fini5 15.02.06, 15:11 O ile wiecej moze kosztowac budowa nowego domu (materialy, oplacenie robotnikow etc.) we Francji np. 150 m2, w porownaniu z Polska, czy ktos sie orientuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Isabelle Re: Budowa domu we Francji IP: *.fbx.proxad.net 15.02.06, 15:38 Nie wiem ile kosztuje budowa domu w Polsce, wiec nie moge Ci odpowiedziec "o ile wiecej moze kosztowac budowa nowego domu we Francji"? Wszystko zalezy od tego w jakim miejscu bedziesz budowac? Jakiego wezmiesz kowstruktora? Na jaki material sie zdecydujesz? To nie sa bulki, ktore sie kupuje w sklepie. Ja budowalam dom pod Paryzem (150 m2) pietnascie lat temu. Zanim przystapilismy do budowy poswiecilismy kilka miesiecy na wybranie modelu domu, nastepnie trzeba bylo znalezc odpowiednia firme budowlana a potem wybor materialow, tzn. dachowka, ocieplenie, okna, okiennice itp. Jest tego bardzo duzy wybor, jak rowniez roznice w cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
fini5 Re: Budowa domu we Francji 15.02.06, 16:23 Tak, wiem, ze sklada sie na to masa innych rzeczy, ale chcialabym wiedziec orientacyjnie ile dajmy na to TAKI SAM dom we Francji (wieksze miasto) bylby drozszy od TEGO SAMEGO tu, w Polsce. Isabelle, czy 15 lat temu ta roznica w cenie byla kolosalna? Odpowiedz Link Zgłoś
kayek Re: Budowa domu we Francji 15.02.06, 20:39 wiele się nie pomylę jeśli ci powiem, że tak przeciętnie to chyba okolo 4- krotnie drożej, biorąc też pod uwagę kawałek ziemi na którym ten domek trzeba postawić rozmyślałem sprzedać warszawskie mieszkanie i kupić coś na Lazurowym Wybrzeżu ale starczy mi co najwyżej tylko na okna z balkonem wybudować można trochę taniej ale gdzieś na kompletnym zadupiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isabelle Re: Budowa domu we Francji IP: *.fbx.proxad.net 15.02.06, 23:13 Nie moge Ci powiedziec jak duza byla roznica w cenie domu we Francji i w Polsce, poniewaz nie bylam zorientowana w cenie domu w Polsce. Moge Ci tylko powiedziec, ze moj dom (150 m2) wraz z placem ok. 400 m2 pod Paryzem (ok 20 km) pietnascie lat temu kosztowal ok 1 300 000 frankow. Konstrukcja jest solidna. W tej chwili ten sam dom jest wart ok. 400 000 euro. Jezeli chcesz, to moge Ci przyslac zdjecia. Serdecznie pozdrawiam, Isabelle Odpowiedz Link Zgłoś
fini5 Re: Budowa domu we Francji 16.02.06, 14:16 Isabelle, rozumiem, ze to 1-poziomowy dom..? Ja marze o 2 poziomowym - parter + pietro, tylko jestem ciekawa jaki jest koszt wznoszenia kolejnych poziomow... Najpierw jednak trzeba pomyslec o dzialce, a tam pewnie tez sa zabojczo drogie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isabelle Re: Budowa domu we Francji IP: *.fbx.proxad.net 16.02.06, 15:34 To jest 2-poziomowy dom - parter+pietro. Na parterze znajduje sie duzy salon z jadalnia ok. 45 m2, kuchnia, pokoj goscinny, mala lazienka: zlew + prysznic, ubikacja i przedpokoj. Na pietrze sa trzy pokoje, lazienka, ubikacja i korytarz na ktorym stoja biblioteki. Jest jeszcze piwnica i garaz. Oprocz tego jest ogrod ok 400m2. Cena dzialki jest zalezna od tego gdzie sie znajduje, a budowa domu, jak juz Ci pisalam, bedzie zalezala od firmy budowlanej i materialow budowlanych. To wszystko musisz rozpracowac tu na miejscu. Pozdrawiam, Isabelle. Odpowiedz Link Zgłoś
kayek Re: Budowa domu we Francji 16.02.06, 17:16 prześlij i mnie te zdjęcia, 20 km od Paryża powiadaz hm, to chyba wcale nie tak drogo około 2650 euro mkw, powiedziałbym tanio jak na Ill de France niedawno w W-wie sprzedawano mieszkania za około 16 000 zł mkw (coś około 4100 euro mkw) w którym kierunku od Paryża leży domek ? Odpowiedz Link Zgłoś