Dodaj do ulubionych

dzielnice paryża

IP: *.multimo.gtsenergis.pl 26.12.08, 12:02
moje pytanie to które dzielnice Paryża sa bezpieczne a które nie,
gdzie mozna chodzic poźnymi wieczorami,
i co powiecie o 17 i 11 dzielnicy.prosze o pilna odpowiedź
Obserwuj wątek
    • Gość: karolina Re: dzielnice paryża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 13:54
      Cześć athino,
      Mieszkałam w dzielnicy XVII - jest to , moim zdaniem, spokojna i
      sympatyczna dzielnica. Wiele razy wracałam sama ok. godziny 23.00 ze
      stacji Rome i nie czułam się zagrożona. Tu możesz więcej opinii,
      także innych forumowiczów: ze
      szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?view=espsystemwebcluster&es.ac.hitsPerPage=5&s.ac.offset=0&s.sm.colla
      psenum=2&s.si%28similarity%29.documentVector=&s.si%28similarity%
      29.similarType=&s.si%28navigation%
      29.navigationEnabled=true&search_form_old_similar_to=ukiwania :
      Pozdrawiam
      • Gość: karolina Re: dzielnice paryża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 13:59
        link się nie wkleił, więc podaję jeszcze raz :)

szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?view=espsystemwebcluster&es.ac.hitsPerPage=5&s.ac.offset=0&s.sm.colla
        psenum=2&s.si%28similarity%29.documentVector=&s.si%28similarity%
        29.similarType=&s.si%28navigation%
        29.navigationEnabled=true&search_form_old_similar_to=&search_form_old
        _similar_type=&s.si%28navigation%
        29.breadcrumbs=&s.sm.query=dzielnica+batignolles&s.sm.forumXx=20573&s
        .sm.threadXx=0&previous_sort_by=news&previous_sort_order=&s.ac.sortBy
        =news&s.ac.sortOrder=&s.sm.author=&s.sm.authorType=equals&s.sm.title=
        &s.sm.forumName=&s.sm.forumNameType=simpleall&s.ac.hitsPerPage=15&x=0
        &y=0
        • Gość: karolina Re: dzielnice paryża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 14:01
          jeżeli masz problem ze skopiowaniem, wpisz do wyszukiwarki
          forumowej: dzielnica Batignolles
          • Gość: athina Re: dzielnice paryża IP: *.multimo.gtsenergis.pl 27.12.08, 17:52
            wlasnie dokladnie chodzi mi o okolice rome, place de clichy i la
            fourche czy jakos tak. dzieki za odpowiedz.
            • panda_w Re: dzielnice paryża 22.09.09, 18:30
              Witam. A jakie dzielnice polecilibyście dla starszego raczej
              małżeństwa? Lubimy spokój, zwiedzanie, specery... Myślę o wynajęciu
              mieszkanka/apartamentu. Na co powinnam zwrócić uwagę rozglądając się
              za jakim lokum?
              • embeel Re: dzielnice paryża 23.09.09, 09:14
                dla lubiacych spokoj polecalabym 14tke na poludniu, np. okolice
                Denfert albo Porte d'Orleans bo latwy z niej dojazd do wszystkich
                atrakcji, czy to metrem czy autobusem a i poszwedac sie mozna no i
                knajpki tez sie znajda...
                W 13 i 15 ( i na granicy z Issy les Moulineaux, 92) znajdziesz z
                kolei tzw. apparthotels , np. Citea, Pierre & Vacances czy Adagio
                (15/Issy - okolice Porte de Versailles) czy Citadines (13 - Porte
                d'Italie). W 14/Montrouge takze Adagio.

To takze spokojne dzielnice, z urokliwymi ulicami i zakatkami
                zieleni.
                Mniej "intensywne" jesli chodzi o nocne zycie, ale polecalabym je
                np. dla moich rodzicow - w przedziale wiekowym 54-60 lat ;-)

ponizej linki do appart-hoteli, oczywiscie jest tez sporo hoteli no
                i mieszkan poprzez Interhome.

www.citea.com/
                www.pierreetvacances.com/
                www.citadines.com/fr/index.html
                www.adagio-city.com/
                • panda_w Re: dzielnice paryża 24.09.09, 06:45
                  Dziękuję, za odpowiedź, ale myślałam raczej o czymś w samym centrum.
                  Nie znam Paryża. Mogę trafić na "złote tarasy" lub Starówkę. Gdybym
                  mogła wybierać. to zależy mi na tym drugim. Co byście polecili? A
                  może jednak słuszna jest odpowiedź, że z dala od tego centrum?
                  • embeel Re: dzielnice paryża 24.09.09, 08:45

te 13, 14 i 15 wcale nie sa az tak daleko od centrum. Oczywiscie
                    jest to pojecie wzgledne, ale ja mieszkalam w Montrouge,
                    przyklejonego do 14tki i czesto tam wlasnie ( lub w 6tce -
                    Montparnasse) buszowalismy - jesli chcielismy wyskoczyc do knajpki
                    a nie pchac sie w tlok turystow.
                    Wystarczy wsiasc w autobus linii 68 lub 28 i szybko jestes w tzw.
                    cetrum, centrum( kazdy ma oczywiscie swoje przyzwyczajenia, ja jesli
                    tylko moglam, wybieralam autobus zamiast metra, zaliczylismy tez
                    spora liczbe wizyt i wiekszosc "nawiedzajacych" poruszala sie w
                    ten sposob) Dojedziesz nimi np. do Muzeum Orsay i do Lurwu, na Saint
                    Michel skad juz tylko przyslowiowy "rzut beretem" do katerdy Notre
                    Dame a 38 zawiezie Cie pod wieze Eiffela. Poza tym masz metro.

Osobiscie wolalabym byc nieco z boku - a jednoczesnie blisko - wybor
                    rzecz jasna nalezy do Ciebie. Zlote tarasy to na pewno nie sa, ale
                    raczej ze wzgledow estetycznych, juz chyba blizej im do Starowki a
                    moze juz raczej Saskiej Kepy, chociaz nie da sie w ten sposob
                    porownac naszej "stolycy" do Paryza, bo Warszawa ma zupelnie inna
                    topografie.
                    • felinecaline Re: dzielnice paryża 24.09.09, 12:08
                      Dka kogos, kto szuka "Starowki" jak najbardziej popieram kandydature XIV
                      (przeciez to w duzej czesci dawne Montparnasse) a od siebie dorzucam jeszcze
                      III i IV (Le Marais).
                      • panda_w Re: dzielnice paryża 24.09.09, 16:18
                        Dziękuję. Będę szukała we wskazanych przez Was rejonach. Przerzucę
                        się teraz na inne wątki i mam nadzieję na dalszą pomoc w innych
                        tematach. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka