Dodaj do ulubionych

Isole Tremiti

IP: 212.191.172.* 06.07.04, 08:39
Obejrzałam kilka stron internetowych tych wysp i nabrałam ochoty, aby tam się
udać na taki jedniodniowy wypad. W czasie mojego pobytu we Włoszech tydzień
będę w Vasto nad Adriatykiem, a te wyspy położone są niedaleko. Czy ktoś z
Was był na tych wyspach. Jeśli tak, to proszę, powiedzcie jak tam najlepiej
się dostać, ile kosztuje przejazd (prom), jak poruszać się na tych wyspkach,
co zobaczyć przede wszystkim. No i za ile. :))
z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Asik Re: Isole Tremiti IP: *.coig.katowice.pl 07.07.04, 11:28
      Byłam tam kilka lat temu podczas pobytu w Vieste. Nie pamiętam jaki był koszt,
      ale na miejscu pewnie nie będzie brakowało informacji i biur organizujących
      takie wycieczki. Pewnie będzie to wyglądało tak, że organizator dowiezie Cię na
      S. Domino i powie o której będzie odjazd. Wyspę obejdziesz na piechotę. Nie ma
      tam jako takiego transportu. Jedynie w porcie stoją opisane hotelowe busiki,
      które odbierają swoich gości. Piękne widoki, krystalicznie czysta woda, liczne
      groty i cisza dzwoniąca w uszach (ja byłam w czerwcu). W porcie jest możliwość
      wynajęcia łódki i zrobienia wycieczki dookoła wysp.
      Nic nie potrafię powiedzieć na temat dwóch pozostałych wysp S. Nicola i
      Caprara.
      S. Nicola i S. Domino są blisko siebie.
      Co do cen - na wszystkich wyspach jest zawsze drożej.

Pozdrówki i udanego urlopu
      • Gość: eve Re: Isole Tremiti IP: 212.14.8.* 07.07.04, 12:55
        Ja podobnie jak przedmówczyni płynęłam z portu w Vieste .Byłam na Wyspach
        dwukrotnie we wrześniu.Nie wiem czy pływają z Vasto ale na pewno są promy z
        Tremoli.Ja byłam za czasów lira myślę że ceny aż tak się nie zmieniły coś ok.
        20 euro od osoby są promy /płynie ok.1,5 godziny /i wodoloty /drożej ok.1
        godz./Wybierz na wycieczkę piękny dzień ,ten błękitny kolor wody w zatoczkach
        ciebie urzeknie.Zabierz pletwy i maskę i raczej coś do picia i jedzenia ,na
        Wyspach nie ma za dużo sklepów,zresztą szkoda tracić czas.Na San Domino jest
        skupiona cała infrastruktura turystyczna ,zaraz za portem jest ładna publiczna
        plaża ale nie warto się na niej zatrzymywać.Idż prosto pred siebie.popatrz na
        mapę i popytaj trochę ludzi a na pewno dotrzesz do jednej z tych malowniczych
        zatoczek w której mozna się kąpać i nurkować do woli.Natomiast na drugiej
        wyspie San Nicola - przepłyniesz na nią barką ok.2-3 euro warto zwiedzić ruiny
        starego zamku i koścoła i porobić z góry piękne zdjęcia- panorama całych
        wysp.Na pomniejszych wysepkach nic nie ma .W ich pobliżu jest pełno łódek i
        pontonów z nurkami.Co do ciekawostek to w 2002 roku w lipcu miało miejsce
        załamanie pogody i ludzie którzy popłynęli na wyspy na jednodniową wycieczkę
        zostali na nich uwięzieni przez 3 dni ponieważ był sztorm i kapitanat portu nie
        wydał zgody na powrót statków na stały ląd.Zyczę miłej wyprawy.pzdr
    • Gość: Magda Re: Isole Tremiti IP: 212.191.172.* 07.07.04, 16:45
      Dziękuję za tak wyczerpujące informacje. Oglądałam strony internetowe ze
      zdjęciami tych wysepek i naprawdę mnie urzekły. Mam nadzieję, że uda mi się tam
      wyskoczyć :))))
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka