Dodaj do ulubionych

Dom Pilegrzyma

11.03.14, 18:03
Planuje wyjazd do Rzymu na krótki pobyt i zaczynam szukać noclegu.Słyszałam wiele dobrych opinie o tym miejscu. Czy osoby które wykupiły tam nocleg,mogą mi odpowiedzieć z jakim wyprzedzeniem należy dokonać rezerwacji oraz jaką jest cena za nocleg za pokój 2 os. ?
Obserwuj wątek
    • zagubieniwrzymie Re: Dom Pilegrzyma 11.03.14, 18:37
      Witaj. A o który Dom Pielgrzyma pytasz? Dom Polski Jana Pawła II czy Sursum Corda?
      • izm-ir Re: Dom Pilegrzyma 11.03.14, 18:49
        zagubieniwrzymie napisał(a):

> Witaj. A o który Dom Pielgrzyma pytasz? Dom Polski Jana Pawła II czy Sursum Cor
        > da?
        Chodziło mi o Dom Polski JPII, ale jeśli ktoś ma opinie o Sursum Cor, to tez jestem otwarta na informacje. Może ktoś z was ma doświadczenia z obydwu noclegów i poleci mi który jest lepszy?
        • zagubieniwrzymie Re: Dom Pilegrzyma 11.03.14, 19:11
          Moim skromnym zdaniem bardziej popularnym jest Dom Polski JPII choć mieści się daleko od Watykanu, ok 13 km. Przykro mi że nie mogę wyrazić opinii na temat warunków i wygody gdyż nie jestem turysta tylko mieszkańcem Rzymu ale służe pomocą w formie adresów i danych kontakowych do obu miejsc. Można tam uzyskać info po polsku:

Dom Polski, ul. Via Cassia 1200, Tel: (0039) 06 303 65 181; 06 303 10 398
          e- mail: niepsuj@jp2doc.org

Dom Sursum Corda, via Enrico de Ossò, 73. (4,5 km od Watykanu)
          Telefon: (0039) 06 66 514 087, (0039) 06 66 995 615
          Fax: (0039) 06 66 515 763
          e-mail: reception.sursum@gmail.com
          • lion.ess Re: Dom Pilegrzyma 22.03.14, 13:58
            Witam! Byliśmy z mężem w Domu Polskim JP II w 2007 r. i co do wrażeń, to powiem tak... nocleg wyszedł naprawdę tanio: za pokój 2-osobowy ze wspólną łazienką, ale za to z własną...lodówką w takim jakby mini-aneksie zapłaciliśmy 15 euro od osoby. To był nasz pierwszy wyjazd do Włoch i byliśmy jeszcze mało doświadczeni...będąc w Rzymie ponad 3 lata później, nocowaliśmy zaledwie 1 przystanek kolejki od stacji La Giustiniana, wysiadając na La Storta-Formello, w Hotelu na via Cassia 1736, może nawet nie 3*gwiazdkowym, ale za to mieliśmy pokój z własną łazienką, balkonem i ze śniadaniem w cenie. No i pełna swoboda ;) Z tego co sprawdzałam, to we wspomnianym przeze mnie hotelu, koszt noclegu na dzień dzisiejszy wynosi zaledwie 45 euro za pokój 2-osobowy (oczywiście ze śniadaniem). Jeśli ktoś chce mieć w pełni polskojęzyczną obsługę, Dom Polski jest zapewne super opcją, ale my tam drugi raz nie trafimy ;)
            • lion.ess Re: Dom Pilegrzyma 22.03.14, 14:00
              P.S. Na chwilę obecną koszt noclegu w Domu Polskim JP II wynosi (podobno) 40 euro za pokój 2-osobowy ze wspólną łazienką i bez śniadania.
            • Gość: vvv Re: Dom Pilegrzyma IP: *.ists.pl 23.03.14, 07:34
              Podoba mi się takie podejście. Czy piszesz o hotelu Cassia? Taki znalazłem w booking.com pod tym adresem. Piszą tam jeszcze że mają własny parking. Jak to wygląda w rzeczywistości?
              • lion.ess Re: Dom Pilegrzyma 23.03.14, 10:06
                Tak, właśnie w tym hotelu byliśmy podczas naszego drugiego pobytu w Rzymie :) Owszem, hotel posiada parking (podziemny) i w rzeczywistości wygląda jak na zdjęciach na stronie (tak przynajmniej było 3 lata temu). Śniadanie typowo włoskie-na słodko, ale jak dla mnie było sycące. Naprawdę nie mogę im nic zarzucić (patrząc na cenę... :))
                • Gość: vvv Re: Dom Pilegrzyma IP: *.ists.pl 23.03.14, 15:39
                  Dziękuję za wyjaśnienie, bo przyglądałem się im w goglach i nie widziałem tam żadnego wolnego placu. Jeszcze dopytam o to jak dostawaliście się do przystanku kolejki, bo to chyba ze dwa-trzy przystanki autobusem?
                  • lion.ess Re: Dom Pilegrzyma 23.03.14, 20:42
                    Od stacji kolejki (La Storta-Formello) jest do hotelu dokładnie 800 m. Zależnie od sił-albo spacerowaliśmy, albo podjeżdżaliśmy (wysiadając już na drugim przystanku licząc od stacji). Autobusy na via Cassia kursują naprawdę często...
                    • lion.ess Re: Dom Pilegrzyma 23.03.14, 20:46
                      *mała korekta- na drugim, nie wliczając w to przystanku przy stacji kolejki ;)
                      • Gość: vvv Re: Dom Pilegrzyma IP: *.ists.pl 23.03.14, 21:15
                        :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka