Dodaj do ulubionych

Witam i prosze o pomoc

23.11.06, 13:30
Może tu mi ktoś pomoże. Poszukuje zdjęcia Time Square o bardzo dobrej
jakości, zrobionego w pionie które chciałabym powiekszyć i powiesić u siebie
w domu. Tak to pokrótce wygląda. Czy ktoś może mi pomóc? Zrobic takie zdjecie
i wysłać? Albo może ma w swoich zasobach? Bardzo prosze o kontakt na
gelus1@wp.pl Bardzo mi na tym zależy. Prosze o kontakt to prześlę przykładowe
zdjecia o które mi chodzi tylko one niestety sa słabej jakości.Pomózcie...
Obserwuj wątek
    • bigapple1 Re: Witam i prosze o pomoc 23.11.06, 20:27
      a googla juz kolega o to pytal?
      images.google.com/images?as_q=times+square&svnum=10&hl=en&output=images&btnG=Google+Search&as_epq=new+york&as_oq=&as_eq=&imgsz=xxlarge&as_filetype=&imgc=&as_sitesearch=&safe=off
      poza tym z fotografiami naprawde dobrymi dziala, jak ze wszystkim, stara
      amerykanska zasada: 'you get what you've paid for'. najlepsza metoda pozyskania
      naprawde dobrej jakosci fotografii jest kupienie takowej od ktoregos z
      niezliczonych serwisow oferujacych stock photo, np. gettyimages.com

powodzenia, i happy thanksgiving.

• ru4d2 Re: Witam i prosze o pomoc 23.11.06, 20:30
      eeee. po takim tytule to ja myslalem, ze ty na jeden z tych, ktory na koncu
      postu podaje numer konta.
      wystaw zdjecia, szkice z opisen gdzies na sieci wszyscy bedziemy wiedziec
      dokladnie o co ci chodzi. chyba nikt nie bedzie mial ochoty ustawiac sie do
      twojej skrzynki mailowej w kolejce, a takie rzeczy (jesli beda chcetni) mozna
      zalatwic tutaj i ewentualnie pomoc ci w znalezieniu takiego zdjecia on line. <rs>
      • leosi Klub Fotografika 23.11.06, 21:08
        przyjdz na spotkanie do redakcji Nowego Dziennika na spotkanie Klubu
        fotograficznego
        box1.ny.pl/ny/index.php?o=news/frmain/655
        • ru4d2 Re: Klub Fotografika 23.11.06, 22:16
          leosi napisał:

> przyjdz na spotkanie do redakcji Nowego Dziennika na spotkanie Klubu
          > fotograficznego

pewnie taniej by ja wynioslo gdyby zamowila takie zdjecie nawet u np. leibovitz,
          niz jechala do siedziby nowego dziennika w NY. nie pomyslales pewnie o tym. <rs>

• gelus77 Po pierwsze:-) 23.11.06, 21:53
      To jestem kobietą, po drugie obszukalam setki stron i zdjęć i nie znalazłam.
      Nie rozumiem troche takiej ironi ze nikt sie nie bedzie ustawial do mojej
      skrzynki. To forum to moja ostatnia nadzieja. o tak jakby ktos poprosił o
      zdjecie kolumny Zygmunta i ja bym podjechala i zrobila. Proste. Mysle że tu
      najlatwiej uzyskam pomoc.
      • aniutek Re: Po pierwsze:-) 23.11.06, 22:07
        przyslij o co ci chodzi na aniutek@mac.com
        tu powiesilam troche fotek
        homepage.mac.com/aniutek/In_memory_of_WTC/PhotoAlbum22.html
        homepage.mac.com/aniutek/In_memory_of_WTC/PhotoAlbum21.html
        - tu pare fotek z times sq, reszta z okna i okolicy

u gory mojej strony znajdziesz linki do natsepnych,
        pozdr
        anka
      • ru4d2 Re: Po pierwsze:-) 23.11.06, 22:09
        > Nie rozumiem troche takiej ironi ze nikt sie nie bedzie ustawial do mojej
        > skrzynki.

sadzisz ze lepiej jest odpowiadac kazdemu ewentualnemu zainteresowanemu w probie
        pomocy z osobna, udzielajac tej samej odpowiedzi, niz publiczne wyjasnienie
        dokladnie o co ci chodzi? otoz nie. to jest wlasnie przewaga forum nad kontaktem
        mailowym w tego typu sprawach.

nie wykluczone, ze ktos z nasz moglby tak zrobic i mialby ochote, tyle ze nikt z
        nas nie wie, co fotografowac, jak, w jakiej rozdzielczosci (jesli to ma zdjecie
        cufrowe), format, slide/print, o jakiej porze dnia, w jakim oswietleniu, jaki
        jest filnalny produkt, jakiej wielkosci, na czym bedzie i jaka technika bedzie
        drukowany.

jak pisala bigapple sa serwisy, w ktorych mozesz znalezc prawie kazde zdjecie
        tego typu i niedrogo, szczegolnie, ze TS to jedno z czesciej fotografowanych
        miejsc na swiecie.

jesli nie znalazlas takiego lub chocby podobnego zdjecia nigdzie w internecie,
        to jest duze prawdopodobienstwo, ze nikt z nas rowniez nie bedzie w stanie go
        wykonac. <rs>
        • gelus77 Troche wyjasnienia:-) 23.11.06, 22:40
          No wlasnie o to mi chodzi ze nie kazdy moze miec ochote mi pomoc, wiec tym
          ktorzy by byli zainteresowani napisalabym w szczegolach o co mi chodzi. A
          zdjecia takie sama zrobilam tylko kiepskiej jakosci, a druga sprawa ze
          najczesciej w internecie sa zdjecia w poziomie a mi jest potrzebne w pionie.
          Zdjecie jest jednym z wielu jakie robią turysci, to poprostu kawalek ulicy,
          tylko jak mowie przewaznie w poziomie. Zdjecie powinno byc bardzo dobrej
          jakosci gdyz chcialabym je powiekszyc do rozmiarow 192 cm na 120 cm. Nie znam
          sie na technice fotografowania wiec nie wiem co jeszcze moge powiedziec. Jestem
          gotowa zaplacic i wierz mi ze szukalam w serwisach, niestety dodatkowy problem
          jest taki ze moge szukac tylko w pracy bo w domu internet mam nie na stalym
          laczu i sa problemy z otwieraniem zdjec. Wierz mi ze jestescie ostatnia moja
          nadzieja ktora znalazlam przez przypadek przegladajac forum fotograficzne. Mam
          nadzieje ze troche przyblizylam sprawe
          • ru4d2 Re: Troche wyjasnienia:-) 24.11.06, 00:33
            > No wlasnie o to mi chodzi ze nie kazdy moze miec ochote mi pomoc, wiec tym
            > ktorzy by byli zainteresowani napisalabym w szczegolach o co mi chodzi.

bozesz sniety. napisz raz a dokladnie tutaj i wszyscy beda wiedziec co jest
            grane i o co ci chodzi. moze znajdzie sie tutaj fotograf (moze leosi by sie
            chcial wykazac), ktory sie podejmie, moze do ciebie pozniej napisze, moze tutaj
            pochwali sie swoja praca i ty bedziesz zadowolona ito forum na czyms zyska.
            ja nie mam zamiaru wyciagac od ciebie detali twojego zamyslu. zrobisz jak
            chcesz. uderzylas na publiczne forum, powinnas sie liczyc z takim rozwojem wypadkow.

> a druga sprawa ze
            > najczesciej w internecie sa zdjecia w poziomie a mi jest potrzebne w pionie.

zaloze sie, ze nie przejrzalas zdjec w linku podanym przez bigapple. jest tam od
            metra zdjec w pionie.

> Zdjecie powinno byc bardzo dobrej
            > jakosci gdyz chcialabym je powiekszyc do rozmiarow 192 cm na 120 cm. Nie znam
            > sie na technice fotografowania wiec nie wiem co jeszcze moge powiedziec.

to pozwol, ze wyloze ci w kilku zdaniach jakie zadanie przed nami postawilas.
            192x120cm tak? wiec poszukujesz kogos kto zrobi zdjecie (nie powiedzialas nawet
            czy cyfrowe czy nie. nie powiedzials rowniez nic z tego co zarzucam ci, ze
            ukrywasz przed nami). no to zakladam, ze cyfrowe (no bo kto ma jeszcze filmowe
            lustrzanki) kto zrobi ci zdjecie, ktore na pewno spelni wymagania techniczne
            nawet calkiem przyzwoitego procesu drukarskiego, ktorego rozdzielczosc bedzie
            uwaga! 22500x14100 pixeli czyli kamerka powinna miec matryce ok. 300 Mpixeli.
            w tej chwili najwieksza matryca dostepna w aparacie cyfrowym to nadal jakies 10
            razy mniej niz potrzebujesz.
            nawet jesli bysmy wzieli pod uwage polowe wspomnianej rozdzielczosci, przy
            ktorej wydruk moze wyjsc ladnie albo i nie to jest to nadal ok 75Mpix. nadal
            takiej kamery jeszcze nie ma.

nie wiem czy interesuje cie jak ja bym sie do tego zabral i jak zdjecie
            spelniajace twoje wymagania, sadze, powinno byc wykonane wiec nie bede przynudzal.

niestety przy naprawde szczerych checiach ja sie tego nie podejme, bo swoje
            filmowe zabawki wyslalem jakies dwa lata temu mojemu ojcu, ale nawet one (maly
            obrazek)do tych celow nie wiem czy by sie nadaly, bo potem by doszla do tego
            kwestia wymagajacego skanowania.

przy tym czym dysponuje obecnie nie podjalbym sie zrobienia takiej fotki jesli
            jej jakosc powinna spelnic wymagania drukarskie. na codzien uzywam aparatow, z
            ktorych najlepszy (pod tym wzgledem) ma 8 Mpixeli, a z reguly aparat o matrycy
            4M mi wystarcza.

oczywiscie napisalem to majac na mysli bardzo dobrej jakosci wydrukowany plakat,
            a nie zdjecia z wakacji pukniete "z biodra" przy uzyciu idioten camera,
            wydrukowane na plujce z uzyciem tilingu. a pozwolilem sobie na taki wywod z
            racji tego, ze sama pisales, ze zdjecie powinno byc dobrej jakosci, i ze
            szukalas w serwisach.

oczywiscie mozna to czego oczekujesz jest do zrobienia, ale wypracowanie
            kompromisu pomiedzy srodkami, kosztami, nakladem pracy a pozadana jakoscia
            efektu koncowego moze byc bardzo zmudnym procesem. <rs>
            • aniutek Re: Troche wyjasnienia:-) 24.11.06, 02:34
              dzieki ru2d2 za te wyjasnienia, nie potrafilabym tego tak ladnie napisac.
              ja tez nie wiem czego tak naprawde chcesz?
              moge pyknac fotke 3008 x 2000 pix i wyslac Ci mailem jpg 2.9 mb ale musze wiedziec co chcesz, no i
              bez pospiechu.
              • gelus77 Re: Troche wyjasnienia:-) 24.11.06, 08:21
                no jakiś czas temu wyslalam Ci maila..

do ru2d2: bardzo prosze nie traktowac mnie jak idiotke bo nie mam 15 lat, mimo
                ze jestem dosc inteligentna i wszechstronnie rozwinieta osoba o fotografii
                niemam pojecia. W internecie siedze od ladnych paru lat i na roznych forach
                rowniez i nigdzie nie spotaklam sie z tak nieuprzejmym zachowaniem. prosze
                mnie nie pouczac. I tak nic do mnie z tego co Pan napisal nie dotarlo bo po
                prostu sie na tym nie znam. Pomysl zdjecia powiekszonego do takich rozmiarow
                widzialam w gazecie , skad mam wiedziec ze tyle jest przeciwskazan do
                zrobienia. Boze, ja jestem taka naiwna, wierze ze jak ja na codzien pomagam
                ludziom to inni tez chetnie mi pomoga. Z dnia na dzien trace wiare w ludzi
                jesli nazjzwyklejsza prosba o pomoc spotyka sie z taka reakcja. Jest mi
                przykro. Czuje sie jak bym prosila o cos niemozliwego
                • ru4d2 Re: Troche wyjasnienia:-) 24.11.06, 09:23
                  > do ru2d2: bardzo prosze nie traktowac mnie jak idiotke bo nie mam 15 lat,

znam 15 latkow, ktory sa inteligentniejsi niz nie jeden 60latek, nie mowiac ze
                  sa na internecie znacznie dluzej niz ty i byc moze dluzej niz ja. no moze to
                  ostatnie to juz przesada.

> mimo ze jestem dosc inteligentna i wszechstronnie rozwinieta osoba o
                  fotografii niemam pojecia.

hmmmm. w takim razie na pewno nie jestes tak wszechstronnie rozwinieta osoba jak
                  o sobie sadzisz, a twoja inteligencje zasadniczo powinni osadzac inni, a nie ty.

o fotografii, jak sama piszesz, nie masz pojecia, wiec wyjasnilem ci rzeczowo i
                  grzecznie (a wlasciwie zupelnie neutralnie) jak te sprawy wygladaja od strony
                  praktycznej, o ktorej cos nie cos wiem. to w jakis sposob potraktowalas moje
                  wyjasnienie zalezalo juz od ciebie. to nie moja wina, ze nie potrafilas i nadal
                  nie potrafisz precyzyjnie wyrazic czego chcesz.

prawdopodobnie faktycznie jestes naiwna sadzac, sadzac, ze zaraz po tym jak
                  rzucisz w internet niewiele znaczacy opis tego co chcesz otrzymac, ludzie po
                  drugiej stronie drutu od razu wyciagna swoje krysztalowe kule i zobacza w nich
                  jak to ujecie w twojej wyobrazni wyglada, a nastepnie rzuca sie z aparatami
                  fotografowac times square.
                  chce miec zdjecie! dac mi zdjecie! tak sobie to wyobrazasz? no niestety, to
                  troche nie tak dziala.

> Pomysl zdjecia powiekszonego do takich rozmiarow widzialam w gazecie,

przeczytaj to zdanie i postaraj sie pomyslec co moze zrozumiec z niego inna
                  osoba? ja moglbym ci odpowiedziec np.: to wytnij to zdjecie z gazety i powies
                  tam gdzie ci pasuje. jaki problem? moze tam gdzie mieszkasz drukuja gazety w tak
                  duzym formacie.

> skad mam wiedziec ze tyle jest przeciwskazan do zrobienia.

to nie sa przeciwskazania. to sa jedynie trudnosci techniczne, a konkretnie
                  wymagania techniczne (bo o zadnych innych nawet nie zaczalem mowic) projektu,
                  ktore w taki albo inny sposob da sie ominac, ale to zalezy od wielu, wielu
                  czynnikow, o ktorych nadal nic nie wiemy i juz zapewne sie nie dowiemy.

dlatego, wlasnie, ze nie wiesz, to powinnas czytac uwaznie i odpowiadac na
                  zadawane pytania. tak to w, nazwijmy to, normalnym swiecie wyglada. tak wlasnie
                  wyglada zlecanie komus wykonanie jakiegos projektu. no moze z wyjatkiem takich
                  projektow jak: wynies smieci, upierz, posprzataj.

nie kazdy musi byc specjalistami we wszystkim. dlatego wywalilem ci ten
                  przydlugi esej. zamiast pomyslec, doprecyzowac i napisac dokladnie o co ci
                  chodzi wyskakuejsz tutaj z fochami urazonej panny, ktora nie daj bog dowiedziala
                  sie czegos czego nie wiedziala wczesniej. hmmm. mysle, ze to sie nazywa
                  pouczanie, no ale jak nie, to nie.

> W internecie siedze od ladnych paru lat i na roznych forach
                  > rowniez i nigdzie nie spotaklam sie z tak nieuprzejmym zachowaniem. prosze
                  > mnie nie pouczac.

tia. ciekawe w sumie jest jak ty w ogole sie czegokolwiek uczysz, skoro nie
                  pozwalasz sie "pouczac" nawet w sprawach, o ktorych "nie masz pojecia". ale to
                  jakby juz nie moja sprawa.

i konczac. nie wiem czy zalapalas, ale sadze, ze bigapple, aniutek i ja szczerze
                  chcielismy ci pomoc, kazdy na swoj sposob. najwyrazniej twoje wymagania nas
                  przerosly. w kazdym razie powodzenia z tym plakatem. <rs>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka