saga5 10.11.08, 21:45 Drogie Mamy, czy macie moze jakis swoj sprawdzony i w miare prosty przepis na szarlotke? Dodam, ze nie mam mozliwosci kupienia polskiej maki, do dyspozycji mam amerykanska:) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reninka72 Re: szarlotka 11.11.08, 20:28 Oto sprawdzony przepis na pyszna szarlotke na kruchym spodzie: CIASTO: 2 c. maki, 1/2 c. cukru, 1 1/2 amerykanskiej kostki masla, 1 jajo, 1 T. proszku do pieczenia, wanilia lub cukier waniliowy do smaku JABLKA: co najmniej 8 sporych jablek - najlepsze Granny Smith, moze byc Jonagold, 3-4 lyzki cukru (do smaku), cynamon. Smazyc jablka w garnku o grubym dnie az wiekszosc plynu odparuje ale sa jeszcze widoczne czastki. WYKONANIE: Rozgrzac piec do 375 stopni. Maslo posiekac z maka. Ubic jajko na piane z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Polaczyc i zagniesc ciasto. Ciasto moze sie troche rozpadac ale to nie jest problem. Wziac 2/3 ciasta i wylozyc nim blaszke dajac troche wiecej po bokach. Upiec na jasnozloty kolor. Jablka wylozyc na upieczony placek, jeszcze troche posypac cynamonem. Z rezty ciasta zrobic cienkie waleczki, nieco splaszczyc i ukladac na krzyz na jablkach (najpierw w jedna strone, potem w druga). Posmarowac mlekiem z cukrem lub bialkiem. Piec az gorna warstwa sie zarumieni. Smacznego! Dodam, ze to ciasto jest bardzo kruche i szarlotka moze sie nieco rozpadac kiedy jest jeszcze ciepla. Po ostygnieciu ciasto nie powinno sie rozpadac. Ja lubie zjadac kiedy jest jeszcze cieple, nie przeszkadza mi wyglad, a szarlotka jest naprawde pyszna i trudno sie powstrzymac :) Odpowiedz Link Zgłoś
marta2777 Re: szarlotka 11.11.08, 23:04 Dzieki.fajnie, ze ktos sie wkoncu podzielil jakims pzrepisem :) A tego proszku to 1 teaspoon? Podalasas "T" i nie wiem dokladnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
reninka72 Re: szarlotka 12.11.08, 02:45 > A tego proszku to 1 teaspoon? 1 tablespoon - w oryginalnym polskim przepisie daje sie po prostu jedno opakowanie proszku do pieczenia (18 g). Ja juz przez wiele lat przepis zmodyfikowalam, i jedna lyzka calkiem niezle sie sprawdza. Smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
happy_woman Re: szarlotka 14.11.08, 20:01 zawsze robilam szarlotke z tartych jablek,jutro bede piec Twoim sposobem. bardzo lubie kruche ciasto,im kruchsze tym lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bozena73 Re: szarlotka 14.11.08, 20:45 ja robie szarlotke podobnie tyle ze kruche ciasto, surowe obrane jablka miksuje, dodaje tylko szczypte cukru waniliowego, klade jablka na podpieczona warstwe kruchego ciasta, potem klade piane z budyniem (wsypuje sam proszek)i na to klade kruszonke z zamrozonego ciasta kruchego ktore oddzielam wczesniej.. Pycha :-) Odpowiedz Link Zgłoś
happy_woman Re: szarlotka 17.11.08, 21:08 Wlasnie pieklam szarlotke w ostatni weekand.Bardzo mi smakuja jablka wczesniej przysmazone.Ciasto zrobilam z podobnego przepisu uzywajac jednak tylko maki krupczatki(jeszze bardziej kruche:-) i nie podpiekajac uprzednio.Pysznosci. Odpowiedz Link Zgłoś