Dodaj do ulubionych

gdzie szukac domu w NY?

02.09.06, 23:59
chcemy kupic dom, gdzies na queens, brooklyn, zwiedzilismy williamsburg/greenpoint - odpada $$$
$ sa koszmarne, brooklyn heights, dumbo- to samo, teraz kierujemy sie- whitestone, college point,
melba no i maspeth. moze ktos z Was zna te dzielnice lub moze polecic miejsca na queens o ktorych
nie wspomnialam? czy da sie cos do $600K znalesc? najchetniej 2 family ......
pozdr i dzieki za pomoc,
anka
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: gdzie szukac domu w NY? 03.09.06, 03:18
      byliscie ogladac cos w hudson county? od weehawken do bayonne nad rzeka....
      jersey city zmienia sie bardzo szybko i getto jest odpychane coraz bardzie
      inland, bardzo dobra komunikacja dzieki light rail+PATH....najtansze
      zdecydowanie jest bayonne, sporo polakow i relatywnie spokojnie, ciagle nie
      wiecej niz 45 min na manhattan.
      • aniutek Re: gdzie szukac domu w NY? 03.09.06, 03:25
        moj M nie chce NJ :(
        • jot-23 Re: gdzie szukac domu w NY? 03.09.06, 03:37
          jezeli masz wybor queens/brooklyn a hudson co. to naprawde nie ma zadnej
          roznicy, ten sam ummm... jakby to ladnie nazwac... podmiejski koloryt...
          jezeli tam nigdy nie bylas, to przejed sie PATH-em z WTC do Exchange Place (1
          stop - 3-4 minuty jazdy) zobaczysz koszmarny polski pomnik i jak zaczyna tam
          wygladac nowy waterfront...
          • aniutek Re: gdzie szukac domu w NY? 03.09.06, 15:11
            no i do pracy ma 10min
          • claudia207 Re: gdzie szukac domu w NY? 04.09.06, 16:25
            Moja kolezanka kupila w tej okolicy kondominium. Mieszkanie duze z wysokimi
            sufitami i grubymi scianami. Okolica poprawia sie a nadbrzeze bardzo ladnie
            zrobili. Bardzo mile zaskoczenie. Domow jedno-dwu rodzinnych nie widzialam tam
            jednak, ale i nie szukalam.
      • aniutek Re: gdzie szukac domu w NY? 03.09.06, 15:10
        przejade sie tam z nim, zobaczymy.
        ciezka z nim sprawa, wybredny strasznie jest i zlosci sie, ze za takie budki ludzie chca $500K i wyzej
    • aniutek Re: gdzie szukac domu w NY? 05.09.06, 00:49
      jezdzilismy dzis po whitestone, linden hill i murray hill - bardzo fajnie, nie wiem jakie ceny ani szkoly.
      czy moze wiecie gdzie sprawdzic szkoly?
      • claudia207 Re: gdzie szukac domu w NY? 05.09.06, 01:28
        www.nycboe.net/daa/test_results/
        Pisz nadal o rezultatach poszukiwan. Bardzo mnie ciekawia, bo niedlugo rowniez
        bede szukac.
        • aniutek Re: gdzie szukac domu w NY? 05.09.06, 03:44
          :)
          dzieki, leb mi juz peka od porownywania, ogladania a przede wszystkim od uczucia, ze to wszystko co
          jest do $600K to domki z zapalek.....
          chyba to szukanie zajmie nam sporo czasu :(
    • ampolion Re: gdzie szukac domu w NY? 05.09.06, 04:04
      W Internecie. Naprawdę.
      Przestudjuj te linki:
      hirseced.notlong.com
      Znakomita, informacyjna strona pod hasłem NYC Government.
      • aniutek Re: gdzie szukac domu w NY? 05.09.06, 18:58
        poczytalam, dziekuje :)
        pewnie troche tych info jeszcze nam sie przyda, niestety nie ma zadnych "okazji" na domy;)
        • ampolion Re: gdzie szukac domu w NY? 06.09.06, 04:15
          A foreclosures próbowałas?(NYC home foreclosures w Googlu).
          • aniutek Re: gdzie szukac domu w NY? 07.09.06, 04:34
            nie, nie probowalam.
            na razie odkladam poszukiwania, zostalam zawalona praca i wyglada na to ,ze przez najblizsze kilka
            miesiecy jestem pogrzebana a poszukiwanie domu wymaga czasu :(
            dzieki za pomoc, wroce do tematu za jakis czas.
            • ampolion Re: gdzie szukac domu w NY? 08.09.06, 02:33
              A to gdzie mieszkasz teraz to wynajem czy też posiadasz? Bo jesli to co-op, to
              może zamiana wchodziłaby w rachubę??
              • aniutek Re: gdzie szukac domu w NY? 08.09.06, 02:57
                co-op ale nie chce sie go pozbywac, mamy wewnetrzna liste oczekujacych na 3 bdr, ale wolniutko to
                idzie, zapisalam nas juz kilka lat temu a chyba tylko 4 mieszkania sie zwolnily - pierwszenstwo kupna
                maja ci na liscie, tutejsi.
    • awrey Re: gdzie szukac domu w NY? 05.09.06, 19:19

Poczekaj z szukaniem. Po co sie spieszyc?

Trabia wszedzie (chyba w przedostatnim czy ostatnim wydaniu "The Economist"
      pisali artykul na temat real estate w NYC) ze ceny spadaja. W NYC sytuacja
      (wedlug The Economist) wyglada tak, ze na 10 ogloszen zjawia sie 1 potencjalny
      zainteresowany. Podobno jeszcze rok temu bylo odwrotnie.

Lepiej poczekac niz sie na jakies peryferie wyniesc.

Ja pracuje dosc duzo i jak sobie pomysle ze mialabym dojezdzam godzine w jedna
      i godzine w druga strone to mi sie slabo robi. Szkoda zycia - tylko po to zeby
      grilla wystawic na back yard 3 razy latem. Wole sobie isc na kawe czy drinka z
      moja druga polowka. A na barbecue mozna isc od restauracji :-)

Poza tym polecam wygodne mieszkania (gdzie nie trzeba po schodach latac miedzy
      bedroom a kuchnia) z dobrym consierge, security etc. Zyje sie wygodnie, basne
      na miejscu zazwyczaj, silownie jak ktos chce, o paczki nie musisz sie martwic
      bo odbiora, swiety spokoj i bezpieczenstwo bo Ci nikt obcy nie wejdzie.

Zycie mija tak szybko ze mozna rownie dobrze je spedzic wygodnie :-)

Suburbs natomiast robia na mnie okropne wrazenie - kazdy siedzie w tym domu sam
      jak palac, chodniki (o ile sa) puste, dzielnice sprawiaja wymarle wrazenie.
      Co to za atrakcja?

Poza tym nieraz sie zastanawiam co ludzie maja na mysli jak pisza, ze dziecko
      maja wiec potrzebuja ogrodu. Huh?
      Ile widziecie dzieci co w tych ogrodkach zachwycone sie bawia na trawie?
      Normalnie dzieci to istoty spoleczne i sa najszczesliwsze jak sie z innymi
      bawia na placy zabaw, w przedszkolu itd.

• aniutek Re: gdzie szukac domu w NY? 05.09.06, 19:58
        w odpowiedzi na Twoj post Awrej,
        mieszkamy na manhattanie (LES) w budynku z security, pralnia etc ale bez basenu ;)
        bardzo lubie nasze neighborhood- masa knajp, sasiedztwo east River i piekne parki, chinatown,
        village... ale choc mieszkanie wlasne to ciasne sie zrobilo ( nastolatek, 2 latek i pies) potykamy sie o
        rowery, wozki, zabawki... no i jeszcze czesto mamy gosci z PL wiec i dla nich przydalaby sie sypialnia
        zamiast kanapy w LR. ( to mieszkanie zostanie dla syna )
        ani ja ani maz ani dzieci - nigdy w zyciu nie mieszkalam w suburbiach, nie wiem jak to jest ale np w
        whitestone na uliczkach jest cicho a wielkie miasto w zasiegu reki niemalze. poki co zdecydowalismy
        sie mniej wiecej gdzie chcemy domu szukac ie gdzie moglibysmy mieszkac, teraz zaczniemy ogladac
        domy co nie znaczy, ze odrazu kupimy bo wlasnie spadek na rynku nieruchomosci mowi, ze warto
        poczekac.
        no dziecko spoleczne jest i ja tez :) wlasnie dlatego chcialabym kawalek trawy co by dzieciaki
        zapraszac, na trawie sie polozyc, z psem pobawic, raz w tygodniu papierocha zapalic patrzac na
        ksiezyc ;0
        ciekawe jak ludziska maja rozne spojrzenie na te same sprawy :) moj M jeszcze rok temu byl tego
        samego zdania co Ty, teraz cos sie mu zmienilo, czyzby wiek? wplyw dzieci? czy ciasnota i obite kolana
        o porozstawiane graty?
        pozdr
        anka
    • pahliszka Re: gdzie szukac domu w NY? 08.09.06, 06:42
      nie moge nic polecic ale moge zdecydowanie odradzic maspeth - nie wiem co
      polakow tam przyciagnelo przez ostatnie lata - nieladnie, fabryki, komunikacja
      kiepska (nawet metrem na manhattan dlugo schodzi, autobus to juz tragedia)
      jezdze tam do bj czasem jak jestem w ny i przejazdzka samochodem tez do
      przyjemnych nie nalezy (ile to juz razy o malo mnie tam na tej drodze nie
      zabili ;)) przeprowadzki tam z les czy z manhattanu w ogole ja sobie osobiscie
      nie moge wyobrazic.

hmm do 600K? podobno juz na bed stuy za 800K+ domy chodza ;)

• ru4d2 Re: gdzie szukac domu w NY? 08.09.06, 18:42
        > hmm do 600K? podobno juz na bed stuy za 800K+ domy chodza ;)

co sie dziwic, skoro wszedzie trabia (szczegolnie brokerzy), ze to "up and
        coming neighborhood".
        ale za to jak pieknie i nowoczesnie niektore z tych domow sa pomyslane i
        zrobione?! <rs>
        • jaga_nj Absolutnie nie Hudson County, NJ 08.09.06, 23:08
          Moze dojazd na Manhattan dobry ale jest to najbrzydsze county w calym
          stanie.Brudno , ciasno i drogo. W "najtanszym"Bayonne podatek za dom
          okolo$10,000 i caly czas ida w gore. W moim domu w ciagu pieciu lat podniesli
          juz 4,000.Nie lubie tu mieszkac, chociaz moja ulica jest ladna i spokojna. A
          myslalas o Staten Island, chociaz tam mi sie rowniez nie podoba i slyszalam, ze
          poziom w szkolach nie jest za wysoki.Dla mnie jest niepojete, zeby za takie
          budy na takich malych dzialeczkach zadac tyle pieniedzy, bo inaczej tych domow
          nazwac sie nie da. Ja na twoim miejscu dalabym sobie czasu na szukanie i za
          bardzo sie nie spieszyla. Powodzenia!
    • aniutek Re: gdzie szukac domu w NY? 11.09.06, 05:13
      bylam dzis w Massepequa i ..... jestem oczarowana, teraz jeszcze musze przekonac chlopa, ze da sie
      dojezdzac do pracy godzine. da sie?
      co wiecie o tej okolicy poza tym, ze piekna jest i ma dobre szkoly?
      • pahliszka Re: gdzie szukac domu w NY? 11.09.06, 06:46
        hmm podobno niepisana zasada mowi ze szuka sie domu niedaleko (pojecie
        wzgledne ;) pracy ale moj ojciec dojezdza juz lata +/-1h i zyje wiec zapewne
        inni tez moga ;)
      • claudia207 Re: gdzie szukac domu w NY? 11.09.06, 13:38
        Kolezanka z pracy i jej dorosle dzieci tam mieszkaja. Bardzo mnie namawiala na
        kupno domu, ale dla mnie za daleko, poza tym w razie huraganu, fala zmiecie ich
        z powierzchni, bo bardzo plasko i nisko. A szkoly na pewno sa bardzo dobre. Mnie
        bardziej podoba sie od srony LI Sound ze wzgledu na pagorki, ale tam ceny nie z
        tej ziemi.
        • sarlo51 Re: gdzie szukac domu w NY? 03.10.06, 01:50
          Jak lubisz Whitestone to wiec sprubul na Bayside,Dougloston,little Neck.To sa
          bardzo dobre ladne dzielnice.Jest Polski kosciol na Bayside St.Joseph.Szkoly
          tez dobre do dzieci,Dojazd to napewno samochodem lub LIR do pracy.Mieszkam
          tutaj dlugi czas i nadal lubie.Good Luck.
          • aniutek Re: gdzie szukac domu w NY? 05.10.06, 00:04
            Jutro jade do Tappan, NY w drodze upstate bardzo nam sie tam spodobalo, domy sa sliczne w sumie
            porownalnie daleko do LI ( massapequa etc)
            • leosi zacznij w NJ 03.11.06, 02:27
              oj Aniutek zacznij od tego ile masz na downpayment
              - bo o to sie zapyta BANK
              najpierw zacznij od Banku
              - ile dostaniesz pozyczki i wtedy bedziesz wiedziec jakiego domu mozesz szukac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka