Gość: Kasia IP: *.traco.pl / *.traco.pl 23.04.06, 15:34 witam ;) potrzebuje czegokolwiek dotyczącego Polski w Paryzu , np. nazwy polskich ulic , sklepów, instytucji , cokowielwiek zwiazanego z Polską w Paryzu . prosze o informacje :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Syrena Re: ślady Polski w Paryzu IP: *.orange.pl 23.04.06, 19:32 Witam. Tak na szybko, zeby zaczac to: Plac Warszawy nieopodal Wiezy Eiffela, Pomnik Mickiewicza, Ksiegarnia Polska (St. Germain de Pres), Instytut Polski, Hotel Lambert, Liceum Montaigna, do ktorego uczeszczal syn Zeromskiego - Adam, Instytut i laboratorium Marii Sklodowskiej-Curie oraz jej grob w Panteonie, grob Fryderyka Chipina na Pere LAchaise, kosciol Val-de-Grace w ktorym znajduje sie serce Marii Leszczynskiej, popiersie Appolineira (o ile pamiec mnie nie myli to jego prawdziwe nazwisko - Kostrowicki). Pozdrawiam Syrena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: ślady Polski w Paryzu IP: *.traco.pl / *.traco.pl 24.04.06, 16:27 syrenko :) a mogłabys napisac mi gdzie sie co znajduje , musze zrobic taką mapkę Paryza z pozaznaczanymi tam rzeczami :) , nie spieszy sie mi az tak ( mam okolo tydzien, dwa) , ;) bardzo bylabym wdzieczna Odpowiedz Link Zgłoś
winga6 Re: ślady Polski w Paryzu 24.04.06, 19:34 Polecam fantastyczną książkę pani Barbary Stettner-Stefańskiej "Paryż po polsku". Na pewno zaprowadzi Cie w te miejsca, których szukasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deren Re: ślady Polski w Paryzu IP: 192.11.185.* 15.05.06, 11:18 ulica Radziwiłła przy Banku Francji bulwar Poniatowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
bart444 Re: ślady Polski w Paryzu 22.05.06, 16:28 Grob krola Jana Kazimierza w kosciele San Germain de Pres. Tablica na domu przy placu Van Domme (pisownia?), w ktorym umarl Chopin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deren Kosciol Wniebowstapienia NMP IP: 192.11.185.* 22.05.06, 19:17 Przede wszystkim polski kosciół p.w. Wniebowstapienia NMP przy Rue St. Honore, 300 metrow na polnocny wschod od placu Concorde. Odpowiedz Link Zgłoś