Dodaj do ulubionych

Tarczyca w ciąży

03.11.16, 17:00
Cześć Dziewczyny.
Jestem w 14 tygodniu ciąży i po ostatnim badaniu krwi dostałam skierowanie na cito do endokrynologa (TSH 0,35 - norma od 0,55). Oczekując na wizytę zrobiĺam sobie komplet badań w tym Ft3 i Ft4.
Ft4: 1,08 (norma od 0,93l
Ft3: 3,11 (norma od 2,0)

Czy wg. Tych wyników jest się czym niepokoić? Nie znam się kompletnie na tym temacie i na normach dla kobiet w ciąży, to moje pierwsze zetknięcie z problemami z tarczycą.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • licze_na_cud Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 18:49
      Ja tez mam niskie TSH ale jestem dopiero w 10 tc a badania robiłam w 9 tc. Lekarz powiedział ze by się nie martwić bo w 1trymestrze ten wynik może być zaburzony przez wysoka betę. Ale mam skierowanie na badanie Ft3 i Ft4 i skierowanie do endokrynologa ale nie na cito. Ale przyznam ze trochę o tym mysle
      • agaka2016 Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 19:39
        Pierwsze TSH robiłam w 12tc. Ft3 i ft4 juz na własną rękę przed wizytą u endo, którą mam 8 listopada żeby iść już wynikami. Informacje, które na ten moment udało mi się zebrać to fakt, że w ciąży tf3 i tf4 nie powinno być niższe niż 60-80% normy z badania. Moje ft3 jest na poziomie 46%, a ft4 za to na poziomie 19%. Najprawdopodobniej endo zleci reszte badań i leki na wyrównanie ( przy lekach na niższe tf4 które podaje sie po to żeby podskoczyło Tsh moźe spaść jeszcze niżej tym nie należy sie przejmować podobno). Zobaczymy co powie na wizycie smile
      • agaka2016 Re: Tarczyca w ciąży 04.11.16, 19:45
        Odnośnie wizyty u endo - warto podzwonić po poradniach typowo ginekologicznych, może przy szpitalach i mówić, że jest sie w ciąży - terminy z marca magicznie przeskakują na okres dwutygodniowego czekania. Warto, zawsze troche pieniędzy w kieszeni.
        • licze_na_cud Re: Tarczyca w ciąży 10.11.16, 22:03
          Hej byłaś u endo? Co powiedział. Ja dzisiaj odebrałam wyniki Ft3 i Ft4 są w normie pierwsze 4,14 pg/ml a norma 2 - 4,4, drugie 1,63 ng/dl a norma 0,93 - 1,70. Lekarz powiedział ze w normie
          • agaka2016 Re: Tarczyca w ciąży 10.11.16, 22:15
            Tak, jestem juz po wizycie i nadal nie mogę wyjsc z szoku. Najwiekszy szpital ginekologiczny w Poznaniu, wizyta na oddziale endo i Pan Doktor ktory poswiecił mi cale 5 minut. Powiedzial, ze TSH nie wyglada bardzo tragicznie (na inne parametry nie rzucil okiem) i czy chce leki (wtf? Ja mam to wiedzieć?)
            Stwierdzil, ze na nastepna wizyte mam zbadac tylko TSH I FT4 i najlepiej prywatnie, bo on mi to zleci na NFZ dopiero jak przyjde na kontrole za miesiac, a tak zyska na czasie. O moim samopoczuciu nie mial czasu sluchać, poniewaz konczyl swoj dyzur.
            Jestem w szoku.
            • licze_na_cud Re: Tarczyca w ciąży 15.11.16, 18:40
              Ja byłam dzisiaj u endokrynologa i mam zupełnie inne wrażenia jak Ty (byłam prywatnie) - mam się nie martwić niski poziom TSH w ciąży nie jest niczym niepokojącym pod warunkiem oczywiście że hormony T3 i T4 są w normie. To wszystko przez Beta hcg, której poziom jest wysoki. Lekarz dokładnie mnie zbadał, osłuchał i "wymacał tarczyce, wypytał jak się czuję i jak znoszę ciążę. Zlecił mi też dodatkowe badania znowu TSH i T4 oraz przeciwciała TSH (TRAb) i przeciwciała m-mikrosomalne/Anty TPO i kontrola za 4 tygodnie. Powiedział żeby mierzyć ciśnienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka