Dodaj do ulubionych

magnez na skurcze- sprzeczne opinie

31.03.07, 07:08
Hej Dziewczyny jestem w 21 tyg i mam juz dosyc czeste skurcze macicy wlacznie
z twardnieniem brzucha. Szyjka w porzadku nie dochodzi do rozwarcia. Wiem, ze
w Polsce dziewczyny biora nawet do 1500mg magnezu , jest to bardzo popularne.
Tutaj nie spotkalam sie z taka praktyka , moj gin kategorycznie zabronil
zwiekszania dziennej dawki 200mg. Nie wiem co robic, dzwonilam do gina w
Polsce i bardzo zalecal aspargin dp 6 razy dziennie, sama zwiekszyc sobie
dawke ? czy ten magnez jest taki sam jak w Polsce ? zglupilam poradzcie cos
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 31.03.07, 07:32
      ten magnez nie jest przypadkiem na skurcze lydek?
      • edytais Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 31.03.07, 16:50
        No wlasnie, ja mialam zalecone branie magnezu na skurcze lydek (charlie horses
        czy cos takiego). Wcale mi nie zmniejszyly sie skurcze brzucha.
        Prawde mowiac nie pamietam czy mi na skurcze lydek pomoglo.
      • aniutek Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 31.03.07, 16:51
        jezeli twardnieje Ciu brzuch masz skurcze braxton hicks- przygotowujace macice, Twoj organizm do
        prowadziwych skurczy, jesli nie dochodzi do rozwarcia nic sie nie dzieje, organizm cwiczy!
        nie lecz sie sama!!!!!!! absolutnie!!!!!! nie bierz nic czego nie zaleci Ci Twoj tutejszy lekarz, uwierz on
        zanim dostal licencje uczyl sie bardzo dlugo, na wielu ciezarnych, nie dopatruj sie nieprawidlowosci.

www.americanpregnancy.org/labornbirth/braxtonhicks.html
        parenting.ivillage.com/pregnancy/plabor/0,,midwife_3p54,00.html
        parenting.ivillage.com/pregnancy/pthirdtri/0,,midwife_3pm3,00.html
    • ulinka123 Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 31.03.07, 20:25
      Tez bym nie radzila nic robic na wlasna reke. Wierz swojemu lekarzowi.
      Poza tym - choc powszechnie mowi sie cos zupelnie odwrotnego - to wydaje mi sie
      ze polscy lekarze w porownaniu z amerykanskimi generalnie przesadzaja z iloscia
      lekarstw ladowanych w swoich pacjentow. A w ciazy to przeciez nawet z
      witaminami i mineralami trzeba uwazac, zadne lekarstwo nie pozostaje bez wplywu
      na dziecko. W Polsce co druga babka w ciazy bierze nospe, czy trzeba czy nie,
      duphastony i inne luteiny, magnez tak samo jest na porzadku dziennym. Nawet
      niektore przyznaja, ze lekarz zalecil to brac "na wszelki wypadek"...

To z moich obserwacji forumowych. Ale pamietam tez, ze nie tak dawno temu
      czytalam artykul (no nie medyczny, bo w jakiesj gazecie, moze nawet wyborczej,
      ale jednak ziarnko prawdy w tym bedzie), ze Polacy zjadaja straszne ilosic
      lekow. Bo w dodatku to tego co im lekarze przepisuja, to jeszcze uwielbiaja
      leczyc sie sami na wlasna reke.
    • mpalka6 Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 01.04.07, 04:24
      moze macie i racje. Troche sie martwie, bo to dopiero 21 tydz i gdzie jeszcze
      do konca a te skurcze atakuja mnie bez przerwy. Najbardziej martwi mnie, czy
      jak sie beda nasilac to nie dojdzie do skracania szyjki.Z drugiej strony nie
      chce sie leczyc na wlasna reke. Czasem odnosze wrazenie, ze Ci lekarze sie malo
      orientuja
      • aniutek Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 01.04.07, 06:08
        ?????
        malo orientuja?
        to niby w PL sie lepiej orientuja?
        10 lat nauki, ba rycia !!! to malo?
        poczytalas o braxton hicks?
      • lilazw Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 01.04.07, 15:46
        Jesli nie masz zaufania do swojego lekarza to poszukaj innego.
        • kaszka13 do Mpalka 02.04.07, 03:12
          a zapytalas swojego tutejszego lekarza jak to jest z tymi skurczami? moze lepiej
          zapytac o rozwieranie szyjki macicy, zeby miec spokojna glowe. ja zauwazylam, ze
          tutaj lekarze malo mowia swoim pacjentkom, bo wychodza z zalozenia, ze za duzo
          informacji prowadzi do niepotrzebnych stresow a te ciezarnym nie sa potrzebne. w
          Polsce dziewczyny biegaja od USG do USG porownuja wyniki, pomiary i inne cuda,
          nie majac o tym zielonego pojecia, czesto nawet przy bezproblemowej ciazy biora
          jakies leki, a to chyba malofajne. a tak przy okazji, skoro masz skurcze to
          staraj sie jak najwiecej odpoczywac z nogami do gory i nie nosic ciezkich siat :)
    • mpalka6 do Aniutka 03.04.07, 05:04
      Aniutek nie zgadzam sie z Toba, ze rycie przez lekarzy 10 lat w Usa od razu
      stanowi ich dobrymi lekarzami . Partaczy nie brakuje tutaj jak i w Polsce, jak
      rowniez dobrzy lekarze sa tu jak i tam. Osobiscie stracilam zaufanie do
      tutejszych lekarzy, poniewaz probowalam sie leczyc w Usa na nieplodnosc.
      Chodzilam do dwoch lekarzy, ktorzy mieli specjalizacje w nieplodnosci i nie
      znali sie na niczym. Nigdy nie zrobili mi badan na tarczyce,nie wiedzac czy mam
      ovulacje naturalna probowali wcisnac mi po prostu clo . Widzialam bledy na
      kazdym kroku, poniewaz byla to moja tragedia zyciowa, ze nie moge zajsc w ciaze
      przewertowalam internet wszerz i wzdluz, mam okolo 20 medycznych wydan na temat
      nieplodnosci jak i endometriozy ( bo na nia choruje )udzielalam sie czynnie na
      polskiej stronie internetowej dla par z nieplodnoscia bocian .pl. Najgorsze
      bylo chyba to , ze mialam torbiel endo i lekarz tutejszy zamiast mnie zoperowac
      po prostu mnie "kontrolowal" przez pol roku, a ja z bolu chodzilam na kolanach.
      Kupilam bilet i polecialam do Polski, operowalam sie u wybitnego specjalisty w
      Lublinie. Mialam straszne zmiany w organach rozrodczych, zrosty wszedzie
      wlacznie z jelitami, jajnik na , ktorym mialam torbiel byl pokrecony i sklejony
      kompletnie z macica. Chcesz wiedziec u ilu lekarzy bylam w stanach ...pieciu.
      Lekarza prowadzacego moja ciaze szukalam z ogromna troska, ufam mu, ale dmucham
      na zimne. Zanim napisalam ten watek sporo czytalam o skurczach B. Owszem to
      wszytsko prawda co piszecie , ale przy silnych i regularnych skurczach moze
      zaczac sie skracac szyjka albo otwieracm a ja dopiero jestem w 21 tyg stad moje
      pytanie. Byalm ciekawa czy ktos mial podobna sytuacje.
      pozdrawiam
      • aniutek Re: do Aniutka 03.04.07, 20:55
        wiesz, Twoja wypowiedz jest szokujaca dla mnie, tzn wszytskich Twoich dolegliwosci 5 amerykanskich
        leakzry specjalistow nie dostrzeglo?? skreconych jajowodow, zrostow ( czuje sie palpacja podczas
        badania) torbiel na usg niewidoczny? bol, ze chodzilas na kolanach i tych 5 lekarzy nic???
        nie smieje sie z Ciebie, nie ironizuje, naprawde !!!
        ale jak to mozliwe?? co to za lekarze??? gdzie?
        i czy nie skonfrontowalas diagnozy / operacji z PL z tym na co leczyl Cie tutejszy lekarz??? Powinnas
        podac go po prostu do sadu!!!

ile czasu sie leczylas tutaj?

i oczywiscie zgadzam sie ,ze partacze sa i tu i tam, ale czy tutaj jest ich wiecej? hmmm nie wiem,
        trudno powiedziec, jednak polskie upodobanie do leczenia ciezarnej, ( wszytskie moje kolezanki w PL
        braly nospe, wieszosc dostawalo srodki na podtrzymanie zupelnie bez wskazan)ja poronilam wiele razy
        i zaden z tutejszych lekarzy nie chcial mi dac NIC na podtrzymanie w pierwszych 6 tygodniach ciazy.
        tez czulam sie z tym zle myslac, ze nie chca mi pomoc, ze sie nie znaja etc a oni niestety mieli racje,
        medycznie mozna zle rozwijajaca sie ciaze podtrzymac tylko po co? aby poronic w 5 mies? aby urodzci
        dziecko z licznymi wadami?
        Kobieta ktora pragnie dziecka, doskonale zna swoj cykl, wie dokladnie w ktorym momencie zachodzi w
        ciaze, w ktorym jest dniu, kiedy poroni w pierwszych 2 tygodniach ( co zdarza sie w okolo 50% ciaz)
        przezywa tragedie, co dla co dla innej jest spozniona menstruacja.

nie moge teraz rozwinac mysli, spiesze sie, ale chetnie na ten temat pogadam.
        zdrowia i spokoju ducha Ci zycze,
        trzymaj sie!
        anka
    • edytkus co tam tak ciagnie? 03.04.07, 07:48
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=60152023&v=2&s=0 - dzisiaj na edziecku
      wypatrzylam
    • mpalka6 Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 04.04.07, 04:25
      Aniutek przeczytaj uwaznie zanim odpiszesz. Po pierwsze nigdy nie napisalam ,
      ze mialam skrecone jajowowdy, a tak po za tym to ciekawa jestem jak wedlug
      ciebie ocenia sie skrecone jajowody ? ( jajowody nie bola, stan przeplywosci i
      ksztaltu ocenia sie tylko przez HSG albo laparoskopie ) i to tez mialam robione
      w Polsce, bo zaden lekarz sie nie pokwapil mi tego zrobic tutaj .Co do zrostow
      to sie z Toba zupelnie nie zgadzam, tylko niektore zrosty bola przy badaniu
      palapacyjnym, jest mnostwo kobiet, u ktorych badania latami nie wykazywaly
      niczego , dopiero laparoskopia wykazala ogromne zrosty w miednicy mniejszej.
      Oczywiscie lekarze widzieli moja torbiel ( o tym tez pisalam ) tylko po prostu
      kazali ja sobie obserwowac, moze zginie moze nie zginie. Prawda jest taka, ze
      dobry lekarz pozna sie na rodzaju torbieli, po tresci jaka posiada. Oprocz tego
      wykonuje sie kobiecie marker nowotoworowy Ca125, jezeli jest sporo podwyzszony,
      podejmuje sie decyzje o operacji. Torbiele endometrialne powyzej 3 cm sa juz
      bardzo niebezpieczne i wymagaja operowania, poniewaz tresc takiej torbieli
      peknietej zaraza caly uklad rozrodczy endometrioza, bardzo trudnej do
      wyleczenia.Bol jaki niesie za soba endometrioza jest straszny. W rezultacie
      wyciagnelam moj medical record wlacznie z zdjeciami usg i wyslalam mojej mamie.
      Byla z nimi u kilku lekarzy i wszyscy zalecali laparoskopie. Podjelam decyzje,
      polecialam do Polski i za 3 dni bylam po laparoskopii. Bylam u trzech lekarzy w
      Usa przed operacja, wszyscy pzredstawiali teorie " obserwacji ". Po operacji
      chodzilam do dwoch lekrzy od nieplodnosci. Leczylam sie prawie trzy lata. Ot
      tyle....
      • kathiekp Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 04.04.07, 05:44
        Ja sie z toba zgadzam calkowicie. Nie bede pisac ze tutejsi lekarze sa gorsi
        lub lepsi niz w Polsce lub w Europie, ale widze roznice z moich doswiadczen.
        Mieszkalam 11 lat w Niemczech i tam otrzymalam diagnoze PCOS (poly cystic ovary
        syndrom), moj lekarz sprawdzal wszystkie hormony, i kontrolowal moja tarczyce
        (mam okresy z niedoczynnoscia). Tutaj przed pierwsza ciaza rozmawialam z
        lekarka (Havard Medical School) o moim PCOS, jej odpowiedz na moje obawy,
        zobaczymy co sie stanie a jak symptomy wroca to pojdziesz na pare miesiecy na
        BCP. Na szczescie udalo mi sie zajsc w ciaze zanim symptomy powrocily. Teraz
        probuje zajsc znowu w ciaze, niestety na to wyglada ze moja miesiaczka sie nie
        pojawi, obecna lekarka zaleca czekanie i mowi mi ze ciaza sama przyjdzie,
        haeeeeeee????? czekanie nic nie przyniesie bo ja nie jajeczkuje, jej propozycja
        to clomid ktory jest przy PCOS z reguly nie przydatny. Na pytanie o tarczyce
        stwierdzila ze nie mam nadwagi wiec powinno byc ok haehhhh????? powinno byc
        ok??? i ona jest lekarzem roku 2006. Na moja propozycje uzycia Met powiedziala
        a tak mozemy sprobowac ale dopiero jak sie przez pare miesiecy nic nie zmieni.
        Heck z PCOS nic sie nie zmieni.
        Sorry za marudzenie ale mnie ponioslo lol.
        Niestety nie mam pojecia co zrobic z twoimi skurczami, w sumie na skurcze nog
        nie jest magnezium a calcium, moze wiecej calcium pomoze takze w twoich
        skurczach, Porozmawiaj z lekarzem a jak mozesz to sprobuj znalesc dobra
        midwife, one z reguly znaja rozne ziola ktore moze pomoga. Jak chcesz to
        popytam u mojej kolezanki, ona ma midwife dla swojej ciazy.
        Zycze powodzenia :-)
        Kasia
        • edytkus Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 04.04.07, 06:07
          kathiekp napisała:

> > Mieszkalam 11 lat w Niemczech i tam otrzymalam diagnoze PCOS (poly cystic ovary
          >
          > syndrom), moj lekarz sprawdzal wszystkie hormony, i kontrolowal moja tarczyce
          > (mam okresy z niedoczynnoscia). Tutaj przed pierwsza ciaza rozmawialam z
          > lekarka (Havard Medical School) o moim PCOS, jej odpowiedz na moje obawy,
          > zobaczymy co sie stanie a jak symptomy wroca to pojdziesz na pare miesiecy na
          > BCP.

No i? Niemiecki lekarz kontrolowal i kontrolowal a mimo to z Twojej wypowiedzi nie wynika zeby
          rezultat byl inny niz po sugestii lekarza amerykanskiego :O

>czekanie nic nie przyniesie bo ja nie jajeczkuje, jej propozycja
          > to clomid ktory jest przy PCOS z reguly nie przydatny. Na moja propozycje uzycia Met powiedziala
          > a tak mozemy sprobowac ale dopiero jak sie przez pare miesiecy nic nie zmieni.
          > Heck z PCOS nic sie nie zmieni.

nie rozumiem, skoro wiesz lepiej od lekarza co i jak to po co w ogole marnujesz czas i pieniadze na
          wizty? nie lepiej zaoszczedzic na wlasny gabinet? ;)))
          • kathiekp Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 04.04.07, 15:29
            wiesz jak nie masz pojecia co oznacza miec PCOS to nie komentuj. W Niemczech
            bylo kontrolowane i w razie potrzeby leczone co powodowalo lepsze zamopoczucie
            (ale ty przeciez wiesz ze z niedoczynoscia tarczycy to sie zyje jak na
            kluskach). Co do rezultatu ciazy hah, nie byla to pomoc lekarza amerykanskiego
            ale szczescie ( nie musialam wracac na BCP) ktore tym razem sie nie powtorzylo.
            Co do twojego komentarza o wlasnym gabinecie to juz cios ponizej pasa. Niestety
            jako doktor biologi nie moge sobie lekarst przepisac ale nie znaczy ze nie wiem
            o co chodzi. Dobry lekarz jesli nie ma odpowiedzi na problemy to powinnien
            skierowac do specjalist a nie madrosci mowic typu poczekamy zobaczymy. Jak juz
            pisalam nie twierdze ze lekarze tutaj sa zli, lekarz mojego synka jest
            wspanialy, ale niestety twierdzenia jak to lekarze w ameryce sa wspaniali nie
            sprawdza sie zawsze. Ciesz sie ze nigdy nie musialas tego na wlasnej skorze
            poznac i ze nigdy nie mialas problemow z zajsciem w ciaze.
            • edytkus Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 05.04.07, 05:29
              kathiekp napisała:

> wiesz jak nie masz pojecia co oznacza miec PCOS to nie komentuj.

no nie wiem, i dlatego nie udaje madrzejszej od lekarzy

> Co do twojego komentarza o wlasnym gabinecie to juz cios ponizej pasa. Niestety
              > jako doktor biologi nie moge sobie lekarst przepisac ale nie znaczy ze nie wiem
              > o co chodzi.

doktor biologii to nie to samo co dr medycyny i dlatego m.in. nie mozesz wystawiac recept. To ze
              jestem artystka nie znaczy ze znam sie na konserwacji zabytkow chociaz cos tam na ten temat wiem i
              historie sztuki poznac musialam (rownie dobrze astronom moglby sie wypowiadac w temacie budowy
              promow kosmicznych) :O

Dobry lekarz jesli nie ma odpowiedzi na problemy to powinnien
              > skierowac do specjalist a nie madrosci mowic typu poczekamy zobaczymy.

Po pierwsze nie rozumiem dlaczego od razu nie poszlas do specjalisty skoro uwazalas ze tak powinno
              bylo sie stac, a po drugie slyszalam pare razy od lekarzy zeby poczekac co czas przyniesie i jak sie
              potem okazywalo u dziewczyn z tymi samymi dolegliwosciami po tym samym czasie (u nich leczenie a
              u mnie czekanie) rezultaty byly identyczne.

>twierdzenia jak to lekarze w ameryce sa wspaniali nie
              > sprawdza sie zawsze.

nikt nie pisal ze sa, na konowala mozna wszedzie sie naknac, ale nie wierze ze pieciu lekarzy na raz
              moglo sie mylic, najwyrazniej w przypadku jaki reprezentujesz takie sa akurat tutaj metody leczenia.

>Ciesz sie ze nigdy nie musialas tego na wlasnej skorze
              > poznac i ze nigdy nie mialas problemow z zajsciem w ciaze.

ja tez sie ciesze :) chociaz na ciazy akurat mi nie zalezy
              • kathiekp Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 06.04.07, 16:15
                ok innych rzeczy nie bede komentowac bo nie ma sensu. Ale dwie rzeczy: lekarz
                tez czlowiek i uczy sie z ksiazek i najnowszych wynikow badan (literatura
                medyczna). Ja nie udaje madrzejszej od lekarzy ale na swojej chorobie sie znam
                i widze jak malo wielu lekarzy wie. Po drogie napisalas:

ale nie wierze ze pieciu lekarzy na raz moglo sie mylic, najwyrazniej w
                przypadku jaki reprezentujesz takie sa akurat tutaj metody leczenia.

Ja nigdzie nie pisalam o pieciu lekarzach, tylko dwoch. Poza tym w moim
                przypadku te metody leczenia prawie nigdy sie nie sprawdzaja ale sa tanie i nie
                skomplikowane. Nie powinny byc jedank uzywane bez badan dodatkowych (level
                hormonow) bo moga wiecej zaszkodzic niz pomoc. Wiesz ciekawe jak po wczorajszej
                wizycie z kopiami literatury medycznej i komentarzem do mojego doktoratu
                lekarku nagle zmienila swoje podejscie do mnie i do mozliwej terapi (czyli nie
                sa to terapie stosowane tutaj zawsze)????? ,wiec co, znaczy to, ze jak ona wie
                ze ktos wiecej wie to nagle stara sie lepiej??? biedni ci co nie maja takiej
                mozliwosci.
      • aniutek Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 04.04.07, 15:40
        > zrosty wszedzie
        wlacznie z jelitami, jajnik na , ktorym mialam torbiel byl pokrecony i sklejony
        kompletnie z macica. <
        tak napisalas, a ja mam pytanie jak jajnik moze sie pokrecic? raczej jajowod.
        >a tak po za tym to ciekawa jestem jak wedlug
        > ciebie ocenia sie skrecone jajowody ?
        HSG, USG i palpacja - przy skreceniu zmienia sie polozenie narzadow ( tak se mysle)

zrosty- nigdzie nie napisalam ze BOLA przy palpacji, palpacja lekarz moze je wyczuc, po to bada aby
        dotykiem wykryc nieprawidlowosci w anatomii.

> Prawda jest taka, ze
        > dobry lekarz pozna sie na rodzaju torbieli, po tresci jaka posiada.
        musi te tresc wydostac do badania, laparoscopy?

czy tych wszystkich zmain w Twojej anatomii nie widac bylo na USG?
    • mpalka6 Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 04.04.07, 10:45
      Zastanawiam sie skad sie bierze u Was tyle zlosliwosci. Kazdy ma swoje
      przezycia i doswiadczenia. Kathiekp nie wspomniala czy leczenie niemieckiego
      lekarza przynioslo czy nie przynioslo efekt. Edytkus czasem niestety wiemy
      wiecej od lekarzy, bo choroba staje sie nasza porazka zyciowa i dlatego
      poglebiamy wiedze na jej temat na wszelkich mozliwych plaszczyznach. Lekarzami
      pewnie nie bedziemy, ale to nie oznacza, ze jestemy glupsze od nich oni tez
      uczyli sie swojej wiedzy z ksiazek . Ja bynajmniej jestem za wiedza niz nie
      wiedza, mam jedno zycie i jedno cialo.
    • mpalka6 Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 05.04.07, 01:43
      owszem jajnik moze sie skrecic, zreszta mam to napisane w wypisie histo-
      patologicznym ( czyzbys starala sie byc madrzejsza od lekarza chirurga, ktory
      dokonal wypisu.) Janik moze sie przekrecic na swojej szypule, albo byc skrecony
      przez torbiel, poniewaz mialam endometrioze przykleila ona jajnik do macicy.
      Owszem dobry lekarz potrafi domyslec sie, ze jajnik moze byc przyklejony ,
      poniewaz trudniej go wychywacic podczas usg .Wiesz w ogole gdzie sa polozone
      jajowody ? napisz na nieplodnosci, ze mozna palpacyjnie , ze jajowody sa
      skrecone, napewno ucieszysz niejedna dziewczyne, ktore musi sie tyle nacierpiec
      aby sie dowiedziec jaki jest ich stan .
      Bylejaki lekarz oczywiscie zobaczy torbiel na usg, ale doswiadczony lekarz
      rozpozna rodzaj torbieli oczywiscie laparoskopia potwierdzi w 100 % jakiego
      rodzaju byla torbiel ,ale na usg takiego rodzaju torbiel wypelniona jest krwia
      i ta ja rozni od innych Np torbieli cialka zoltego tym, ze ta krew jest
      niejednolita poniewaz taka torbiel zywi sie krwia miesiaczkowa czasem
      jasniejsza czasem ciemniejsza , zrobi dodatkowe badania typu marker
      nowotworowy, itp.
      Dla mnie jest przykre, ze tak strasznie udzielasz sie na temat, o ktorym nie
      masz bladego pojecia. I tak jak pisala kolezanka, ciesz sie , ze na nic
      powaznego nie chorujesz, czego z serca Ci nie zycze. Ja poprosilam tylko o
      rade, i napisalam, ze nie wiem co zrobic bo ogolnie mam przykre doswiadczenia z
      leczenia tutaj, To Ty wyskoczylas z ta nagonka Alleluja amerykanskim lekarzom.
      W dalszym ciagu nie twierdze, ze wszyscy w Usa sa nieukami, ale jak Ty mi
      piszesz, ze chcesz palpacyjnie zorinetowac sie czy jajowody sa skecone to mi
      rece opadaja. Nie jestes w stanie ocenic czy lekarze podejmowali dobra decyzje
      w moim przypadku, bo nie masz pojecia o czym pisze, wiec po co podejmuszesz
      glupia dyskusje.
      • aniutek Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 05.04.07, 02:47
        wiesz co?
        moze Ty wcale nie sluchasz, nie czytasz i radze Ci poczytaj raz jeszcze a moze i 10 razy!!!!!!!!! jesli
        trzeba
        a teraz drukowanymi wielkimi literami, moze w koncu dotrze
        _ ZROSTY MOZNA WYCZUC PALPACJA -
        - czyli wkaldajac kobiecie dlon do kanalu rozrodczego bada sie jajniki, jajowody, macice, szyjke i
        zrosty sie czuje palcami!!!!! ja czuje palcami!!!! a bede tylko midwife.
        szypula jajnika? czyli jajowod - nie znam polskiego nazewnictwa- wiec tylko sie domyslam, ze musi o
        to chodzic.

wiesz, moze musisz zmienic podejscie do innych ludzi a do lekarzy w szczegolnosci. z taka buta i
        zarozumialoscia ( nie mam czasu aby wytykac Ci bledy ale krew jest ciemna kiedy stara a nie swieza na
        przyklad i obie moga byc miesiaczkowe). Bardzo mi przykro, ze tak szybko i bez sensu oceniasz kogos
        kto chcial Ci pomoc, mniemam , ze lekarza, midwife tez tak traktujesz i dlatego masz takie efekty. Nie
        ma dobrego leczenia bez zaufania, Ty go nie masz i dlatego musisz jezdzic do Polski.

nasza rozmowe uwazam za zakonczona, sprawilas mi przykrosc, jestes nieuprzejma, slowa
        "wyskoczylas", "nagonka", " alleluja" sa po prostu nie na miejscu i wiele mowia o Tobie, ja nie chce
        tego kontynuowac.

pozdrawiam i spokoju zycze
        anka
    • mpalka6 Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 05.04.07, 04:09
      Ja tez ci napisze duzymi literami, ze ZROSTY MOZNA ALE NIE ZAWSZE DA SIE
      WYCZUC PALPACJA., ZALEZNIE OD UMIEJSCOWIENIA .MOJE BYLY NIEWYCZUWALNE A MIALAM
      ICH MNOSTWO.
      szypula jajnika? czyli jajowod..wez ty kobieto sobie jakas dobra ksiazke kup,
      jajnik sie nie laczy z jajowodem, chyba, ze jest z nim zrosniety.

(nie mam czasu aby wytykac Ci bledy ale krew jest ciemna kiedy stara a nie
      swieza na
      przyklad i obie moga byc miesiaczkowe). zgadza sie czy ja napisalam to
      inaczej...
      To ja jestem nieuprzejma ? to ja napisalam,
      "malo orientuja?
      to niby w PL sie lepiej orientuja?
      10 lat nauki, ba rycia !!! to malo?
      poczytalas o braxton hicks?"

albo
      "bol, ze chodzilas na kolanach i tych 5 lekarzy nic???
      nie smieje sie z Ciebie, nie ironizuje, naprawde !!! "

Jestes bardzo nieprzyjemna osoba, nie masz pojecia jaki bol jest przy
      endometriozie, nie tylko podczas okresu ale zaraz po nim, podczas ovulacji,
      teoretycznie non stop. Poczytaj najpierw o tym , zanim zaczniesz sie nasmiewac,
      ze ktos chodzi z bolu na kolanach. Dziewczyny z endo same robia sobie zastrzyki
      przeciwbolowe, bo nic nie dziala, rezygniuja z macierzynstwa i usuwaja caly
      uklad rozrodczy, bo nie moga funkcjonawac. Nastepnym razem zanim zaczniesz
      swoje glupie komentarze, poczytaj najpierw. Polecam forum o endo
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33396
      Nie pisz, ze chcialas udzielic rady, bo na samym wstepie bylas agresywna,w
      doroznieniu od innych dziewczyn, ktorym jestem wdzieczna za odpisanie.

• aniutek Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 05.04.07, 05:07
        > "bol, ze chodzilas na kolanach i tych 5 lekarzy nic???
        > nie smieje sie z Ciebie, nie ironizuje, naprawde !!! "

widze, ze nie rozumiesz tego co czytasz, co w tym jest agresywnego?
        napisalam, ze NIE ironizuje, NIE smieje sie - teraz dodam bo widze, ze nie zrozumialas- i ci lekarze nie
        reagowali na Twoj bol? - to wydaje mi sie dziwne, nie to ,ze Ciebie bolalo ale ,ze oni nie reagowali.

dziekuje za swietna rade dotyczaca ksiazek, tak musze sobie jakas po polsku kupic co bym mogla z
        takimi osobami jak Ty rozmawiac, i nie nie jestem patologiem, i tak duzo sie jeszcze musze nauczyc.
        mam nadziejje, ze zycia mi wystarczy.

gdzie zwuwazylas moje nasmiewanie sie z Twojego bolu, choroby, problemow ? GDZIE?????????
        jestes pierwsza!!!! mam nadzieje, ze jedyna osoba, ktora zarzuca mi brak empatii, szacunku, brak
        wiedzy (!!!!!!) na jakiej podstawie?????
        piszesz, ze jestem nieprzyjemna- Twoje prawo tak mnie odbierac, jednak pisze na tym i innych forach
        od wielu lat i po raz pierwszy spotkalam sie z takim odbiorem. wiele dziewczyn do mnie pisze ze
        swoimi problemami ciazowymi, ginekologicznymi i w miare mozliwosci im pomagam. jestem matka
        dwojga dzieci, nie glupia smarkula, mam duzo doswiadczenia i swoje przeszlam ( co skwapliwie
        zignorowalas)
        wez sobie cos na uspokojenie nie dobrze abys sie denerwowala w dodatku zupelnie bez powodu ( nie
        drwie i nie ironizuje) czytaj co pisze, nie dorabiaj calej otoczki ktorej nie ma.
        nie znam Twojej historii choroby, nie chce jej teraz znac bo Ty nic nie przyjmujesz wiec nie ma sensu, a
        pisanie,z e lekarze tutejsi sie nie sie nie orientuja jest krzywdzace i zwyczajnie po prostu nieprawdziwe
        jak kazde generalizowanie.
        Tak jestes nieuprzejma, ciekawosc ciagnie mnie tutaj i nie potrzebnie odpisuje na Twoje atakujace
        posty.
        postaram sie wiecej tego nie robic.
        zgaduje, ze > poczytalas o braxton hicks?"< jest jak grochem o sciane, Ty wiesz lepiej.
        zegnam, bede Cie omijala.
      • ma.pi Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 07.04.07, 02:51
        mpalka6 napisała:

> jajnik sie nie laczy z jajowodem, chyba, ze jest z nim zrosniety.
        >

E no ja sie tam wcale na tych rzeczach nie znam, ale to zdanie to mnie zdeczko
        zszokowalo. Jak to jajnik nie laczy sie z jajowodem? No to ktoredy niby
        jajeczko odbywa swoja droge z jajnika do macicy?
        • aniutek Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 07.04.07, 03:00
          nie, nie lacza sie.
          concise.britannica.com/ebc/art-19665
          • ma.pi Re: magnez na skurcze- sprzeczne opinie 07.04.07, 21:32
            aniutek napisała:

> nie, nie lacza sie.
            > concise.britannica.com/ebc/art-19665

Dzieki, czlowiek cale zycie sie uczy. :o)

Pozdr.
    • matrek magnez na skurcze- powszechnie stosowany 07.04.07, 02:22
      Magnez na rozluznienie miesni w trakcie niepozadanych skurczy stosowany jest w
      USA w rutynowo i to w dawkach znacznie wiekszych niez Polsce. To podstawowy
      srodek stosowany w tym celu w szpitalach amerykanskich. Podawany jest przez
      kroplowke w takich dawkach, ze czlowiek nie ma sily ruszyc reka, litrami.
      • aniutek Re: magnez na skurcze- powszechnie stosowany 07.04.07, 03:19
        - nie do konca sie z Toba zgadzam.

Magnesium sulfate for preterm labor
        Examples
        magnesium sulfate
        Magnesium sulfate is most commonly used for the treatment of preeclampsia during pregnancy. Use of
        magnesium for the treatment of preterm labor or preeclampsia is an unlabeled use of the medication.

Magnesium sulfate is sometimes used as a tocolytic medication to slow uterine contractions during
        preterm labor. Magnesium sulfate is usually given through a vein (intravenously) until contractions have
        slowed and the mother's cervix has stopped thinning (effacing) or opening (dilating).

How It Works
        This medication is thought to affect the action of calcium in the body, and calcium must be present for
        the muscles of the uterus to contract.

Why It Is Used
        Magnesium sulfate is used to stop preterm labor when:

Labor needs to be delayed for 24 to 48 hours to:
        Let corticosteroids given to the mother help fetal lungs mature.
        Provide time to move a mother to a hospital that offers neonatal intensive care, if her local hospital
        does not.
        Regular contractions of the uterus have thinned (effaced) the cervix and opened (dilated) it less than 4
        cm, and the mother's amniotic sac has not broken.
        The mother is healthy.
        The fetus is alive and not in distress.
        Another tocolytic medication has not slowed uterine contractions.
        The mother is at risk of suffering serious side effects of beta-sympathetic medications (ritodrine and
        terbutaline) due to conditions such as diabetes, heart disease, or lung disease.1
        Treatment with other tocolytic medications has been stopped because of side effects.
        How Well It Works
        Magnesium sulfate is sometimes effective in slowing contractions for up to 48 hours.2 It is considered
        as effective as beta-sympathetic medications (ritodrine and terbutaline), with the advantage of causing
        fewer side effects.3

Side Effects
        Side effects are common with magnesium sulfate and can affect both the mother and fetus. Side effects
        are closely monitored and can include:

Muscle weakness.
        Lack of energy and drowsiness.
        Decreased effort in breathing (respiratory depression).
        Low blood pressure and fast pulse.
        These side effects can decrease over the duration of treatment and go away when the medication is
        stopped.

See Drug Reference for a full list of side effects. (Drug Reference is not available in all systems.)

What To Think About
        Magnesium sulfate affects both a mother and her fetus. This medication:

May reduce risks of cerebral palsy in the premature newborn if preterm labor progresses on to preterm
        delivery during treatment.4 Further research is necessary to confirm this.
        Affects a mother's central nervous system. Part of normal care when intravenous magnesium sulfate is
        given includes checking the mother's reflexes, usually every 2 to 4 hours, while she is on this
        medication.
        Affects the fetus's central nervous system. If a mother is given large doses of magnesium sulfate, the
        newborn may have trouble breathing immediately after birth. However, this problem is easily treated
        with medication.
        Can lower a mother's blood pressure and increase her heart rate. Her blood pressure and pulse are
        checked frequently for the first few hours of treatment.
        Leaves the mother's body through her urine. The amount of urine she produces is closely monitored to
        ensure that the medication does not build up in her bloodstream.
        www.medscape.com/viewarticle/465057?rss
        www.webmd.com/baby/Magnesium-sulfate-for-preterm-labor
        • matrek Re: magnez na skurcze- powszechnie stosowany 07.04.07, 05:03
          Pisze tylko o tym czego sam bylem swiadkiem. Bylem ze swoja dziewczyna niemal
          24h/dobe przez okragly tydzien w trakcie delivery zakonczonego cesarskim
          cieciem. Polgalonowe zbiorniki magnezu na stojaku kroplowki, tylko wymianiali z
          pustych na pelne.
          • aniutek Re: magnez na skurcze- powszechnie stosowany 07.04.07, 18:15
            ale cel podawania magnezu byl inny i z tego co wiem, efekt jest krotkotrwaly i nakierowany na dziecko.
            absolutnie n ie neguje, ze widziales cos innego :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka