Dodaj do ulubionych

Czy są tutaj "tarczycowe" przyszłe mamy?

11.08.11, 08:54
Obserwuj wątek
    • beata402 Re: Czy są tutaj "tarczycowe" przyszłe mamy? 17.08.11, 21:47
      ja z chorą tarczycą zaszłam w 2 ciąże i urodziłam 2zdrowych dzieci cały czas na lekach tarczycowych
      • eszulczewska Re: Czy są tutaj "tarczycowe" przyszłe mamy? 29.08.11, 14:31
        Czy mialas nad- czy niedoczynnosc? Ja mam nadczynnosc i lekarz odradza na najblizszy rok wszelakie starania...
        • beata402 Re: Czy są tutaj "tarczycowe" przyszłe mamy? 30.08.11, 10:32
          mam Hashimoto
          • agulab80 Re: Czy są tutaj "tarczycowe" przyszłe mamy? 30.08.11, 13:36
            Cześć Dziewczyny
            jestem w 9 tyg.ciąży (po 1 porodzie i 4 poronieniach). Prawdopodobną przyczyną poronień było hashimoto. W tej chwili biorę euthyrox, clexane i jestem po 1 wlewie z immunoglobuliny ludzkiej.
            Aga
            • bishop5 Re: Czy są tutaj "tarczycowe" przyszłe mamy? 30.08.11, 14:07
              agula - a w jakim celu bierze się ten wlew z immunoglobiny, jeśli można wiedzieć? Ja też mam świeżo zdiagnozowane hashimoto (w 9 tygodniu ciąży). Aktualnie jestem w 17 tygodniu. Oprócz tego mam twardzinę układową (też choroba autoimmuno). Biorę clexane, acard i euthyrox.
              • eszulczewska Re: Czy są tutaj "tarczycowe" przyszłe mamy? 31.08.11, 10:02
                A czy ktos jest z NADczynnoscia? Podobno tu znacznie trudniej utrzymac ciaze...
    • migotka.s Re: Czy są tutaj "tarczycowe" przyszłe mamy? 13.11.11, 23:01
      mam chora tarczyce
      niedoczynnośc i hashimoto
      poroniłam juz dwa razy
      1. poronienie niezwiązane z tarczyca ale drugie juz raczej tak
      3 ciaze chce rpowadzic na acardzie i clexane
    • alienka20 Re: Czy są tutaj "tarczycowe" przyszłe mamy? 28.08.12, 07:59
      Ja mam niedoczynność (wrodzoną) - 13 tc.
      Jestem na euthyrox 175 w tej chwili, czekam na wyniki TSH, potem zdecydują co dalej.
      • ewela198528 Re: Czy są tutaj "tarczycowe" przyszłe mamy? 09.01.14, 16:58
        Witam czy ktoś może mi pomoc jestem w 23 tc moje tsh -1.69 mlU/l a ft4 9,07 pmol/l czy może mi to ktoś zinterpretować bo niebardzo sie na tym znam
        • marsjanka1999 Re: Czy są tutaj "tarczycowe" przyszłe mamy? 09.01.14, 20:16
          tsh nie jest miarodajne w ciąży

poza tym zawsze podawaj normy do wyników (w każdym labie się różnią)

żeby mieć pełen obraz trzeba zawsze oznaczyć ft3 i ft4 - rano, na czczo, bez leków
    • olinka1 Re: Czy są tutaj "tarczycowe" przyszłe mamy? 27.02.14, 23:34
      Mam niedoczynność. Biorę eutyrox 137; bez problemu udawało mi się zajść w ciążę cztery razy; trzecią ciążę straciłamcrying ale podobno nie z powodu tarczycy.
      W ciąży najistotniejszy przy chorobie tarczycy był dla mojej lekarki FT4 nie TSH.
      A teraz po 8tyg po porodzie interesowało ją bardziej TSH.
      • e-milia1 hashimoto 02.04.14, 18:19
        mam hashimoto, choc kilku lekarzy twierdzi, ze z moja tarczyca wszystko w porzadku choc bardzo malutka jest. ciaze zaczelam bez tabletek. w 8 tc zaczelam lykac tyroksyne, obecnie 75. poczatek byl bezproblemowy, aktualnie jestem w 25 tc. i od poniedzialku leze bo okazalo sie, ze moja szyjka macicy zaczynna robic problemy i mam sie oszczedzac. tak sie zastanawiam sie czy ta tarczyca nie ma na to wplywu? ginekolog twoerdzi, ze stres spowodowal te problemy, ale ja juz sama nie wiem.
        • minka800 Re: hashimoto 29.05.15, 17:22
          Witam jestem tu nowa właśnie sie dowiedziałam że jestem w ciąży wprawdzie potwierdzenia na uzg jeszcze nie bylo na razie podwyższone bthcg test ciazowy pozytywny ale slaba plamka widoczna na uzg bardzo sie denerwoje poniewaz 4 lata temu poronilam napoczatku ciazy teraz chucham i dmucham biore juz duphaston i mam lezec czytalam ze w tak wczesnej ciazy jeszcze nic nie widac na uzg ale ja sie denerwuje ze bedzie poste jajo Też mam hashimoto ale nie biore eutyroksu
          • zielinskamaja Re: hashimoto 30.05.15, 11:48
            Powinnaś udać się do ginekologa-endokrynologa, żeby zbadał i przepisał odpowiednie hormony. Jeżeli będzie Ciebie prowadził dobry specjalista, to nie powinno być żadnego problemu. Moją ciążę prowadził w Warszawie dr Szafranko, który jest właśnie ginekologiem-endokrynologiem. Przyjmuje w przychodni Medic House na Mokotowie.
            • minka800 Re: hashimoto 03.06.15, 18:03
              Jestem z Wrocławia ale pod stała opieka endykeynologa i ginekologa a ty bralas eutyroks w ciąży jak dzieciątko zdrowe a po ciąży nasiliły się objawy?
              • zielinskamaja Re: hashimoto 07.06.15, 20:27
                Nie, wręcz przeciwnie. Po ciąży wyszły mi lepsze wyniki i nie muszę brać leków. Euthyrox brałam tylko w ciąży i to niewielkie dawki. Problemy z tarczycą są u mnie rodzinne, ale ja chyba mam na szczęście najmniejsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka