warmiak2 13.06.16, 14:11 Gdzie na A1 przy granicy z Czechami (po polskiej stronie) można kupić winietki na Czechy i Austrię przy okazji tankując benzynę ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Re: Benzyna i winietki 13.06.16, 15:44 Odpowiedzi na forum Austria: forum.gazeta.pl/forum/w,244861,161772229,161772229,benzyna_i_winietki.html Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Benzyna i winietki 13.06.16, 17:39 Oczywiście można kupić winietki zarówno na Czech, jak na Austrię przed granicą z Czechami, ale po co...? Winietkę na Czechy (miesięczną, jeśli jadę na 2 tygodnie) kupuję zwykle na pierwszej stacji benzynowej przed Ostrawą, a na Austrię (10-cio dniową) po przekroczeniu granicy w Mikołowie. Płacisz wtedy w cenach nominalnych. W drodze powrotnej kolejną winietkę 10-cio dniową na Austrię kupuję z kolei na ostatniej stacji benzynowej we Włoszech (zaraz za Tarvisio). Tam też kosztuje tyle samo co w Austrii, czyli 8,80 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Benzyna i winietki 13.06.16, 17:50 Dodam jeszcze, że cena benzyny w Austrii na stacjach nie przy autostradzie niewiele wyższa od ceny u nas. Przed wczoraj na stacji w Traiskirchen płaciłam 1,15 euro za litr. We Włoszech cena waha się od 1,42 na stacjach nie przy autostradzie do 1,70 na tych przy autostradzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sardynia2016 Re: Benzyna i winietki 14.06.16, 10:32 Ok wszyscy piszecie, że na stacjach jest taniej, ale czy jesteście w stanie podać cenę winietek tam kupowanych na Austrię i Czechy? Chciałbym wiedzieć o ile jest taniej w stosunku do zakupu w PZM? Dla przykładu cena winietek w PZM: Czechy 1 miesięczna jest w cenie 87,5 zł, a Austria 10 dniowa jest w cenie 55 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
sempre_dritto Re: Benzyna i winietki 14.06.16, 10:45 No przecież Aseretka napisała... austriacka 10 dniowa kosztuje 8,80 euro, a czeska ( o czym nie napisała, ale łatwo znaleźć) 440 koron. Odpowiedz Link Zgłoś
sempre_dritto Re: Benzyna i winietki 14.06.16, 10:49 Czeska, oczywiście miesięczna, bo o takiej była mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Benzyna i winietki 14.06.16, 16:13 Winietka miesięczna na Czechy kosztuje 440 koron. Aktualny kurs korony czeskiej to 0,164 zł, czyli koszt winiety to 72,16 zł. Winietka 10-cio dniowa na Austrię kosztuje 8,80 euro. Aktualny kurs euro to 4,4363 zł, czyli około 39,00-40,00 zł. Winieta na Czechy jest więc droższa o ok. 21 % a na Austrię o ok. 40%. W złotówkach, to nie jest taki duży majątek, bo około 45,00 zł (jeśli liczy się kolejny zakup winiety na Austrię na powrót). :) Chociaż dla niektórych osób ta kwota może stanowić znaczne obciążenie w budżecie. Jeżeli jednak płacisz za winietki kartą kredytową poza granicami Polski, a nie masz konta walutowego, to w zależności od tego czy Twój bank pobiera prowizję przy płatnościach zagranicznych koszt winiet może być zbliżony do tego w PZM. Nawet jeśli bank nie pobiera prowizji, to płacąc kartą za czeską winietę banki stosują tzw. przewalutowanie, czyli najpierw przeliczają korony na euro, a następnie euro na złotówki. I też może to być kwota zbliżona do PZM-otowskiej. Zwłaszcza, że np. gdy przeliczyłam w Lidlu w Mikulovie kurs korony do euro, to wyszło mi, ze 1 korona kosztowaby mnie około 0,19 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
warmiak2 Re: Benzyna i winietki 16.06.16, 08:11 Podoba mi się na forach turystycznych, że często odpowiedzi (podpowiedzi) i cała dyskusja odbywa się jakby obok pytania :) . Uwagi są cenne i oczywiście do zastosowania ale w tym wszystkim brak mi odpowiedzi na pytanie o ostatnią stację na A1 przy granicy z Czechami gdzie można zatankować i kupić (lub nie) winietki na cały urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Benzyna i winietki 16.06.16, 08:47 Ostatnią stacją przed granicą przy A1 jest stacja BP w okolicach Mszany. www.google.pl/maps/search/stacje+paliw+przy+A1+Gorzyczki/@49.9469392,18.2713799,11z/data=!3m1!4b1 Koszt winietki na Czechy 74,28 zł + 27,72 prowizji. Tankowałam paliwo 27.06. w cenie 4,84 zł/l. Winietkę kupiłam w Czechach na pierwszej stacji paliw po przekroczeniu granicy. Do Ostrawy winietka nie jest potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Benzyna i winietki 16.06.16, 10:00 Uppps... Miało być 27 maja, a nie czerwca. :) Odpowiedz Link Zgłoś
t123s Re: Benzyna i winietki 28.07.16, 15:10 Czy ktoś kupował winiety na tolltickets.com/default.aspx?lang=pl-PL&mnu=c Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Benzyna i winietki 28.07.16, 15:39 Czemu się wszędzie pytasz ? Juz odpowiedzialem na forum Chorwacja... Odpowiedz Link Zgłoś
t123s Re: Benzyna i winietki 28.07.16, 21:46 To pytanie dotyczy obu forów. Dlaczego na obu? Żeby skuteczniej dotrzeć do tych, którzy mają coś do powiedzenia. Pytanie na obu forach zamieściłem w jednym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Benzyna i winietki 28.07.16, 22:14 Dobra, ok Ważne, że się dowiedziałeś Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Kalkulator kosztów przejazdu autostradami w IT 28.07.16, 22:35 Polecam stronę www.autostrade.it/en/home Jak się wpisze w pomarańczową kratkę miejsca wjazdu na autostradę i zjazdu z autostrady we Włoszech, np. Departure - Tarvisio Arrival - Firenze ...i potem kliknie OK, to otrzymujemy dokładny kalkulator kosztów podrózy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
warmiak2 Re: Kalkulator kosztów przejazdu autostradami w I 29.07.16, 11:07 Rzeczywiście bardzo fajna strona pozwalająca wyliczyć koszt autostrad we Włoszech. Dzięki ! Odpowiedz Link Zgłoś
nie-to-on-zaczal Re: Benzyna i winietki 29.07.16, 16:13 Uwaga ogólna - Stacje paliwowe we Włoszech mają trochę pułapek. Cena może być różna na różnych dystrybutorach - samoobsługowe tańsze. Brak obsługi - automaty do płacenia. Nie jest to takie proste, bo zdarza się, że automatyczna kasa jest jedna do wszystkich dystrybutorów i trzeba uważnie klikać. Oczywiście w Klagenfurcie North trzeba zjechać 700 metrów i do pełna zatankować w "polskiej" cenie. Włoskie ceny jednak są dużo wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Ceny paliwa w Europie 29.07.16, 20:23 Co bez przesady ? Sam zatankowałem do pełna przed Innsbruckiem, zjechałem z autostrady, 5 minut i zaoszczędzone trochę euro... Ściąga: www.e-petrol.pl/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Ceny paliwa w Europie 29.07.16, 21:39 40 centów na litrze to już jest sporo różnicy... Chyba, że "bez przesady" dotyczyło czegoś innego Odpowiedz Link Zgłoś
itm.an Re: Ceny paliwa w Europie 30.07.16, 15:33 2 tygodnie temu tankowałem w Austrii ON za ok 1.115 a we Wloszech Peschiera del Garda 1.260 /w miescie/. Czy to znaczy że mozna twierdzic że we Wloszech jest drożej o 40 centów? Zgadzam się z jednym że paliwa we Wloszech sa droższe niż w Niemczech czy Austrii. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-to-on-zaczal Re: Ceny paliwa w Europie 30.07.16, 18:09 Na JET w Klagenfurcie - 700 metrów od autostrady (rondo przy Makro na wprost) - ON 1,029 Euro tankowałem. Następne stacje we Włoszech przez wiele kilometrów są na autostradzie, tu różnica ogromna - ponad 40 centów. Zjazdy z autostrady we Włoszech są kłopotliwe, więc jak się później długo jedzie autostradą, to po co tracić czas i pieniądze. W Klagenfurcie zjeżdżasz bez bramek i w 2 minuty tankujesz, a później można zasuwać włoskimi autostradami bez stresu. Jeśli ktoś wypoczywa na północy w ogóle może sobie oszczędzić tankowania. Stacje we Włoszech jednak są często bezobsługowe i kiepskie. Nie ma porównania do polskich stacji. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Ceny paliwa w Europie 30.07.16, 18:09 A ile kosztuje ON na autostradzie we Włoszech? Odpowiedz Link Zgłoś
itm.an Re: Ceny paliwa w Europie 31.07.16, 09:13 www.autoblog.it/post/767029/prezzi-benzina-diesel-gpl-italia-2016 Np.prosze sobie poczytać to... Odpowiedz Link Zgłoś