10.11.08, 21:45
Drogie Mamy,
czy macie moze jakis swoj sprawdzony i w miare prosty przepis na szarlotke?
Dodam, ze nie mam mozliwosci kupienia polskiej maki, do dyspozycji mam
amerykanska:)

Pozdr
Obserwuj wątek
    • reninka72 Re: szarlotka 11.11.08, 20:28
      Oto sprawdzony przepis na pyszna szarlotke na kruchym spodzie:
      CIASTO: 2 c. maki, 1/2 c. cukru, 1 1/2 amerykanskiej kostki masla, 1 jajo, 1 T.
      proszku do pieczenia, wanilia lub cukier waniliowy do smaku
      JABLKA: co najmniej 8 sporych jablek - najlepsze Granny Smith, moze byc
      Jonagold, 3-4 lyzki cukru (do smaku), cynamon. Smazyc jablka w garnku o grubym
      dnie az wiekszosc plynu odparuje ale sa jeszcze widoczne czastki.

      WYKONANIE:
      Rozgrzac piec do 375 stopni. Maslo posiekac z maka. Ubic jajko na piane z
      cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Polaczyc i zagniesc ciasto.
      Ciasto moze sie troche rozpadac ale to nie jest problem. Wziac 2/3 ciasta i
      wylozyc nim blaszke dajac troche wiecej po bokach. Upiec na jasnozloty kolor.
      Jablka wylozyc na upieczony placek, jeszcze troche posypac cynamonem. Z rezty
      ciasta zrobic cienkie waleczki, nieco splaszczyc i ukladac na krzyz na jablkach
      (najpierw w jedna strone, potem w druga). Posmarowac mlekiem z cukrem lub
      bialkiem. Piec az gorna warstwa sie zarumieni.
      Smacznego!

      Dodam, ze to ciasto jest bardzo kruche i szarlotka moze sie nieco rozpadac kiedy
      jest jeszcze ciepla. Po ostygnieciu ciasto nie powinno sie rozpadac. Ja lubie
      zjadac kiedy jest jeszcze cieple, nie przeszkadza mi wyglad, a szarlotka jest
      naprawde pyszna i trudno sie powstrzymac :)
        • reninka72 Re: szarlotka 12.11.08, 02:45
          > A tego proszku to 1 teaspoon?
          1 tablespoon - w oryginalnym polskim przepisie daje sie po prostu jedno
          opakowanie proszku do pieczenia (18 g). Ja juz przez wiele lat przepis
          zmodyfikowalam, i jedna lyzka calkiem niezle sie sprawdza. Smacznego :)
            • bozena73 Re: szarlotka 14.11.08, 20:45
              ja robie szarlotke podobnie tyle ze kruche ciasto, surowe obrane
              jablka miksuje, dodaje tylko szczypte cukru waniliowego, klade
              jablka na podpieczona warstwe kruchego ciasta, potem klade piane z
              budyniem (wsypuje sam proszek)i na to klade kruszonke z zamrozonego
              ciasta kruchego ktore oddzielam wczesniej..
              Pycha :-)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka