pegas15 08.07.04, 15:33 Byłem dwa tygodnie w Chorwacji i zjechałem ją prawie całą od Zagrebu po Rijekę aż do Dubrownika. Nocowałem na auto camp-ach i tankowałem do samochodu gaz LPG. Jesli chcecie cenne wskazówki służe wiedzą i doświadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mela5 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 08.07.04, 15:55 wybieram się autem do Chorwacji pod koniec sierpnia na 2 tyg., bardzo chętnie skorzystam z info dot. tankowania LPG tam na miejscu i cen; szukam też 4 osob. apartamentu w okolicach Dubrownika; będę też wdzięczna za info na temat waluty (jaką zabrać z Polski, czy może na miejscu wymieniać); z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczepan Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 16:17 czy w Chorwacji można wypłacać pieniądze z bankomatów za pomocą karty visa electron?? Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 09.07.04, 19:02 W większości bankomatów można wybierać pieniążki na Visę Electron :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.04, 17:03 Mam dobry pensjonat w okolicach Dubrownika. Cena to 11 euro/osoba/doba . Jest przy magistrali w miejscowości Mlini. Co najważniejsze: żona właściciela to Polka. Młode małżeństwo jest przemiłe a cena chyba też niewysoka. Nie ma klimy ale jest kuchnia letnia do dyspozycji. Oczywiście łazienki i takie tam :-) W tym roku też do nich jadę, ale w drugiej połowie lipca. Jeżeli jesteś zainteresowana pisz: mbanach1@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 17:45 Jak jest z opłatami??Czy mogę płacić w EURO czy na terenie Chorwacji tylko w KUNACH?Ile średnio kosztują pola namiotowe od osoby (samochód, namiot) i gdzie są najtańsze kempingi?Czy warto wybrać się w okolice Split (czy są tam w miarę tanie kempingi)?Jak jest z olejem napędowym?Czy jest tańszy niż w Polsce?Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.class145.petrotel.pl 08.07.04, 18:40 ludzie te pytania były już stokrotnie wałkowane na forum. Trzeba jeszce trochę czytać a nie tylko pytać.Nie można każdego dnia odpowiadać na te same pytania bo to już przesada dobrego smaku.Europa to już cywilizowany świat i bez przesady nawet w Choracji każdy pieniądz jest dobry.Istnieje jedynie kwestja opłacolności.I jeszcze raz powtarzam wszystkim ,że pobyt na kempingu więcej kosztuje niż pobyt w apartamencie z pełnym wyposażeniem.A wybrać się w każdy rejon Dalmacji można bo jest ona pełna atrakcji- czytaj Marina,Peljesac,Makarska,Trogir i Plitwickie,Dubrownik itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 18:49 .... i oczywiści zapomniałes napisac Zbynek że mozna płacic Visa... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 08.07.04, 19:33 Co do gazu LPG-nie jest on tak popularny jak w Polsce, jednak ja całą podróż (4 tys. km) przejechałem na LPG, no 55 km było na paliwku. Proponuję jechać przez Cieszyn, a następnie w Czechach kierować się na Mikolów. Tam przed granicą jest stacja LPG Shell i można zatankowac gaz całodobowo po 13,9 koron. Następnie jechałem przez Wiedeń i Graz na Lubljanę (gaz masz w okolicach Maribor ale trzeba wjechać do miasta, więc zrezygnowałem. Póżniej jechałem do Rijeki i przy zjeździe w Słowenii jeszcze (jakies 10 km od granicy jest LPG). Wies zabita dechami, greckie klimaty. Własciciela LPG szukałem w knajpie, drugi własciciel straganu z owocami tez był w knajpie. Powiedział mi, ze nawet go w nocy można obudzić, że mieszka po przeciwnej stronie i przyjdzie aby zatankowac LPG. Płaciłem u niego w EURO (0,42 Euro centa). Jak wjedziesz do Chorwacji na stacjach paliw pytaj o prospekty PRO-PLINU (auto gas-u), są tam mapki, gdzie on jest dostępny. Ja tankowałem w miejscowości Bibinje, tj. miejscowość przy magistralii jakieś 7 km od Zadaru w kierunku Splitu. (Wjeżdżasz do wioski i skręcasz w prawo i jedziesz aż zobaczysz Pro Plin), tankowałem tez na trasaie w okolicach Trogiru - to już na normalnej stacji paliw (chyba jedynej w Chorwacji) - sa napisy więc nie sposób jej zauwazyć. Gaz tez jest w większych miejscowościach - ja tankowałem w Dubrowniku - musisz zjechać pod sam most do przystanii promowej i tam szukać. Jak wracałem do Polski gaz tankowałem w miejscowości Karlovac - tez sa znaki. Cena gazu, 3,05 kuny i raczej należy płacic w Kunach bo sa to typowqe rozlewnie gazu. Gaz LPG wychodzi wiec około 2 zł na litrze, ale powiem jedno więcej (pomimo, iż będziesz jeździćź po górach ) na nim przejedziesz. Ja pobijałem kolejne rekordy spalania - samochód mniej tam palił gazu. Wniosek jest jeden - tam jest również lepszy gaz od naszego. Tam nie oszukują na jakości-przekonasz się. Co do EURO i KUN. Jak już ktoś tutaj pisał, jeśli je wymienisz w Polsce w przeliczniku około 0,65 zł za kunę, to dobry przelicznik. Ja miałem EURO i dosatałem 7,24 kuny za 1 EURO. Spotkałem polaków, którzy płacili karta wisa electron i tez tam bezpośrednio z bankomatów pobierali pieniądze. (można i tak jednak dla mnie zawsze to jest ryzykowne - a jak w ciągnie kartę? to co?) Na trasie masz pełno auto campigów, więc jak jedziesz tylko wybierasz w którym chcesz spać. Ceny sa różne od 70 kun w prywatnych przydomowych kempingach w Sukosan i św, Peter, po 136 kun w Dubrowniku na kempingu Durbownik. Średnio ceny to około 100-110 kun za dobę dla 2 osób, namiot+auto. W sezonie apartamenty sa drogie i znacznie droższe niż kempingii, więc nie mam mowy, że są w tych samych cenach, chyba, że np. wybierasz wyspę KRK i jedziesz gdzies do wiochy zabitej dechami. Tam faktycznie taniej możesz dostać apartamenty. jesli jednak poruszasz się magistralą noclegi w apartamentach sa drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
mela5 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 09.07.04, 10:13 dziękuję bardzo za info Odpowiedz Link Zgłoś
remo29 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 09.07.04, 11:13 Jechałeś autostradą? Jeśli tak to napisz co nieco, bo na razie jest z nią jak z UFO - parę osób widziało, ale żadnej z nich nie znam :) Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 09.07.04, 14:53 Tak jechałem autostradami: 1. Do Chorwacji jechałem przez Słowenię- Liubliana, Postojna i na Rupę - koszt autostrad w Słowenii - tanio około 7 EURO (płaciłem w Euro) 2. Po Chorwacji od rijeki do Dubrownika poruszałem się magistralą adriatycką za free. 3. Wracałem z Zadaru przez Zagrzeb i Sentij do Polski - koszt około 40 kun. Generalnie sieć autostrad w Chorwacji jest dobrzez rozwinięta - możesz np pojechac już od Rijeki so Splitu autostradami ale to chyba mija się z celem. Autostrada z Zagrzebia do Rijeki kosztuje 56 kun. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ghineka Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 09.07.04, 18:03 mam jedno pytanie :) malo dyskretne, ale coz... (jak ma sie ograniczone fundusze to jest to pyttanie podstawowe:) ile cie to wynioslo? Bo ja zamierzam wyjechac w przyszlym tygodniu ale doszly mnie sluchy ze chorwacja bardzo podrozala (szczegolnie jedzenie i jakies rozrywki) bo przezywa najazd turystow z europy zachodniej ktorzy przerzucili sie na nia z krajow arabskich. a wiadomo oni zawsze podbijaja ceny bo maja troche wiecej kasy niz my... prawda to czy jak zwykle troche przesadzone? Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 09.07.04, 18:27 My bylismy w 2 osoby, samochód+namiot - zrobiłem ogólnie 4 tys km na gazie. jedzenie prawie w całości wzięliśmy z Polski. Noclegi na campigach. Koszt około 2000 zł. w tym piwko bądź winko codziennie, jakieś bilety wstępu w Dubrowniku i splicie, parkingi itd. Ceny faktycznie poszły w górę i utrzymanie w Chorwacji jest drogie. Podam kilka przykładów: 0,5 litra coca coli 6-7 kun woda mineralna 1,5 litra 6 kun chleb 5-8 kun pomidory kg 7-10 kun arbuz kg około 6 kun piwo karlowackie 6-8 kun wino 1 litr 12-15 kun Posiłków w knajpach nie podaję bo rzeczywiście jest drogo np pizza około 30-45 kun, piwo 13 kun itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.04, 21:10 Czy mógłbyś polecić jakieś kempingi? Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 09.07.04, 22:27 Campingów w Chorwacji jest mnóstwo - praktycznie sprawa wygladała tak, że jak jechaliśmy adriatycką magistralą i juz nam się nie chciało to wybieraliśmy pierwszy lepszy camping i spaliśmy. Warunki sa na campingach podobne. W cenie masz darmowe prysznice i wc nie to co w Polsce gdzie np za prysznice trzeba płacić kupując żetony. Polecam prywatne campingi za miejscowościoą Bibinje tj. za Zadarem w miejscowości Sw. Peter. sa to małe przydomowe campingi i ceny tez nie sa wysokie (70 kun.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.04, 10:18 Witam! A co z winietami? Czy jeśli w jakimś państwie (np Wegry) nie jadę autostradą to muszę kupować winietkę? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 10.07.04, 11:40 No to chyba oczywiste!!!! Jesli nie jedziesz autostradą nie kupujesz winiet. Jednak moja rada z doświadczenia jest taka: skoro chcesz zrobic 1500-1600 km i jechac po normalnych drogach a nie autostradach to jest głupota. Trzeba jechac autostradami aby przejechać jak najszybciej trasę i mieć to z głowy. Piszę z doswiadczenia po trasach do Italii, czy na Chorwację. Jesli już jesteś w danym państwie to ok jak najbardziej warto jeździć podrzędnymi drogami bo z autostrad nic nie widać, jednak te główną podróż proponuję przejechać autostradami. I jeszcze jedno z doświadczenia tez proponuję nie jechać przez Węgry a przez Czechy i Austrię. Wieniety tam nie sa takie drogie - w Czechach 150 karun czeskich, a w Austrii 7,6 EURO na 10 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
bartolomeo81 WEGRY- czemu nie? 13.07.04, 14:03 Witam, no takie pytanie jak w temacie, czemu lepiej przez Austrie a nie przez Wegry? Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: WEGRY- czemu nie? 13.07.04, 14:15 Chyba szybciej i taniej - tak mi się wydaje!!! zawsze jadę przez Austrię!! Odpowiedz Link Zgłoś
bartolomeo81 Re: WEGRY- czemu nie? 13.07.04, 14:24 A czy autostrady na Wegrzech sa platne? Wiesz moze? Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: WEGRY- czemu nie? 13.07.04, 14:39 Na Węgrzech musisz kupić winietę. ceny podane sa tutaj: abc.onet.pl/2029,1064801,kontent.html Jadąc przez Austrie od poczatku do końca jedziesz autostradą - a to jest bardzo ważne przy tak dalekiej podróży. Pomysl o tym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bartolomeo81 Re: WEGRY- czemu nie? 13.07.04, 14:44 Niestety wiem o tym, ale myslalem o 2ch roznych drogach, a przy powrocie o wstapieniu na chwile nad Balaton. Dzienx za info Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: WEGRY- czemu nie? 13.07.04, 16:06 moi znajomi mówili, że nad Balatonem sa spore korki. zastanów się - najlepsza trasa to przez Austrię i Maribor Odpowiedz Link Zgłoś
bartolomeo81 Re: WEGRY- czemu nie? 13.07.04, 16:13 no wlasnie sie domyslam, bo pewnie ludzie tam ciagna w czasie wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
homer_1 Re: WEGRY- czemu nie? 14.07.04, 12:01 oczywiście polecam przejazd przez Austrię, szybko i sprawnie - sprawdziłem na własnej skórze, w tym roku chyba też pojadę bo Bałtyk coś za zimny.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sirk Re: WEGRY- czemu nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 10:12 Wcale niekoniecznie przez Austrię jest szybciej: na pewno jest drożej. Jechałem przez Austrię i przez Węgry, i przez Węgry było szybciej i taniej (bez autostrad). Odpowiedz Link Zgłoś
zbynek Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 10.07.04, 21:31 A mam takie neitypowe pytanko. Czy na granicy słoweńsko-chorwackiej są jeszcze sklepy wolnocłowe i jakie tam są ceny alkoholi? Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 12.07.04, 18:36 są ale do nich nie zaglądałem. Odpowiedz Link Zgłoś
bartolomeo81 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 13.07.04, 16:36 W sumie to wybieram sie po raz pierwszy do Chorwacji, i tak mam troszke malo czasu do przygotowania bo siedze jeszcze w Holandii. Jakbym mogl prosic o kilka praktycznych rad. Mam zamiar jechac najpierw w okolice Trogiru, potem Makarska i jeszcze moze Dubrovnik. Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 13.07.04, 16:43 Ja spałem w okolicach Trogiru na auto campie - warunki dobre, plaże tez - to jakieś 2-3 km przed trogirem. Wieczorkiem i w nocy warto pochodzic po Trogirze. Również 2 noce spałem na auto campie za Makarską 9jest po drodze sporo kampingów) i tutaj tez warto spać - piękne plaze i piękny kolor morza. W Dubrowniku tez byłem - wejście na mury Dubrownika 30 kun. Mało miejsca do parkowania. Z rad praktycznych sprawdź dobrze samochód termostat i wentylator czy sa sprawne - na pewno się przydadzą twojemu samochodowi. Poza tym żarcie jest tam drogie - jak masz miejsce w samochodzie to weż ze sobą tyle ile potrzebujesz i wez wody mineralne - najlepiej w małych butelkach plastikowych - to po otwarciu zdązysz je wypić przed wygazowaniem. W Chorwacji 1,5 litra gazowanej kosztuje 7 kun - to drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
bartolomeo81 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 14.07.04, 11:14 Co jeszcze moze sie przydac? Pewnie jakis dmuchany materac, butla gazowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.magma / *.magma-net.pl 13.07.04, 20:32 A co z zielona karta - jedni mowia ze koniecznie trzeba wykupic, inni ze niepotrzebna - jak to jest?? Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 13.07.04, 21:37 Chorwacja nie nalezy do krajów UE, więc zielona karta jest obowiązkowa. Gdzies wyczytałem, że nasze prawo jazdy jest honorowane przez tamtejsza policję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forr Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.icpnet.pl 24.07.04, 00:47 Chorwacja nie nalezy do UE ale podpisala porozumienie miedzynarodowe i zielona karta nie jest potrzebna. Potrzebna jest tym, ktorzy pojada do Dubrownika bo musza przejechac BiH. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosik Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 13.07.04, 21:56 A która część Chorwacji podobała Ci się najbardziej? Gdzie są najładniejsze plaże i najbardziej malownicze miejscowości? (A tak w ogóle to dzięki za wątek- bardzo przydatny :)) Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 13.07.04, 23:34 Proponuję zdecydowanie Dalmację, czyli od zadaru na południe, najlepiej aż za Dubrownik. Z pieknych miejscowości na pewno Szybenik, Split i pałac Dioklecjana, Dubrownik-jedyne w swoim rodzaju miasto, Trogir-równeiż wpisany na UNESCO. Z plaż oczywiscie cała Makarska Riwiera - woda tam jest turkusowa i piękne plaże. Prosze dalej pytać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znienacka Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.04, 00:04 a karte maestro bankomaty przyjmuja? i czy na campingach sa dostepne kuchnie turystyczne, a jeśłi są to jak funkcjonują? (czy trzeba dodtakowo płacić, czy są wyposażone) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toko Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.04, 08:10 i po raz kolejny kto wprowadza innych w błąd! ZIELONA KARTA W CHORWACJI JEST ZBĘDNA!!! tłuką o tym od maja wszystkie gazety, internet, itp. Czy CRO jest w unii czy nie - nie ma tu najmniejszego znaczenia - sprawę reguluje umowo Polsko Chorwacka. No chyba że wybieracie się przez Bośnię - to już zieloną trzeba mieć... Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 14.07.04, 09:28 maestro można płacić -nie ma problemów. Z Zieloną kartą to prawda - w Chorwacji jej nie potrzeba - -reguluje to umowa między krajami. Jednak w Warcie powiedzieli mi, że lepiej aby ta zielona karta była. Dodatkowo jadac do Dubrownika powinna być bo przekraczamy Bośnię I Hercegowinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaga Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.crowley.pl 14.07.04, 11:49 Czy możesz polecić małą cichą i spokojną miejscowość na Istrii? (tylko nie aż tak małą żeby nie można było znaleść tam fajnych kwaterek ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
homer_1 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 14.07.04, 12:13 koniecznie zobacz perłę Adriatyku - miasteczko Rovinj na Istrii, to piękne miejsce, byłem tam 3 razy, szkoda tylko, że to nie okolice Dubrovnika bo tam cieplej ale Rovinj jest za to bliżej Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 14.07.04, 12:19 Na Istrii to ja nie byłem - jedynie Opatija i Lowran - bardzo piękne i malownicze miasteczko. Generalnie na Istriii jest chłodniej niż na południu Chorwacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IRA Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.allianz.pl 14.07.04, 15:03 witam, dziekuje bardzo za cenne wskazowki bardzo sie przydadza podczas wyjazdu do HR, mam pytanie dotyczace jedzenia, czy wzieliscie je ze soba i co nalezy brac? wybieramy sie w drugej polowie sierpnia i chcemy raczej sami gotowac oszczedzajac pieniadze np. na owoce i wino :) Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 14.07.04, 16:20 Jedzenie w knajpach drogie tzn - 2 pizze + piwka około 80 zł. itd. Kebab 40 kun My jedzenie wzięliśmy ze sobą: Po pierwsze: woda mineralna - jesli pijesz gazowaną to polecam w małych butelkach. Po drugie: suszona kiełbasa (nie za dużo) ser, na poczatek trochę pomidorów, makaron i sosy do niego, gotowe pulpety, fasolka po bretońsku, leczo itd., kilka jakiś konserw. Pamietaj jednak, ze jak jedziesz w sierpniu to nie będziecie tyle jeśc co w Polsce - tam się w południe nie chce nic jesć (chyba, że jakieś owoce), później dopiero około 19 chce sie coś zjeść i to jest obiado-kolacja. No i oczywiscie rano śniadanko. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chorwat Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.net.htnet.hr 15.07.04, 08:48 o czym ty gadasz gdzie pizza kostuje tyle.pizza kostuje miedzy 20-40HRK(12,5- 25ZL)i pewnie ja cala nie zjadlesz bo sporo tego jest,a piwo to cena 8-15HRK(6- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaga Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.crowley.pl 15.07.04, 16:12 Piszecie że na Istrii jest chłodniej niż na południu, jak bardzo chłodniej? ile mniej więcej stopni? ja nigdy nie byłam w Chorwacji i jadę tam pozwiedzać, popływać w ciepłej wodzie i żeby wygrzać się na słońcu, a wy tu że na Istrii jest chłodniej... nie straszcie mnie, bo zapakuję do torby ciepłe swetery ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 15.07.04, 17:14 Z tą Istrią to nie jest tak do końca. Faktycznie trochę jest chłodniej np niż w Dubrovniku, lae bez przesady to jakbyś porównywał toruń z Wrocławiem. I tak na Istriii jest upalnie o czym sie zapoewne przekonasz. Na pewno nie będa potrzebne swetry ani długie spodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaga Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.crowley.pl 16.07.04, 16:15 Dzięki za informacje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 16.07.04, 14:19 bylam an Istrii od 3.07 do 10.07 :-)) moze na Istrii jest chlodniej.. jesli tak, to nalezy to zaliczyc na plus Istrii. przez caly moj pobyt temperatura przekraczala 30 stopni i to znacznie :-)) slonce codziennie, woda w morzu bardzo ciepla :-)) cieply sweter i dlugie spodnie zaloz na czas podrozy... w nocy mozna zmarznac, w Austrii w nocy bylo tylko 8 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.04, 19:12 Czy mozna bez obaw jechac w ciemno do dalmacji na koniec lipca ? Czxy bedzie kłopot z kwaterami ? Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 14.07.04, 19:14 Koniec lipca to w pełni sezon turystyczny. Raczej nie powinno być problemów z kwaterami, jednak radzę wziąć ze soba (tak na wszelki wypadek ) podręczny namiot. Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 15.07.04, 11:15 No przeciez pisałem, że są takie ceny. Pizza około 40 kun na Makarskiej Riwierze, piwo też 13 w knajpie, w sklepie 7 kun. To nie jest tak tanio jak w Polsce. Nie wiem skąd u Ciebie taaaakie oburzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IRA Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.allianz.pl 15.07.04, 12:15 dziekuje za informacje na pewno je wykorzystamy, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 16.07.04, 16:13 Przyjemnego zwiedzania i pięknej pogody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzessol Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: 80.48.118.* 18.07.04, 08:13 Gratuluje, bardzo fajnie odpowiadasz na pytania,czytałem wszystkie,w tym roku jade do Bułgarii ale w następnym chyba w końcu uda mi się dojechać do Chorwacji. grzes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IRA Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 18.07.04, 11:57 witam, dlaczego BG? jestem ciekaw jak to wyglada od strony organizacyjnej? dojazd? koszty? nie mowie o walorach rekraacyjnych bo bylem w BG daaaaawno temu i b. milo ten pobyt wspominam, a bardziej chodzi mi o techniczna strone wyjazdu, tak na przyszlosc, dzieki za info, pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taddd Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.04, 13:15 Cześć! Wybieram się za dwa tygodnie pod namiot w okolice Omiś a potem pod Dubrownik. Czy masz jakieś godne polecenia , spokojne zacienione i tanie kampingi w swych notatkach? Prosze o odpowiedź , może być mail marcolt@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rhemek Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 18.07.04, 15:47 My wybieramy sie na kemping Fkk Ulika na istrii , byl ktos tam moze?? Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 18.07.04, 16:37 Im bliżej Dubrovnika tym drożej. W samym Dubrovbniku na campingu Dubrownik płacił za 2 osoby namiot + auto 136 kun. To moim zdaniem bardzo dorogo, ale byłem w samym Dubrovniku - znaki ci pokażą ten kemping. Jeśli chcesz zaoszczędzić trochę kasy proponuję noclegi pod Dubrovnikiem - jest sporo campingów po drodze. W ololicach Omis-a sa róeniż campingi, bądż apartamenty w samym miasteczku. Swoją droga badzo urocze miasteczko - proponuje tam zostać. Później proponuję nocleg na Makarskiej Riwierze - nie koniecznie w Samem Makarskiej bo tam straszna komercja, ale np wybrac się kilka kilometrów za Makarską i tam jest taniej, piekne plaże i miejsca na campingach (100 kun) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rudy-skoczek Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 18.07.04, 22:30 hej ! Małe pytanko!!Zapewne większość miejsca w plecaku powinno zająć jedzonko, a nie ubrania? Z tych wszystkich wypowiedzi, wnioskuję, że raczej sweter i dżinsy, to nie będzie dobry pomysł?A buty? skoro tam jest skaliście, to nie należałoby wziąć jakiś..hm!powiedzmy butów górskich, czy może wystarczą sandały górskie? Wiem, że te pytania są moze durne, ale właśnie utknęłam na pakowaniu...no i mam problem..bo jestem ssstrasznym zmarźluchem, i nawet lekkiego wiaterku boję się okropnie Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 19.07.04, 06:32 Sweter i jedne jeansy proponuję wziąć ze sobą - nigdy nie wiedomo co się na rasie może stać, a niech się zepsuje samochód np w Czechach, a niech będa jakieś anomalie pogodowe i będzie zimno? Co do butów górskich to oczywiście przesada - jesli chcesz chodzić po górach - a można bo sa szlaki i schroniska górskie to jak najbardziej. Jesli jednak chcesz zwiedzać zabytki Croatii i plazować się to wszystko co górskie nie jest co kompletnie potrzebne. Zachowaj się tak, jakbyś jechał nad morze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koala Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: ntsb.d* / *.mofnet.gov.pl 19.07.04, 08:41 Wkrótce wybieram się do Chorwacji w okolice Splitu.Czy orientujesz się może w cenach nurkowania i w cenach benzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 19.07.04, 09:38 Witam finansistę!!!! Co do nurkowania to nie orientuje się, co do cen paliwa to PB95 - 7,10 kuny za litr., gaz 3,05 kuny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: 195.117.138.* 20.07.04, 10:00 proszę o informację? o jakies najbliższe (jadąc z Polski) i ładne miejsce, i ceny pokoi z łazienkami dla 2 osób w kwaterach prywatnych!(nie najdroższe) nie musi być tłoczno i komercyjnie....dzięki ( ewentualnie prosze o informację jak najszybciej dojechać - autostradami przez Austrię?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.com.pl / *.com.pl 20.07.04, 10:33 Interesuje mnie bardzo czy ceny tam poszły w góę (np. art. spozywcze)?. Podobno bardzo od zeszłego roku, a ja jadę w sierpniu i chciałabym wiedzieć. Z góy dziękuję za informację Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 20.07.04, 11:22 Najlepiej moim zdaniem do Chorwacji jechać (ja tak jechałem): Cieszyn-Oloumuc- Brno, Mikulov, Wiedeń, Graz, Maribor - później do wyboru albo na Zagrzeb i pLitwice, albo na Lubljanę i postojną (około 7 EURO) w Słowenii za autostrady. Jadąc do Zagrzebia zapłacisz gdzieś 20 kun, z Zagrzebia do Rijeki 56 kun autostrada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: 195.117.138.* 20.07.04, 12:27 dzięki a co do pozostałych pytań? tzn. jakaś fajna niedroga,najbliższa(z Polski jadąc) miejscowość i ceny za pokój z łazienką 2osoby. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 20.07.04, 12:37 Kwater jako takich nie znam bo nie nocowałem. - Jechałem tez w 2 osoby i nie wie\działem takiej potrzeby. Dlaczego? Otóż robiłem tak aby być gdzies około 1- 2 w nocy za Wiedniem . Tam jest stacja BP i na niej można się przespać w samochodzie. Zawsze tak robię i pełen jest tam parking tak śpiącycvh- nie tylko polaków. Te 3-4 godziny przespane w samochodzie naprawdę bardzo dużo dają i spokojnie rankiem można dalej pojechać do celu. Więc sugeruję, że tak również można i co najwazniejsze jest taniej i szybciej a i nie jest podróż taka męcząca. Dodatkowo jadą w nocy przez Wiedeń unikniesz godzinnych korków - i znowu zaoszczędzisz na czasie. pzdr i przemyśl to!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: 195.117.138.* 20.07.04, 14:31 dzięki za radę ale ja pytam o fajną najbliższą z Polski miejscowość docelową tzn w Chorwacji i cenę za dobę od osoby w kwaterze z łazienką. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 20.07.04, 17:20 Najlepiej moim zdaniem z Polski jest dojechać do Rijeki - praktycznie od granicy polskiej jedziesz cały czas autostradami albo drogami dwupasmowymi tj Czechy, Austria, Słowenia lubljana az do Postojnej. Niestety ceny kwater i to jeszcze w sezonie moga być drogie. Licz się z wydatkiem rzedu 20-25 EURO za dobę za kwaterę. w Rijece masz biuro informacji turystycznej i tam oferują noclegi - im krócej jesteś tym drożej. Ja spałem na campingach - koszt 108 kun za dobę dla 2 osób, namiot + auto. Jadąc w okolice Zadaru musisz przejechać przez góry - można ale to w sezonie zajmuje sporo czasu - jeszcze nie ma dokończonych tam autostrad i są w okolicach Plitwic ogromne korki. Wybór należy do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 20.07.04, 18:29 Jeżeli lubisz (względny) spokój i w miarę kameralne miejsca to jest taka miejscowość Moscenicka Draga (na Istrii, niedaleko Rijeki, przy samej magistrali w stronę Puli). www.tz-moscenicka-draga.hr W czerwcu pokój z łazienką (dobry standard) bez problemu za 20-25 EUR.Teraz nie wiem. Jak bardziej rozrywkowo i więcej rodaków to Rabac pewnie będzie najbliżej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinky Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.pke.pl 21.07.04, 09:28 Kochani.Najważniejsze w chorwacji jest obuwie do pływania.Tenis sandał gumowy bo spotkanie z jeżowcem jest niezbyt miłe.Istria jest piekna ale głośna /niemce/ i często z zasyfiona wodą /zupa/.Zawsze jeżdzę przez austrię dlatego niech ktoś poda opis jak przez węgry i co z tymi autostradami szczególnie dane z lipca br. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: 195.117.138.* 21.07.04, 11:52 super dzięki ale 20-25 eur za osobe czy za pokój?? Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 21.07.04, 11:58 Wtedy (koniec czerwca) za pokój. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: 195.117.138.* 21.07.04, 12:45 dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 21.07.04, 18:16 Obuwie do pływanie również bardzo ważne, chociaz ja całe dwa tygodnie przechodziłem po wodzie w klapkach i również nie było żadnych problemów. W kazdym razie coś na nogi w wodzie musisz mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 13:20 czy możesz polecic dobry dojazd do Splitu. Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 22.07.04, 13:34 To zalezy skąd chcesz jechać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 13:50 Masz rację.Zapomniałem dodać z Katowic. W zeszłym roku byliśmy w Neum w BiH jechałem przez Słowację, Węgry,i całą Bośnię trasa ekonomiczno- widokowa ,jedyne opłaty to winiety w Słowacji .Droga krótsza o 150 km zero korków stała prędkość 100-110 ( wymuszona przez natężenie małego ruchu ) , ale spalanie w Fokusie 5,4 ON. W Bośni są problemy z płaceniem kartami. Tylko duże stacje znanych koncernów paliwowych. Można natomiast płacić w Kunach i Euro. Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 22.07.04, 14:06 Katowice-Cieszyn-Olomuc-Brno-Mikulow-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagrzeb - z Zagrzebia cześćiowo będziesz jechał autostradami, częściowo normalnymi drogami. Albo jak chcesz jechac to z Zagrzebia kieruj się na Plitwice i na Zadar a potem magistralą do Splitu to juz jest kawałek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafał Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 14:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: 217.97.238.* 02.08.04, 16:10 Nie ma zadnych problemów z przejazdem przez BH? Czy droga Mostar -Sawarajewo jest odbudowana? I czy jest bezpiecznie? Misia. Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 02.08.04, 18:47 Nie było żadnych problemów. Powiem szczerze, że wracając to na granicach w ogóle się nie zatrzymywałem. Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Pogoda w Chorwacji 22.07.04, 19:48 Może ktoś powie ile teraz jest stopnii w Chorwacji - konkretnie w Dubrowniku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adria Re: Pogoda w Chorwacji IP: *.chello.pl 22.07.04, 19:53 wczoraj(22.07.04)poznym wieczorem sprawdzalem na tvn meteo - bylo 35 stopni . Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Pogoda w Chorwacji 22.07.04, 21:02 No to czyli niezła jest tam teraz jazda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Pogoda w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 08:31 temperatura na bieżąco - web kamera www.airport-dubrovnik.hr/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.proxy.astra-net.com 22.07.04, 22:18 1.Cena LPG i czy gas latwo zatankowac? 2. Ceny kempingow i gdzie sa najfajniejsze? 3. Gdzie najlepiej zrobic nocleg jadac z W-wy? Pozdrowienia Bogdan Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 22.07.04, 22:34 Gdzies już o tym wszystkim pisałem w tym wątku. - gaz jest w Chorwacji - zjechałem ją całą na gazie. Spytaj na stacjach paliw o PRO-PLIN, żeby dali ci ksiązeczki z mapami gdzie mozna go kupić. - campingów jest mnóstwo - im bardzij na południe tym fajniej jest na nich - ceny od 40 do 100 PLN. Śrenio około 60-70 zł 2 osoby namiot+auto. - z warszawy proponuje przespać się za Wiedniem na jakiejś stacji. ps i prosze nie podszywać sie pod mój nick "pegas15" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Rijeka czy Umag?? IP: 195.117.138.* 23.07.04, 12:51 pytanie: zdecydowałem się na Istrię. Ale dylemat czy zachodnie wybrzeże np. Novigrad, Umag itd czy lepiej okolice Rijeki, Opatija? czy mogą być różnice w cenie i które miejsca są ciekawsze ( żeby odpocząć i coś zobaczyć)?? Dziękuję za wszelkie informacje i pomoc! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Rijeka czy Umag?? 23.07.04, 14:27 Byłem w Opatiji i Rijece i w Lowranie - nie mam natomiast porównania do innych miejscowości na Istrii. Lowran i Opatije bardzo urocze miejscowości chociaż sporo turystów. Ceny - trochę drożej niż na południui Chorwacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JODYS Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 17:29 WYBIERAM SIE W 2 POLOWIE SIERPNIA AUTEM DO CHORWACJI DOKLADNIE DO PULI. CHCIALBYM DOWIEDZIEC SIE JAKI JEST KOSZT AUTOSTRAD NA TEJ TRASIE NP.CIESZYN,WIEDEN,maribor,LJUBLIANA.LUB INNE PROOZYCJE Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 23.07.04, 19:22 Czechy - winieta 150 koron czeskich Austria - 7,6 EURO Słowenia (Maribor-Lubljana-Postojna) około 6 EURO Chorwacja (np Zagrzeb -Rijeka) 56 kun Czyli bardziej opłaca się jechać przez Słowenię. Odpowiedz Link Zgłoś
beti22 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 23.07.04, 23:01 Mam pytanko , jade w sierpniu do Chorwacji ostatno bylam tam 5 lat temu slyszalam ze jest juz autostrada do kąd ją wybudowali? ja jade do Breli kolo Makarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 09:59 Byłam w Chorwacji pod koniec czerwca, dokładnie na Istrii, w okolicy Umag. Na morzu pojawiła się dziwna rzecz (glony? wg miejscowych). Z pewnością uniemozliwiała kapiel, nie można było sie z tego śluzu domyć, Co to mogło być? Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 26.07.04, 07:46 Naprawdę nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.crowley.pl 26.07.04, 12:35 Jakie są ceny wypożyczenia samochodów w Chorwacji? Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 27.07.04, 13:28 Niecałe 20 godzin i jesteś swoimauten w chorwacji. Co do cen nie mam pojęcia. Na pewno drogo. W polsce za auto za dzień chca 370 zł - wiem bo znajomi z Kanady chcieli pozyczyć auto. Odpowiedz Link Zgłoś
julitkan Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 28.07.04, 11:48 a ja mam pytanie do Ciebie czy może wiesz...jak dojechać do Splitu z Makarskiej...czy sa jakieś autokary...jak dojechac na te wszystkie wysepki???? czy promem czy autokarem...czy sa dobre połaczenia a Makarskiej???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chorwat Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.net.htnet.hr 27.07.04, 16:06 zalezy ile dni chces wypozyczicz.najbardziej sie oplaca wypozyczycz dalej od morza ceny sa rozne od 200KUNA i wyzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.bphpbk.pl 26.07.04, 12:58 Część, Wyjeżdzam do Baski na KRK gdzie tankowałeś w okolicach Rjeki i gdzie są na KRK dobre auto campingi Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 26.07.04, 13:43 w samej Rijece jest auto-gaz. Poproś na jakiejś stacji o książeczki auto-plin tam będzie mapa dojazdu do auto plinu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.r.ae.katowice.pl 28.07.04, 15:28 Cześć. W następnym tygodniu wybieram się do Tisna. mam pytanie o walutę. Słyszałam, że nie ma problemu z wymianą PLN, ale czy to sie opłaca? Czy może lepiej EUR. Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 28.07.04, 22:08 Jesli uda ci się w Polsce wymienić złotówki na kuny to je wymień - nie bedziesz tracic na podwójnej wymianie. Jesli nie to weż EURO - z PLN moga być kłopoty - ja przynajmniej się nie spotkałem z kantorami które wymieniałyby polską walutę. A jeszcze lepsze rozwiazanie to karta bankomatowa albo kredytowa i wypłata gotówki od razu w Chorwacji - tak jest najkorzystniej, jednak istnieje (zawsze sie tego boję) takie ryzyko, że np ci wciągnie kartę, albo ja połamiesz, albo się rozmagnesuje itp. Wyjściem jest kilka kart w różnych bankach .pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.r.ae.katowice.pl 29.07.04, 08:42 Dziękuję za radę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinky Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania IP: *.pke.pl 29.07.04, 09:29 na wypłacie z bankomatu za granica traci się ok.4% prowizji bankowejSprawdzcie wydruki po powrocie.Opłaca się tylko płacic za towar i usługi. Teraz krótkie pytamie dla kumpla.Czy na trasie koncówki na gaz są takie jak w Polsce czy trzeba mieć przedłużkę/System włoski lub holenderski/ Odpowiedz Link Zgłoś
pegas15 Re: Wróciłem z Chorwacji odp. na pytania 29.07.04, 15:08 Końcówki sa takie same jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś