Dodaj do ulubionych

podroz po Zach.Stanach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 12:24
wybieram sie z rodzina we wrzesniu do Los Angelos , San Francisco.
W kazdym duzym miescie sa dzielnice, ktorych nalezy unikac.Jesli ktos moze
przekazac swoje uwagi bede wdzieczny. Ewentualnie polecic niedrogie hotele w
bezpiecznej okolicy lub motele w poblizu down town.
czy do wypozyczenia samochodu i jazdy po usa wystarczy nasze plstikowe prawo
jazdy, czy wymagane jest miedzynarodowe prawo jazdy ?
Bede wdzieczny za info. w tych tematach
Edi
Obserwuj wątek
    • atamanek Re: podroz po Zach.Stanach 27.07.06, 19:12
      Witam

Leniwy troche jestes, bo kilka postow pod tym jest wyczerpujacy watek na temat
      wypozyczania auta w USA.
    • Gość: Dick was here Re: podroz po Zach.Stanach IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 27.07.06, 21:41
      Zacznij od zalatwienia sobie i swojej rodzinie wiz amerykanskich.
    • Gość: gość Re: podroz po Zach.Stanach IP: *.chello.pl 27.07.06, 22:01
      to juz powoli robi sie nudne, skąd wiesz,że nie mają??
    • destin1 Re: podroz po Zach.Stanach 28.07.06, 03:16
      Jak dla mnie to nie powinienes sie przejmowac niebezpiecznymi dzielnicami itp,
      bo z tego co mi sie wydaje to nie jest tak jak nieraz w Polsce, ze ktos bedzie
      Cie zaczepial bez powodu, no chyba ze masz pecha. Los Angeles uchodzi za
      najniebezpieczniejsze miasto w Stanach bo jest tam duzo gangow, ktore walcza
      miedzy soba z roznych powodow itp, ale wydaj mi sie, ze nie powinienes sie tym
      przejmowac. Hotele i motele mozesz znalezc na przyklad na www.expedia.com.
      Wydaje mi sie, ze zwykle Prawo Jazdy powinno byc ok, ale musisz miec karte z
      banku zeby wypozyczyc.
      • liloom Re: podroz po Zach.Stanach 28.07.06, 11:52
        Super mu daliscie rady :/
        Ja akurat mialam te same obiekcje jadac z dzieckiem do Kaliforni, a wybierajac
        przez internet i nawet czytajac opinie o hotelach mozna sie niezle naciac.
        W SF polecam ulice LOMBARD, bedziesz w fajnym miejscu, blisko do Fisherman Warf
        i fajnie sie mieszka.
        W LA mieszkalam w Hollywood City Inn, przyzwoity motel niedaleko Hollywood Bld i
        Sunset Blv., LA jest dla mnie gigantyczne i dojazd do kazdego ciekawszego
        miejsca to bita godzina.
        Hoteli nie rezerwuj wcale przez EXPEDIE bo sciagaja kase z gory i jak cos nie
        bedzie pasowalo to nic nie mozesz zmienic.
        Najlepiej bezposrednio ze stronki hotelowej (!) Wybierasz hotel na expedii lub
        ze strony miasta i szukasz strony hotelowej. Wtedy sciagaja ci z karty przy
        zameldowaniu w hotelu.
        Polecam hotele sieci Best Western i Ramada, uwazam ze w tej nizszej klasie sa
        najlepsze. Niezle sa tez z tych stronek:
        www.choicehotels.com/ires/en-US/html/HomePage?sid=ILr5M.rrUrMgVC.7
        hotel-guides.us/
        I fajnie by bylo gdyby ci co sami pytaja o rady i opinie rownie milo udzielali
        ich dalej.
        Pozdrawiam
        • atamanek Re: podroz po Zach.Stanach 28.07.06, 13:02
          Witam :)

Z rezerwacjami nie jest do konca tak, jak piszesz:)
          Czasami wlasnie tansza oferte mozna wyszperac na jakiejs wyszukiwarce i jest ona
          atrakcyjniejsza niz ta ze strony samego hotelu, czy konkretnej wypozyczalni aut.
          Przyklad- pokoj w hotelu w Vegas- Stratosphere na stronie kosztuje ponad 45 $ a
          z www.tripres.com 37,23$ :)
          Podobnie ma sie sprawa z wynajeciem auta w dollarze. Ze strony
          www.cheap-car-rental.com/ wynajecie auta kosztuje 433$ a z samej strony
          te same dane i bez ubezpieczenia 656$ :) wiec jak widac, warto jednak poszukac
          alternatywnych zrodel :)
          • Gość: edi Re: podroz po Zach.Stanach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 09:02
            dziekuje za rady, nawet te uszczupliwe.
            jesli chodzi o prawo jazdy to na forum pojawiaja sie rozne opinie: ze wystarczy
            polskie plastikowe . dalszy ciag mojego pytania, czy ktos mial kontrole drogowa
            i czy wtedy nie bylo klopotow ? Bo jesli nie ma kontroli to nawet mozna jeczac
            bez prawa jazdy.
            Jesli chodzi o noclegi to mam pytanie czy ktos nocowal w schroniskach w LA i SF
            i ktore moglby polecic (pod wzgledem schludnosci, bezpieczenstwa - wieczorami
            mozna chodzic bez problemu...). byc moze ktos zna niedaleko Downtown (LA i SF)
            15-25 mil z dobrym dojazdem tanie motele lub B&B. Wiem, ze bez problemu mozna
            znalezc na stronach www, ale chodzi mi o doswiadczenie, gdyz sam opis czesto
            nie wystarcza i moze sie okazac, ze lokum polozone blisko, ale ze slabym
            dojazdem, bedzie uciazliwe, zajmowalo duzo czasu.
            Pozdrawiam forowiczow,
            edi
            • destin1 Re: podroz po Zach.Stanach 29.07.06, 18:09
              Nie masz sie co przejmowactym prawem jazdy itp. Jak nawet ktos cie zatrzyma do
              kontroli to nie bedzie Ci robil problemow bo bedzie wiadomo, ze jestez turysta
              na wakacjach z rodzina w wypozyczonym samochodzie itp. Jezeli chodzi o LA to
              downtown nie jest miejscem w ktorym chcialbys sie zatrymac, bo nie jest tak, ze
              wszystko jest w centrum a dookola nic sie nie dzieje. San Francisco moze tak,
              bo do konca nie pamietam, ale ogolnie to duze miasta... Nie wiem jak to jest z
              tymi schroniskami, ale kazdy motel powinien byc dla Was ok, nawet te tansze.
              Ogolnie jest tak, ze im tanszy tym gorszy standard, ale tez sa ok. Zarezerwoj
              cos sobie na jeden albo dwa dni a potem zobaczysz na miejsu jak to wszystko
              wyglada.
            • destin1 Re: podroz po Zach.Stanach 29.07.06, 18:12
              jesli chodzi o poprzedni post to nie jest tak, ze mozesz jezdzic bez prawa
              jazdy. Musiz miec, bo jak nie to Cie aresztuja itp.
              • Gość: sali Re: podroz po Zach.Stanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.06, 15:10
                Bedac w okolicach Bay Area unikaj Oakland, w wiekszosci zamieszkala przez
                czarna ludnosc... no i co wazne stamtad wywodza sie Czarne Pantery ;)
    • Gość: kk Re: podroz po Zach.Stanach IP: *.jci.com 31.07.06, 23:28
      w Los Angeles nie zatrzymujcie sie w downtown ktore jest raczej niebezpieczne i
      malo spektakularne (to nie to co Manhattan ;)

generalnie 'south-central' to biedniejsze dzielnice a przez to i wyzsza
      przestepczosc

'west LA' jest bogatsze i bezpieczniejsze, ale i tam bym nie chodzila na
      spacery poznymi wieczorami

duzo fajnych malych hotelikow jest blizej morza (Venice, Santa Monica)

jesli chcecie sie zatrzymac na dluzej, to zarezerwuj cos an 1 noc a w ciagu
      dnia sie przejedz po okolicy i znajdz cos co Wam bedzie pasowalo. Polecam kupno
      przewodnika Lonely Planet na Kalifornie (ksiegarnie Borders, Barns and Noble,
      lub online na Amazon.com) ma mnostwo pozytecznych informacji lacznie z
      noclegami, fajnymi miejscami z jedzedniem, itp.

• Gość: 5min edyug Re: podroz po Zach.Stanach IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 01.08.06, 05:33
      ...we wrzesniu do Los Angelos...

O ile sie orientuje, nie ma czegos takiego jak "Los Angelos".
      Jeszcze jeden wirtualny turysta...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka