Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie na samochod

21.01.06, 05:12
zupelnie nic nie wiem o ubezpieczeniach na samochod dla rezydenta NY. czy ktos moglby mi po
krotce to opisac jakie sa najtansze opcje? powiedzmy 7-letnia honda civic, 22 lata, hmm... nie wiem
co jeszcze sie liczy przy ustalaniu kwoty. slyszalem ze calosc zamyka sie w ok. $2,000 na 6 mcy.

jak to wyglada?
Obserwuj wątek
    • anima Re: Ubezpieczenie na samochod 22.01.06, 00:55

na pewno liczy sie tez okres posiadania tutejszego prawa jazdy.
      z pewnoscia ktos bardziej doswiadczony opowie Ci o szczegolach.
      pozdrawiam.
      • staua Re: Ubezpieczenie na samochod 22.01.06, 03:19
        Liczy sie okres posiadania prawa jazdy (juz po roku ma sie znizke), wiek, stan cywilny (jesli jestes
        zonaty, bedzie taniej, wiek samochodu (starszy - tanszy) i to, czy jestes jego wlascicielem, czy splacasz
        kredyt (jesli splacasz, to bedzie drozej, bo nie mozesz miec ubezpieczenia minimalnego).
        Geico jest tanie (musisz miec prawo jazdy NY), sa ubezpieczalnie, w ktorych nie musisz, drozsze
        jednak. Jak zadzwonisz do jakiejkolwiek firmy ubezpieczeniowej, zapytaja Cie o dane, ktore
        wymienilam powyzej (moze o czyms zapomnialam) i podadza orientacyjne ceny. Jesli zadzwonisz do
        kolku, bedziesz mogl wybrac.
        Za czteroletniego Forda Taurusa placilismy w Geico po roku od zrobienia prawa jazdy NY $600/rok, ale
        jestesmy po slubie i starsi od Ciebie o jakies dziesiec lat. Teraz mamy inny samochod i nie mieszkamy
        w NY od miesiaca, ale ubezpieczenie zmniejszaloby sie (niewiele juz chyba od tej stawki).
        • bugsior Re: Ubezpieczenie na samochod 22.01.06, 19:28
          dzieki!
    • usr2 Re: Ubezpieczenie na samochod 22.01.06, 15:36
      > krotce to opisac jakie sa najtansze opcje? powiedzmy 7-letnia honda civic, 22
      > lata, hmm... nie wiem
      > co jeszcze sie liczy przy ustalaniu kwoty. slyszalem ze calosc zamyka sie w ok
      > $2,000 na 6 mcy.

Jesli jestes posiadaczem DL od niedawna i to Twoj pierwszy samochod, wlasnie mniej wiecej tyle wydasz. Geico prawdopodobnie odmowi ubezpieczenia, bo tam nie lubia swiezych kierowcow. Sprobuj w Country-Wide Insurance. U nich platnosc tych $2000 rozlozona bedzie na pol roku, natomiast polisa wazna oczywiscie rok czasu. Zrob sobie 5-godz. kurs bezpiecznej jazdy. Daje znizke 10%.
      • bugsior Re: Ubezpieczenie na samochod 22.01.06, 19:28
        > Jesli jestes posiadaczem DL od niedawna

polskie prawko mam od 4-5 lat, amerykanskie (ME) od 2-3.

> Zrob sobie 5-godz. kurs bezpiecznej jazdy. Daje znizke 10%.

hehe a to dobre. dzieki za rady!
        • rogatadusza Re: Ubezpieczenie na samochod 30.01.06, 05:32
          Liczy sie :
          gdzie mieszkasz( Brooklyn jest najdrozszy)
          jak dlugo posiadasz prawo jazdy
          czy miales wypadki
          wiek i czy jestes samotny
          To tak w skrocie, ale jak pojdziesz do jakiejkolwiek agencji, ktora zajmuje sie
          ubezpieczeniami samochodowymi, dostaniesz szczegolowe informacje. I zrob sobie
          kurs bezpiecznej jazdy , jest wazny 3 lata. Powodzenia
          • marxx Re: Ubezpieczenie na samochod 30.01.06, 05:42
            2000$ za pol roku...koszmar

no to opisze moj przypadek z Chicago
            prawo jazdy od 6lat...samochod dodge intrepid 2002...ubezpieczenie w dwie
            strony 1000$ za rok
            • bugsior Re: Ubezpieczenie na samochod 30.01.06, 12:29
              dzieki przedmowcom!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka