Dodaj do ulubionych

X-ray i reflux

12.07.07, 01:07

czy ktoras z mam przecvhodzila badanie x-ray aby potwierdzic czy dziecko
cierpi na reflux GER? jak takie badanie wyglada? bardzo bede wdzieczna za
odpowiedz!
Obserwuj wątek
    • cyborgus Re: X-ray i reflux 12.07.07, 03:06
      moja corka po prostu dostala zanax na reflux, na zasadzie sprobujemy zobaczymy,
      i pomoglo. Ale zakladam, ze twoje dziecko ma wiekszy problem, dlatego masz
      takie zalecenie.
    • 4me1 Re: X-ray i reflux 12.07.07, 15:18
      Miala je i nie tylko takie badanie moja coreczka. Jak ono przebiega wiele
      zalezy od tego ile ma dziecko, no i na jakas trafi sie "ekipe". Moja mala miala
      19 mies., pozwolili wejsc i mnie i mojej mamie. Kontrast wypila bez problemu,
      bo byl calkiem smaczny.Uroczy byl lekarz i jego asystent,poza tym miala mnie i
      babcie przy sobie i to my na polecenie lekarza obracalysmy ja tak jak
      kazal.Badanie przeszlo wiec super,ale moja znajoma ma calkiem inne
      wspomnienia.Jej coreczka miala rok, bala sie obcych, darla sie,wiec kazali jej
      wyjsc, ze niby bez matki bedzie lepiej.Przywiazali ja ,plus raczki i nozki,bo
      rzucajacemu sie dziecku badania sie nie zrobi. Mysmy byly absolutnie
      nastawione,ze jesli nie dadza nam wejsc, to poszukamy innego szpitala,gdzie
      dadza. Mam bowiem przyklad jak takie cos moze wplynac na dziecko.
      Maluszka mozna unieruchomic, ale dobrze jesli zrobi to mama. W wiekoszosci
      miejsc lekarze i pielegniarki rozumieja to, sa wspaniali, maja podejscie.
      Takie badanie jest niestety konieczne,zeby wiedziec ,ze to jest reflux, jesli
      nie ma dziecko drastycznych objawow, np. silne ulewania, czy nawet
      wychlustywanie pokarmu po karmieniu. Specjalistow od leczenia refluxu i w ogole
      rozpoznania trzeba dobrze wyszukiwac, bo jest ich niewielu.
      Jesli reflux nie jest zwiazany z wada budowy, to trzeba przyjrzec sie na co
      mzoe dziecko byc uczulone, czy tylko nie tolerowac czegos. Ja mala karmilam i
      karmie ,ale pojecia nie mialam,ze ona ma silna nietolerancje na mleko i
      wszysciutko gdzie moze byc mleko, plus na soje. Nie musiala tego jesc,
      wystarczylo,ze ja to jadlam.
      Zycze powodzenia,zeby wszystko poszlo dobrze.
    • hannamay Re: X-ray i reflux 12.07.07, 17:47

Maya ma 9 tyg i doktor zalecil zrobienie x-ray bo mala budzi sie co 45 min i
      duzo napreza sie i jedyne uspokojenie dla niej to pozycja pionowa. nieplacze az
      tak bardzo ale ma bardzo twardy brzuszek i taki spasmatyczny.

dwa tyg temu mowil ze to moga byc kolki, teraz chce x-ray. ta noc przespalismy
      z tylko jedna spazmatyczna pobudka. juz sama nie wiem. nei ulewa jej sie,
      czasami po godz odkarmienia takie serki jej wychodza i tak jak gdyby cos
      polykala od czasu do czasu kiedy wije sie w bolach. wowcza stez blokuje jej sie
      nosek i polyka powietrze buzia a to znowu powoduje gazy i trudnosci z ich
      oproznieniem. za kazdym razem kiedy ja boli tobardzo chce jesc chyba ja to
      uspokaja i wiem ze znowu z a 45 min bedzie na nowo bol i wicie sie.
      Zalmi mojej dziewczynki ogromnie i strasznei zmeczona juz jestem tym
      wszystkim.sama nie wiem czy powinnam robic to x-ray czy d ac sobei spokoj i
      wierzyc ze po 3 mcach sie zmieni ijakos przetrwac.
      • ny.aga Re: X-ray i reflux 12.07.07, 19:25
        Czym ja karmisz? Moze sprobujesz zmienic diete jesli piersia a jesli formula
        czy probowalas zmienic na np Alimentum? Czy probowajas dac jej Mylicon? Mojej
        corce pomogla zmiana diety i Mylicon.
        Powodzenia!
      • 4me1 Re: X-ray i reflux 12.07.07, 20:11
        To jest z cala pewnoscia reflux,wlasnie moja miala identycznie,od poczatku.
        Jednym z objawow jest przelykanie, jakby dziecko mialo flegme, uspakaja sie w
        pozycji pionowej,musisz koniecznie klasc ja wyzej,sa takie specjalne trojkaty
        do lozeczek,a jak spi z Wami ,to musi miec swoja wyzsza podusie. Bardzo
        charakterystyczne jest tez to ,ze takie dzieci stale chca ssac, bo wiadomo ,ze
        mleko matki od razu obniza kwas. Wiadomo ,bo widac to na monitorze jak sie bada
        pH zoladka i dziecko ma rurke w nosku do zoladeczka przez 24 godz.
        Objawy Mayki pokazuja ,ze to nie jest tylko kolka. Mnie tez mowiono,ze to
        kolka, 3-4 mies.i przejdzie, a bylo coraz gorzej. W koncu zaczelam sama sie tym
        zajmowac,czytac, dzwonic, pytac ,no i wpadlam na to,ze ona czegos nie toleruje,
        wszedzie byla mowa,ze na pierwszym miejscu podejrzene mleko.A ja pilam duzo
        mleka, jadlam sery,serki,jogurty,maslo,a moje biedne dziecko bylo doslownie
        wrzeszczaca fabryka gazu, a ja slaniajaca sie na nogach mama. Pomimo wielkiej
        niesamowitej pomocy meza, ktory potrafil spac po 2 godz.,zeby mnie odciazyc.
        Opisac sie nie da. Gazy u takiego maluszka wypychaja zoladeczek, jeszcze
        latwiej latwiej o reflux,ale nie sa same w sobie przyczyna refluxu. Z tym ze
        gazy moga byc przyczyna przepukliny zoladkowej. Krzyczace dziecko lyka duzo
        powietrza, co jeszcze wzmaga problem. Ale nie boj sie, przepuklina nie robi
        sie od razu. X-ray nie ejst calkiem obojetny dla malenstwa, radze Ci
        zastosowac rotacyjna diete, wyeliminowac najpierw mleko,wszystko z mlekiem.Ale
        nie na dzien, dwa,a na 2 tyg.,zeby wszystko wyszlo. Jak bedzie tak samo, to
        moga to byc zboza, tak bylo u dziecka mojej bliskiej znajomej. Gazy zawsze
        swiadcza o tym,ze dziecko cos nie tak przyswaja. Jak Annika byla ciut wieksza
        okazalo sie ,ze nie toleruje i soi, ktora uwielbiala, np. sojowe jogurty,
        toffu. No,ale ja tez to czesto jadlam,bo czesto gotuje potrafy azjatyckiej
        kuchni, a ona to z mleczkiem tez musiala jesc, plus mleko.
        Niektore matki nie daja rady nie jesc tego co chca i odstawiaja dziecko od
        piersi. Ja za nic tak nie chcialam, poza tym skoro nie moze mleka,ani
        sojowego tez, wiec moje jest jej konieczne.
        Wspolczuje, moja do tej pory ma problem,ale to juz nic w porownaniu z tym co
        bylo. Bierze lek, ktory blokuje te kwasowe pompy. Ale duzo dzieci, wyrasta
        po 7-8 mies.,tyle,ze teraz juz wiem,ze objawy Annisi tego nie wrozyly.

Skoro Maya nie wymiotuje, to ja bym nie szla od razu na x-ray,bo to znak,ze nie
        ma jakiejs wady budowy, a zastosowala diete o ktorej wyzej.
        Jesli nie bedzie lepiej, to drugim podejrzanym moga byc zboza, tak bylo u
        dziecka mojej bliskiej znajomej. Bylo malenkie , kiedy poradzilam jej co moze
        zrobic, no i udalo sie.U jej dziecka to nie bylo mleko. Poniewaz chciala karmic
        jak najdluzej,wiec sie poswiecila i jada specjalne pieczywa.
        Zycze powodzenia, aby jak najszybciej wyrosla z tego paskudztwa.
        • hannamay Re: X-ray i reflux 12.07.07, 20:56
          4me1 --

dzieki ci stokrotne za post.duzos ie dowiedzialam z twojego doswiadczenia.
          zdecydowalam ze jeszcze nei bede ja stresowac x-ray, poczekam troche
          cierpliwie.rzeczywiscie Maya nigdy pojedzeniu nie wymiotuje i nei ulewa jej
          sie, jak cierpi to czasmai jej cos wychoddzi serkowatego z buzi i tyle.czasmi
          topodchodzi do noska i tamuje jej powietrze i wtedy strasznie sie rzuca na
          strony.

od 4 dni jem tylko cheerios i odrobine chleba z dzemem :) ach moja dieta :) i
          rzeczywiscie widze duza poprawe - dzisiaj spokojnei spi,noc z jedna cierpiaca
          pobudka przeszla i oby tylko bylo lepiej.

Sophia jej blizniacza sistrzyczka jest super spokojna,pogodna i az przykro
          patrzec jak Maya cierpi.

ja pompuje pokarm dlamoich dziewczynek bo karmic piersia nie chca sie i
          chcialabym to kontynuowac jak najdluzej.

dzieki 4me1 ogromne za twoj post!
          • 4me1 Re: X-ray i reflux 12.07.07, 21:30
            Nie katuj sie za bardzo dieta, bo musisz miec pokarm. Zeby sie przekonac czego
            dziecko nie toleruje, konieczne jest odejmowanie po kolei. Baaardzo rzadko sa
            to jakies warzywa, najczesciej mleko, zboza,moga byc jajka, moze byc soja. Ja
            zjem czasem niechcacy doslownie lyzke czegos w czym bylo cos mlekowego ,czy
            soja , noc z glowy. Nie odejmuj wszystkiego naraz, bo nigdy nie dojdziesz co
            jest przyczyna. Zacznij od mleka, ale pamietaj ,ze ma go nie byc nigdzie, jest
            i w pieczywach, musisz czytac sklad.
            Trzymaj sie.
    • beatamc Re: X-ray i reflux 13.07.07, 03:46
      jak bym czytala to co mnie spotkalo :( Pierwsze 2 mies moja mala nie przestawala plakac, dzien i noc.
      Caly czas musialam ja nosic pionowo. Kto mogl to nam pomagal, bo sama bym padla po miesiacu. Nie
      dawalam jej leku, bo pani doktor zwlekala i zwlekala, moze i dobrze, bo wytrzymalam 4 miesiace. Po
      3mies. z dnia na dzien bylo lepiej. Efekt tego placzu i napinania jest teraz taki, ze mala staje na nogi a
      placze jak ja probuje posadzic. Nie chce siadac, bo sciska jej sie brzuszek i ulewa. Bardzo dlugo tez nie
      chciala lezec na brzuszku, bo tez jej sie ulewalo... itp itd... duzo mozna pisac na ten temat. Najwazniejsze
      ,ze to mija. Zageszczanie mleka pomaga (jak ktos karmi butelka), ale u malej to nie dzialalo, bylo nawet
      gorzej.
      • 4me1 Re: X-ray i reflux 13.07.07, 05:08
        Ile mala ma,czy wyrosla i czy byl to reflux? Ja bardzo licze,ze moja
        wyrosnie,ma juz 2 latka i 2 tyg.Znam dziewczynke,ktorej zaczelo sie poprawiac
        jak miala 2.5 roczku i w koncu przeszlo. Duzo zalezy co ten reflux powoduje.
    • techuby Re: X-ray i reflux 13.07.07, 20:35
      mojej corce zdiagnozowali reflux w wieku 6 tygodni,zle sypiala, naprezala sie,
      wyginala w charakterystyczne C do tylu,widac bylo ze dziecko cos
      meczy.......,ciezki czas z nia przechodzilismy, dzisiaj ma 11 m-cy i 3
      tygodnie, ciagle jest na lekarstwach,( przez pepcid,rozne zwiekszajace sie
      dawki prevacidu, galvascon,metoclopramide...) i pod opieka gastrologa
      dzieciecego, nam mowiono najpierw ze to minie po 3 m-cach, potem 6-ciu a potem
      ze jak bedzie miala 9 miesiecy to juz zapomnimy o refluxie, niestety, jak juz
      wspomnialam wyzej ma prawie rok i ciagle reflux jest, w wieku 5-6 m-cy byl
      chyba pik, o czym zreszta wspominal gastrolog jako o najbardziej uciazliwym
      czasie,kiedy to krztusila sie mlekiem wyplywajacym z nosa kilka razy,
      zachlystywala sie i dla jej bezpieczenstwa wzielam nawet CPR...nabawila sie
      przez to zapalenia oskrzelikow...pije od urodzenia similac alimentum.
      wytrwalosci ci zycze, bo wiem co z to znaczy refluxowe dziecko, ale
      rzeczywiscie sie z tego wyrasta, tylko ze niektorym dzieciom zabiera to 3
      miesiace a innym rok czasu albo i dluzej.
      niektore dzieci przechodza to lagodniej ale inne niestety bardziej uciazliwie.
      • techuby Re: X-ray i reflux 13.07.07, 20:40
        dodam jeszcze ze wskazane jest po kazdym posilku noszenie dziecka w pozycji
        pionowej przez ok.30 min,nawet w nocy niestety, no i moja corka spala dlugo z
        podniesionym wezglowiem lozeczka wyzej, aby zawartosc zoladka nie podchodzila
        wyzej tak latwo.
        • techuby Re: X-ray i reflux 13.07.07, 20:46
          jeszcze jedno ,moja corka nigdy nawet raz nie zwymiotowala, ulewalo jej sie
          lekko i tylko czasami, wiec ani wymioty ani ulewanie nie jest 100% wskaznikiem
          refluxu, mala moja ma bardzo silna czkawke,gastrolog okresli ja jako refluxowa,
          taka zoladkowa, i widac ze prawie caly zoladeczek w czasie takiej czkawy wsysa
          sie do srodka,nie wiem czy to jest dla dziecka bolesne, ale na pewno
          nieprzyjemne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka