Dodaj do ulubionych

Prezent na komunie dla chlopca

02.05.06, 16:17
Drogie Mamy,

Czy moglybyscie poradzic mi jaki kupic prezent dla chlopca z okazji
przystapienia do pierwszej Komunii sw?
Otoz, dostalismy zaproszenie od znajomych na ta uroczystosc ich syna. Musze
dodac, ze nie jestesmy az tak bardzo z nimi "blisko" i ich chlopca naprawde
malo znamy wiec nie wiem nawet co on by chcial. Oczywiscie zawsze pozostaja
$$$, ale ja chyba wolalabym dac prezent. Sugerujac sie miejscem imprezy to
wyglada, ze bedzie "szumna" i taneczna.
Obserwuj wątek
    • hannamay Re: Prezent na komunie dla chlopca 02.05.06, 22:21
      to zalezy od budzetu, jaki mozesz przeznaczyc na ten cel :)

moze cos takiego :

www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B00083HIW2/qid=1146600954/br=1-2/ref=br_lf_t_2//103-5441965-3285450?v=glance&s=toys&n=13324391
      www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/B000067FN9/grandparentsm-20/103-5441965-3285450
      www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/B000161RFA/grandparentsm-20/103-5441965-3285450
      lub ipod jelsi go nie ma. chlopcow to najbardziej zadowala wszystko co
      naladowane jest elektornika. powodzenia!
    • edytkus Re: Prezent na komunie dla chlopca 02.05.06, 22:32
      aneta05 napisała:

> >Oczywiscie zawsze pozostaja
      > $$$, ale ja chyba wolalabym dac prezent.

To raczej "zawsze pozostaje prezent." Uwierz mi, jesli dasz cos innego niz pieniadze gospodarze jak i
      sam chlopiec beda baaaardzo zaskoczeni, niekoniecznie mile. Owszem, mozesz ofiarowac cos
      DODATKOWO, ale podstawa to przede wszystkim pieniadze.
      • edytkus Re: Prezent na komunie dla chlopca 02.05.06, 22:35
        chyba ze najpierw uzgodnisz zakup np. ipoda (troche drogi prezent jak na dalekiego goscia) z rodzicami
        chlopca lub ofiarujesz piniadze z konkretnym przeznaczeniem, ale zamiast pieniedzy mozesz dac np. bon
    • aniutek Re: Prezent na komunie dla chlopca 02.05.06, 23:12
      Anetka,
      bylam w niedziele na komunii, mialam zamiar kupic jakis prezent ale skonczylo sie na kopercie ku radosci
      komunisty :)
      • top123 Re: Prezent na komunie dla chlopca 03.05.06, 16:02
        Witam. Bylam w niedziele na komunii u dziewczynki i dalam koperte z $$. Ale w
        Polsce tez mam uroczystosc (oczywiscie nie jade)- chlopcu wyslalam aparat
        cyfrowy, niedrogi ale robi naprawde ladne zdjecia.
        Pozdrowienia
        • jaga_nj Re: Prezent na komunie dla chlopca 03.05.06, 19:18
          Moja corka miala komunie w niedziele. Wszyscy goscie obdarowali ja kopertami,
          od jedenej osoby dostala piekny krzyzyk na lancuszku z bialego zlota(ale to
          chyba nie najlepszy prezent dla chlopca;)). Wydaje mi sie, ze najlepszym
          prezentem bedzie gotowka zwlaszcza, ze nie jestescie blisko. My tez mamy w ten
          weekend komunie i nawet nie bede sie starala byc oryginalna;)))
          • edytkus Re: Prezent na komunie dla chlopca 03.05.06, 22:07
            My tez zostalismy zaproszeni na komunie do dlaszej rodziny w sobote, ja mam zajecia przed poludniem,
            a maz ma planowany caly rok golf po poludniu wiec tylko on z Alexandra pojada rano do kosciola i po
            mszy wrecza prezent - oczywiscie pieniezny.
            • mazurka313 Re: Prezent na komunie dla chlopca 04.05.06, 05:27
              a co zrobic z takim fantem jak na zaproszeniu napisane -no gift please-
              jakos tak glupio bez niczego...czy tylko bez prezentu a z kasa ? nie mam w tej
              kewstii doswiadczenia
              • hannamay Re: Prezent na komunie dla chlopca 04.05.06, 06:54

ogolnie uwaza sie za nieuprzejme wpisywanie takich uwag w zaproszeniu. ale jesli
                juz tak napisane zostalo, to zadnych prezentow sie nei przynosi, czasami jest
                mala skarbonka gdzies z boku jesli ktos chce cos wrzucic i czesto te pieniadze
                sa przeznaczane na jakis szlachetny cel. ja osobiscie dla swietego spokoju,
                kupilabym specjalna komunijna koperte na $$$ i zabrala ze soba, zawsze mozna
                przyniesc z powrotem.
                • edytkus Re: Prezent na komunie dla chlopca 04.05.06, 07:20
                  hannamay napisała:

> ogolnie uwaza sie za nieuprzejme wpisywanie takich uwag w zaproszeniu.

nieprawda, juz nie te czasy, nawet w poradnikach tak podaja, ja sama na zaproszeniach na baby
                  shower mialam wpisana prosbe o nieofiarowywanie ubran (a i tak dostalam mase - i kto byl bardziej
                  niegrzeczny: ja ze swoja prosba czy goscie tej prosby nie szanujacy?)

Skoro podaja no gift to.. no gift :), ale kartke przygotuj.
                  • hannamay Re: Prezent na komunie dla chlopca 04.05.06, 21:11
                    super ze czasy sie tak szybko zmieniala, jeszzce dwa lata temu kiedy
                    przygotowywalysmy wieczor panienski dla kolezanki, wyczytywalysmy w poradnikach
                    madrych ze nie jest taktownym pisac to i tamto na zaproszeniach. mozna
                    oczywiscie to przekazac ustnie w grzeczny sposob ale wypisywanie na
                    zaproszeniach nie, nie, nie.
                    • edytkus Re: Prezent na komunie dla chlopca 04.05.06, 23:55
                      hannamay napisała:

> super ze czasy sie tak szybko zmieniala, jeszzce dwa lata temu kiedy
                      > przygotowywalysmy wieczor panienski dla kolezanki,

moj baby shower byl trzy lata temu a w magazynie ciazowym przeczytalam ze to nie jest nietaktowne,
                      tymbardziej ze to niczym sie nie rozni od giftt registry, ktora tez w zasadzie nie jest zbyt grzeczna,
                      jedyne czego nie wolno wymagac to pieniadze. Swoja droga showers sie bardzo zmienily, kiedys
                      wyprawial je ktos obcy tuz przed spodziewana data narodzin dziecka i tylko dla pierworodnego, a teraz
                      robi to czlonek rodziny nawet w 6 m-cu i dla kazdego dziecka.

jakis czas temu w pewnej gazecie w dziale z poradami ktos sie pozalil ze zostal zaproszony na wesele
                      ale nie stac go na prezent, specjalistka od tej kolumny odpisala zeby poszedl i tak i kupil tylko jakis
                      drobiazg bo przeciez wazne sa intencje - zostala zawalona listami od czytelnikow or wedding planners
                      grzecznie sugerujacymi ze intencje moze sobie wsadzic w cztery litery, jak kogos nie stac niech
                      odmowi :O

fajna stronka:www.emilypost.com/ask_us/question_archive.htm
                      • majenkir Re: Prezent na komunie dla chlopca 05.05.06, 12:00
                        A wracajac do tematu watku, ILE dac w prezencie komunijnym?
                        • aneta05 Re: Prezent na komunie dla chlopca 05.05.06, 14:29
                          z tego co wiem to w NY przynajmniej tyle ile kosztuje impreza od osoby (jesli
                          przyjecie jest w domu to zdaje sie, ze troche mniej), mysle ze cos miedzy $100
                          a $150
                          • mazurka313 Re: Prezent na komunie dla chlopca 06.05.06, 05:07
                            no wiec moj maz dzwonil potwierdzic przybycue i spytal o ten dopisek "no gift
                            please" matka chlopca odpowiedziala ze, on wszystko ma i nic mu nie jest
                            potzrebne wiec moj maz na to ze moze gotowka , matka odpowiedziala , ze to od
                            nas zalezy , jak chcemy,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka