Gość: daro27 IP: *.pkobp.pl 22.07.02, 13:11 Czy ktoś podróżował pociągami we Włoszech, jakie są ceny biletów ? Interesują mnie głównie przejazdy lokalne w okolicach Venecji. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polokokt Re: pociągi we Włoszech 22.07.02, 20:01 Czesc Kolega Linn dal mi taki namiar: Strona kolejowa www.trenitalia.it / w kilku jezykach /. Jest to stronka gdzie mozesz sobie wpisac stacje wyjazdu i przejazdu oraz okreslic dodatkowe parametry a ona wyslwietli czas przejazdu i cene biletu. Dodatkowo jesli wezmiesz pociag IC to mozna sobie okreslic miejscowke w przedziale. Istnieje rowniez mozliwosc zakupienia niektorych biletow. Osobiscie jak policzylem to w sumie wychodzi nie duzo taniej niz samochodem. Tak wiec chyba do Rzymu to pojade samochodem, bo mozna sie jeszcze gdzies zatrzymacprzy okazji. A po regionie bedzie pociag. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro27 Re: pociągi we Włoszech IP: *.pkobp.pl 23.07.02, 08:09 Dziękuję za informację. Ja mam zamiar wykorzystać pociąg do dojazdów z kempingu do miasta. Wydaje mi się, że samochód+bęzyna+autostrada+parking > pociąg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: pociągi we Włoszech IP: *.dialup.tiscali.it 24.07.02, 07:31 Jesli juz, kolezanka Linn. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: pociągi we Włoszech 01.08.02, 12:03 A to przepraszam i padam do stóp Kolezanko Linn :) Odpowiedz Link Zgłoś
szary_obywatel pociągi we Włoszech 30.07.02, 19:16 Srednio 1km kosztuje 0,12€, mysle o pociagu pospiesznym zw. IR (Interregionale) Do IC, ES (Eurostar Italia) i inne "szybkie" jest dodatkowa oplata. Srednie ceny biletow w FS(wloskim "PKP"): - Bergamo (niedalekoMilano) - Venezia Mestre 233km za 11 euro - Venezia Mestre - Verona Porta Nuowa 111km 5,73 euro - Verona Porta Nuowa - Milano BILET NA INTERCITY!! 148km za 11,05 euro Pozdr. O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yanko Re: pociągi we Włoszech IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.02, 00:40 Pociagi we Wloszech dziela sie na kilka kategorii. 1. Regionale (osobowe, zatrzymuja sie na kazdej stacji). 2. InterRegio(nale) (osobowe, nieco szybsze, nie wszedzie staja). 3. Diretto ("bezpośrednie", ale malo wygodne, takie prawie pospieszne). 4. Expresso (wlasciwe pospieszne) 5. InterCity + InterCityNight (odpowiedniki naszych pospiesznych; mozna rezerwowac miejsca; z reguly jednak maja kilka wagonow, w ktorych sa miejsca nierezerwowane; na popularanych trasachm np. Rzym - Palermo rezerwowac koniecznie, bo sa bardzo zatloczone) 6. EuroStar (najszybsze, najdrozsze). Ceny sa zroznicowane w zaleznosci od typu pociagu. Na kazdym wiekszym dworcu wloskim sa automaty do kupowania biletow i sprawdzania polaczen. Aby sprawdzic cene biletu, nalezy uruchomic procedure kupowania biletu, a po podaniu ceny przez automat wycofac sie, jesli nie chcemy kupowac. Automaty dzialaja w szesciu jezykach: wloskim, niemieckim, francuskim, angielskim, hiszpanskim, portugalskim. Wydaja reszte. Kasy biletowe z reguly zamykane sa juz o 22.00 albo wczesniej. Przykladowa cena: z Rzymu do Florencji EuroStarem w drugiej klasie okolo 30 euro, InterCity - taniej o okolo 10 euro. Z Turynu do Mediolanu InterRegio kosztuje okolo 10 euro. Osobiscie polecam kupno biletu EuroDomino w Polsce. Umozliwia on dowolna liczbe przejazdow w ciagu najmniej 3, a najwiecej 8 dowolnie wybranych dni w okresie miesiaca (zob. wiecej: www.pkp.com.pl). EuroDomino na Wlochy na 8 dni (max) kosztuje okolo 700 PLN (cena sie waha w zaleznosci od kursu euro). Majac taki bilet, trzeba doplacac tylko wtedy, jesli sie chce miejscowke (3 euro) lub kuszetke albo sypialny (od 25 euro). Minimalna doplata obowiazuje takze na EuroStar (pociag wielkiej predkosci). Zaleta tego biletu jest to, ze daje mozliwosc 50% znizki na dojazd z Polski do stacji granicznej i z powrotem. Druga zaleta jest taka, ze jesli podroz odbywa sie pociagiem nocnym (start po 19.00), mozna wpisac na bilet date dnia nastepnego. Przejechalem cale niemal Wlochy (lacznie ponad 4.000 km) na 8-dniowym bilecie EuroDomino i wydaje mi sie, ze jest to jedna z najtanszych form poruszania sie po Wloszech. Pociagi sa wygodne (wszystkie klimatyzowane), raczej pustawe (z wyjatkiem bardzo oblezonych tras), ale dosc czesto sie spozniaja. W drugiej klasie przedzialy szescioosobowe, czyste i wygodne (mozna spac). Jesli jednak chcesz poruszac sie tylko wokol Wenecji, to moze EuroDomino nie jest najlepszym rozwiazaniem. Bilet z Mestre do Santa Lucia na regionale kosztuje mniej wiecej 1-1,5 euro. Odpowiedz Link Zgłoś