Dodaj do ulubionych

Mleko krowie.

24.09.06, 14:22
Czesc dziewczyny, wiem ze poruszam drazliwy temat, ale chcaialam sie
dowiedziec co na ten temat sadza peditarzy waszych dzieciatek:)
Ja pytalam dwoch lekarzy i obaj stwierdzili, ze z powodzeniem moge podawac
mleko krowie po ukonczeniu przez dziecko roku zycia, co czynie. Nie
opowiadali sie szczegolnie za mlekiem uht nawet, zwykle mleko pelnotluste
jest ok. Jest mi to bardzo na reke, bo wiecie same jak drogie jest mleko w
proszku. Daje juz 2 miesiace, mloda ma sie dobrze, zadnej alergii, biegunek
etc. Pytam, bo sypia sie bardzo czesto gromy na matki karmiace dzieci mlekiem
krowim podajac za wiek dopuszczalny:3 latka:), twierdzac ze mleko krowie jest
dla cielat i ze " po cichu zabija".
Dla mnie to niepojete! Jakie jest zadnie pediatrow waszych dzieci?

ps. moje dziecko dzieki temu, ze ma odwazna mame korzysta z tego bo uwielbia
sery, serki, jogurty i inne mleczne deserki:)
Obserwuj wątek
    • kathiekp Re: Mleko krowie. 24.09.06, 15:10
      moj syn tez je jogurty, serki i inne wyroby mleczne i jest zdrowy i rozwija sie
      wspaniale (2 lata). Ja wiem ze wiele kobiet stoi za tym zeby dziecku mleka nie
      dawac ale ja mysle ze kazdemu jak mysli jest dobrze. Jesli dzieci nie maja
      alergii i tym podobne to dlaczego nie. Jesli chodzi o pediatre to moj pytal czy
      daje mleko lub wyroby mleczne i ze dobrze ze daje. Jest takze opinia zeby do 3
      roku zycia nie dawac wiecej jak 300-500 ml mlecznych produktow. Nie walcze z
      matkami ktore mleka nie daja ale zycze sobie zeby takze ze mna nikt nie walczyl
      bo daje. Chce dodac ze czytalam wiele za i przeciw ale jak w wielu instancjach
      to moja decyzja co robie. Nie martw sie wiec z tego ze mleko dajesz :-)
      pozdrawiam
      Kasia
    • magdula330 Re: Mleko krowie. 24.09.06, 15:11
      Mleko Oberwaise 2% podaje Martynie od 7 miesiaca.Moj lekarz mowil ze skoro
      dziecko nie ma biegunki i uczulenia nie ma potrzeby wciskania w nia mleka w
      proszku ktorego i tak od jakiegos czasu nie chciala juz pic.Uwielbia jogurty i
      serki owocowe a czasami nawet twarog wymieszany z jogurtem.Mam kolezanke ktora
      przez trzy lata karmila swoja corke tylko mlekiem modyfikowanym z kasza(jest
      osoba typu BO LEKARZ POWIEDZIAL)i deserkami,zupkami i soczkami oczywiscie
      robionymi w domu bo sloiczki bron Boze.Dziecko ma teraz piec lat i powazne
      problemy z zoladkiem bo poszlo do przedszkola i sprobowalo jedzenia ktore jedza
      inne dzieci,okazalo sie ze ze ma alergie na konserwanty tylko dlatego ze od
      malego nie bylo do nich przyzwyczajane(z umiarem oczywiscie).
    • andrea771 Re: Mleko krowie. 24.09.06, 19:35
      Dziwi mnie bardzo Twoja postawa.Skoro Twoja Coreczka ma sie dobrze,zadnej
      alergii i biegunek jak piszesz,lekarze stwierdzili,ze mozesz podawac mleko to
      gdzie istnieje problem.Te gromy to chyba ode mnie,bo podalam Ci na
      Sierpniowkach tytul ksiazki "Mleko cichy morderca".Moj pediatra polecil mi
      podawac mleko 1% i 2%,bo pelnotluste ma za duzo kalorii...
      Akurat sie tutaj nie zgadzam i z pewnoscia nie bede podawac odtluszczonych
      produktow.
      • badowimo Re: Mleko krowie. 24.09.06, 19:55
        Nie dziw sie, bo nie ma czemu za bardzo:)
        Jestem matka dopiero 1 rok i mam prawo miec watpliwosci, w bardzo duzej mierze
        moj sposob wychowania i pielegnacji malej opiera sie na jakiejs tam
        literaturze, czy wypowiedziach fachowcow przeczytanych w necie:) Nie mam tego
        komfortu i nie mam blisko swojej mamy, czy mamy meza, ktore moga pomoc i
        poradzic. Na intuicji sie nie opieram prawie wcale, bo jak by tak bylo spalabym
        z dzieckiem w lozku i popelniala mase innych bledow.
        Gabrysie karmie mlekiem krowim 2 miesiace, pomyslalam ze skoro lekarze
        pozwolili to daje i ciesze sie, ze mloda jest po nim ok. Jednak jak zaczynam
        czytac kontrargumenty pt. mleko dla cielat czy mleko zabojca czy inne wole byc
        pewna, ze jednak moi lekarze sie nie myla i to zwykle mleko krowie jest dobre.
        Po prostu szukam opinii zeby byc pewnym ze jednak postepuje wlasciwie.
        Wybacz, ale argumenty dziewczym z forum sierpniowego jakos mnie nie
        przekonaly, a moze ja naprawde robie dziecku krzywde i co wtedy?
        • andrea771 Re: Mleko krowie. 24.09.06, 20:27
          Zawile to jest dla mnie,Gabrysia nie ma sensacji zadnych po mleku ,utwierdzasz
          sie z tym u dwoch lekarzy a teraz szukasz potwierdzenia u mam,bo moze tamci sie
          pomylili...Szukanie dziury w calym tak to bym opisala.
    • edytkus Re: Mleko krowie. 24.09.06, 22:18
      integra.xtr.pl/teksty/PijMleko.htm
      W USA uwaza sie ze przecietne zdrowe dziecko powinno dostawac pelnotluste mleko krowie od
      pierwszych urodzin ale nie wczesniej niz od 10 m-ca zycia i ja sie do tego zastosowalam. Do drugich
      urodzin dziecko powinno dostawac mleko z 4% tluszczu ktory jest potrzebny do prawidlowego
      rozwoju mozgu, a dopiero po drugich urodzinach 2%. Mleko jest bardzo waznym zrodlem wapnia -
      regularne spozywanie przez cale zycie zmniejsza klopoty z osteoporoza, a takze mleko jest bardzo
      dobrym sposobem na... schudniecie. Acha, tutaj mleko UHT w zasadzie nawet nie zalicza sie do mleka,
      a mieszanki dla dzieci powyzej roku sa przeznaczone dla dzieci alergicznych.

Co do mleka jako mordercy i tym podobnych glupot popularnych na forum gazety to prosze zauwazyc
      ze sa popularne chyba tylko wlasnie na forum gazety. Gdy pierwszy raz spotkalam sie z takimi
      rewelacjami na forum przewertowalam internet i NIE udalo mi sie znalezc zadnego wiarygodnego tekstu
      potwierdzajacego te bzdety. Owszem, bylo tego wiele ale artykuly albo pochodzily od fanatycznych
      wielbicieli zwierzatek albo pseudo naukowcow - NIGDY nie spotkalam sie z tekstem sygnowanym przez
      dietetyka z prawdziwego zdarzenia. Zwroccie uwage w podanym na pcozatku artykule: "doktor
      Eugeniusz Zbigniew Siwik, autorytet w dziedzinie ginekologii i położnictwa, twórca pierwszej w Polsce
      Kliniki i Szkoły Porodu Naturalnego. Z zamiłowania dietetyk" - czy to jest autorytet? ginekolog i dietetyk
      Z ZAMILOWANIA? z zamilowania to ja moge garnki lepic ale niekoniecznie beda jak garnki wygladac ;)))
      Nastepny: "Mariusz Gawlik, lekarz ze Stargardu Szczecińskiego, przez lata pracujący na dziecięcym
      oddziale laryngologicznym" - od gardla do zoladka chyba nie tak blisko jest? A zreszta, pisalam juz
      kiedys o tym artykule na edziecku, jesli ktos chce zkontrargumentuje kazda jedna rzecz w nim
      napisana i popre rzetelnymi informacjami!!!

Tak naprawde malo kto lubi pic mleko wiec wielu info o jego szkoldiwosci to swietna wymowka i o to
      chyba chodzi.

Badowimo, przeczytaj i sie nie martw wiecej:
      www.izz.waw.pl/wwzz/opinie-11.html
      • ania278 Re: Mleko krowie. 24.09.06, 23:26
        a czy karmiono dzieci kiedys jak nie bylo sztucznych mieszanek? jeszcze nasze
        mamy, a nawet niektorzy moze i z nas dostawali wlasnie zwykle krowie mleko. I
        co? Cos sie z nimi zlego stalo? Jakos nic sie nie slyszy ze to tak strasznie
        odbilo sie na zdrowiu dzieci.
    • claudia207 Re: Mleko krowie. 24.09.06, 23:57
      Amerykanska Akademia Pediatrow w swojej ksiazce o dzieciach podaje, ze nie ma
      przeciwskazan, aby nie podawac krowiego mleka dziecku po ukonczeniu jednego roku
      zycia. Twoi lekarze stosuja sie wiec do wskazan swojej organizacji.

Zrodlo podaje ponizej.
      www.amazon.com/Caring-Your-Young-Child-Revised/dp/055338290X/sr=1-1/qid=1159134634/ref=pd_bbs_1/104-3331021-5038366?ie=UTF8&s=books
    • marta2777 Re: Mleko krowie. 25.09.06, 00:52
      moja mama podawala mi mleko krowie juz od okolo 7 mies. Musiala, bo nie byla w
      stanie zalatwic wystarczajacej ilosci mleka sztucznego, byly to czasy komuny.
      Jak na razie mam sie dobrze, nigdy nie mialam problemow z trawieniem produktow
      mlecznych, zadnych alergii. Skoro zaleca sie mleko od roku, i nie ma ku temu
      zadnych przeciwwskazan, to chyba nie ma sie przed czym bronic.
      Acha, no i kaza dawac pelnotluste, bo takie najlepsze dla malucha.
      Moj maly niedlugo skonczy 8 mies i powoli za jakies 2 tyg. chce zaczac
      wprowadzac jogurciki i serki, a po roku na pewno podam mleczko krowie, jesli do
      tego czasu nie wystapi zadna nietolerancja na nabial.
      POzdrawiam :-)
      • jasti Re: Mleko krowie. 25.09.06, 16:00
        Ja tez podaje mleko krowie odkad Karolina skonczyla roczek. Slyszalam o
        podawaniu mleka modyfikowanego do 3 roku zycia ale w Polsce. Nie wiem czym sie
        tam kieruja. A wracajac do mleka krowiego, to podajecie tylko podgrzane czy
        przegotowujecie? A moze prosto z lodowki?
        • edytkus Re: Mleko krowie. 25.09.06, 17:29
          jasti napisała:

> A wracajac do mleka krowiego, to podajecie tylko podgrzane czy
          > przegotowujecie? A moze prosto z lodowki?

roznie, ale najbardziej corka lubi cieple
          • edytais Re: Mleko krowie. 25.09.06, 18:05
            Moje pijace mleko dzieci wola cieple.
            Podgrzewam lekko tak aby bylo cieple w rondelku na kuchence.
        • nanuk24 Re: Mleko krowie. 25.09.06, 18:00
          syn zimnego mleka nie lubi, wiec wkladam kubek mleka na 20 sec do mikrofalowki,
          zeby podgrzac tak, aby bylo letnie - ani cieple ani zimne:-)
    • cyborgus Re: Mleko krowie. 25.09.06, 19:07
      moja mleka nie lubi, ale pije kefir, oczywiscie zimny.

dziewczyny ci juz wszystko napisaly powyzej - tu sie mleko podaje juz od 2 roku
      zycia, tluste, dopiero po 2-gim roku przechodzi sie na 2%. Tak zaleca American
      Academy of Pediatrics, i Twoi lekarze podpieraja sie ich autorytetem. Skoro nic
      sie u malej nie dzieje, to nie szukaj dziury w calym:)))
      • claudia207 Re: Mleko krowie. 25.09.06, 19:30
        W swojej ksiazce American Academy of Pediatrics podaje, ze po pierwszym roku
        mozna podawac mleko.
        • badowimo Re: Mleko krowie. 25.09.06, 19:58
          Wklejam informacje odnosnie podawania mleka: przegotowywac czy nie? Tez mnie to
          calkiem niedawno ciekawilo i kolezanka forumowa ) biolog z wyksztalcenia)
          napisala:

"Na pewno zwyczajne mleko należy przegotować, natomiast UHT można podawać
          nieprzegotowane. Proces jakiemu jest poddawane eliminuje wszelkie
          mikroorganizmy, łącznie z przetrwalnikami bakterii
          tu więcej o procesie UHT: www.resmedica.pl/zdart79910.html
          Zgodzimy się zatem, że nawet dla dorosłego należy "zwyczajne" mleko
          przegotować, natomiast mleko UHT można jedynie podgrzać - ponieważ jest
          wyjałowione, podgrzewanie nie wskrzesi nieobecnych drobnoustrojów...."
          • jasti Re: Mleko krowie. 25.09.06, 21:37
            Co to znaczy UHT?
            • badowimo Re: Mleko krowie. 26.09.06, 00:49
              "UHT to skrót od słów w języku angielskim "ultra high temperature" i oznacza po
              prostu wysoką temperaturę. Taki napis na kartoniku mówi o tym, że mleko zostało
              szybko podgrzane do temperatury powyżej 135 stopni C i jest sterylne, czyli
              pozbawione szkodliwych drobnoustrojów. Dzięki temu ma dłuższą przydatność do
              spożycia (pół roku od daty produkcji), ale nadal zawiera wartościowe dla
              człowieka składniki odżywcze..."
            • edytkus Re: Mleko krowie. 26.09.06, 01:55
              jasti napisała:

> Co to znaczy UHT?

tu widzialam w dziale z produktami do pieczenia :O
              • jasti Re: Mleko krowie. 26.09.06, 03:50
                Dzieki dziewczyny.
          • cyborgus Re: Mleko krowie. 26.09.06, 06:55
            nie cierpie przegotowanego mleka:((((

nasza pediatra powiedziala nam zreszta, ze nie musimy podgrzewac, moze byc
            prosto z lodowki.
        • cyborgus Re: Mleko krowie. 26.09.06, 06:53
          masz racje, mialo byc od 1 roku. sorry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka