zbuka
06.05.12, 13:24
Witam serdecznie! Przeglądałam dotychczasowe wątki, aby znaleźć nieco informacji na temat jak można zorganizować przyjazd Albańczyka do Polski, ale jakoś się w tym wszystkim zamieszałam. Przyznam szczerze, że jestem typowym laikiem w tej sprawie, dlatego proszę Was o pomoc. Poradźcie proszę jak krok po kroku się za to zabrać. Chcę pomóc mojemu znajomemu zacząć nowe życie. Nie jesteśmy ani małżeństwem, ani parą. Może to wyda Wam się głupie, ale po prostu chcę pomóc komuś, kto nie ma w życiu absolutnie nic i kto jest do granic możliwości zdesperowany i nie zawaha się przed niczym. W chwili obecnej nielegalnie przebywa w Grecji, w każdej chwili mogą go deportować. Zresztą raz już go odesłali. Tematyka Grecji jest mi stosunkowo bliska, i tam naprawdę zalegalizowanie stałego pobytu Albańczyka graniczy z cudem. Pomyślałam, że może u nas, pomimo całej biurokracji, byłoby nieco łatwiej. Od czego więc mam zacząć? Od zaproszenia i wizy? Gdzie szukać jakiejś pracy dla niego? Jak zalegalizować pobyt? Czy fakt, że złapali go bez papierów w Grecji może to jakoś utrudnić? Bardzo proszę o pomoc i serdecznie pozdrawiam