Dodaj do ulubionych

work and travel USA

IP: *.comnet.krakow.pl 05.01.04, 19:51
-szukam osób które wczesniej były na programie work and travel w USA albo
wiedzą coś na ten temat.
-chce wybrac sie tam za posrednictwem biura intercamp-
Mam pytanie-czy po podpisaniu umowy z pracodawcą(jeszcze w polsce) istnieje
możliwość rezygnacji z tej pracy i znalezienia sobie innej.(oficjalnie
powiedziano mi ze nie)
Czy coś mi wtedy grozi; a jak jest z pracą w dużych miastach (np Orlando)
no i ze znalezieniem jakiegos lokum

W inercampie dowiadywałem sie no i policzyłem ze jesli pojade tam zgodnie z
ich programem i jedną z ofert pracy to po odliczeniu kasy na życie tam nawet
mi sie ten wyjazd nie zwróci
Prosze o wszelkie informacje, z góry dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: basia Re: work and travel USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 22:11
      haj byłam na work&travel w 2002 roku z biura ccusa. jeżeli chodzi o organizację
      tego pośrednika to do kitu no ale nie liczyłabym że jakies inne sie tą sprawą
      zajmuje lepiej a oni chociaż maja korzystna cenę. najpierw wybrałam opcje
      security no ale zaproponowali mi prace w parku yelowstone za 5 $ /h no to im
      serdecznie podziekowałam i przeszłam na opcje independent cos tam narzekali że
      musze im przedstawić pracodawcę który mnie zatrudni ale tak naprawde gdy miałam
      juz wizę nic nie mogli mi zrobić więc wyjechałm w ciemno bez pracodawy. wyjazd
      się udał po 2 tygodniach znalazłam prace w hotelu w nowym yorku 8,5 $/h gdzie
      pracowałam do połowy pazdziernika. byliśmy w czwórke każdy znalazł prace i był
      zadowolony. w nowym yorku pracy w brud trzeba tylko chcieć.to tak po krótce o
      mojich doswiadczeniach jak masz jakies pytania to śmiało.pa
      • Gość: luki Re: work and travel USA IP: *.comnet.krakow.pl 05.01.04, 22:54
        ...witaj ponownie!Jesli mi możesz odp na jeszcze kilka pytan to bede
        wdzieczny.ile kosztowł cie ten wyjazd i ile wziełas ze sobą pieniędzy a także
        co powiedziałas-(CCUSA) gdy zdecydowałas sie na independent-podobno najpierw
        trzeba miec pracodawce żeby otrzymac wize.Jak i gdzie znaleźć tanie noclegi.
        jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc.do usłyszenia
      • Gość: luki Re: work and travel USA IP: *.comnet.krakow.pl 05.01.04, 22:54
        ...witaj ponownie!Jesli mi możesz odp na jeszcze kilka pytan to bede
        wdzieczny.ile kosztowł cie ten wyjazd i ile wziełas ze sobą pieniędzy a także
        co powiedziałas-(CCUSA) gdy zdecydowałas sie na independent-podobno najpierw
        trzeba miec pracodawce żeby otrzymac wize.Jak i gdzie znaleźć tanie noclegi.
        jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc.do usłyszenia
        • Gość: basia Re: work and travel USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 23:04
          a więc program kosztował mnie ok 1100 $ plus ( w 2002roku) wziełam z soba 500$
          tak jak pisałam pracodawcy nie miałam a kolega pojechał tydzień wczesniej i
          znalazł mieszkanie z ogłoszenia z gazety więc od razu sie tam wprowadziliśmy
          700$ na miesiąc podzielone na 4 osoby. pytaj ja jutro napisze ci więcej bo
          teraz juz zasypiam .pa
          • Gość: luki Re: work and travel USA IP: *.comnet.krakow.pl 05.01.04, 23:35
            powiedz prosze co powiedziłas w CCUSA żeby otrzymac wize nie mając
            pracodawcy.Musiałaś im tam z lekka 'nazciemniać' ??
            • Gość: basia Re: work and travel USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.04, 17:31
              haj więc jak pisałam to najpierw byłam zapisana na opcje security więc oni
              mieli mi znaleśc pracodawce potem jednak zrezygnowałam ok miesiąc przed
              wyjazdem i przeszłam na independent no i mówiłam im że znajde pracodawce ale
              szczerze mówiąc zapytali sie mnie o to chyba tylko ze dwa razy oni sami mają
              taki bajzel że hej więc potem juz nic nie mówili a ja im napisałam tylko że mam
              pare pracodawców jakich znalazłam przez internet ale nikt mnie nie zatrudni
              dopuki mnie nie zobaczy ( a to było prawda).i w taki sam sposób postąpiła 3
              mojich znajomych. bo szczerze mówiąc trudno znaleść tutaj w Polsce prace no
              chyba że masz znajomości ale to co innego, w normalnych warunkach sa małe
              szanse że ktoś w ciemno podpisze kontrakt. wysyłaj maile do miejsc pracy
              które cie interesują ja tak wysłałam paredziesiąt i wprawdze tylko z dwóch mi
              odpowiedzieli ale ostatecznie w jednej z firm ( po mojich wielkich staraniach)
              mnie zatrudnili więc powodzenia:)
              • Gość: luki Re: work and travel USA IP: *.comnet.krakow.pl 07.01.04, 20:34
                ..Basia dzieki za pomoc i czas.Goraco pozdrawiam..pa
    • Gość: Janusz Re: work and travel USA IP: *.ib.com.pl 16.02.04, 16:23
      Cze
      Byłem w te wakacje na work and travel w Atlancie
      Z kontraktu nie mozesz teoretycznie zrezygnowac przez pierwsze 2 miesiące.
      Jesli to zrobisz mozesz miec kłopoty z uzyskaniem nastepmej wizy ale nie zrobia
      ci nic na miejscu. Mnie oszukali , co innego bylo w kontrakcie który wybrałem z
      biura w Radomiu co innego w rzeczywistości . Ból plegal na tym ze nie moglem
      znależć jakiejkolwiek innej pracy na koniec dopiero mego pobytu przez przypadek
      pewien polak zaproponował mi prace glupio zrobilem ze nie zostalem nielegalnie,
      ale coz...
      Moja rada to taka zeby znalezc sobie swoj kontrakt wtedy mozesz go zerwac z
      tego co wiem

jestem dobrym patriotą?
      zaluje ze nie zostalem bo teraz siedze bez pracy w domu.

cze
      mój ardes janusz_siczekinteria.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka