Dodaj do ulubionych

paszport dla malucha

14.12.06, 01:27
Dziewczyny, probowalam znalezc wasze watki na temat paszportow, wyskakauje
tylko watki w ktorych opisywalyscie wasze problemy na przejsciach
granicznych. Ale tak wogole to jaka jest procedura, gdzie trzeba isc, jaki
wniosek zlozyc, ile zdjec, a co z niemowletami. Ja bede miala dzidzie w lipcu
i moze pod koniec wrzesnia pojade do Polski, czeka mnie wiec podroz z
poltoraroczniakiem i 2-3 miesiecznym bobasem :) Chodzi mi o paszport
amerykanski, ale o polskim tez mozecie napisac. Slicznie dziekuje
Kami + Danielito + malenstwo
Obserwuj wątek
    • hannamay Re: paszport dla malucha 14.12.06, 03:38
      dokuenty o paszport mozesz skladac na poczcie i ta najlepiej pytac lub tutaj
      poczytac www.usps.com/passport/

u nas trwalo to 4 tyg po zlozeniu wniosku, aktu i zaplaceniu skladki.
    • chrust5 Re: paszport dla malucha 14.12.06, 20:17
      Wlasnie jestesmy w trakcie proc`edury dla miesiecznych blizniakow. Na poczcie
      zdjecia sie zrobic nie da, przynajmniej u nas, trzeba znalezc fotografa, ktory
      sie tgo podejmie (otwarte oczy to oczywiscie najwiekszy problem). Na paszport
      normalnie czeka sie ponoc 6- 7 tygodni, wiec my robimy w trybie ekspresowym, bo
      za miesiac wylatujemy. Dla dwojki kosztowalo to trzysta kilkadziesiat $.
      • marcysiaw1 Re: paszport dla malucha 14.12.06, 23:19
        u mni jak wyrabialam paszport Filipowi (na poczcie) zaplacilam $86. Wiesz Kami,
        ze musi byc i mama i tata maluch przy skladaniu wniosku z waznymi dokumentami
        tozsamosci. Poniewaz ja mialam permit z pieczatka "temporary visitor" nie
        uznali mi tego dokumentu i musialam przyjechac jeszcze raz z paszportem.
        Zdjecie mozesz zrobic nawet w CVS albo wczyms takim - robia tam paszportowe!
        pozdrawiam
        marta
        • edytais Re: paszport dla malucha 15.12.06, 18:29
          jak masz aparat cyfrowy i dobra drukarke to i sama mozesz zrobic zdjecie. Ja
          tez robilam niemowlakowi i wyszly beznadziejnie (poszlo do amerykanskiego
          paszportu). Do niemieckiego i polskiego sama juz robilam. Potem mlodszej
          corce juz tez wszystkie sama drukowalam. Musi byc na dobrym papierze (glossy
          photo pro). Ujec mialam chyba z 50 zanim fajne zdjecie wyszlo. Do
          amerykanskiego paszportu zdjecie jest przodem za jasnym tle, nie musi byc ono
          biale. Jak wezmiesz wniosek na poczcie tam jest dokladnie opisane jakie to ma
          byc zdjecie. Wzniosek o pierwszy paszport i dla dziecka jest inny niz dla
          doroslych, wiec popros o wlasciwy. Jak robilam w trybie przyspieszonym to
          paszport mialam w ciagu 10 dni, w trybie normalnym dostalam w 4 tygodnie.
          W paszporcie corka ma wielkie blekitne oczy, w opisie tez "blue" potem jej sie
          zmienily na piwne, ale nie bylo problemu z przekraczaniem granicy :)
          • kami-danielito Re: paszport dla malucha 16.12.06, 03:16
            hihihihi, no jakby jeszcze zrobili problem ze zmieniajcym sie kolorem oczu u
            niemowlat, to byliby skonczonymi imbecylami, :)))). A co jesli chodzi o format,
            nie ukrywam ze bardzo zachecilas mnie tym pomyslem z aparatem cyfrowym, mam
            wszystko co potzrebne (technicznie) nie wiem jak moje umiejetnosci
            fotograficzne i obrobka zdjecia?
    • marta2777 Re: paszport dla malucha 16.12.06, 05:45
      wiesz, u nas na GLOWNEJ poczcie robia zdjecie od razu przy skadaniu papierow na
      paszport. nie musielismy przychodzic ze zdjeciem. dowiedz sie moze u Was tez
      tak jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka