Gość: jadzia IP: *.telgam.pl / 213.172.183.* 23.03.06, 16:55 ile zarabia kelnerka w restauracji w Nowym Yorku/New jersey?średnio, ile czasu mi zajmie odpracowanie biletu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jot-23 Re: płaca kelnerki 23.03.06, 17:51 widelki sa duze, dobre prace, w okolicach $1000 tygodniowo...ale nie licz ze taka dostaniesz..."normalne" $500 na tydzien.... a doly (czyli wszelakie "polskie" jadlodajnie i temu podobne) , gdzie masz najwieksze szanse wyladowac to $350-400. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: płaca kelnerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 10:19 stawka ok 6 dolców za godzinę, w przeciętnej restauracji. pamiętaj, że kelnerki zarabiają na napiwkach, np ok 20 dolarów od stolika. jeśli pracowałabyś w jakimś barze nocnym, możesz zarobić spokojnie 500 dolarów za wieczór w weekend Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: płaca kelnerki 24.03.06, 16:08 Gość portalu: ella napisał(a): > stawka ok 6 dolców za godzinę, w przeciętnej restauracji. pamiętaj, że kelnerki > > zarabiają na napiwkach, np ok 20 dolarów od stolika. jeśli pracowałabyś w > jakimś barze nocnym, możesz zarobić spokojnie 500 dolarów za wieczór w weekend heheh, puknij sie w ten pusty leb, i przestan macic ludziom w glowach... hehehe 500/wieczor... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: płaca kelnerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 16:30 ty się puknij jeśli masz w co. to są realne stawki z zeszłych wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: płaca kelnerki IP: *.hsd1.ma.comcast.net 24.03.06, 16:27 W nocnym barze ludzie raczej pija niz jedza i zostawiaja 2 dolary napiwku od drinka. W jakiejs ekskluzywnej knajpie oczywiscie goscie potrafia wydac i 200 dolarow od osoby, wiec i napiwki sa proporcjonalne, ale tam przez caly wieczor masz dwie zmiany na stolik i jeszcze kelner musi podzielic sie napiwkiem z innymi. Jak Ty wyliczylas 500 dolarow za wieczor, to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: płaca kelnerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 16:32 wyliczyłam, a nawet zarobiłam. i do głupich komentarzy: podając drinki i zakąski tyle zarobiłam. nie musicie mi wierzyć, nic na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: płaca kelnerki 24.03.06, 16:37 Gość portalu: ella napisał(a): > wyliczyłam, a nawet zarobiłam. i do głupich komentarzy: podając drinki i > zakąski tyle zarobiłam. nie musicie mi wierzyć, nic na siłę. nie przejmuj sie , nikt nie wierzy...mozesz spokojnie juz przestac pisac...bo inaczej pomyslimy ze jednak chcesz "na sile".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LasVegasMan Re: płaca kelnerki IP: *.dyn.sprint-hsd.net 25.03.06, 04:58 Przeciez i wiecej mozna zarobic dziennie, ale tanczac na stolach. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amerykanka ;) Re: płaca kelnerki IP: *.hsd1.nj.comcast.net 13.04.06, 10:13 nie wypowiadaj sie, skoro nie masz o czyms pojecia. amerykanie zwyczajowo zostawiaja 10-20% wartosci utargu, czyli rachunku, jako napiwek. gdybys chciala zarobic 500$ to nawet zakladajac optymistycznie 30% napiwki musialabys miec sprzedaz 1666,7$ co raczej nie jest mozliwe w sredniej klasy restauracji. Chyba, ze pracowalas w luksusowej restauracji, albo nocnym klubie ze striptisem :D Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: płaca kelnerki 25.03.06, 14:27 Zazwyczaj napiwki są łaczone we wspólnym banku i rozdzielane pomiędzy całe kelnerstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grucha Re: płaca kelnerki IP: 80.51.47.* 25.03.06, 20:01 chyba w dinerach. jak nie pracujesz sam na swoje napiwki to zwykle sie opierdzielasz. wiem z autopsji. a 500 w wieczor mozna wyciagnac. zalezy tylko gdzie sie pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
chaberek Re: płaca kelnerki 02.04.06, 16:52 Witam Na temat zarobkow kelnerki w NY nie moge sie wypowiadac, natomiast moge ci powiedziec jak jest w Chicago, podejrzewam , ze stawki sa bardzo porownywalne. Ogolnie mowiac, stawka godzinowa jest smieszna, ok $3.50/godz., co pozwala ci na czesciowe oplacenie podatkow od napiwkow.Niestety wiekszosc napiwkow jest opodatkowana, ze wzgledu na fakt, ze klienci placa w wiekszosci wypadkow karta kredytowa lub debetowa, w zwiazku z caym twoje napiwki sa dokumentowane. Moja rada: szukaj pracy w dobrej, drogiej restauracji, gdzie sredni koszt posilku z lampka wina to wydatek rzedu co najmniej $30-$40 na osobe. Taka prace jest dostac dosyc trudno,wiaze sie z tym przewaznie takze okres tygodniowego "treningu" i obowiazek zaliczenia testow ze znajomosci menu i karty win. Poza tym, w takich restauracjach obowiazuje zwykle "seniority rule", takze nastaw sie na poczatku na prace w czasie lunchu, kiedy to zarobki sa mniejsze( ceny potraw sa tansze).Po paru tygodniach jest jednak szansa na prace wieczorami i wieksze zarobki.Jezeli zostaniesz dluzej i bedziesz pracowala "full time" masz szanse na ubezpieczenie a w niektorych przypadkach nawet na 401K. Napiwki: srednio 15-20% od kwoty rachunku.Duzo zalezy od ciebie, od twojej uprzejmosci i profesjonalizmu.Duze znaczenie ma dobra znajomosc menu i win- Amerykanie to doceniaja.Nie zalamuj sie zlymi napiwkami(ktore niestety zostawiaja takze nasi rodacy), w ogolnym rozliczeniu i tak wyjdziesz na swoje. Licz sie z osobami, ktore ci pomagaja- zwlaszcza ze swoim"busboy-em", ktoremu bedziesz musiala oddac czesc swoich napiwkow, czasem nawet do 20-30%. Zycze ci naprawde zarobkow $500 na noc, choc mysle ze to malo realne. Bardziej realna kwota to $100, $150 na noc w zwykla noc, $200-$250 w weekend.Wszystko zalezy od miejsca.Moja rada: przejdz sie w tygodniu po restauracjach ktore cie interesuja, zobacz jaki jest ruch, zapytaj o "wait time". Jezeli ludzie czekaja wiecej niz 1-2 godz. na stolik, to szukaj tam pracy. Pozdrawiam i zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: płaca kelnerki IP: *.telgam.pl / 213.172.183.* 12.04.06, 19:30 a czy jesli sama wynajme mieszkanie w NJ, czy utrzymam sie z placy kelnerki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amerykanka ;) Re: płaca kelnerki IP: *.hsd1.nj.comcast.net 13.04.06, 10:18 bez problemu, bez stresu i jeszcze odlozysz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: płaca kelnerki IP: 82.177.40.* 15.04.06, 21:44 no to fajnie, pocieszyliscie mnie, powiedzcie jak to jest w NJ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: płaca kelnerki IP: 82.177.40.* 16.04.06, 09:42 00000czy jesli to bedzie w zwyklym barze albo malej restauracji to tez bedzie mozna sie utrzymac? Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: płaca kelnerki 16.04.06, 16:38 w stanach w zasadzie zawsze mozna sie utrzymac z wlasnej pracy :) "mala restauracja" nic nieznaczy, zarobki moga byc takie same jak w "duzej" restauracji, tak samo "zwykly" bar i bar niezwykly --> unikaj tylko instytucji etnicznych.... swierza emigracja uczeszczajaca do takich przybytkow (wlaczajac polska) unika zbednych kosztow takich jak tipowanie kelnera, w zwiazku z przeznaczaniem funduszy na budowe gargamela pod Grajewem Odpowiedz Link Zgłoś