Dodaj do ulubionych

Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV

01.07.08, 10:08
Witam,
wybieram sie do CAliforni SF - LV - LA, jestem trochę przerażona, bo jedyną pomoc znajduję tutaj na tym forum, w ogóle na rynku polskim brak dobrych przewodników po zach usa. A generalnie zbyt mało czasu na wszystko. Zresztą bardzo doceniam rolę forum i Waszych wypowiedzi opartych na autent doswiadczeniach. Dlatego często tu zaglądam.

Potrzebuję wynająć auto w San Fransisco - i pozostawić je w LAS VEGAS, skąd wykupiłam lot do LA. (chciałabym dużo zobaczyć ale jednocześnie nieco odpocząć - nie często miewam urlop)

Może znacie jakieś sprawdzone firmy, z góry dziękuję!:-)
m
Obserwuj wątek
    • aniasmith Re: Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV 01.07.08, 10:18
      Ja robilam bardzo podobna trase w maju SF-LA-LV, lot z LV to NYC.
      Wynajelismy autko z Hertza, full size, dostalismy Chervroleta
      Impale, bardzo zadowoleni bylismy, duze przestronne autko. Poza tym
      co wazne nie bylo drop off fee w LV. Milego urlopu
      • joolanta Re: Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV 01.07.08, 11:24
        Myślę ze najlepiej zobaczyć jakie sa wypożyczalnie w LV (mieście
        docelowym) i z nimi ustalić ta możliwość. Ja korzystałam z firmy
        Dollar - bardzo polecam, dowożą na lotnisko (chyba tak jak
        pozostałe). Nie będziesz miała kłopotu tez z innymi firmami, bo
        dbają o klienta :-))
        • macadamia26 Re: Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV 01.07.08, 14:50
          Bardzo Wam dziękuję za pomoc, wstepnie obgadałam z firmą Hertz
          temat,
          zmartwili mnie tylko wymaganiem - prawo jazdy międzynarodowe - ale
          nie potrafili powiedzieć czy jest to warunek do wynajmu - wiecie coś
          na ten temat?

Jakieś ważne rzeczy o których muszę wiedzieć?
          dziękuje z góry,
          m
          • aniasmith Re: Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV 01.07.08, 16:20
            My wynajmowalismy na normalne Niemieckie i Polskie prawojazdy,
            mialam ze soba miedzynarodowe (dostaniesz bez problemu w wydziale
            komunikacji, zdjecie, ksero prawo jazdy, zdjecie oplata, na nasteony
            dzien ta ksiazeczka jest gotowa) nikt nie kwestionowal polskiego,
            ale zrob na wszelki wypadek miedzynarodowe
            • macadamia26 Re: Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV 04.08.08, 13:41
              dzieki za pomoc i uwagi - faktycznie nik nikt nie pytał o prawojazdy
              miedzynarodowe nawet w wypozyczalni mimo ze hertz poweidzieli ze jest to wymog
              wypozyczenia itd, bylo totalnie zbedne - ale na wszelki wypadek w goraczce
              przedwyjazdowej wyrobilismy
              dzieki i zycze wszystkim udanych wypraw!!!
    • Gość: wiem Re: Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV IP: *.isp.broadviewnet.net 04.08.08, 16:30
      Polecam Chrysler Sebring, wpozyczalnia:Thrifty, ceny niskie, samochod bardzo
      wygodny i ekonomiczny
      • lotoss Re: Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV 06.08.08, 16:08
        A propos firmy Thryfty, warto zaryzykowac? Wlasnie wczoraj pobieznie
        przegladalismy oferty wynajmuj samochodu i trafilismy na Thryfty.
        Cena zadziwiajaco niska, jedna trzecia na przyklad kosztow samochodu
        z Hertz'a.
        Jeszcze nie przegladalam forum w tym temacie, ale myslicie ze jedne
        firmy (drozsze) maja lepsze, nowsze, czystrze i bardziej 'pachnace'
        samochody od innych (tanszych)?
        • Gość: frequentflyer Re: Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV IP: 80.241.133.* 06.08.08, 18:23
          Przygotuj się że czy w Hertzu czy innym Thrifty zapłacisz w końcu trzy razy tyle
          co wynajdzie wyszukiwarka. ceny tam podane nie obejmują CDW i innych ekstrasów,
          bez opłacenia których nie wyjedziesz za bramę.
          cenę końcową dostaniesz na easycar.com ale tam trudniej wynająć z oddaniem w
          innym miejscu i z góry płacisz za cały czas wynajmu.
          zadzwoń do Hertza w Warszawie (22-5001620 w godzinach biurowych),
          prawdopodobnie zarezerwują ci z wszystkim dopłatami, taniej niż na hertz.com i
          bez obciążania karty.
    • Gość: Convertible Re: Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV IP: *.dyn.optonline.net 06.08.08, 18:24
      Bez histerii. Wez convertible (z otwieranym dachem) odzaluj tych pare groszy
      wiecej za samochod i miej duzo zabawy i wiele wspomnien.
      Dolar niedlugo pojdzie do gory i kto to wie co bedzie za rok?
      • lotoss Re: Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV 06.08.08, 19:13
        Frequentflyer, masz racje. Zwykle na miejscu dodaja roznego rodzaju
        obowiazkowe oplaty.
        Ja potrzebuje jakis 'smieszny' samochodzik typu 'jeep', zeby powozic
        dupsko po Death Valley. Ktory samochod wytrzyma trase do 'Racetrack
        Valley' jak nie jakis terenowiec? Ostatnio sponiewieralismy starego
        vana dotkliwie, ledwo zipial na koncowym etapie wycieczki.
        Moze ktos ma doswiadczenie i jakies sugestie?
    • polam5 Re: Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV 06.08.08, 23:51
      Najlepiej idz na Yahoo - travel albo Travelocity i tam pszukaj. Wazne jest to
      aby wpisac ze oddasz w innym miescu niz wypozyczasz (uzywajc "More Car search
      options" )poniewaz rozne firmy maja rozne ceny w roznym czasie (nietore zadaja
      fortuny a inne nic bo chca przetransportowac auta z jednego miasta do drugiego)
      Przy rezerwacji wybiera sie tylko typ auta a nie konkretny model jak niektorzy
      sugeruja - model podany jest tylko przykladem.
    • wujo601 Re: Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV 21.08.08, 18:02
      porownalem wypozyczenie auta na tydzien (od 8/25 do 9/01) wyszukiwarka kayak (skrot masz na mia-ny.com.
      Najtaniej wychodzi Avis - za ten tydzien - midsize $570. Hertz jest, jak zwykle, duzo drozszy: ok. $760. Jeśli znajdziesz tańszą wypożyczalnię - Dollar Budget, Thrifty - raczej nie obawiaj się jej. Teraz mam np. Mustanga z Dollara i zero problemów - nawet udaje się wjechać w niewielkie wertepy (Dolina Śmierci, Ghost Towns w Kalifornii).
      Prawo jazdy międzynarodowe - jest wymagane jeśli Twoje prawo jazdy nie ma tekstów po angielsku (a polskie zdaje się nie ma).
      Do kosztów wypożyczenia - dolicz jeszcze ubezpieczenie, różne ich typy masz na stronie ubezpieczenia w USA.
      z przewodników polecam serie Lonely Planet. Kupisz je w każdej księgarni Barnes i Noble, np. search.barnesandnoble.com/Lonely-Planet-California-Nevada/Andrea-Schulte-Peevers/e/9780864426444/?itm=6

Np. trasa z SF do LAS może wyglądać tak: SFO trasą 101 do Golden Gate Park, potem męka - czyli jazda przez miasta i autostrady. A pozniej zaczyna się pięknie: do Yosemite NP, Toga Pass do trasy 395: obejrzeć Mono Lake, Pojechać do Bodie Ghost Town, wpaść do Mammoth Lake i obejrzeć park albo pojechać kolejką linową, odwiedzić Park Manzanar przejechać do Death Valley (a przed nim kolejne Ghost Town) i potem w Nevade. Naszkicowalem mape - to szkic jest tylko - moze sie przyda;)

maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&ll=37.09024,-118.718262&spn=7.254218,12.370605&z=6&msid=113944514410525168561.000454fa4bd48804b1bb4
      pozdrawiam,
      marek R
      • jorn Re: Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV 27.08.08, 19:13
        Ja wypożyczałem w National (www.nationalcar.com). Zapłaciłem na końcu dokładnie tyle, ile pokazała wyszukiwarka (ok. 1100$ za miesiąc za samochód kompaktowy). Zdecydowałem się na 'compact' licząc na to, że samochody z tej kategorii schodzą najszybciej i nie zawiodłem się (zwłaszcza, że teraz w USA jest pełno Europejczyków, którzy przyzwyczajeni są do mniejszych samochodów niż Amerykanie:) - dostałem Chevroleta Malibu (kategoria 'mid-size'). Ja co prawda oddawałem w tym samym miejscu, w którym odbierałem, ale powiedzieli mi, że gdybym oddawał gzie indziej, zapłaciłbym tyle samo (ale pytałem o miejsce w tym samym stanie).

Pozdrawiam
        • Gość: gosc Re: prada swieta IP: *.235.180.137.Dial1.Orlando1.Level3.net 27.08.08, 21:48
          ...to swieta prawda a do tego uczciwe uklady w wypozyczalniach
          samochodowych tylko w Stanach, nigdzie indziej a szczegolnie w
          zas...ych krajach drugiego czy trzeciego swiata...nawet w polsce z
          tym nie wesolo...
          ....dygresja: dla balcerowicza to tylko bilet w jedna strone i to
          do israela....
    • Gość: derty Re: Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV IP: *.lv.lv.cox.net 09.09.08, 06:52
      Hej, Makademia. Ja mieszkam w Las Vegas, moge pozyczyc wam auto pod
      warunkiem ze bede mogl jezdzic z wami (nie musze kierowac). Mam
      Tojote Korolle 1982, zrzucimy sie na wymiane oleju no i wio w droge
      (nie bylem jeszcze w LA ;)
      • Gość: robak Re: Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV IP: *.arc.nasa.gov 09.09.08, 22:12
        oni chyba juz dawno wrocili z tej wyprawy - zobacz na daty!
        • Gość: Obserwator Re: Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV IP: *.pmc-sierra.bc.ca 12.09.08, 02:23
          HAhahaha, ale deal. Chyba nikt nie portaktuje tego powaznie...25 letnia
          Carolla.... mozecie sobie wyobrazic komfort jazdy przez pustynie...... mowi ze
          sie zrzucicie na wymiane oleju bo pewnie trzeba go wymieniac - czy tez dolewac
          na kazdej stacji benzynowej jesli dojedzie ...
          • Gość: derty Re: Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV IP: *.lv.lv.cox.net 13.09.08, 03:53
            To mial byc tylko taki zart ;)
    • Gość: olala Re: Auto do objazdowki po zach wybrzezu SF-LV IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.08, 09:52
      Ja jeździłam po Californii, Nevadzie i Arizonie Dodgem Grand Caravanem
      (spokojnie mieści się 5 osób wraz z walizami i innymi gratami). Samochodzik
      nóweczka z 2008 roku, miał niecałe 4000 mil przejechane, ja zrobiłam nim ponad
      2600 mil przez 2 tygodnie, spisał się na medal.
      Wypożyczalnia - Dollar. Jak masz wątpliwości to wejdź na ich stronkę i tam
      sprawdź gdzie w LV możesz zostawić samochód.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka