Dodaj do ulubionych

prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Paryżu :)

15.02.06, 23:05
Witajcie,
w najblizsza niedziele bedziemy miec miedzyladowanie w Paryzu, z przerwa 9 h
40 miedzy samolotami. Odliczajac czas, kiedy od ladowania do wydostania sie na
lotnisko i potem przed kolejnym wylotem, bedziemy miec na pewno 6 godz.
wolnosci :)
Nigdy nie bylismy w Paryzu i bardzo kusi nas wykorzystanie tego czasu na
"zdobycie" Wiezy Eiffla. Niestety poslugujemy sie tylko niemieckim i odrobine
angielskim, wiec mozemy miec problemu w komunikowaniu sie. Stad nasza ogromna
prosba: prosimy o podpowiedz najlepszego - najszybszego z mozliwych dostania
sie z lotniska de Gaulle do Eiffla (autobus, RER ???). Gdzie kupuje sie
bilety, jak dlugo trwa jazda.
Bedziemy ogromnie wdzieczni za pomoc - niestety w Paryzu nie mamy nikogo
znajomego, kto moglby byc naszym przewodnikiem, wiec musimy liczyc na siebie :)))
Pozdrawiamy
Rodzinka
Obserwuj wątek
    • larysa21 Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 16.02.06, 00:19
      Witam,
      Z lotniska de Gaulle jedziecie RER do stacji Denfert Rochereau (ok 45 min),
      nastepnie przesiadacie sie na metro Nr 6 kierunek (direction) Charles de Gaulle
      Etoile i wysiadacie na stacji La Motte Picquet Grenelle (ok. 10 min.).
      Bilet kupujecie w kasie RER.
      Przyjemnego zwiedzania, Larysa.
      • ennka Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 16.02.06, 15:35
        Larysa, należy wysiąść na stacjii Ben Hakeim .Podana przez Ciebie stacja jest
        dwa przystanki dalej niż wieża Eiffela.Od podanego przeze mnie przystanku
        trzeba kawałeczek dojśc do wieży ./ok.5 min/.Nie ma bliższego przystanku.
        Sprawdziłam to wszystko na planie Paryża.
        Z lotniska można dojechać do placu de Guelle również autobusem Air France .
        Jest to o tyle wygodniejsze ,że ich przystanek jest przed terminalem ,a do RER-
        u musisz dojechać autobusem wewnetrznym na inny terminal.
        Powodzenia i szczęśliwej podróży.
        Bożena
        • ennka Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 16.02.06, 15:43
          Acha, dodam jeszcze ,że jeśli jest Was wiecej niż dwie osoby, to taksówka może
          być tańsza niż bilety na autobus czy RER i metro.
          Nie znam aktualnych cen .Parę lat temu , jeszcze we frankch ,taxi na
          pl.Inwalidów /centrum/ kosztowało ok.250 F , a bilet na autobus dla jednej
          osoby 84F i 10F metro.
          Może nasze paryżanki podadzą aktualne ceny.
    • larysa21 Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 17.02.06, 11:28
      Witam,
      Napisz na ktore lotnisko przylatujesz Ch.de Gaulle 1 czy Ch.de Gaulle 2. Troche
      nie chce mio sie wierzyc, ze do RER trzeba dojechac autobusem. Nigdy o tym nie
      slyszalam.
      Postaram Ci sie dac odpowiedz dzisiaj wieczorem. Musze najpierw poszukac w
      internecie. Nie wiem ile moze kosztowax taxi z lotniska do Paryza. Na pewno
      bardzo drogo. Ja z lotniska Orly do domu (5 km) zaplacilam 15 euro + 10 euro za
      dwa bagaze.
      Pozdrawiam
      • miriam_73 Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 17.02.06, 14:41
        Owszem na CDG trzeba do stacji RER dojechac busikiem, przynajmniej z tego
        terminalu na którym ląduje LOT. Jeździ taki specjalny bus (bodaj nr 3 - w
        punktach informacyjnych Arrivals potwierdzą wam to), w kółko, ma przystanki w
        kilku miejscach pod terminalami i jest to szybkie i wygodne. RERka do centrum
        jest co ok. 15 min, najlepiej łapać taka, która do Gare de Nord nigdzie nie
        staje po drodze. RER w obie strony (cena z sierpnia 2005) to 16 euro (8 euro w
        jedną stronę).

Co do wyprawy do Centrum miasta, to może zróbcie tak, że dojedźcie do Wieży, a
        poetm wsiądźcie w Batobus i popłyńcie do Cite (pod Notre Dame), a stamtąd są
        dwa kroki do stacji St Michel, z której macie RER powrotny? Obejrzycie sobie
        Paryż z Sekwany, trwa to ok. godziny.
        • beringer Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 18.02.06, 02:40
          Witam i dziekuje za podpowiedz :)
          Czy RER o ktorym piszesz to ten "B"? Na jakiej stacji trzeba byloby wysiasc i
          ile bedzie drogi do Wiezy Eiffla?
          A ile kosztuje taki Batobus???
          Dzieki za pomoc,
          Pozdrawiamy Rodzinka
          • miriam_73 Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 18.02.06, 23:36
            Tak, oczywiście RER B - on ma przystanki w centrum Paryża właśnie Gare de Nord,
            Chatelet- Les Halles i dalej St Michel. Batobus kosztuje bodaj 11 euro. Dojazd
            z Gare de Nord do Wieży ktoś już wam opisał.
            Ale ze swoje strony zaproponowałabym troszkę inaczej. Dojechać RERem do
            Chatelet, przesiąść się w linie metra nr 1, dojechać do Georges V żeby się
            kawałeczek przejśc Polami Elizejskimi do Łuku, stamtąd podjechać do stacji
            Trocadero (linia 6) i zejść z Trocadero do Wieży, a potem Batobusem wrócić do
            centrum, pod Notre Dame.
    • larysa21 Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 17.02.06, 11:43
      . Bus RATP 350 (depuis Gare de l'Est) et 351 (depuis Nation), de 5h30 ou 6h30 à
      23h00 ou 23h50 selon le sens pour le 350 et de 5h55 ou 6h10 à 20h25 ou 21h15
      pour le 351, toutes les 15 mn (350) ou 30 mn (351), 45 mn de trajet, 5,5 €.
      . Roissybus de Roissy vers l'Opéra, de 5h45 (6h00 vers Paris) à 23h00, toutes
      les 15 mn, 45 mn de trajet, 8 € (infos au : 08.36.68.77.14).
      . Bus Air France de Roissy à l'Etoile (arrêt Porte Maillot), de 5h45 à 23h00,
      toutes les 12 mn, env. 40 mn de trajet, 11 € (infos au : 01.41.56.89.00). De
      Montparnasse, départs de 7h00 à 21h00, toutes les 30 mn, 50 mn de trajet, 11,50
      € (infos au : 01.41.56.89.00).
      . Roissyrail sur la ligne du RER B, de 5h00 à minuit, au moins toutes les 15
      mn, 35 mn de la Gare du Nord, 7,70 € (infos au : 01.53.90,20.20).
      Tu znajdziesz wszystkie informacje dot. dojazdu du Paryza. RER jest
      bezposrednio z lotniska. Nie masz zadnego autobusu z lotniska do RER. Masz tu
      wszystko dokladnie podane wraz z cenami. Gdyby byly jakies niejasnosci, to
      napisz a ja postaram Ci sie wyjasnic.
      Pozdrawiam, Larysa
      • beringer Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 17.02.06, 12:19
        Witam i slicznie dziekuje za pomoc :)))
        Kompletnie nie znam francyuskiego, ale domyslal\m sie, ze ponizej sa rozne
        srodki transportu.
        Prosze powiedz dokladnie, czy jechac RER-em, czy BUS AIR France i gdzie
        dokladnie wysiasc (sugerowano, ze nieco wczesniej niz podalas w poprzednim mailu)...
        Chcialabym miec pewnosc, ze nie zbladzimy :)))
        A tak przy okazji, jak wyglada kwestia zwiedzania Eiflla w niedziele, ile
        kosztuje bilet i czy dzieci placa tak samo???

Goraco pozdrawiamy
        Rodzinka
        • larysa21 Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 17.02.06, 19:46
          Witam,
          jezeli chodzi o dojazd do Wiezy Eiffel, to najszybciej i najtaniej bedzie RER z
          lotniska. Dojezdzasz do stacji ST Michel i przesiadasz sie na RER C (kierunek
          Versailles Rive Gauche lub St Quentin en Yvelines) jest to ta sama linia i
          wysiadasz na stacji Champs de Mars Tour Eiffel. Na peronie bedzie lista, na
          ktorej wyswietlaja sie stacje, wiec bedziesz mogla sie upewnic.
          Podaje Ci ceny biletow na Wiezy Eiffla:
          1 pietro - dorosli 4,20, dzieci 2,30
          2 pietro - dorosli 7,70, dzieci 4,20
          na sama gore - dorosli 11,00, dzieci 6,00
          Wejscie po schodach - dorosli 3,80, dzieci - 3,00.
          Dzieci w wieku od 3 do 11 lat.
          Pozdrawiam.
          • beringer Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 18.02.06, 02:44
            Witam i ponownie dziekuje :)
            Prosze, powiedz jeszcze, czy przesiadajac sie na RER C musze kupic kolejny
            bilet, czy wszystkie przejazdy w jedna strone sa w ramach tych 8 Euro? Czy na
            dziecko sa tansze bilety? Czy kupujac bilet musze zaznaczyc dokad jade i o
            przesiadkach, czy jest to po prostu stala oplata?

Bedzie nas dwoje doroslych i jedno dziecko. :)

Sprawdze skrzynke jutro przed wylotem, ok. 14.30 polskiego czasu, mam nadzieje,
            ze do tego czasu zajzysz tu :)

Pozdrawiamy serdecznie z goracej Brazylii i slemy sloneczne promienie
            Rodzinka
            • larysa21 Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 18.02.06, 12:46
              Witam,
              postaram Ci sie dokladnie objasnic jak wyglada kupno biletow. Na stacji RER na
              lotnisku kupujesz bilety do Paryza tam i z powrotem. Tzn. Dadza Ci 2 bilety dla
              kazdej osoby. Jeden bilet odbijesz jadac do Paryza, a drugi jak bedziecie
              wracac. Dzieci do 4 lat nie placa, a od 4 do 10 placa 50%. Dlatego ptyalam sie
              Ciebie ile dzieci maja lat. Na bilet, ktory kupisz dojedziesz do Paryza. Nawet
              jak sie bedziesz przesiadala to bilet bedzie wazny. Z powrotem tez. Gdybys
              chciala sie poruszac po Paryzu, to musisz kupic dodatkowo bilety w kasie metra.
              Za kazdym razem jak wsiadasz do metra odbijasz jeden bilet (w metrze dzieci
              rowniez placa 50%).
              Przygotuj sobie kartke, ktora dasz w kasie
              Aller et retour Paris (tam i z powrotem Paryz) Pour adulte (dla doroslych i
              napisz ile osob)
              Aller et retour 1 enfant Paris.
              Mam nadzieje, ze zrozumialas. Jezeli sa jeszcze jakies niejasnosci to pisz.
              Jestem do 20,00 w domu. Kiedy wyjezdzasz wsobote czy w niedziele.
              Jezeli dzieci maja znizke, to uwazaj zeby dac dziecku dobry bilet.
              Na bilecie dla dzieci bedzie napisane "tarif reduit".

Pozdrawiam, Isabelle
              • beringer Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 18.02.06, 13:06
                Witam,
                jestes naprawde niesamowita :) dziekujemy bardzo :)))
                Ale oczywiscie mam jeszcze jedno pytanie:
                przeczytalam tu w jednej z odpowiedzi, ze wracajac moglibysmy przeplynac sie
                Batobusem, a dalej od St. Michel - RER-em - czy wiesz ile to kosztuje?

Podsumowujac, napisze jak zrozumialam, ze ma wygladac nasza podroz - wyprostuj
                jesli cos jest nie tak:
                Przy lotnisku wsiadam do RER B jadacego w kierunku St. Michel
                Stamtad RER C w kierunku podanym przez Ciebie, wysiadka na Champs de Mars Tour
                Eiffel.
                Za ta trase zaplacimy lacznie 8 Euro od doroslych i 4 od dziecka (ma 9 lat - a
                propos jak to zaznaczyc proszac o bilet???) - czyli RER B i RER C przejezdzamy
                na JEDNYM BILECIE i za jedna cene???

Wracamy adekwatnie lub wybieramy opcje z pokonaniem polowy drogi Batobusem...

Czy jestes w stanie napisac, ile mozemy potrzebowac na to wszystko czasu?

Wylatujemy dzis o 18 polskiego czasu stad, w Paryzu bedziemy jutro o 10 rano...

Pozdrawiam goraco,
                bardzo, bardzo dziekujemy za pomoc
                Rodzinka
                • larysa21 Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 18.02.06, 14:04
                  Witam,
                  Jak juz Ci pisalam na stacji RER B kupujesz bilety tam i z powrotem. Dostaniesz
                  dw
                • larysa21 Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 18.02.06, 14:13
                  Witam,
                  Jak juz Ci pisalam na stacji RER B kupujesz bilety tam i z powrotem. Dostaniesz
                  dwa bilety na osobe. Jeden odbijesz jadac do Paryza, a drugi wracajac.
                  Przygotuj sobie kartke, ktora dasz w kasie:
                  "Aller et retour Paris pour 2 adultes et pour 1 enfant". W sumie bedziesz miala
                  trzy bilety. Wystarczy, zer dasz ta kartke i pani w kasie zrozumie o co chodzi.
                  W Paryzu kasjerki sa przyzwyczajone do turystow, ktorzy nie znaja jez.
                  francuskiego.
                  Jezeli chodzi o Batobu to mozesz wsisc na przystanku Wieza Eiffla i w drodze
                  powrotnej wysiasc na przystanku Notre Dame, nastepnie na drugi bilet wsiadziesz
                  na Stacji ST Michel do ERE C i jedziesz bezposrednio na lotnisko. W drodze
                  powrotnej uwazaj na przystanki, bo jest terminal 1 i terminal 2. Zalezy z
                  ktorego terminalu wyjezdzasz. Batobus kursuje co 20 min i potroz trwa ok. 1,30
                  min. Bilet kosztuje dla osoby doroslej 11 E, a dla dziecka 5 E. Musisz wiec
                  dobrze obliczyc zebyz sie nie spoznila na samolot.
                  Ile godzin bedziecie leciec do Paryza, jezeli wylatujecie dzisiaj o god. 18 i w
                  Paryzu bedziecie jutro o godz. 10.
                  Pozdrawiam i zycze szczesliwej podrozy. Za pol godziny wejde znow na internet,
                  wiec jezeli beda jeszcze jakies pytania, to pisz i postaram Ci sie odpowiedziec.
                  Serdecznie pozdrawiam. Isabelle
                  • beringer Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 18.02.06, 14:40
                    Dzieki, dzieki, dzieki :)))
                    Ogromna kawa jak sie kiedys spotkamy :))) Mieszkamy w Zielonej Górze, nasz mail
                    igor000@wp.pl

Moze uda Ci sie napisac nam jeszcze, ile trwa podroz jednym i drugim RER-em (B i
                    C). Musimy to wiedziec, zeby ewentualnie wliczyc przejazdzke Batobusem, wiec
                    istotny jest czas jazdy kazdego z nich z osobna.

Wylatujemy stad o 15.00 (18.00 polskiego czasu) (Florianopolis - Sao Paulo), tam
                    mamy 2 godz. przerwy, potem o 19.30 (czyli 22.30) z Sao Paulo do Paryza. Zmiana
                    czasu w powietrzu, ladujemy w Paryzu o 10.00, a o 19.40 mamy samolot do
                    Berlina... Dluga droga przed nami :)

Pozdrowionka
                    Rodzinka
                    • larysa21 Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 18.02.06, 15:01
                      Witam!
                      Z lotniska do Wiezy Eiffla trzeba liczyc (z przesiadka) od. godziny.
                      Jezeli w druga strone bedziecie jechac bezposrednio z St Michel to ok 30-40
                      min, w zaleznosci od tego jak szybko znajdziecie peron z ktorego sie jedzie.
                      Jeszcze kilka wskazowek, ktore przydadza sie Wam w Metrze:
                      Sortie - wyjscie,
                      Correspondence - korespondencja, przesiadka.
                      Ciekawa jestem jak jedziecie z Berlina do Zielonej Gory.
                      Ja lece do Berlina jak jade do Gorzowa i potem przesiadam sie na pociag do
                      Gorzowa.
                      Pozdrawiam i sczesliwej podrozy, Isabelle
                      • beringer Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 18.02.06, 15:10
                        Dzieki sliczne.
                        W Berlinie zostawilismy samochod u znajomych. Miesiac temu. Wiec jesli nie
                        zamarzl, to dotrzemy nim do Zielonej.
                        Papa
                        Trzymaj za nas kciuki
                        Rodzinka
                      • beringer Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 21.02.06, 17:20
                        Witam,
                        jestesmy w domku i ogladamy zdjecia... nie tylko z Brazylii, ale i z Wiezu
                        Eiffla :)
                        Tak, tak, Twoje wskazowki byly nieocenione i pomogly nam bezproblemowo spelnic
                        nasze marzenie :)
                        Faktycznie z terminalu do stacji RER podjechaliswmy autobusem, ale nie
                        stanowilo to zadnego problemu. Bilety kupilismy dzieki Twojej podpowiedzi, na
                        miejsce i z powrotem dotarlismy szybko i sprawnie :)
                        Niestety pogoda nam nie sprzyjala (moze to kara, za upaly, ktorych
                        doswiadczalismy przez ostatnie 4 tygodie :) i padal deszcz, dlatego tez, mimo
                        czasu - spokojnie zdazylibysmy przeplunac Batobusem -
                        ograniczylismy "zwiedzanie" do wiezy...
                        Jeszcze raz serdecznie dziekujemy za pomoc i pozdrawiamy
                        Rodzinka
                    • miriam_73 Beringerze, tylko wsiądź w RER B a nie C 19.02.06, 00:00
                      jak radzi Larysa, w drodze powrotnej bo zamiast na CDG wylądujesz w Wersalu :)))
                      Laryso, uważaj co piszesz, bo wprowadzasz ludzi w błąd!
    • larysa21 Re: prosimy o podpowiedź niedziela 9 godz. w Pary 17.02.06, 21:03
      Witam,
      napisz mi ile bedzie osob, tzn. ile doroslych i ile dzieci i w jakim wieku.
      Poniewaz nie znasz francuskiego, wiec napisze Ci jak masz poprosic o bilety.
      Pozdrawiam, Larysa
      • ro_bb Larysa21 - jesteś wspaniała 18.02.06, 15:41
        Naprawdę jestem pod wrażeniem twoich wskazówek. Jeśli mogę też przy okazji coś
        się dowiedzieć, to opisz mi pokrótce, jak się najłatwiej dostać do parku
        Asterixa i Diseylandu i jakie bilety będą mi potrzebne. Po Paryżu zamierzam
        jeździć na karnety 10-przejazdowe, więc chyba będę musiał kupić osobne bilety
        na RER? Rozumiem, że dziecko może mieć do 10 lat, powyżej potrzebuje już biletu
        dla dorosłych? I jeszcze chciałbym podpytać o autobusy nocne. Ze strony www
        komunikacji miejskiej nie mogę się za wiele dowiedzieć. Ile kosztuje pojedynczy
        bilet, czy jak muszę jechać dwoma autobusami - z przesiadką to potrzebuję 2
        bilety, czy wystarczy jeden i jak jest ze zniżkami dla dzieci w nocnych
        autobusach
        • larysa21 Re: Larysa21 - jesteś wspaniała 18.02.06, 15:58
          Co do komunikacji nocnej, to nie znam detali. Ja niestety wszedzie poruszam sie
          samochodem. Dam Ci odpowiedz jutro lub w poniedzialek, bo dzisiaj jestem bardzo
          zajeta. Napisz mi na jak dlugo przyjezdzasz tzn. w ktorym dniu tygodnia, ile
          bedziesz dni i gdzie sie zatrzymujesz (w ktorym zonie, czy moze w samym Paryzu).
          Jutro postaram sie to rozpracowac. Dzieci pow. 10 lat placa tak jak dorosli.
          • ennka Re: Larysa21 - jesteś wspaniała 18.02.06, 16:37
            Larysa jesteś rzeczywiście nieoceniona.
            Niemniej upieram się przy tym ,że RER nie odchodzi z tego terminala ,na który
            przylatuje i odlatuje LOT.Wiem to stąd ,że korzystałam z takiej komunikacji.
            LOT lądował i startowł z terminala nr 2 , a RER odchodzi z nr 5 lub 6. Niestety
            nie pamietam już dokładnie.Pomiedzy terminalami kursuje autobus
            bezpłatny ,wsiadasz i wysiedasz gdzie potrzebujesz.Radzę Ci zorientować się
            przed wyjazdem z lotniska do miasta ,jak to jest , bo na to też potrzeba trochę
            czasu.
            Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży.
            • larysa21 Re: Larysa21 - jesteś wspaniała 18.02.06, 17:43
              Nie wiem gdzie znalazlas, ze RER odchodzi z nr 5 lub 6.
              Na mapie sa dwie stacje CDG 1 i CDG 2. Na internecie nie podaja, ze z lotniska
              trzeba wsiasc w autobus i dojechac do RER. Jest napisane, ze do Paryza jedzie
              sie bezposrednio RER B, wiec nie wiem skad masz takie wiadomosci. Przy okazji
              dowiem sie.
              • ennka Re: Larysa21 - jesteś wspaniała 18.02.06, 21:49
                Przecież Ci napisałam ,ze jechałam w ten sposób z lotniska .
                Ktoś tu zresztą potwierdził moja informację.
                Jak widzisz ,w internecie nie wszystko można wyczytać i dlatego to forum
                istnieje.
                Może źle to okresliłam ,terminale są dwa CDG1 i CDG 2.
                Loty międzynarodowe odbywaja sie przeważnie na CDG 1, ale ma on kilka części.
                RER odchodzi nie z tej części , do której przylatujemy.
                Ponieważ już trochę czasu upłynęło od mojego pobytu w Paryżu , to zajrzałam do
                przewodnika "Wiedzy i życia".
                Podane tam jest ,że "autobusy RER drzwi nr 28 ."
                Budynki portu lotniczego są ułożone w okrąg.
                W srodku tego koła jeździ autobus dowożący do różnych części lotniska.
                Kierowca autobusu wskaże , gdzie wysiąść ,żeby dostać się do RER-u.
                Piszę to wszystko po to ,żeby pytajacy miał obraz tego , co będzie na lotnisku.
                Mnie się wydaje ,że dojazd autobusem do placu de Goulle'a i potem metrem do
                wieży ,jest prostszy.

• miriam_73 Re: Larysa21 - jesteś wspaniała 18.02.06, 23:53
                  Ennko, może i prościej busem, ale RERem jest po prostu znacznie szybciej.
                  Laryso, nie upieraj się, ja też potwierdzam, że do stacji RER na CDG konieczny
                  jest dojazd autobusem, który jeździ w kółko pomiedzy terminalami.
        • miriam_73 Re: Larysa21 - jesteś wspaniała 19.02.06, 00:11
          Do Eurodisneylandu jest wygodny dojazd RERem A kierunek Marne-la-Vallee. Nie
          wiem ile kosztuje bilet ale mogę w poniedziałek zadzwonić do naszego paryskiego
          biura i poprosić koleżanke o sprawdzenie. Jeśli mogę coś zasugerować - kupcie
          bilety w Paryżu a nie na miejscu w Disneylandzie np. w sklepie Disneya lub w
          Virgin Megastore na Polach Elizejskich.

Nie wiem kiedy się wybieracie do Paryża, ale do 7 kwietnia Parc Asterix jest
          zamknięty. Do parku jedzie się w ten sposób, że trzeba dojechac do CDG i
          stamtąd jeździ taki Asterix Shuttle.

Jak jest z nocnymi biletami - nie wiem. Natomiast wiem, że dzienne linie w
          porownaniu z Polską jeżdżą dość krótko, więc dobrze sprawdzaj sobie godziny
          połączeń :)))
          • ro_bb Re: Larysa21 - jesteś wspaniała 20.02.06, 09:33
            Dziękuję za odzew. Wybieram się na dzień dziecka, więc Asterix będzie otwarty.
            Zastanawiam się jeszcze który z parków wybrać, ale z tego co czytałem, to
            Disney jest raczej dla młodszych dzieci. Wydaje mi się, że dla 10 i 12 latka
            lepszy będzie Asterix. Podsumowując sprawę dojazdu, to znaczy że do Disneya
            dojadę bezpośrednio RERem pod samą bramę, natomiast do Asterixa RERem do CDG, a
            potem tym autobusem?
            Ceny RER będę miał czas poznać na miejscu, ale zawsze lepiej być wcześniej
            przygotowanym. Bardziej mnie interesuje komunikacja nocna. Autobus na lotnisko
            mam mieć w poniedziałek o 5. 30, więc metrem chyba jeszcze nie zdążę dojechać.
            Znalazłem połączenie autobusami nocnymi z jedną przesiadką, ale może się
            okazać, że bilety dla 3 dorosłych i jednego dziecka na dwa autobusy wyjdą
            drożej niż taksówka. Obawiam się, że na miejscu mogę mieć problemy z uzyskaniem
            takich informacji, więc śledzę forum i nieśmiało podpytuję. Za wszelkie
            informacje dziękuję
            • miriam_73 Re: Larysa21 - jesteś wspaniała 20.02.06, 15:13
              O, nie, nie, absolutnie się nie zgadzam, że ED jest dla młodszych, przeciwnie,
              jest cały szereg obiektów dostępnych od okreslonego wieku, szczególnie
              Adventureland i Discoveryland, np. Space Mountain ma limit od 10 lat, Indiana
              Jones&Temple of Peril bodaj 8 lat, Big Thunder też coś koło tego, itd.

Metro rusza niestety własnie ok. 5.30 w zależności od linii.
              • ro_bb Poradźcie co wybrać - Asterix czy Disneyland 20.02.06, 18:11
                Poproszę w takim razie o za i przeciw, który z tych parków wybrać - mam na nie
                jeden dzień
            • larysa21 Re: Larysa21 - jesteś wspaniała 20.02.06, 18:44
              Napisz skad masz autobus w poniedzialek o 5,30 i skad bedziesz jechal do tego
              autobusu.
              • ro_bb Re: Larysa21 - jesteś wspaniała 20.02.06, 20:26
                W poniedziałek 5 czerwca - samolot z Beauvais o 8.50, autobus z Paryża (Porte
                Maillot) o 5.30, noclegu jeszcze nie rezerwowałem, ale myślę o hotelu Fomule 1-
                Vitry S/Seine przy końcowej stacji metra, linia 7. Na stronie RATP wypatrzyłem,
                że najpierw autobus linii 15 lub 22, potem 11, 24 lub 151

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka