Dodaj do ulubionych

Positano - wybrzeże Amalfitańskie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 12:44
Cześć. Szukam niezbędnych informacji o Kampani, a w szczegolności miasteczka
Positano i całej części Amalfitano. Jak się kształtują ceny noclegów i
wyżywienia. Kiedy najlepiej jechać i co warto zobaczyć. Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marghe_72 Re: Positano - wybrzeże Amalfitańskie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 30.03.04, 12:56
      Co do cen to nie pomogę. Co warto zobaczyć? Wszystko:)
      Amalfi (+widowiskowa droga dojazdowa - nie wskazana dla osób z lękiem wysokości)
      Positano (uwaga duzow schodów)
      Sorrento
      Capri + Anacapri + lazurowa grota
      Ischia
      Neapol
      Pompeje
      Herculanum
      itp

i to duuuzy skrót:)

M.
      • Gość: Tea Re: Positano - wybrzeże Amalfitańskie IP: *.dsl.pipex.com 02.04.04, 18:14
        Bylam w ubieglym roku w okolicy Praiano. Super. Hotele sa dosyc drogie,
        szczegolnie miasteczka jak Positano. Ale niekoniecznie musisz sie tam
        zatrzymac, bo odleglosci nie sa duze i polaczenia autobusowe niezle i
        niedrogie.Ja placilam za dwojke z przepieknym widokiem 120euro /przystepna cena
        w tej okolicy/. Koniecznie zobacz Ravello.
    • Gość: MECONIA Re: Positano - wybrzeże Amalfitańskie IP: *.fastres.net 03.04.04, 16:09
      Noclegi w Positano sa bardzo drogie, to taka modna i snobistyczna miejscowosc jak Portofino
      czy Monte Carlo, ale warto spedzic tam kilka godzin, Positano jest pieknie polozone.
      Ja mialam okazje spedzic tam kilka dni, mieszkalam w przyjemnym pensjonacie z pieknym
      widokiem na miasteczko, mysle dzisiaj od ok 150,00/200,00 euro za pokoj dwuosobowy.

Jezeli chcesz zwiedzac wybrzeze Amalfitanskie i polwysep Sorrentynski warto znalazc nocleg w
      Sorrento. Mozna stamtad poplynac bezposrednio na Capri i Ischie oraz zrobic wycieczke do
      Positano, Ravello i Amalfi. Koniecznie odwiedz Villa Cimbrone i Villa Ruffolo w Ravello
      ZAPIERAJACE DECH WIDOKI NA ZATOKE SALERNITANSKA Mozna zaczaczyc o Vietri sul
      Mare, ktore slynie z wyrobu ceramiki.
      • Gość: dario38italia Re: Positano - wybrzeże Amalfitańskie IP: *.38-151.net24.it 04.04.04, 20:16
        Mieszkam we Wloszech,w zeszlym roku w kwietniu bylem na wybrzezu Amalfitanskim
        na pare dni i rzeczywiscie jesli chodzi o ceny,to wszedzie jest drogo,biorac
        pod uwage,ze nie bylo wtedy pelnego sezonu,w miejscowosci Maiori jeden z
        najtanszych hoteli kosztowal nas (pokoj dwuosobowy)65 E,w sezonie pewnie
        zdecydowanie drozej.Za parking za 1 godz placi sie 3 E.Najlepszym okresem do
        zwiedzenia tej czesci Wloch jest chyba wiosna,latem pewnie niemozliwe jest
        przejechanie droga glowna jesli ktos wybiera sie autem-jest tak waska i
        uczeszczana,ze w wielu miejscach trzeba sie zatrzymac,aby inne auto
        nadjezdzajace z przeciwka moglo przejechac.Inna uwaga,nie parkujcie auta poza
        parkingami,bo na 100 % zarobicie mandat,ja w Positano zaparkowalem na
        gorze,daleko od centrum,nie bylo zadnego zakazu i zarobilem 33 e mandatu.
        • Gość: Linn Re: Positano - wybrzeże Amalfitańskie IP: *.dialup.tiscali.it 05.04.04, 09:55
          W Positano radze m. in. zwrocic uwage na tzw. mode w stylu Positano /
          charakterystyczne ubiory letnie: sukienki, koszule, bluzki, kostiumy, torby
          plazoe, spodnie /.
      • mielin Re: Positano - wybrzeże Amalfitańskie 06.04.04, 11:46
        Przyłączam się do rady aby zamieszkać w Sorrento. Rzeczywiście jest tu taniej i
        przede wszystkim dużo jest hoteli, kwater a nawet 2 lub 3 kampingi. A głównie
        to, moim zdaniem , jest Sorrento najlepszą bazą wypadową na jednodniowe
        wycieczki i jest śliczne. Wieczory można spędzić tu czarowne, siedząc na
        ławeczce w parku z widokiem na Zatokę Neapolitańską, ach te światełka
        błyskające w rozgrzanym powietrzu z lekkim wiaterkiem ponad morzem.
        Ja w ciągu 7 dni zwiedziłam Capri, Miejscowości Amalfi i Positano, Pompeje,
        Wezułwiusza, dwa razy odwiedziłam Neapol, całe Sorrento - suuuper, a to tylko
        rozbudziło mój apetyt na więcej. Jeszcze wrócę do Surriento (jak w ichniejszej
        piosence). Cudownych przeżyć na Amalfi. Mielin.
        • linn_linn Re: Positano - wybrzeże Amalfitańskie 06.04.04, 16:28
          No i nie mozna zapomniec o Paestum. Ja na poczatku maja chce odwiedzic
          Positano, Amalfi i Paestum.
          • Gość: Marghe_72 Re: Positano - wybrzeże Amalfitańskie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.04.04, 10:30
            Linn, szkoda, ze nie we wrześniu :)
            Zdaj relację bo szykujemy sie do Paestum.
            M.
            • linn_linn Re: Positano - wybrzeże Amalfitańskie 07.04.04, 10:59
              We wrzesniu planuje Sardenie. Z Paestum zdam relacje.
              • vojager29 Re: Positano - wybrzeże Amalfitańskie 07.04.04, 11:13
                kochane panie, mozecie mi zdradzic tajemnice gdzie jest to wybrzeze ?

"czlowiek uczy sie cale zycie a umiera i tak -----"
                • linn_linn Re: Positano - wybrzeże Amalfitańskie 07.04.04, 11:25
                  Fajnie napisalam "Sardenia".
                  Coasta Amalfitana: od Salerno na polnoc, warto przejechac nawet do Torre del
                  Greco / na pewno do Sorrento /. Samochodem, statkiem, w dzien i wieczorem. Za
                  kazdym razem inne wrazenia. Podobno najpiekniejsza nadmorska trasa widokowa na
                  swiecie.
                  • Gość: Marghe_72 Re: Positano - wybrzeże Amalfitańskie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.04.04, 17:38
                    hehe , a moze przejażdzka Circumvesuviana - z Neapolu do Sorrento np. Taki
                    lekki dreszczyk ...
                    M.
                    • linn_linn Re: Positano - wybrzeże Amalfitańskie 08.04.04, 09:25
                      Jak mowia Wlosi, "questo mi manca". Dreszczyk mozna miec i w samym Neapolu. W
                      zeszlym roku, na parkingu przed zamkiem, wiekszosc osob wysiadajacych z
                      autobusow miala plecaczki z przodu.
                      • Gość: Marghe_72 Re: Positano - wybrzeże Amalfitańskie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.04.04, 23:02
                        "A me non mi manca" :))); a z Neapolu to głownie dworzec zaliczony:)
                        i przepiękniasty hotel na 13 piętrze w wiezowcu Vis a Vis tegoż. Swego czasu
                        widniał na nim wielki napis Kimbo.
                        W hotelu była winda działająca na 10 (!!!) lirów. A nie było to 20 lat temu..
                        M.

• linn_linn Re: Neapol 09.04.04, 09:32
                          Tylko dworzec? Nie spodziewalam sie tego po Tobie, Marghe. A kawa w
                          Gambrinusie, a szopki, a cieple sfogliatelle z ricotta? Na poczatek oczywiscie.
                    • Gość: wal Re: Positano - wybrzeże Amalfitańskie IP: *.icpnet.pl 08.04.04, 21:11
                      Dreszczyk? Dlaczego? Jechalem w te i z powrotem.
            • Gość: Paestum Re: Positano - wybrzeże Amalfitańskie IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 08.04.04, 13:56
              Paestum - misato to nic ciekawego. Jest stara bazylika obecnie normalnie "w
              użyciu" jako kościół i to wszystko chyba. Na teren wykopalisk są dwa wejścia.
              Światynie wrto zobaczyć po zmroku - są przepięknie podświetlone. Można obejść
              teren dookoła i pooglądać ze wszystkich stron.
              Bardzo proszę nie opuszczać muzeum! Wielu turystów zadowala się obejrzeniem
              tylko wykopalisk. Moim zdaniem to ogromny błąd. Muzeum po drugiej stronie
              ulicy, naprzeciwko głów2nego wejścia na teren wykopalisk.
              Zajedźcie też do Salerno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka