beatamc 04.06.07, 22:46 czy mialyscie doswiadczenia z tego typu niekonwencjonalna medycyna? Skorzystalybyscie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniutek Re: znachor 05.06.07, 03:44 a kogo uwazasz za znachora w XXIw ? jakies przyklady, linki poprosze. Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: znachor 05.06.07, 07:55 Tam na moje oko znachor to prawie z definicji ktos kto sprzedaje "snake oil" czyli oszust. Wiec odpowiedz na 1 jest oczywiscie nie Do medycyny alternatywnej mam stosunek zdecydowanie sceptyczny. Sa rzeczy sensowne jak np uzywanie zurawin w przypadku problemow urologicznych, ale duza czesc z tego to moim zdaniem kompletne oszustwo i nabieranie ludzi. Denerwuje mnie zwlaszcza zerowanie na zdesperowanych ludziach - takich jak chorzy na raka, czy rodziece chorych dzieci Polecam strone: www.quackwatch.com Tam dosc bezlitosnie analizuja rozmaite alternatywne metody leczenia Odpowiedz Link Zgłoś
happiest1 Re: znachor 05.06.07, 22:20 Mialam do czynienia i to wiele razy. Rodzice ciagnieli mnie po wielu, od takich co pradem z rak leczyli, nawiedzonego chinczyka co leczyl lampami i innych. Raczej mi nikt nie pomogl. Ale wierze np w homeopatie. Odpowiedz Link Zgłoś
rhodeisland Wierze w medycyne holistyczna albo integracyjna 06.06.07, 00:30 czyli bedaca polaczeniem tradycyjnej i metod alternatywnych. Coraz wiecej lekarzy sie na niej zna, szkoly medyczne tez przestaly udawac, ze dzialaja tylko metody konwencjonalne. Lubie zagladac na strone lekarza takiej medycyny dr. Andrew Weil, bardzo ja polecam www.drweil.com Jest tam pelno rzetelnych informacji. Nie mylcie znachorow z lekarzami medycyny, o ktorej wspomnialam, medycyny przyszlosci Odpowiedz Link Zgłoś
beatamc Re: Wierze w medycyne holistyczna albo integracyj 06.06.07, 01:16 aniutek, nie znam innego okreslenia na osobe, ktora widzi aure czy energie czlowieka, ktora leczy rekami itp... o taka osobe mi chodzi. Ja mam sceptyczne do tego nastawienie. Tez mi sie wydaje, ze chodzi o kase w wiekszosci przypadkow. Z drogiej jednak strony nie mialam osobiscie wiele z tym do czynienia. Tylko raz w dziecinstwie mama mnie zabrala do jednego takiego..ale nikt nie wie czy mi pomogl czy nie. Temat mnie zainteresowal, bo moja sasiadka opowiedziala mi historie swojej kolezanki. Corka kolezanki(prawie rok) 3 tyg temu przestala siedziec, raczkowac itp. Tylko tepo patrzyla sie przed siebie. Lekarz nie byl w stanie pomoc... W piatek matka zabrala dziecko do kobiety, ktora jej powiedziala, ze mala ma niedobor jodu( ale nie kazala jej podawac, tylko zrobic badania) i ze ma za duzo toksyn w organizmie. W sobote dziecko zaczelo sie zupelnie inaczej zachowywac, zaczela siadac i normalnie reagowac. Sceptycznie podchodze do takich opowiastek. Niedlugo moze uda mi sie poznac ta kobiete (kolezanke) i od niej samej ta historie uslyszec. Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: Wierze w medycyne holistyczna albo integracyj 06.06.07, 01:38 Nie chce nikogo urazic, ale na aury i inne energie, jestem uczulona nie mniej niz RI na krowie mleko :) Mam kolezanki (bardzo mile i fajne zreszta), ktore w to wierza, ale na moje cyniczne oko to sa kompletne bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
rhodeisland Re: Wierze w medycyne holistyczna albo integracyj 07.06.07, 00:48 Moze sprostuje. Ja nie mam uczulenia na mleko krowie, czy lactose intolerance. Po prostu jesli jem jakiekolwiek produkty mleczne, to wystepuja u mnie objawy alergii na kurze i pylki roslin. Tak mleko i jego przetwory niekorzystnie wplywaja na moj organizm. Polecam poczytanie o tym na podanej przeze mnie stronie Dr. Weil (podalam link w odpowiedzi na post o astmie). Moge jesc co chce i brac leki albo zupelnie wyeliminowac nabial krowi i nie musze brac zadnych lekow. Uwielbiam sery, pizze lody, ale rezygnuje z nich, trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Wierze w medycyne holistyczna albo integracyj 06.06.07, 02:19 OK, w aury nie wierze, w energie tak, medycyna niekonwencjonalna pomogla mnie i wielu znanym mi osobom- akupunktura, chinskie ziolka, banki, masaz, naswietlanie. bardzo ciekawa historia z dzieckiem, ale jak to mozliwe aby dziecko mialo niedobor jodu? jest dodawany do soli np. toksyny? olow? czy co innego? analiza krwi wiele wyjasni. napisz jak bedziesz wiedziala cos wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś