23.08.09, 05:59
czy ktoras z Was zna ten lek. Mam go podac Malej (2,5l) ale po przeczytaniu
opini w necie, mam watpliwosci. Tym bardziej ,ze lekarz, ktory to przepisal
nie wzbudzil we mnie zaufania.
Przepisal tez 2krotnie wieksza dawke, niz ta zalecana w ulotce.
Obserwuj wątek
    • agnihope Re: nexium 23.08.09, 16:37
      Beatko a w jakim wieku jest Twoja Niunia ...i dlaczego lekarz uwaza ze nexium
      pomoze?Mysle ze bede mogla Ci cos zasugerowac jesli mi przyblizysz temat:)
      • beatamc Re: nexium 23.08.09, 23:16
        Mala ma 2,5 roku, 94cm, 16kg.
        Ma objawy refluksu (slychac jak jej jedzenie podchodzi -teraz bardzo rzadko w
        dzien, ale noca kiedy zasypia, caly czas przelyka. Nie ma natomst tego podczas
        drzemki w dzien. Co mnie bardzo dziwi i o to sie pytalam lekarza, ale mi nie
        odpowiedzial, tak jak i na mase innych pytan.Myslalam, ze wizyta bedzie
        wygladala zupelnie inaczej. Lekarz piszac caly czas na klawiaturze sluchal co
        mam do powiedzenia. PO 20 min pisania osluchal jej brzuszek. Mala byla wtedy
        przeziebiona, wiec niewiele mu to dalo. Przepisal recepte na lek i testy
        alergiczne i chcial sie z nami pozegnac. Ja powtornie przypomnialam mu o moich
        pytaniach (np o diete, badania np. usg, czy gastroskopie). Objawow juz nie ma
        silnych, wiec myslalam, ze pomoze mi ustalic diete dla niej. Jego rada
        ograniczyla sie do : nie dawac coli, czekolady i wszystkiego co zawiera kofeine.
        Nexium mam podawac 2x dziennie po 20ml przez 4 miesiace (na ulotce max dla
        dzieci to 20ml dziennie przez max 8tyg.).
        U lekarki ogolnej zauwazylam , ze malej waga na wykresie jest na gornej
        granicy. Postanowilam, wiec troszeczke ja odchudzic, bo czytalam, ze zbyt duza
        waga utrudnia gojenie sie zwieracza. Logiczne. Nexum ma skutek uboczny:
        przybieranie na wadze. Kolejnym minusem jest nawrot objawow po paru dniach od
        przestania brania leku.
        Malej dosc czesto musialam podawac generic od zantac. Pomagalo, ale tylko
        na okres podawania leku. Po paru tyg. od przestania podawania leku objawy:
        przelykanie, czkawka, nerwowosc, trudnosci z zasypianiem itp powracaly. Po paru
        podejsciach nieskutecznych podawalam jej ten lek tylko przed spaniem, bo nie
        chcialam go podawac tak dlugo. Od paru miesiecy nie byla na zadnym leku i jej
        sie poprawilo znnnaacznie. Do gastologa poszlam, bo mala to juz meczy dlugo i
        sie zastanawiam nadal, ze moze to zla dieta (lekarz si enie zapytal co jada i
        jak czesto itp), a moze wogole cos innego. Myslalam, ze pomoze mi znalesc
        przyczyne...
        .i dlaczego lekarz uwaza ze nexium
        > pomoze?
        NIe mam pojecia, nie odpowiedzial mi na pytanie, dlaczego akurat ten lek.
        Pare miesiecy temu czytalam info o nim , wydal mi sie z opisu silnym lekiem i
        malo skutecznym w leczeniu.
        DZis czytam ta strone www.askdocweb.com/nexium32.html
        i ....w niektore odpowiedzi lekarza nie moge uwierzyc. Np:

Subj: Fibromyalgia
        Date: 7/6/2009
        I had been taking Nexium for about 3 years. I stopped taking it because my
        reflux symptoms went away. within 3 months of stopping, I began aching all over
        my body. It was if I had severe arthritis. I couldn't walk when I first got out
        bed and when I would sit for a period of time, I could not get up without
        holding onto something to pull me up. My joints hurt etc. Had all kinds of
        bloodwork done and everything was negative. My Doctor diagnosed me with
        Fibromyalgia. I started thinking back and the only thing I could come up with is
        that my syptoms started when the Nexium stopped. So, I started taking it again.
        My pain when away!!! Now I feel like I'm stuck taking this Medication for the
        rest of my life and at $75 a month I really cant afford it. What shoud I do?
        Trista

AskDocWeb: You might tell your doctor that you can't afford it and want to
        explore less expensive alternatives that may work just as well.
        • agnihope Re: nexium 23.08.09, 23:53
          przelykanie w nocy moze byc spowodowane nie tylko reflux a nieodpowiednim
          ulozenie szyji(ludzie z problemami kregow zsyjnych maja uczucie narastajacej
          kulki..co zmusza do przelykania)sprawdz to.Dwa mysle ze caly ten pic z
          refluxem jest przesadzony..mala jest nerwowa i to dlatego jest wiecej
          kwasow...nie na odwrot...Podawaj yougurt z kulturami bakteryjnymi -ja
          stosowalam Activia(tylko nie light!)daj jej siemie lniane(namoczyc w cieplej
          wodzie okolo godziny i pic zel) i pol szklanki 2x dziennie herbatki z szalwi i
          nagietka(lekkiej)uzupelnij diete w magnez zynk i wapno oraz witaminy B.Przy
          dawce jaka dal doktorek dziecko moze stac sie osowiale,calkowicie stracic
          apetyt albo cos gorszego...zmien lekarza.Ale testy na alergie zrob... czy
          Malutka jest po jakiejs kuracji antybiotykami?
        • agnihope link do jedzenia 24.08.09, 00:39
          heartburn.about.com/u/ua/goodfoodsbadfoods/yourfoodtriggers.htm
          nexium na swojej stronie ma plan zywienia ...oni twierdza ze banany powoduje
          wmozenie objawow...moje doswiadczenie wykazalo lecznicze wlasciwosci banana
          przy problemach gastrycznych:)
          • beatamc Re: link do jedzenia 24.08.09, 02:04
            to jakis mega scam jest. Zamiast leczyc przyczyny, ten lek usypia objawy przy
            okazji wyniszczajac reszte organizmu. Tyle lat i nik z tym nic nie robi. Cos
            niesamowitego. Moja mala tez lubi banany jesc i nie zauwazylam zadnego pogorszenia.
            Na wizyte z lekarzem musialysmy czekac 3mies. Myslalam, ze to dlatego , ze
            taki dobry, a wyglada na to, ze produkuje sobie pacjentow.
            Dziekuje Ci dobra kobieto za rady. Sprawdze szyje (mala zasypia zazwyczaj na
            boku z mocno wygieta glowka do tylu. Oczywiscie na sporej poduszce).
            Jogurt, a raczej kefir jej daje i rzeczywiscie zauwazylam, ze lepiej takie
            produkty mleczne przyswaja niz serki homogenizowane i mleko. Siemie mielone
            dawalam jakis czas temu..nie wiem dlaczego o tym zapomnialam. DZiekuje za
            przypomnienie :)

>uzupelnij diete w magnez zynk i wapno oraz witaminy B
            Moglabys mi podpowiedziec co najlepiej jej dawac, gdzie tego najwiecej (ja
            swoja droga poszperam w necie)? A moze masz na mysli tabletki?

Jezeli chodzi o antybiotyki, to udalo nam sie ich uniknac przez ponad poltora
            roku. Mala miala podany antyb zaraz po urodzeniu, potem nastepny po 2 tyg. (tak
            leczyli placzace dzieko, nikt nie wpadl, ze to przez polecona przez lekarza
            formule). 3 ostatni dalam, jak Gabi zachorowala.Pewnie moglabym tego ostatniego
            uniknac, ale bylam za malo doswiadczona.
            Bardzo Ci dzikeuje za rady :) Masz duzego buziaka od Gabrysi :*
            Twoje dziecko tez sie z tym meczylo? Udalo Wam sie to zwalczyc?

• marcysiaw1 Re: nexium 24.08.09, 02:46
          po przeczytaniu drugiej wypowiedzi moj maz stwierdzil, ze
          skonsultowalby to na Twoim miejscu z innym lekarzem. Jemu lekarz
          powiedzial, ze nie wolno przyjmowac tego leku dlugi okres czasu (mam
          na uwadze 4 miesiace). Jesli chodzi o dziecko lepiej wybierz sie do
          jeszcze jednego lekarza
    • marcysiaw1 Re: nexium 24.08.09, 02:42
      hej Beatka, moj maz dostal ten lek na reflux, bierze dawke 40ml,
      jedna tabletke dziennie przez 30 dni. Bierze juz 2 tygodnie i
      twierdzi, ze mu pomogl. Tyle co moge pomoc odnosnie tego leku
      • agnihope Re: nexium 24.08.09, 03:59
        Moja Misia miala pylorostenoze.Nikt nie mial takich problemow na szczescie jak
        twoja Gabi...Jak masz jeszcze jakies problemy ze zdrowiem to wal smialo:)
        jestem uczennica kilku takich co to wypowiedzieli wojne oglupianiu
        ludzi;).Banan ma wlasciwosci lecznicze ,odnawia sluzowki przewodu
        pokarmowego...po co go jednak stosowac skoro mamy Nexium ...;)Marta Twoj maz
        przestanie brac to G i objawy powroca-sorki ze Cie nie pocieszylam ale lepszy
        dla niego bedzie ENTEROSOL(sklepy zielarskie).Dieta zasadowa(tak samo dla Gabi)
        tabletki magnezu,wapna i cynku.600/1200/100 mg Bea kup malej wapno magnez i
        zynk w formie do rozpuszczania mysle zw pol sklepach dostaniesz.ciekawostka
        jest ze cytryna mimo smaku jest zasadotworcza:)na netcie masz kilka diet
        alkaicznych(zasadowych)jogurt mimo ze nabialem jest -nie jest kwasotworczy!!!
        Bea pisze o Activi danona bo ma wszystkie niezbedne kultury bakteryjne do
        regulacji funcjonowania ukladu pok.Kefir nie ma ich wszystkich.Zrob na
        wszelakij sluczaj te testy alergiczne..w ciagu 2 lat 3 antybiotyki to duzo i
        byc moze wszystko jest przez utajona candidoze.
        Pozdrawiam:))
        • beatamc Re: nexium 24.08.09, 23:36
          > Moja Misia miala pylorostenoze.
          Domyslam sie, ze miala zabieg i po klopocie? Mam nadzieje, ze sie dlugo nie meczyla.

> pokarmowego...po co go jednak stosowac skoro mamy Nexium ...;)
          Od przespisania banana % by nie dostal :) Jej, dobrze, ze mi pomoglas pozbyc sie
          watpliwosci co do tego leku i lekarza, bo myslalam, ze to ze mna cos nie tak.
          Testy oczywiscie zrobie i do swojego ogolnego sie przejde z nim moge rozsadnie
          porozmawiac. Pediatre tez zmienie chyba, bo z nia rozmawialam i ona sie nie
          zdziwila dawka i czaem podawania.
          Rok za nia chodzilam zeby dala mi skierowanie do ortopedy. Nozki
          malejukladaja sie w delikatny x (badania krwi pod katem krzywicy nie zlecila),
          ale lewa zaczela bardziej sie wyginac, wiec zaczelam ja meczyc, zeby mi chociaz
          powiedziala jak mam z nia cwiczyc...niestety nie wiedziala i wkoncu dala mi to
          skierowanie.

Wracajac do gastrycznych problemow. Marta, ja tez uwazam , ze lepiej by bylo,
          zeby Twoj maz zaczal od ziolek :) Ostatnie noce poswiecilam tej tematyce. Jak
          sie okazuje jest mnostwo sposobow na ulzenie sobie, nie szkodzac przy okazji.
          POdobno jednym ze skuteczniejszych sposobow jest ocet jabkowy (moja mala
          wlasnie z owocow codziennie chce jablko, za innymi tak nie przepada). 2 lyzeczki
          octu na szklanke z woda, ktora sie pije podczas posilku. Majeranek czyni cuda
          parda.w.interia.pl/110.html
          www.homeremediesweb.com/acid_reflux_home_remedy.php na tej stronie w
          komentarzach, ludzie podali mase sposobow, ktore wyprobowaliorganic troat coat +miod
          extra virgin olive oil przed snem lyzeczka
          papaja
          codliver oil
          licorice (moze wiecie gdzie to dostac i jak po polsku sie to zwie)
          aloe vera -oczywiscie
          ....duzo tego, ale warto poczytac. Od dzis zaczynam od oliwy, papaja i activa.
          Ocet obiecal wyprobowac znajomy na sobie wpierw :)
          O candidoze tez pytalam pediatre, ale zbagatelizowala... znalazlam jednak
          latwy sposob zlokalizowania jej : Napluc do szklanki z woda i obserwowac przez
          godzine co sie ze slina dzieje. Jak zaczna sie robic niteczki, to jest duze
          prawdopodobienstwo candzi :) Mam juz pare osob, ktorych bede zmuszla do plucia
          do szklanki ;)
          • marcysiaw1 Re: nexium 25.08.09, 01:28
            u mojego meza to wyglada tak: majac 2,5 roku najadl sie lekow z
            maminej apteczki i od tego czasu ma "skopany" zoladek, oprocz tego
            jest na diecie bezweglowodanowej, dobrze sie z tym czuje, nic go nie
            boli jak wowczas gdy zarl wszystko. Jest juz na niej ponad 4 lata i
            zyje dobrze. Kiedys mial wlasnie nadzerke na zoladku, ktora
            zaleczyl, po paru latach wrocilo, ciagle bolal go zoladek,
            wymiotowal czesto po posilku, od kiedy bierze ten lek uwaza, ze
            minelo choc zdaje sobie z tego sprawe, ze jak przestanie stosowac
            dolegliwosci moga minac. Moj maz ma swoja teorie na wszystkie tematy
            tak wiec nawet jak sie wyprodukuje i tak sobie z tego nic nie zrobi.
            Nie przekonam go choc osobiscie uwazam, ze lepsze naturalne metody
            jak prochy ale coz...na szczescie mnie to nie dotyczy
            • agnihope Re: nexium 25.08.09, 03:24
              Beatko, licorice to lukrecja,jest slodkawa w smaku wiec mala nie
              powinna miec z nia klopotow.Stosowana przy owrzodzeniach,oraz w
              niezytach drog oddechowych..dziala rowniez wyksztusnie....jesli mala
              ma podrazniony przelyk nie stosowalabym jej teraz.Z oliwa
              ostroznie!!!Moze ruszyc nadmiernie zolc.Misi przypadek opisalam w
              poscie pylorostenosis -szybka reakcja:)zeby nie lekcewazyc objawow u
              Maluszkow:)Martwi mnie uciekajaca raczka Gabrysi.Bylas u tego
              ortopedy?Plucie nie zawsze wykrywa bielaka ...ten kto raz bral
              antybiotyki ma drzemiaca zmore w jelicie grubym...naturopaci lubia
              powiedzenie"smierc mieszka w jelitach"tam tez lubi zagniezdzic sie
              nasz bielak;) A gdzie Ty mieszkasz?hihhihih ale to zabrzmialo!!!)
              • beatamc Re: nexium 25.08.09, 19:24
                Wszystko zaczne od bardzo malych dawek, powolutku.

Martwi mnie uciekajaca raczka Gabrysi.Bylas u tego
                > ortopedy?

Nozka. Mam wizyte za miesiac, ale lekarza nie znam, wiec zobaczymy. mam
                nadzieje, ze tym sie nie rozczaruje. Najwazniejsze, zeby skierowal na badanie
                krwi pod tym katem i pokazal mi jak mam z nia cwiczyc (narazie pilnuje zeby
                siadala po turecku, a nie na kolankach).

Plucie nie zawsze wykrywa bielaka ...ten kto raz bral
                > antybiotyki ma drzemiaca zmore w jelicie grubym...naturopaci lubia
                > powiedzenie"smierc mieszka w jelitach"tam tez lubi zagniezdzic sie
                > nasz bielak;)

NIestety nie mam szans na skierowanie przez jej pediatre na badaie, czy to ma.
                Wedlug niej to bezpodstawne. Z drugiej strony sie nie dziwie, bo Gabi wyglada na
                zdrowa, jak sie ja widzi przez 10min :)

A gdzie Ty mieszkasz?hihhihih ale to zabrzmialo!!!)

hahhaa Zagniezdzialm sie na Staten Island NY. Mam nadzieje, ze nie masz daleko i
                bedziemy mogly sie wybrac na herbatke :)
            • beatamc Re: nexium 25.08.09, 19:26
              Marta, moze jednak uda Ci sie podsunac te strony do poczytania. Napewno mu to
              nie zaszkodzi ...powodzenia :)
              • agnihope Re: nexium 26.08.09, 13:42
                Beatko,ja mieszkam w Pensylvanii ale mysle ze bedziesz kiedys mogala
                mala spakowac i odpoczac u mnie na lonie natury:)a ja tez sie kopne na
                SI bo mam tam interesy do zalatwienia:))a co 2 tyg jestem na GP:))
                • beatamc Re: nexium 26.08.09, 19:03
                  Dziekuje za zaproszenie :) Bardzo chetnie Cie odwiedzimy.
                  Jak tylko bedziesz znala termin przyjazdu w moje okolice daj znac. Napisze Ci nr
                  na piriva. :)
                  • agnihope Re: nexium 26.08.09, 22:06
                    priv to moja poczta tutaj?to dam ci znac czy otworzylam i napisz juz to
                    wpisze w notes...
                    • agnihope Re: nexium 27.08.09, 23:33
                      Beatko masz moj numer tel w poczcie:)
                      • beatamc Re: nexium 28.08.09, 03:07
                        tnx:) Za pare dni zadzwonie, bo teraz mi sie nie chce gadac, przez ten moj
                        zawalony nos :) (DZis przez klime sie pogorszylo)
                        • agnihope Re: nexium 29.08.09, 06:41
                          na ziolach i ziolkach masz przepis na herbatke ,wstretna w smaku ale
                          zabezpieczy Ci oskrzela...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka