Dodaj do ulubionych

pierwszy raz do Paryża

21.01.05, 19:56
Bardzo proszę o odpowiedź na kilka pytań, bo chyba jade pierwszy raz do
Paryża, a wątpliwości... cała masa.

1. Co sądzicie o warunkach w hotelach Formule1?
2. Czy ktoś się orientuje jakie są aktualnie ceny wstępu do róznych godnych
zwiedzenia mijesc?
i 3. (nie smiejcie się) Czy paszport jest konieczny, bo wszyscy mnie strasza,
ze lepiej mieć?

Baaardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • loiterer Re: pierwszy raz do Paryża 22.01.05, 18:18
      1. Nie wiem, nie nocowalam
      2. Ceny sa rozne. Na pewno nie zdazysz zwiedzic wszystkiego, chyba ze jedziesz
      na rok :) Ceny biletow do miejsc, ktore Cie interesuja mozesz sprawdzic tutaj:
      <a href>="http://www.paryz.pl/inde x.php?n=04&p=00#menu">Paryz</a>
      3. Dla tzw. "swietego spokoju" lepiej go miec. Jedynie w strefie "Starej UE"
      mozna poruszac sie na pewno na dowod osobisty.
    • koralka Re: pierwszy raz do Paryża 22.01.05, 21:59
      1.Jezeli nie przyzwyczajona jestes zbytnio do wygod, znosny, gdyz prysznic i
      ubikacja na korytarzu
      2.Ceny, od za darmo,np. muzeum historii Paryza Le Carnavalet, inne ok.7-8 euro
      3.Nikt nigdy nie pytal mnie sie o paszport, przynajmniej we Francji, nie wiem
      jak to jest na granicy Pl-Fr
      • francja5 Re: pierwszy raz do Paryża 23.01.05, 11:28
        O hotelach Formule 1:
        Pokoje otwiera się zamkiem szyfrowym sześciocyfrowym, podobnie drzwi wejściowe
        do hotelu, a także bramę wjazdową na parking (jeżeli taka jest - parking jest
        zawsze), kiedy nie ma w hotelu obsługi (tj. 22.00-7.00 i 10.00-17.00), wtedy za
        pomocą umieszczonego przy wejściu automatu, także można wynająć pokój, jeśli
        się ma kartę bankową. Pokój ma 4,5x3 m, grand lit 2x1,6 m (pościel typu
        francuskiego, trzeba się przyzwyczaić) i dodatkowe łóżko nad nim, z drabinką. W
        kącie umywalka pod olbrzymim lustrem, a właściwie dwoma lustrami na sąsiednich
        ścianach, co daje przy zbliżeniu się do tego kąta dziwaczny efekt, bo widzi się
        siebie w trzech osobach, w tym jedną w niezrozumiały sposób odwróconą stronami,
        gdy dwie postacie podnoszą lewą rękę, to środkowa prawą. W drugim kącie
        trójkątny stolik - biureczko, nad nim mała świetlówka i telewizor na półeczce,
        sterowany pilotem przymocowanym do ścianki oddzielającej łóżko od umywalki, na
        ściance pionowo zamocowana długa świetlówka, zasadnicze oświetlenie pokoju, tak
        sprytnie wymyślona, że światło można kierować na łóżko, lub umywalkę. Przy
        umywalce gniazdko elektryczne (umożliwiające posługiwanie się grzałką).
        Niewielkie okno z roletą i blokadą, pod nim kaloryfer elektryczny. Kosz na
        śmieci, pod telewizorem zegar cyfrowy z budzikiem. WC na korytarzu, ale zawsze
        blisko: kabina z plastyku, muszla jest częścią całości kabiny, woda spłukuje
        muszlę, gdy przekręca się zatrzask drzwi, potem po wyjściu i zamknięciu drzwi,
        nad którymi zapala się czerwona lampka, słychać w środku ponure wycie oraz
        straszliwe pluski i huczenia (mycie i dezynfekcja), próbowałem zajrzeć wtedy do
        środka, ale natychmiast zapaliło się tam światło i wszystko ucichło, kabina
        tuszowa podobna, temperatura wody regulowana dowolnie, tusz uruchamia się
        czasowym przyciskiem dowolną ilość razy, na ścianie wisi pojemnik z mydłem -
        żelem, a za przegródką suszarka, którą można wysuszyć nie tylko głowę, ale całe
        ciało (z wyjątkiem nóg, no, chyba żeby stanąć na rękach). W pokoju są dwa duże
        ręczniki i jedna jednorazowa plastykowa szklanka. Telefon na każdej kondygnacji
        (przeważnie są dwie), jest automat z gorącymi i zimnymi napojami i batonikami.
        Rano można za ~ 3,50 € zjeść petit déjeuner: kawa, herbata, mleko, czekolada,
        bagietka, masło, dżem i coś tam jeszcze - bez ograniczeń - nie korzystamy -
        pierwsze śniadanie jadamy w pokoju, drugie w drodze, wychodzi to o wiele
        taniej. Wszystkie hotele F 1 są identyczne z niewielkimi różnicami wynikającymi
        z unowocześniania i kraju. Całość sprawia wrażenie bezdusznej maszyny do
        spania, na pewno nie nadaje się na dłuższy pobyt, ale polubiliśmy te F1, nie
        tylko ze względu na cenę. Uwaga 1: po godz. 19.00 lub wcześniej na większości
        hoteli tej sieci pojawiają się wywieszki „complet” – lepiej rezerwować (można
        przez Internet). Uwaga 2: nie wolno zapomnieć kodu dostępu, w krańcowych
        przypadkach może to uniemożliwić wogóle wejście do hotelu i pokoju.
        Powodzenie /Fredzio
        • mia10 Re: pierwszy raz do Paryża 26.01.05, 00:15
          Witam!Mam pytanko odnosie placenia za hotel FORMULE1 i rezerwacji. Czy musze
          miec ze soba karte kredytowa, bo tak mi sie wydaje jest, czy wystarczy
          bankomatowa (visa electron)? Mam takze e-karte onet mbanku, na ich stronach nie
          znalazlem przeciwskazan do rezerwacji, ale boje sie ze, gdy uda mi sie
          zarezerwowac pokoj, to nie bede mogl wejsc do hotelu, bo karta mbanku nie ma
          chipa. Z twojej wypowiedzi wynika, ze jest tam jakis numer, ktury uzyskujesz z
          automatu po oplaceniu karta. Czy w takim wypadku moze to byc visa electron? Czy
          mozliwa jest rezerwacja hotelu bez karty i zaplata gotowka?? Z gory dzieki za
          wyczerpujaca odp. Pozdrawiam!!!
          • aseretka Re: pierwszy raz do Paryża 26.01.05, 07:45
            Niestety akceptują tylko karty kredytowe MasterCard, Visa, AmericanExpress oraz
            CB. Jest to napisane wyraźnie na ich stronie i nie wiem, skąd te informacje, że
            nie ma przeciwskazań do karty banku.
            www.hotelformule1.com/formule1/gb/tout_connaitre/index.html
            Accepted means of payment :
            • Cash • Cheques* • Euro card - MasterCard French and international cards •
            CB • Visa • American Express • Carte Compliment and Chèques vacances, in France
            and Belgium.
            *On condition that the hotel accepts cheques.
            • mandelieu Re: pierwszy raz do Paryża 26.01.05, 09:02
              Nie wiem jak można polubić hotele Formula1.Jeśli postaracie wydobyć z siebie
              cokolwiek po francusku lub z wieelkim uśmiechem po angielsku to rozejrzyjcie
              się ludzie za pensjonacikami czy gasthofami, które posiadają kilka miłych
              pokoików za naprawdę niewielką cenę w dodatku z uroczą kolacją ,miłą atmosferą
              można pogawędzić z tubylcami, dowiedzieć się o różnych legendach ,opowiedzieć
              swoje. Naprawdę wierzcie mi opłaca się być otwartym dla innych- to nie polska
              mentalność czy zawiść , a i nie wstydźcie się zapytać , być dociekliwym gadułą,
              nie dajcie się znieść na margines wegetetacji do rana w Formule. To tak jakby
              zaprosić swoją kochaną osobę na uroczystą kolację do restauracji w .....
              supermarkecie
              • francja5 Re: pierwszy raz do Paryża 28.01.05, 13:55
                Można polubić (hotele F1), korzystam z nich (jak wspomniałem) od 10 lat i nie
                ma tańszego noclegu o porównywalnej cenie i nieodmiennie stałym standardzie. A
                hotel potrzebny mi jest tylko do noclegu, bo w dzień jestem w drodze na
                zwiedzanie - takie moje hobby. Fredzio
              • francja5 Re: pierwszy raz do Paryża 03.03.05, 14:41
                Ojej wreszcie coś"po mojej myśli"! Ale jednak chciałabym mieć jakieś namiary na
                takie miejsca (z francuskim może być różnie...).Oczywiście ma być zwiedzanie-
                więc nie może to być na skraju miasta,no i właśnie żeby nawet idąc wieczorem na
                przechadzkę czuć się w Paryżu a nie w świecie.Bardzo proszę o pomocne informacje
              • francja5 Re: pierwszy raz do Francji... 04.03.05, 10:26
                Witaj Mandelieu!

> Nie wiem jak można polubić hotele Formula1.

Widocznie można...
                Zobacz np. na tym Forum - niezliczone wątki o F1 (gdzie nocleg kojarzy mi się z
                wojskiem, brrr..., a nie z Największym Dorocznym Świętem - Podróżą Wakacyjną)
                cieszą się maksymalną popularnością...

> Jeśli postaracie wydobyć z siebie cokolwiek po francusku lub z wieelkim
                > uśmiechem po angielsku to rozejrzyjcie się ludzie za pensjonacikami czy
                > gasthofami, które posiadają kilka miłych pokoików za naprawdę niewielką cenę
                > w dodatku z uroczą kolacją , miłą atmosferą można pogawędzić z tubylcami,
                > dowiedzieć się o różnych legendach , opowiedzieć swoje.
                > Naprawdę wierzcie mi opłaca się być otwartym dla innych- to nie polska
                > mentalność czy zawiść , a i nie wstydźcie się zapytać , być dociekliwym
                > gadułą, nie dajcie się znieść na margines wegetetacji do rana w Formule.
                > To tak jakby zaprosić swoją kochaną osobę na uroczystą kolację do restauracji
                > w ..... supermarkecie

Teoretycznie masz 100% racji, ale co z tego?
                Próbowałem kiedyś założyć wątek do wspominania o miłych, niezbyt drogich, ale
                bardzo francuskich noclegach w chambres d'hotes, czyli właśnie o takich, jakie
                Ty opisujesz (!) i prawie nikogo na tym Forum on nie zainteresował...
                Ale to musi być kwestia gustu - skoro ktoś woli jednak wspominać noclegi w F1?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20573&w=14849012&a=14849012

Pozdrawiam

bah7

P.S.: No i przecież Mój Drogi Kierowca musi mieć na kolejnych noclegach chociaż
                wygodne łóżko i czystą łazienkę, skoro przez ponad 3 tygodnie jeździ po krętych
                drogach po kilkaset km dziennie... :-)
    • aseretka Re: pierwszy raz do Paryża 24.01.05, 07:45
      Fredzio, jak zwykle pieknie opisał pokoje w Formuła 1:) Ja dodam tylko, że
      warunki są może spartańskie, ale jest czysto. Pokój, choc malutki swietnie
      nadaje się do przenocowania, a przecież chyba nie macie zamiaru spędzać w nim
      całych dni. Też lubię tę sieć foteli.
      Co do paszportu, to jeśli masz nie widzę żadnego problemu w zabraniu go. Nie
      waży przecież 10 kg:)
      • francja5 Re: pierwszy raz do Paryża 24.01.05, 17:45
        Dziękuję za odpowiedzi :) O hotelu pogrzebałam też w starszych wątkach i co
        nieco wyczytałam:) A co do paszportu, właśnie nie mam ważnego i nie wiem czy
        szybko wyrabiać (zresztą nie wiem, czy zdązyłabym), czy obejdzie się bez.
      • francja5 Re: pierwszy raz do Paryża 24.01.05, 17:47
        A jeszcze jedno pytanie miałabym, bo widzę, że tu sami eksperci :) Jak daleko
        jest od miejscowości Camomiere (? chyba, ze cos pokreciłam w nazwie) do Paryża?
        • francja5 Re: pierwszy raz do Paryża 24.01.05, 21:22

MS Autoroute Express i ViaMichelin nie znajdują takiej miejscowości (Camomiere).
          Fredzio
          • francja5 Re: pierwszy raz do Paryża 24.01.05, 23:03
            Boze, ja tępa, oczywiście, że pomyliłam. Chodziło mi o Coulommiers :) Ponawiam
            więc pytanie - jak daleko z niej do Paryża?
            • francja5 Re: pierwszy raz do Paryża 24.01.05, 23:05
              A w ogóle to nie wiem, może to ne miejscowość, a jakaś dzielnica tylko? Nie mam
              pojęcia zielonego, dlatego pytam, w razie czego nie denerwujcie się jeśli moje
              pytania wydają sie głupie, ale jak w temacie - ja pierwszy raz do Francji i
              jeszcze o niej pojęcia bladego nie mam...
            • koralka Re: pierwszy raz do Paryża 25.01.05, 08:30
              We Francji sa co najmniej 3 miejscowosci o nazwie Coulommiers, domyslam sie, ze
              chodzi o te w poblizu Paryza, w dep. 77, czyli Seine et Marne, niedaleko
              zreszta od Disneylandu?
              • francja5 Re: pierwszy raz do Paryża 25.01.05, 15:13
                Coulomiersów jest we Francji 5 (pięć), to o numerze pocztowym 77 120 w dept.
                Seine-et-Marne jest ok. 61 km od Paryża.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka