Dodaj do ulubionych

lewatywa? czy sie robi?

11.04.06, 05:50
Zapominam spytac swojej dr. a dreczy mnie ten temat.
W Polsce wiekszosc szpitali swiadczy taka "przyjemnosc" przed porodem.
Jak jest tu w Stanach? Czy to zalezy od szpitala, czy sie to praktykuje czy
raczej nie?
Bede rodzic w Christ Hospital (Advocate) na poludniowych przedmiesciach
Chicago.
Obserwuj wątek
    • bea_mama Re: lewatywa? czy sie robi? 11.04.06, 06:03
      Nie wiem jaka jest ogolna praktyka, ja rodzilam w Nowym Meksyku i pytalam o to
      swoja polozna, powiedziala ze u nich w szpitalu nie robia, ja tez nie mialam.
    • majenkir Re: lewatywa? czy sie robi? 11.04.06, 12:45
      U mnie tez nie bylo takiej opcji, dlatego zrobilam sobie sama przed wyjsciem z
      domu :P.
    • kathy.25 Re: Ania 11.04.06, 13:23
      Witaj! Ja tez z Chicago :-). Rodzic bede w lipcu u Sw. Jozefa. Z tego co
      slyszalam od znajomych, ktore rodzily (ale nie u Jozefa ani Christ) nie
      wykonywali im lewatywy. Ale zgadzam sie w pelni z przedmowczynia - ja tez
      zaaplikuje sobie sama. Nie jest to az takie straszne jak niektore dziewczyny
      opisuja, a jaki potem ma sie komfort psychiczny! Nie wyobrazam sobie bez.
      Pozdrawiam serdecznie
      Kaska
      • edytais Re: Ania 11.04.06, 17:39
        Ja rodzilam w 2 roznych szpitalach i zaden nie robil.
        • ania278 Re: Ania 11.04.06, 18:30
          tak przypuszczalam ze odpowiecie.
          wiec pewnie zostaje mi lewatywka w domu ;)
          gdzie kupic "sprzet" i jak to sie nazywa fachowo? walmart,walgreens?
          • happiest1 Re: Ania 11.04.06, 18:57
            lewatywa to enema, kupisz wszedzie np. w walgreens, bardzo tanie.
            • edytais Re: Ania 11.04.06, 20:21
              Nazywa sie Fleets Enema i jest w pudelku kartonowym (butelka plastikowa w
              srodku) To tak dla ulatwienia poszukiwania w walmarcie w sekcji z lekami...
      • hannamay Re: Ania 11.04.06, 20:52
        kathy--

wierz mi na slowo, chociaz wkrotce pewno sie sama przekonasz, ze kiedy rodzisz
        zupelnei sie tym nei przejmujesz. sa inne wazniejsze sprawy nad ktorymi
        koncentrujesz cala uwage. dla pielegniarek i lekarzy to zupelnei naturalne
        zjawisko ze cos przy okazji moze "wyskoczyc" :) i dobry lekarz cie o tym
        poinformuje od poczatku.

w moim szpitalu od 15 lat nei robiono lewatywy :) i sama tez nei robilam bo
        kiedy wody odeszly chcialam sie cieszyc ze dziecko juz tuz tuz w drodze,
        chcialam jeszcze wziazc prysznic, ubrac sie, nagrac troche na wideo i jechac
        bezpiecznei do szpiatala. naprawde nie diabel taki straszny jak go maluja. Kiedy
        rodzisz o niczym innym nie myslisz tylko jak urodzic to dzieciatko, a kiedy jest
        juz na swiecie to o niczym innym nie myslisz tylko jak przytulic i popatrzec i
        rozkochac sie w tym malenkim czlowieczku.

powodzenia !
        • aniutek Re: Ania 12.04.06, 01:56
          mam ambicje byc polozna ( midwife ) i troche sie orientuje jak to wyglada z drugiej strony, lewatywa nie
          jest potrzebna, kiedys wykonywano ja li tylko ze wzgeldow estetycznych ( lekarza) teraz naprawde nikt
          sie nie przejmuje takimi duperelami, w imie zasady "nic co ludzkie nie jest mi obce" .
          porod jest czynnoscia fizjologiczna, czesto we wczesnej jego fazie ( czyli jeszcze w domu) daje o sobie
          znac lekka biegunka wiec oczyszczenie jelit nastepuje naturalnie. podczas porodu tyle roznych cieczy z
          czlowieka wyplywa.... naprawde ludzie sie tym zajmujacy nie uznaja za niegrzeczne roznych reakcji
          ludzkich cial ( i charakterow tez !)
          pozdrawiam, czekaja Cie piekne chwile !
          anka
        • kathy.25 Re: hannamay 12.04.06, 16:34
          Wiem, wiem. Sama jestem polozna. Co prawda tutaj nie mialam okazji pracowac w
          zawodzie, ale w Polsce tak. Dlatego zdecydowalam sie, ze sama sobie zaaplikuje
          eneme, no chyba ze kompletnie nie bedzie na to czasu - bo i tak sie przy
          porodzie zdarza.
          A enema to nie tylko dla mojego komfortu psychicznego, ale i meza.
          O lekarzy czy polozne absolutnie mi nie chodzi. Pamietam przeciez jak to wyglada
          od ich strony i to rzeczywiscie jest cos na co nie zwraca sie uwagi, personel ma
          mase innych, waznych rzeczy na glowie w zwiazku z rodzeniem sie dziecka.
          Poza tym enema ma jeszcze jedna duza zalete - wzmaga sile skurczow, wiec skraca
          pierwsza faze porodu.
    • aniutek Re: lewatywa? czy sie robi? 12.04.06, 01:47
      NIEEEEE !!!!!! nie robia !!!!
      i cale szczescie!
    • cyborgus Re: lewatywa? czy sie robi? 12.04.06, 02:25
      podpisuje sie pod reszta - nie robia i nie ma po co. porod to sama fizjologia,
      beda ci tez glosno gazy wychodzic i nic nie mozesz zrobic, wiec nie przejmuj
      sie takimi drobiazgami.
      • bella41 Re: lewatywa? czy sie robi? 12.04.06, 02:58
        ja po przyjsciu do szpitala moglam tylko ssac lod, nie zaleca sie jedzenia
        przed porodem, co najwyzej jakis lekki posilek przed pojsciem do szpitala
        • kashunda Re: lewatywa? czy sie robi? 12.04.06, 03:08
          bella41 napisała:

ja po przyjsciu do szpitala moglam tylko ssac lod, nie zaleca sie jedzenia
          > przed porodem, co najwyzej jakis lekki posilek przed pojsciem do szpitala
          No wlasnie ja jadac do szpitala po odejsciu wod ,wiedzialam ze w szpitalu nie
          dostane jesc przez kilka-kilkanascie godzin,zatrzymalam sie w Burger King i
          zjadlam Whoppera.A lewatywie mowie nie !W szpitalu bedziecie mialy doczynienia
          z profesjonalnym personelem ktory na "takie "rzeczy nie zwraca uwagi.
    • maggiem Re: lewatywa? czy sie robi? 15.04.06, 03:11
      W USA niestety odeszli dawno od praktyki robienia lewatywy, golenia lona czy
      nawet epizjtomii (w Polsce 3 te zabiegi sa praktykowane prawie bez wyjatku).
      Pytalam sie swojej Midwife czy zroiliby mi na zyczenie, a ona sama wrecz
      zaproponowla kupno takiej do domowego uzytku. Tez naczytalam sie i nagladalam
      zdjec z prodow i szczerze mowiac nie chcialabym zeby mnie maz ogladal jak zrobie
      pod siebie. Wiec dzis sie wybralam do Duane Reade i kupilam sobie Fleet Enema
      kosztowalo mnie to nie cale $2,a myslalam ze bedzie duzo drozsze. Mam nadzieje
      ze zdaze ja tylko zaaplikowac :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka