do Kanady IP: *.jerzostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 14:06
      przyjezdza sie z dokumentami i wten sam dzien jetses obsluzony,w srody nie
      pracuja a w zwykle dni od 8-11,najleiej badz ok.6 pzred ambasada...
      • kapitankloss2 Re: badz ok.6 pzred ambasada 20.01.06, 19:34
        a dlaczego tak wczesnie?
    • Gość: hm Re: wiza do Kanady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 20:27
      na ta 6 godzine to trzeba przyjsc w okresie wakacji bo tak to mozna kolo 8
      godziny spokojnie przyjsc.
      • omango Re: wiza do Kanady 23.01.06, 21:04
        witam, dzis wyrobilam sobie wize kanadyjska - jezeli ktos planuje sie tam wybrac
        to polecam teraz ambasade kanadyjska w Wawie - zero tlumow i wize praktycznie
        dostaje sie od reki - wszystko trwa godzine :-)

informacje wizowe znajdziesz na stronie www.canada.pl - lub zadzwon sobie na
        podany tam nr telefonu, mozna odsluchac nagrania i dowiedziec sie wszystkiego

wazna informacja z ambasady, ktorej nigdzie wczesnie nie wyczytalam: dostalam
        wize jednokrotnego przekraczania granicy, ktora uprawnia do... wielokrotnego
        przekraczania granicy kan.-amer. :-)
        pani w okienku powiedziala, ze jest to nasze prawo i gdyby urzednicy na granicy
        robili nam problemy to cyt: "mamy sie wyklocac" :-) - oczywiscie trzeba miec
        wize amerykanska
        • Gość: - Re: wiza do Kanady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 10:16
          omango wiele razy bylo napisane na tym Forum ze pomiedzy USA i Kanada mozesz
          jezdzic jedynie co ze te posty daleko sa .widze ze nawet Cie na rozmowe nie
          wzieto a dlaczego?bo samo odebranie wizy jest po 14 .
    • Gość: babakazoo Re: wiza do Kanady IP: *.polkomtel.com.pl 24.01.06, 12:52
      Czy jeżeli o wizę stara się cała rodzina, to wszyscy muszą się stawić w
      amabasadzie, czy wystarczy że pofatyguje się "głowa rodziny"? Jeżeli miałbym
      ciągać do Wawy małe dzieci to już chyba wolę posłać papiery przez pośrednika.
      • Gość: - Re: wiza do Kanady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 13:42
        a jak beda chcieli porozmawiac z Wami w Ambasadzie to i tak bedziecie musieli
        pojechac.
        zapytaj sie w Ambasadzie :
        E-Mail: Warsaw-im-enquiry@international.gc.ca
        • omango Re: wiza do Kanady 24.01.06, 19:02
          spotkanie z urzedniczka odbylo sie, ale trwalo doslownie 10 minut, pytala mnie
          np. dlaczego nie mam jeszcze zgody pracodawcy na wziecie urlopu, na ile czasu
          chcemy jechac, itp. dosc ogolne
          i od razu w okienku powiedziala zebysmy poczekali na odbior paszportow (czyli
          nie musielismy czekac do 14ej) - weszlismy tam o 10:50, ok.12:15 mielismy juz
          wizy w reku :-)
          oczywiscie nie obylo sie bez bzdurnej biurokracji i zlosliwosci urzedniczej,
          poniewaz zalezalo nam na wizach polrocznych od maja do grudnia - a dostalismy
          polroczne ale... obowiazujace od wczoraj do 27 lipca...
          • omango Re: wiza do Kanady 24.01.06, 19:04
            dzieci ponizej 16 roku zycia nie musza byc z Wami
            polecam info na stronie www.canada.pl i podany tam nr telefonow, wszystkiego
            mozna sie tam dokladnie dowiedziec
            • Gość: babakazoo Re: wiza do Kanady IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 24.01.06, 20:55
              I tak nie mamy z kim zostawić dzieci, a wożenie ich w zimie do ambasady nie
              jest najlepszym pomysłem, więc pozostaje droga przez pośrednika wizowego.
          • Gość: sunny Re: wiza do Kanady IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.01.06, 03:32
            zawsze daja tak wize,wazna jest od dnia wydania maksymalnie pol roku.Ale co
            jest najwazniejsze,wiekszosc osob blednie rozumuje co to oznacza.To znaczy ze
            musisz wiechac do Kanady do tego czasu(tzn. do 27 lipca),a dlugosc pobytu
            okresla piecztka w paszporcie wbita na lotnisku w Kanadzie.Zwyczajowo dostaje
            sie sama pieczatke,oznacza to ze mozesz przebywac w Kanadzie pol roku,lub jest
            napisana recznie data pod pieczatka.
            Pozdrawienia z Kanay
            • Gość: - Re: wiza do Kanady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 09:49
              sunny racja .
              • omango Re: wiza do Kanady 26.01.06, 20:22
                rzeczywiscie nie dopatrzylam sie tej informacji na formu, ale to w kazdym razie
                super :-)
                ale czy dobrze rozumiem, ze np. ostatniego dnia obowiazywania wizy moge wjechac
                do Kanady i przebywac tam przez pol roku?
                • Gość: - Re: wiza do Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 20:29
                  mozesz ale jesli bedziesz te 6 miesiecy w Kanadzie legalnie a we wniosku bylo
                  napisane ze np 1-2 tygodnie bedziesz tam przebywac to mozesz miec klopoty z
                  dostaniem nastepnej wizy w Ambasadzie ,miej to na uwadze i powodzenia :)
                  • omango Re: wiza do Kanady 26.01.06, 20:43
                    ups :-) wlasnie zasialo to we mnie watpliwosc i zaczelam sie zastanawiac co
                    napisalam we wniosku (weszlismy do ambasady chwile przez 11ta i wypelnialimsy
                    wnioski "na kolanie" byle by tylko zdarzyc byc przyjetym :-) na szczescie chyba
                    jednak bylo to pol roku

ambasady Kanady juz zaliczona, wiec "powodzenia" zostawiam sobie na jutro na
                    7:30 rano, czyli ciemna noca, kiedy bede sie stawiac w ambasadzie USA... :-)
          • Gość: czarny Re: wiza do Kanady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.06, 20:02
            To nie była złośliwość urzędnicza ale tak to wygląda ponieważ jest to wiza
            wjazdowa a nie pobytowa.
            • sylwek07 Re: wiza do Kanady 30.01.06, 20:48
              pobytowa wiza (emigracyjna)tez ma czas okreslony .
    • Gość: - Re: wiza do Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 20:50
      daj znac jak bylo w Ambasadzie USA?
      • omango Re: wiza do Kanady 26.01.06, 20:58
        ok
        • omango Re: wiza do Kanady 27.01.06, 16:28
          spotkanie w amb. US bylo sympatyczne - dostalam wize tylko jeszcze nie wiem na
          ile dokladnie, ale zakladam, ze na tyle na ile chcialam
          kobieta zadala mi kilka pytan - czym sie zajmuje, od kiedy pracuje w aktualnym
          miejscu, na ile i gdzie chcemy jechac, i o mojego niemeza (on od dawna ma wize i
          pracuje w znanej amerykanskiej korporacji)
          opowiedzialam jej pokrotce jak mniej wiecej ma wygladac nasza trasa po Ameryce
          Polnocnej - chyba ja lekko przytkalo, ogolnie byla bardzo sypmatyczna :-)
          od razu powiedziala mi ze dostaje wize i ze paszport w przeciagu kilku dni
          przyjdzie do domu :-)

tak wiec teraz czeka nas etap szukania samochodu i wyslania go za wode :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka