04.06.07, 22:46
czy mialyscie doswiadczenia z tego typu niekonwencjonalna medycyna?
Skorzystalybyscie?
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: znachor 05.06.07, 01:24
      2xnie!
      • aniutek Re: znachor 05.06.07, 03:44
        a kogo uwazasz za znachora w XXIw ?
        jakies przyklady, linki poprosze.
    • piesfafik Re: znachor 05.06.07, 07:55
      Tam na moje oko znachor to prawie z definicji ktos kto sprzedaje "snake oil"
      czyli oszust. Wiec odpowiedz na 1 jest oczywiscie nie
      Do medycyny alternatywnej mam stosunek zdecydowanie sceptyczny. Sa rzeczy
      sensowne jak np uzywanie zurawin w przypadku problemow urologicznych, ale duza
      czesc z tego to moim zdaniem kompletne oszustwo i nabieranie ludzi. Denerwuje
      mnie zwlaszcza zerowanie na zdesperowanych ludziach - takich jak chorzy na
      raka, czy rodziece chorych dzieci
      Polecam strone:
      www.quackwatch.com
      Tam dosc bezlitosnie analizuja rozmaite alternatywne metody leczenia
      • happiest1 Re: znachor 05.06.07, 22:20
        Mialam do czynienia i to wiele razy. Rodzice ciagnieli mnie po wielu, od takich
        co pradem z rak leczyli, nawiedzonego chinczyka co leczyl lampami i innych.
        Raczej mi nikt nie pomogl. Ale wierze np w homeopatie.
    • rhodeisland Wierze w medycyne holistyczna albo integracyjna 06.06.07, 00:30
      czyli bedaca polaczeniem tradycyjnej i metod alternatywnych. Coraz wiecej
      lekarzy sie na niej zna, szkoly medyczne tez przestaly udawac, ze dzialaja
      tylko metody konwencjonalne.
      Lubie zagladac na strone lekarza takiej medycyny dr. Andrew Weil, bardzo ja
      polecam www.drweil.com
      Jest tam pelno rzetelnych informacji.
      Nie mylcie znachorow z lekarzami medycyny, o ktorej wspomnialam, medycyny
      przyszlosci
      • beatamc Re: Wierze w medycyne holistyczna albo integracyj 06.06.07, 01:16
        aniutek, nie znam innego okreslenia na osobe, ktora widzi aure czy energie
        czlowieka, ktora leczy rekami itp... o taka osobe mi chodzi.
        Ja mam sceptyczne do tego nastawienie. Tez mi sie wydaje, ze chodzi o kase w
        wiekszosci przypadkow. Z drogiej jednak strony nie mialam osobiscie wiele z tym
        do czynienia. Tylko raz w dziecinstwie mama mnie zabrala do jednego
        takiego..ale nikt nie wie czy mi pomogl czy nie.
        Temat mnie zainteresowal, bo moja sasiadka opowiedziala mi historie swojej
        kolezanki. Corka kolezanki(prawie rok) 3 tyg temu przestala siedziec, raczkowac
        itp. Tylko tepo patrzyla sie przed siebie. Lekarz nie byl w stanie pomoc... W
        piatek matka zabrala dziecko do kobiety, ktora jej powiedziala, ze mala ma
        niedobor jodu( ale nie kazala jej podawac, tylko zrobic badania) i ze ma za
        duzo toksyn w organizmie. W sobote dziecko zaczelo sie zupelnie inaczej
        zachowywac, zaczela siadac i normalnie reagowac. Sceptycznie podchodze do
        takich opowiastek. Niedlugo moze uda mi sie poznac ta kobiete (kolezanke) i od
        niej samej ta historie uslyszec.
        • piesfafik Re: Wierze w medycyne holistyczna albo integracyj 06.06.07, 01:38
          Nie chce nikogo urazic, ale na aury i inne energie, jestem uczulona nie mniej
          niz RI na krowie mleko :)
          Mam kolezanki (bardzo mile i fajne zreszta), ktore w to wierza, ale na moje
          cyniczne oko to sa kompletne bzdury.

• rhodeisland Re: Wierze w medycyne holistyczna albo integracyj 07.06.07, 00:48
            Moze sprostuje. Ja nie mam uczulenia na mleko krowie, czy lactose intolerance.
            Po prostu jesli jem jakiekolwiek produkty mleczne, to wystepuja u mnie objawy
            alergii na kurze i pylki roslin. Tak mleko i jego przetwory niekorzystnie
            wplywaja na moj organizm. Polecam poczytanie o tym na podanej przeze mnie
            stronie Dr. Weil (podalam link w odpowiedzi na post o astmie).
            Moge jesc co chce i brac leki albo zupelnie wyeliminowac nabial krowi i nie
            musze brac zadnych lekow. Uwielbiam sery, pizze lody, ale rezygnuje z nich,
            trudno.
        • aniutek Re: Wierze w medycyne holistyczna albo integracyj 06.06.07, 02:19
          OK, w aury nie wierze, w energie tak, medycyna niekonwencjonalna pomogla mnie i wielu znanym mi
          osobom- akupunktura, chinskie ziolka, banki, masaz, naswietlanie.

bardzo ciekawa historia z dzieckiem, ale jak to mozliwe aby dziecko mialo niedobor jodu? jest
          dodawany do soli np.
          toksyny? olow? czy co innego? analiza krwi wiele wyjasni.
          napisz jak bedziesz wiedziala cos wiecej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka