Dodaj do ulubionych

zęby, dentyści itp

04.11.06, 00:26
Zuza wczoraj uderzyla szczeka o kant stolu i wbila sobie gorna jedynke w
gorne dziaslo. Dentysta powiedzial ze jest spora szansa na to ze ten zab
jeszcze raz wyjdzie. Czy slyszalyscie o takim przypadku? Czytalam wczoraj
rozne strony o mleczkach i znalazlam info, ze gdy wybije sie mleczaka, to
trzeba go wlozyc do sloiczka ze slina albo mlekiem i gnac do dentysty i ze
mozna go wtedy jeszcze uratowac. Wiecie cos na ten temat? Bo ja pierwsze
slysze.
Obserwuj wątek
    • edytais Re: zęby, dentyści itp 04.11.06, 05:21
      Niestety znamy ten bol.
      Moja najstarsza corcia dwie gorne jedynki sobie wybila w wieku 3,5 roku. To
      bylo na polskim przyjeciu wigilijnym :( Przewrocila sie i buzia uderzyla w
      podloge. Krew sie polala, placz wielki i tak wlasnie opuscilismy przyjecie
      pedem do dentysty. Spodziewalam sie szczerbatki do czasu wyjscia zebow stalych.
      Dziasla sie zagoily i zeby tez jesli to tak mozna nazwac. Wyobraz sobie, ze
      miesiac pozniej powtorzyla to samo. Tym razem buzia uderzyla w schody. Znowu
      lecimy do dentysty, znowu ten ustawia ten zab (tym razem jedna gorna jedynka).
      Znowu siniak na dziaslach i jedzenie papek. Znowu sie zagoilo. Tym razem to
      juz naprawde cud. Sam dentysta sie dziwil.
      Miesiac pozniej Nicole uderzyla buzia w glowe siostry i zab jeden sie wbil.
      Tym razem sama go wyprostowalam i juz do dentysty nie poszlismy. No ilesz tak
      razy mozna! Zab tym razem ruszal sie jakby byl tylko w plastelinie, wiec na
      pewniaka myslalam, ze wyleci. Udalo sie te zeby zatrzymac az stale nie wyszly
      jka Nicole miala juz 5 lat :)
      • bea_mama Re: zęby, dentyści itp 04.11.06, 16:03
        Edyta, widze ze tez mieliscie niezle przezycia...
        Ile jej sie wbil ten zab? Bo u Zuzy to go ledwo widac, wystaje go jakies 2
        milimetry. Rany! to musial byc bol:(
        Co to znaczy "wyprostowac zeba"? Pokrecila nim tak na zywca? U nas nic nie
        naprostowywala. Moze nie miala jak? nie wiem...
        Wyszly jej w koncu te zabki? Jak dlugo jej wychodzily?
        • bea_mama Re: zęby, dentyści itp/Edyta 19.11.06, 03:30
          Edyta, jesli znajdziesz chwilke, to prosze odpowiedz na moje pytania z
          poprzedniego postu.
          Czy ten zab wbila sobie caly czy tylko kawalek?
          Minely juz 2 tygodnie, ale wciaz ciezko stwierdzic czy cos sie ruszylo i zab
          wychodzi czy jednak nie.

A slyszalyscie o tym, ze jak sie wybije zeba trzonowego, to trzeba go wsadzic
          do zimnego mleka i gnac do dentysty i oni beda probowac go wstawic,
          unieruchomia aparatem i moze uda sie go uratowac? Bo ja sie wlasnie o tym
          dowiedzialam.
          • edytkus Re: zęby, dentyści itp/Edyta 19.11.06, 03:42
            bea_mama napisała:

> A slyszalyscie o tym, ze jak sie wybije zeba trzonowego, to trzeba go wsadzic
            > do zimnego mleka i gnac do dentysty i oni beda probowac go wstawic,
            > unieruchomia aparatem i moze uda sie go uratowac? Bo ja sie wlasnie o tym
            > dowiedzialam.

dlaczego? czy trzonowych tak czy owak sie nie usuwa?
            • bea_mama Re: zęby, dentyści itp/Edyta 19.11.06, 04:11
              Chodzi o przypadek gdy wybije sie zdrowego zeba trzonowego (np. jedynke)
              podczas upadku, ze jest mozliwosc jego uratowania, a nie wstawiania sztucznego,
              czy jakis mostkow itp.
    • jantar2005 Re: zęby, dentyści itp 19.11.06, 06:40
      Mojemu malemu gorny zab staly wyszedl niesamowicie krzywo i ja oczywiscie
      spanikowalam. Dentystka pytala sie czy sie mocno uderzyl w mleczaka, gdzies
      okolo 3 roku zycia. Ja nic takego nie pamietam, ale ona twierdzi, ze silne
      uderzenie jest powodem krzywego stalego zeba 5 lat pozniej.
    • bea_mama lakowanie 28.11.06, 04:25
      Czy wasze dzieci mialy lakowane zeby mleczne? Czy tylko stale? Czy wszystkie
      czy tylko trzonowe? Dentystka powiedziala nam, ze musi obejrzec bruzdy w Zuzy
      zebach mlecznych trzonowych i jesli sa glebokie to dobre byloby zalakowanie ich
      juz teraz a nie czekanie na zeby trzonowe.
      • edytkus Re: lakowanie 28.11.06, 05:31
        Alexandra nie ma lakowanych, odkad skonczyla poltora roku (uszczerbila wtedy dwa przednie) ma
        regularnie lakierowane.

www.anident.pl/lakowanie-bruzd-faq.html
    • bea_mama Re: zęby, dentyści itp 04.06.07, 17:14
      Po pol roku od tego wypadku z wbiciem sobie zeba w dziaslo, ząbek cały wyszedł
      na nowo:) Jest lekko przekrecony ale prawie tego nie widac.
      Bylismy teraz na kontroli po 6 m-cach, zrobili jej rtg zeba i sie okazalo ze ma
      lekko naruszone korzenie tego zeba i ze moze jej wczesniej wyleciec ten
      mleczak, ale nic poza tym nie powinno sie dziac:) Uff... :)
      Mam nadzieje ze to juz koniec naszych "przygod" z zebami.
      • olensia Re: zęby, dentyści itp 04.06.07, 19:01
        Sama jej wbilas tego zeba? Pytam tak z ciekawosci bo w dziecinstwie ukruszylam
        sobie dwie gorne jedynki (oczywiscie to juz byly stale zeby) naszczescie mialam
        dlugie zabki wiec trgo nie widac, ale az mnie ciarki przechodza jak patrze jak
        moje dziecko biega i boje sie ze tez wybije sobie zeby :(
        • bea_mama Re: zęby, dentyści itp 04.06.07, 19:20
          > Sama jej wbilas tego zeba?

Nieee... Zuza walnela o kant stolu i wbila sobie CALA gorna jedynke w dziaslo
          (pisalam o tym w pierwszym poscie) no i zab wyszedl ponownie w pelnej krasie:)
          • olensia Re: zęby, dentyści itp 05.06.07, 03:09
            Uff myslalam, ze jej wypadl a Ty go wbilas do srodka :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka