edytkus cennik 07.05.08, 04:53 How much being a mom should pay Tuesday, May 6th 2008, 4:00 AM MomConnection asked 970 women to break down the details of their typical day. The survey found: Moms: They spend an average of 3 hours, 24 minutes on "one-on-one time" with their kids, playing games, getting them dressed and helping with homework. The Pros: A professional NYC nanny would gross $49.98 for the same amount of work, based on the average $14.70 hourly wage. Moms: Two hours are devoted to cleaning house and 1 hour, 36 minutes to cooking. The Pros: A city housekeeper would make a total $22.60 at the average hourly cleaning rate of $11.30, and a head chef would earn $68.03 based on the typical $42.52 hourly wage. Moms: Errands, such as shopping and fetching laundry, take up 1 hour, 36 minutes. The Pros: A mom would be entitled to a further $33.60, based on the $21 average hourly rate earned by socalled "mystery" or paid shoppers. Moms: One hour is spent driving kids to and from school and other destinations. The Pros: If she were a New York City cabbie, Mom would earn $15.20 for the same hour's work. GRAND TOTAL SALARY: $69,135 ... and no days off. Moms only escape the working day during the average 48 minutes they spend on themselves, whether it's reading, exercising or taking a shower. They devote 1 hour, 12 minutes exclusively to their husbands and 26 minutes to socializing with friends. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Plan dnia 07.05.08, 05:11 A jak wyglada wasz plan dnia? U mnie np. wczoraj bylo tak: pobudka o 7:30, sniadanie i ubranie A., ubranie siebie, zawiezienie A. do szkoly na 8:45. Odkurzenie i umycie podlog, pozbieranie zabawek, moje sniadanie, sterta prania i prasowania az do 2:30 gdy musialam odebrac A. ze szkoly. Gdzies tam w miedzyczasie znalazlam chwile na prysznic. Od razu po szkole wypad do parku, po parku cos do jedzenia dla A., odrabianie lekcji, i tak zlecialo do siodmej o ktorej pojechalam do siostry, ktora miala problemy z komputerem - wrocilam dopiero o jedenastej, a zanim poszlam spac MUSIALAM ;) sie jeszcze oddac lekturze wiec zasnelam gdzies ok. trzeciej. Dzisiaj wstalam wczesniej zeby zdazyc wziac prysznic, zrobic makijaz i wlosy zanim wstanie Alexandra. Po zawiezieniu jej do szkoly szybko pozmywalam naczynia i pojechalam do dentysty, stamtad wrocilam dopiero ok dwunastej, musialam jeszcze zajechac do dry cleaners i banku. Wpadlam tez do bakery po bulke z makiem na sniadaniolunch. Po jedzeniu pojechalam do siostry sprzatac swoj samochod po zimie. Stamtad wpadlam do domu zeby sie przebrac i musialam odebrac A. (tym razem na czwarta). Po powrocie do domu przyrzadzilam A. kanapki a sama wyszorowalam w wannie liner z bagaznika i wypralam chodniki z auta. Po tym musialam odkurzyc i umyc podlogi w mieszkaniu (to robie niemal codziennie), odrobic lekcje z A., z powodu braku czasu na gotowanie i pozna pore obiad byl zamowiony (dzien wczesniej tez i jutro zapewne tez poniewaz A. ma wieczorne zajecia z tanca a ja sie przeciez nie rozdwoje). Odpowiedz Link Zgłoś
badowimo Re: Plan dnia 07.05.08, 07:55 Edytkus? A Twoj maz co robi na rzecz domu czy dziecka? Moj cale dnie w pracy, ale jak wieczorem wraca to go zaprzegam do dzieci, nawet chocby do wieczornego poczytania. Z tym myciem podlog tez mnie przerazilas... Ja odkurzam codziennie, bo mam raczkujace stworzenie w domu, ale myje raz na tydzien...Tak sie brudzi u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Plan dnia 07.05.08, 16:05 badowimo napisała: > Edytkus? A Twoj maz co robi na rzecz domu czy dziecka? robi zakupy, placi rachunki, zajmuje sie samochodami (oprocz mego we wnatrz bo ja nie moge miec pomazanych szyb ;)), zabiera Alexandre na jej zajecia (wtedy mamy normalny obiad ;)). Nie no, sporo robi ale on pracuje (w przeciwienstwie do mnie za pieniadze ;)) a po pracy ma czasem rozne meetings wiec nie moge za wiele wymagac. > Z tym myciem podlog tez mnie przerazilas... > Tak sie brudzi u Was? alez skad, lubimy chodzic boso a przy otwartych oknach sie kurzy wiec zeby skarpety byly czyste myje codziennie, ale z FloorMate to zajmuje tylko pare minut wiecej niz odkurzanie (pod warunkiem ze myje sie min. co drugi dzien) a nawet chropowate podlogi sa idealnie czyste (i niebezpieczne, od ciaglego mycia sie tak wypolerowaly). Taki juz moj konik, dosc uciazliwy, bo ja nie umiem np. skupic sie na czytaniu dopoki nie mam porzadku. Czyli najpierw obowiazek a potem przyjemnosc (u mego meza calkiem na odwrot). Odpowiedz Link Zgłoś
bozena73 Re: Plan dnia 07.05.08, 15:12 Nie, naprawde tez mnie przerazilas tym codziennym myciem podlog..ja tez powinnam robic to czesciej ..robie raz na tydzien ale widzac jak sie brudzi teraz szczegolnie gdy sie wchodzi z jardu od razu do naszej sypialni wiec bede musiala sie jakos zmusic do tego aby robic to dwa razy w tygodniu :-) A poza tym to ciagle ubrania zimowe Patryka sa w szafie..musze zmienic na letnie...prasowanie na dole czeka...lodowka i szafki w kuchni trzeba sprzatnac, na dole trzeba zrobic porzadek, wyrzucic niepotrzebne w koncu rzeczy..ksiazki przejrzec..mam ich 4 paki.. maz straszy ze je wyrzuci..a ja ciagle nie moge sie zebrac.. co jeszcze? no i na jardzie dokonczyc sadzenie kwiatkow...wczoraj dostalam paczke z Michigan Bulb..zamowilam caly zestaw kwiatkow ..tyle ze przyszly takie malutkie ze musialam zamiast w centralnym miejscu posadzic je calkiem gdzie indziej..jakos nie mam wiary ze sie przyjma..chociaz raz zamowilam od nich malutka roslinke, miala byc krzewem, po roku jest wielkie drzewo, kazdy sie nim zachwyca, rosnie w oczach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Plan dnia 07.05.08, 16:07 bozena73 napisała: > <a ja ciagle nie moge sie zebrac.. no ale Ty musisz pogodzic obowiazki zawodowe z domowymi, to Cie tlumaczy ;) Swoja droga ja mam teraz mniej czasu i trudniej mi sie ze wszystkim zorganizowac niz wtedy gdy pracowalam i sie uczylam. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamajewski Re: Plan dnia 07.05.08, 16:36 ja jestem teraz z dzieckiem w domu, za miesiac wracam do pracy (takie czasy niestety) ja juz dawno temu zauwazylam ze im wiecej zajec mam tym bardziej zorganizowana jestem i wiecej jestem w stanie zrobic i jeszcze znalezc czas dla siebie. Poza tym moj maz mimo tego ze pracuje bardzo dlugo zawsze znajdzie czas zeby mi pomoc i dzieckiem sie zajac. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Plan dnia 07.05.08, 17:15 to drzewo u Bozenki jest NIESAMOWITE !!!!! tez chce takie! ja nawet nie chce pisac jak wyglada moj dzien.... zalamka. tez mam konika z podloga, plus psa, w koncu musze kupic ten floor mate.... moj Lukasz wczoraj nagadal mi od obsesive Mothers with OCD ale szybko zmienil zdanie kiedy przeciagnelam po podlodze papertowel i pokazalam mu efekt. W domu to syn pomaga mi najwiecej- M twierdzi, ze nie pracuje a on tak wiec o co chodzi? K woli usprawiedliwienia - on pracuje naprawde ciezko i dlugo, nie wymagam od niego aby sprzatal czy zajmowal sie domem, pomaga mi gdy ja mam zajecia. Chcialabym tylko aby kladal swoje rzeczy na miejsce, naczynia do zmywarki, brudy do kosza na pranie.... jak go do tego zmusic bez awanturowania sie? Odpowiedz Link Zgłoś
magdamajewski Re: Plan dnia 07.05.08, 17:31 aniutek napisała: > Chcialabym tylko aby kladal swoje rzeczy na miejsce, naczynia do > zmywarki, brudy do kosza na pranie.... jak go do tego zmusic bez > awanturowania sie? moj m byl rozpieszczony przez matke ktora sama wszystko robia i jeszcze im jesc pod nos podtykala ! wiec ja miala troche problemow z 'przestawieniem' go na bardziej realistyczne zycie. Duzo mnie to kosztowalo i nie obeszlo sie drastycznych posuniec ale poskutkowalo, widac ze jeszcze stracony nie byl. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Plan dnia 07.05.08, 19:16 jestem ze swoim M od 16 roku zycia, Mama jego nie robila nic za niego, mial porzadek w szafach, sam robil pranie.... wychodzi na to, ze ja go rozpuscilam :( samokrytycznie stwierdze, ze nie mam cierpliwosci i to co on peniw by podniosl, sprzatnal ja zrobie szybciej, dokladniej i takie tam. jak Edyta nie moge usiasc gdy nie jest posprzatane. chyba czas sie nauczyc! Odpowiedz Link Zgłoś
basienkas Re: Plan dnia 07.05.08, 18:15 aniutek napisała: > to drzewo u Bozenki jest NIESAMOWITE !!!!! No to ja poprosze o nazwe tego cuda:-) Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Plan dnia 07.05.08, 19:20 no wlasnie nazyw nie zna nikt, jak Bozenka mi powiedziala rosline przyslali jej nie te ktora zamowila ale moze gdyby zamiescila zdjecie ktos zgadlby jak sie nazywa? naprawde drzewo jest sliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bozena73 Re: Plan dnia 07.05.08, 20:37 Drzewo nazywamy Szatanem :-) tak szybko wyrosl i rosnie w oczach ze to naprawde nieprawdopodobny okaz..wiec stad ten szatan ;-)0 a zdjecie zamieszcze w fotoforum tyle ze narazie wypuszcza liscie nowe wiec pewnie za 2-3 tyg bedzie gotowy do pozowania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Edyta pytanie mam! 07.05.08, 17:25 to www.amazon.com/Hoover-H3060-FloorMate-SpinScrub-Hard-Floor/dp/B0007MS5B2/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=home- garden&qid=1210173418&sr=8-1 czy to www.amazon.com/Bissell-1867-7-Steam-Hard-Floor-Cleaner/dp/B000RPVHZU/ref=pd_bbs_6?ie=UTF8&s=home- garden&qid=1210173897&sr=8-6 Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Edyta pytanie mam! 07.05.08, 20:28 Ja mam to pierwsze tylko ze bez zestawu portable detail ale z wymienna szczotka do grout. Kupuje ich plyn "uniwersalny" ktory dolewam do goracej wody. Jezeli kupisz to nastaw sie ze pierwsze mycie bedzie dlugie - wymieniasz wode dopoki ta w zbiorniku na brudna nie bedzie przezroczysta. Dlatego lepiej myc czesto bo szybko zamiast raz na jakis czas a meczyc sie przez godzine ;) Ja kiedys podloge w kuchni szorowalam bleach'em, na kolanach a NIGDY nie udalo mi sie doprowadzic jej do takiego stanu jak po FloorMate. Gdy po FM przetre bialym recznikiem na sucho to recznik jest wilgotny ale bez sladu szarosci. Poza tym np. niedawno kot zepchnal ze stolu szklanke z mlekiem, zamiast sie bawic w szmatki (ktore trzeba potem prac i suszyc) wystarczylo wessac mleko w FM i od razu umyc (zbiornik z plynem zawsze mam gotowy do uzycia, jedynie ten na brudna wode plucze po kazdym uzyciu). Odpowiedz Link Zgłoś
kobraluca Re: Edyta pytanie mam! 07.05.08, 22:03 a jak sie to cudo sprawdza na drewnianych podlogach? Odpowiedz Link Zgłoś
klaudona Re: Edyta pytanie mam! 08.05.08, 01:53 No nie wiem, Ja juz wole myc sama woda i miec wiecej kurzu niz chemie na podlodze, na ktorej bawi sie moje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Edyta pytanie mam! 08.05.08, 03:35 klaudona napisała: > No nie wiem, Ja juz wole myc sama woda i miec wiecej kurzu niz chemie na > podlodze, na ktorej bawi sie moje dziecko. > ale jaka chemia? to jest mild detergent splukany i wysuszony :) Kobraluca, nie mam drewnianych podlog wiec nie wiem ale bede miec we wrzesniu wiec wtedy moge podzielic sie uwagami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Edyta pytanie mam! 08.05.08, 03:45 kupilam, przyjdzie za kilka dni. nasz pies ( a raczej suka) wnosi do domu nie tylko kurz plus jej wlosy... bez detergentu sie nie da,przekonalo mnie to, ze brudna woda nie jest powtornie uzywana, a chemii mozna dodac tyle ile sie chce, w zaleznosci od potrzeb. pisali, ze na drewniane podlogi jest OK, mamy wiekszosc klepki, jak sie szybciej zniszczy to bede sie tylko cieszyla bedzie pretekst do wymiany ;) Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Edyta pytanie mam! 08.05.08, 04:03 aniutek napisała: > pisali, ze na drewniane podlogi jest OK, do mycia drewnianych podlog maja specjalny plyn ale ten uniwersalny wg etykiety tez sie nadaje. On jest bardzo delikatny, nawet zapachu mocnego nie ma. Zreszta sama sie przekonasz bo w paczce zapewne beda probki. Przy psie musisz troche uwazac zeby FM nie zapchac sierscia. Sposob na super cyzste podlogi to: odkurzyc odkurzaczem, wytrzec papierkiem Swiffer od kurzu, umyc FM. Odpowiedz Link Zgłoś
jaga_nj drzewo, pytanie 07.05.08, 21:25 Czy to drzewo ma moze takie ogromne liscie jak kapelusze? Moi znajomi takie maja, rosnie strasznie szybko, ale jest faktycznie piekne. Ja niestety nie mam na takie miejsca:(. Nazwy niestety nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
bozena73 Re: drzewo, pytanie 07.05.08, 21:56 tak, ma duze liscie..dokladnie jak kapelusze :-)) wiec widac ze nie tylko ja mam u siebie szatana :-) Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: drzewo, pytanie 07.05.08, 22:17 wydaje mi sie, ze moze to byc elephant ear tree www.cjzonneveld.com/images2/big/colocasia%20elephant%20ears.jpg moze Bozenka wyjrzy na yard i odpowie :) Odpowiedz Link Zgłoś
basienkas Re: drzewo, pytanie 08.05.08, 00:30 Sama sie zaciekawilam i oto takie cos znalazlam-ponoc szybko rosnie i ma duze liscie :-) www.architecturalplants.com/plant.html?code=PTCS Odpowiedz Link Zgłoś
mazurka313 Re: drzewo, pytanie 08.05.08, 08:30 tio drzewko to nazywa sie po polsku datura( z opisu wywnioskowalam) Odpowiedz Link Zgłoś
bozena73 Re: drzewo, pytanie 08.05.08, 15:16 myslalam ze to jest ten elephant ears ale po dokladnym zobaczeniu opisu widze ze te drzewko rosnie tylko do 6 feet..a moje juz ma ponad dwa razy tyle i ciagle sie wspina do gory :-) Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: drzewo, pytanie 08.05.08, 19:00 basienkas napisała: > www.architecturalplants.com/plant.html?code=PTCS fajna strona, obejrzalam wszystkie roslinki - niektore sa bardzo ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: drzewo, pytanie 17.08.08, 06:03 Bozena, to jak to drzewo wyglada? Aniutek, kupilas FM? Ja swoj uzywm na drewnianych podlogach, wypucowane na "dlugi slizg" bez szkody dla drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś