novalijka39 03.02.13, 14:30 wybieramy się w lipcu na Sardynię. Będziemy wynajmować dom od znajomych i poruszać się własnym samochodem. Czy to prawda, że ceny żywności i podstawowych artykułów są dużo wyższe niż np w Toskanii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agata Re: ceny na Sardynii IP: *.24-79-r.retail.telecomitalia.it 03.02.13, 16:51 novalijka39 napisał(a): > Czy to prawda, że ceny żywności i podstawowych artykułów są dużo wyższe niż np w Toskanii? Kłamstwo :) Pozdrawiam, Agata - Italia Forum italiaforum.pl ---------------------------------------------------------- ulubione cytaty: "Jesteś gupim chamem durna babo" jeepwdyzlu Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: ceny na Sardynii 03.02.13, 18:44 Kilka lat temu, gdy wybierałam się na Elbę "straszono" mnie na forum wysokimi cenami na wyspie. Zrobiłam więc zakupy niektórych artykułów w Piombino. I niepotrzebnie, bo ceny w marketach były podobne. Przypuszczam, że tak samo będzie i na Sardynii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: ceny na Sardynii IP: 151.71.150.* 04.02.13, 14:37 Ceny zywnosci na Sardyni i w innych wloskich regionach sa porownywalne.Zaleza od tego czy zamierzasz kupowac zywnosc markowa i reklamowana(najczesciej przereklamowana i droga) czy tez zywnosc w nieco tanszych sklepach jakim sa "dysconty" . W dyskontach mozna kupic dobra i o wiele tansza zywnosc zaoszczedzajac duze pieniadze.I tak dla rozwiania twoich watpliwosci,ja osobiscie robiac zakupy ( podstawowe produkty spozywcze, nabial,warzywa,owoce) w dyskoncie wloskim typu " EUROSPIN ",wydaje srednio 20 eur podczas gdy w normalnych sklepach wloskich na Sardyni typu CONAD, ROMANA MARKET, LECLERC za ten sam asortyment spozywczy trzeba wydac minimum 50 eur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: ceny na Sardynii IP: 151.71.150.* 04.02.13, 14:49 Na Sardyni( tak zreszta jak i w Polsce i innych krajach europejskich),mozna zaoszczedzic robiac zakupy w dyskoncie.Na Sardyni najlepszym dyskontem moim zdaniem jest EUROSPIN ,gdzie mozna wybrac w czesci produktow spozywczych znanych wloskich jakosciowo firm .Jako przyklad podam sardynska firme spozywczo-nabialowa ARBOREA ,produkujaca sery,serki wszelkiego rodzaju,maslo,mleko itp. ktora uzywa mleka z udoju krow i owiec pasacych sie na czystych i nieskarzonych lakach i pastwiskach tej przepieknej i nieskarzonej wyspy Sardyni ! Bardzo dobrym marketem spozywczym (ale nie dyskontem) jest sardynski CONAD ,ktory bardzo dba o jakosc swoich produktow. Paczkowane produkty spozywcze z logo " Conad" zapewniam was maja bardzo dobra jakosc i adekwatna niewygorowana cene. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.ci.ej Re: ceny na Sardynii 03.02.13, 22:55 W zasadzie kłamstwo, ale... W większości miejsc ceny są normalne włoskie, a miejscami nawet wręcz niskie (polecam np. sieć dyskontów MD) Ale w Oristano weszliśmy do wielkiego supermarketu, to chyba była Billa. Ceny były naprawdę jak z kosmosu - chyba z 50% wyższe od "normalnych" włoskich. Nie robiłem zakupów w okolicy Costa Smeralda - też nie wiem jakie tam są ceny. Też np. w pięknym rejonie Costa Verde - w promieniu 20 km był 1 sklep spożywczy - tu też ceny były bardzo wysokie, ale to akurat zrozumiałe. W jakim rejonie wynajmujecie ten dom ? Odpowiedz Link Zgłoś
beaataa Re: ceny na Sardynii 05.02.13, 14:25 ja na Sardynii byłam jesienią zeszłego roku (Cagliari i okolice) - ceny tak jak w innych częściach Włoch. W Auchan zaś było naprawdę tanio (kawa, sery, warzywa.... no to co kupujesz codziennie) Odpowiedz Link Zgłoś