Gość: Marghe_72 IP: *.aster.pl / 212.76.39.* 10.08.04, 13:49 do tych, ktorzy wrócili. Jak to jest? m. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vojager29 Re: jeszcze raz o kamizelkach 10.08.04, 14:26 marghe_72, spytaj tak: kto zostal zlapany bez kamizelki nie czepiam sie ale tylko ci beda mieli nam cos do przekazania Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: kto został złapany bez kamizelki?:) 10.08.04, 14:43 Jakie konsekwencje? Gdzie mozna nabyc te kamizelki? m. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: kto został złapany bez kamizelki?:) 10.08.04, 15:34 Juz w Austrii / a nawet w Polsce, podobno /. Bylo juz kilka watkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: jeszcze raz o kamizelkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 20:35 Jako, że byłem niezmiernie upierdliwy w kwestii kamizelek i otrzymałem sporo odpowiedzi, nie pozostaje nic innego jak się odwzajemnić - cierpliwie odpowiadam: Kamizelka jest obowiązkowym wyposażeniem kierowcy samochodu w przypadku opuszczania przez niego pojazdu poza terenem zabudowanym, na autostradach w zatokach parkingowych oraz na poboczach tychże, podczas wykonywania czynności związanych z obsługą samochodu (np. wymiana koła). Ten sam obowiązek dotyczy pozostałych osób będących w samochodzie a opuszczających pojazd. Kara za "zapomnienie" założenia (cytat z polizia.it) to od 35 do 135E. Kamizelka ta musi odpowiadać normom EN (NE) 471 i posiadać znaczek CE. KOszt kamizelki w hurtowni to ok 23 zł. Kamizelka ta na przejściu w Villach kosztuje ok 8E. W głebi kraju ok 3E - więc taniej niż w Polsce. Jak wyczytałem, przepis ten zacznie obowiązywać od 1.01.05 również na terenie Austrii i należy się spodziwać, że zagości również w naszym kraju. Kamizelka przeleżała na naszej tylnej półce cały pobyt i dziękować Bogu za to. Tak jak i za to, że apteczka też nie zubożała ani zapasowe koło. Leży sobie dalej na półce i świeci, a nas pozostała świadomość, że będizemy naprawdę lepiej widoczni kiedy zdarzy się, że trzeba ją będzie rozpakować. Pozdrawiam olo Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: jeszcze raz o kamizelkach 10.08.04, 21:37 Bardzo dziekuję za wyczerpującą odpowiedź. m. Odpowiedz Link Zgłoś
mikrosk pytanie do olo 10.08.04, 21:50 Ja również dziekuję za wyczerpującą odpowiedź, ale chciałam zadać jedno małe pytanko. Gdzie w głębi Austrii można kupić kamizelki po 3 euro(czy np. na stacjach benzynowych czy raczej w jakichś sklepach)i czy możesz podać jakiś namiar na hurtownię w Warszawie lub okolicy, w której są kamizelki spełniające normy (przeglądałam oferty hurtowni, ale niewiele piszą o normach UE). Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: pytanie do olo IP: *.c.net.pl 10.08.04, 22:37 Wróciłem wczoraj z Włoch, kamizelki kupiłem we włoskim hipermarkecie (Carrefourze) na stoisku z akcesoriami motoryzacyjnymi, koszt jednej to 6,90 e., zaś na granicy austriacko-włoskiej, na stacji benzynowej, kosztowały chyba 10 euro (jeśli dobrze dostrzegłem cenę). Zauważylem, że wielu kierowców lub pasażerów wysiadających na poboczu autostrady z samochodu zakłada je. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: pytanie do olo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 06:43 Każda hurtownia artykułów BHP powinna mieć takie kamizele. Mogą być również szelki zgodne z powyższymi normami. Szukaj na żółtych stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: pytanie do olo IP: *.tele2.pl 13.08.04, 01:20 Poszukajcie na Allegro, widziałem tam kamizelki spełniające normy EN 471 po 29,- brutto Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dario101 Re: jeszcze raz o kamizelkach 11.08.04, 18:55 Kamizelke ostrzegawcza kupiłem w SUPONIE (jest to hurtownia środkow BHP ) w Łodzi.Cena netto to 24 zł + 22% VATu. Najważniejsze kamizelka ma wszytą etykiete z numerem dyrektywy Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś