Dodaj do ulubionych

ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS

IP: 80.240.172.* 25.07.05, 13:36
Witam serdecznie,

Czy ktoś z Was był z ITAKĄ w hotelu Blue Bay (4*) na Rodos? Wyczytałam
niepokojącą informację na tym forum, że podobno ITAKA oferuje ten hotel w
katalogu, a na miejscu okazuje się,że kwaterunek następuje w hotelu Matoula
Beach (3*). Czy to prawda? Bardzo się tym niepokoję, jadę z małymi dziećmi,
za wczasy zapłaciłam też sporo... Proszę o info, za które z góry dziękuję!
Pozdrawiam
Gosia
Obserwuj wątek
    • Gość: ghandi Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.tvgawex.pl 25.07.05, 14:15
      Niestety to prawda.......Pzdr
      • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 25.07.05, 14:19
        Czy możesz mi coś więcej o tym napisać? Byłeś? Czy mogę jeszcze powalczyć z
        Itaką (jadę w drugiej połowie sierpnia)? Przecież to oszustwo! Mam wykupione
        ubezpieczenie od rezygnacji, ale chyba muszę mieć jakiś dowód na ten kant !!!
        Odpisz proszę,
        Gosia
        • Gość: ghandi Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.tvgawex.pl 25.07.05, 14:28
          Śledzę dokładnie to forum i tak piszą ludzie, którzy tam byli. Ja tam wybieram
          się we wrześniu i też się niepokoję. Mało tego, ktoś pisał, że obok Moutula
          Beach powstaje nowy kompleks basenowy i jest hałas od 6 rano(jak to na
          budowie). Wiem, że ludzie którzy pojechali przez BP Itaka reklamowali wyjazd.
          Ja jadę ze Scan H.
          • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 25.07.05, 14:35
            Bardzo Ci dziękuję,
            Czy masz jakiś kontakt do tych ludzi, którzy składali reklamację do Itaki? Moze
            jest jakiś link do tych informacji na forum?
            Dziękuję Ci za cierpliwość
            Gosia
            • Gość: ghandi Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.tvgawex.pl 25.07.05, 14:51
              Musisz przeszukać forum, gdzieś w starych wątkach powinno być.
              • Gość: ghandi Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.tvgawex.pl 25.07.05, 14:57
                Na 1 str jest wątek na ten temat "blue bay rodos", przeczytaj Pzdr
                • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 25.07.05, 15:21
                  Znalazłam, napisane jest, ze jak się jedzie w 2 osoby to NA PEWNO będzie
                  kwaterunek w Montula (karaluchy i plac budowy - już mi niedobrze). Ja jade w
                  czwórkę (2+2)! Moze jest jakaś szansa, że zakwaterują nas w Blue Bay? Już do
                  samego wyjazdu będę się denerwować....
                  Gosia
    • Gość: Monika Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.prosper.pl / 62.29.141.* 26.07.05, 08:49
      Ja się wybieram do Blue Bay ze Scan Holiday w drugiej poowie sierpnia z dwójka
      dzieci. W biurze podróży rozmawiałam i powiedzieli mi, że pokoje rodzinne
      znajdują się tylko w Family World Center i w budynku głównym, tak więc myślę,
      że jakaś "Matula" z dziećmi nie wchodzi w grę. Poza tym np. zażyczyłam sobie
      pokój z widokiem na morze, a w otrzymanym przez biuro podrózy potwierdzeniu
      podrózy jest dokładnie zapisane, że ma być pokój rodzinny z widokiem na morze w
      Hotelu Blue Bay. W związku z tym Pani powiedziała mi, że mam prawo do takiego
      własnie pokoju w tym Hotelu i taką usługe potwierdzał hotelarz. W związku z tym
      nie mają prawa wściskać mi nic innego. Powiedziała tez że teraz zmieniły sie
      przepisy odnośnie turystyki i bardziej niż kiedyś respektowane są prawa
      klienta. Nie wiem jak robi Itaka, słyszałam bardzo wiele złych opinii na ich
      temat. Natoamist Scan Holiday to w tej chwili tak naprawdę jest TUI, a stara
      nazwa pozostała po to, by klienci wiedzieli o co chodzi i ceny są trochę
      bardziej atrakcyjne. Nie mniej na potwierdzeniu podrózy mam informację, że
      imprezę sprzedaje TUI i mam nadzieję, że w zwiazku z tym kłopotów nie
      będzie.Pozdrawiam
    • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 26.07.05, 12:02
      Witam ponownie,

Bardzo proszę o jakiś kontakt osoby, które były już z ITAKĄ "niby" w BLUE BAY,
      a wylądowały w Montula Beach. Cały czas łudzę się tym, że był to może jakiś
      incydentalny przypadek? Strasznie się tym martwię, w biurze nie mogę dostać
      żadnych informacji (Pani z biura sprawdza "moje rewelacje"). To miały być
      niezapomniane wakacje!
      Z góry dziękuję, na wszelki wypadek podaję e-mail: gosiagw28@poczta.onet.pl
      Pozdrawiam
      Gosia
      • Gość: Monika Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.prosper.pl / 62.29.141.* 26.07.05, 14:06
        Czytałam własnie informację o Blue Bay w watku hotele. Ponoć sa pchły, komary i
        inne insekty i hotel nie zasługuje na swoje 4*. Jestem trochę załamana bo jadę
        z dwójka dzieci. Nie wyobrażam sobie tego.
        • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 26.07.05, 15:07
          Właśnie przeczytałam wypowiedź Magdy na forum Grecja-hotele.
          Przecież to jakaś paranoja! Jak mozna tak oszukiwać ludzi! Po co piszą, że
          hotel jest odremontowany, skoro tylko 1 piętro (czwarte) przeszło jakąś
          renowację i w dodatku nie jest dostępne dla Polaków! Pchły?! Boże, wydając
          takie pieniądze na wczasy jest to nie do pomyślenia! A ja się martwiłam, ze
          Itaka kwateruje w Moutuli, która wynika z opisu Magdy jest najlepszym
          rozwiązaniem. Ale to żadne pocieszenie - cena powinna być adekwatna do warunków
          oferowanych przez hotel. Gdybym wiedziala, ze tak to będzie wygladać nigdy nie
          zdecydowałabym sie na ten hotel. Tak szczerze mówiąc, to zastanawiałam się
          dlaczego ITAKA nie zamieściła w katalogu zdjęcia pokoju... Najgorsze jest to,
          że reklamację można dopiero składać po powrocie... I też ciekawa jestem czy
          Itaka w ogóle się tym przejmie...
          Jadę tam z dwójką dzieci i mężem. Wzielismy kredyt na te wakacje. NIEZAPOMNIANE
          WAKACJE !!! Załamałam się juz kompletnie.

Gosia
          • Gość: Monika Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.prosper.pl / 62.29.141.* 26.07.05, 15:17
            Ja przyznam szczerze, też jestem załamana. Miałam do wyboru jeszcze jeden
            hotel, z którego zrezygnowałam a jak teraz o nim czytam to ponoć jest piękny a
            czuję, że wpakowałam się do syfu. No nic pozostaje nam tylko walczyć na miejscu
            o jak najlepszy kwaterunek. Kiedy wylatujesz i kiedy wracasz?
            • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 26.07.05, 15:25
              Wylatujemy 19 siernia na dwa tygodnie.
              Nie rozumiem - lecę odpoczywać, bawić się, odstresować się od codzienności,
              pracy i obowiązków, zapłaciłam tyle kasy, i co? MAM TAM NA MIEJSCU PRZEŻYWAĆ
              JESZCZE, ZE MOGĘ DOSTAĆ POKÓJ Z PCHŁAMI CZY INNYMI INSEKTAMI?! Że nie dostanę
              ładnego, czystego pokoju, czyli tego, za CO ZAPŁACIŁAM?! A dzieci? Czekają na
              ten wyjazd, o niczym innym ostatnio nie rozmawiają!
              Żałuję, że nie było wcześniej żadnych negatywnych opinii o Blue Bay (wszyscy
              narzekali tylko na samoloty i hałas). Nie wybrałabym tego hotelu NIGDY.

Gosia
              • Gość: Monika Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.prosper.pl / 62.29.141.* 26.07.05, 15:29
                Ja lecę ze Scan Holiday na tydzień od 22.08. I chyba całe szczęście, że na
                tydzień. Teraz po tym komentarzu też bardzo przezywam. Ale powiem Ci szczerze,
                że jedynym pocieszeniem jest fakt, że być może trafimy na w miarę niezły pokój.
                Opinie sa różne, na pewno nie ma się co spodziewać luksusów ale może nie będzie
                tak tragicznie.
                • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 26.07.05, 15:47
                  Liczę na to,że rzeczywistość okaże się jednak bardziej "pozytywna"...Ale coż -
                  denerwować się będę już do końca.
                  Pozdrawiam Cię Moniko serdecznie, jak coś gdzies jeszcze "wywęszysz" daj mi
                  znać.
                  Gosia
                  • Gość: Monika Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.prosper.pl / 62.29.141.* 26.07.05, 15:59
                    Jak tylko będę cos miała to napiszę na tym forum. Bardzo prosze również inne
                    osoby które miały przyjemnośc bądź nieprzyjemność przebywac w tym hotelu o
                    informację o warunkach tam panujących. Ja tez pozdrawiam serdecznie. Monika
              • Gość: ewcia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 217.153.22.* 26.07.05, 16:11
                zajrzyj tutaj www.medhotelsdirect.com/hotel/blue_bay_hotel.php
                czasem strony zagraniczne są bardziej wiarygodne, czego ci życzę:)
    • Gość: Karola Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 23:02
      witam
      nie też przeraziły informacje na temat hotelu. Starałam się dowiedzie czegoś w
      biurze podróży. Pani uzyskała odpowiedź z centrali iż zakwaterowanie w sąsiednim
      obiekcie było do 8 lipca. Podobno teraz wszystcy klienci ITAKI kwaterowani są w
      Blue Bay. Tylko sama już nie wiem czy to pocieszająca wiadomośc....
      • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 27.07.05, 09:05
        No właśnie ... Zobaczymy, co będzie się działo na miejscu.
        Pani w ITACE mówiła mi, że samoloty nad hotelem są niesłyszalne :))), co jest
        oczywiście bzdurą, wszyscy, którzy tam byli twierdzą zupełnie coś innego. Oby
        nie było to takie same zapewnienie ...
        Pozdrawiam
        Gosia
        • Gość: Ewa Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.05, 22:26
          Ta opinia na temat samolotów jest śmieszna :) Podczas przelotu samolotu (tuż
          nad głowami - spokojnie można przeczytać nazwę linii) nie słychać nic oprócz
          silników. Ale można się do tego przyzwyczaić. Przynajmniej dzieciaki cieszą się
          z tych samolotów :)
          Dodam też, że miejscowość Kremasti nie jest najlepszym wyborem na podróż z
          dziećmi (byłam tam z 4-latkiem). Na plaży (kamienistej) wieje tak mocno, że nie
          da się tam długo wytrzymać, podczas kiedy po drugiej stronie wyspy są piękne
          plaże, nie ma wiatru...
          Ech...

Pozdrawiam
          Ewa (oczekuję na reakcję Itaki na moją reklamację)
          • Gość: Monika Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.prosper.pl / 62.29.141.* 28.07.05, 08:25
            Ewa a czy mogłabyś nam jeszcze opisać parę szczegółów dotyczących pobytu w tym
            hotelu. A może były jakieś plusy? Lecę tam z dwójką dzieci w tym jeden 5 latek,
            nie jestem zbyt szczęśliwa ale jeszcze łudzę się nadzieją. Jak wygladają ogrody
            wokół hotelu, czy faktycznie woda w basenach jest mętna, czy obsługa jest
            uprzejma czy traktuje polaków z góry. Wszystko co przyjdzie Ci do głowy. Z góry
            bardzo dziękuję. Pozdrawiam
            Monika
            • Gość: Ewa Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 09:17
              Baseny są w porządku, wydaje mi się, że czyste. Nie zauważyłam też,żeby obsługa
              była nieuprzejma. Hotel jest naprawdę sympatyczny (na temat pokoi nie mogę się
              wypowiadać, bo nawet ich nie widziałam).
              Dużym plusem są w Blue Bay animacje dla dzieci (w języku niemieckim i
              angielskim). Można wypić darmową kawę lub herbatę na tarasie tawerny nad samym
              morzem, z widokiem na Turcję... Trzeba się chyba pozytywnie nastawić... nawet
              te wichry na plaży działają przecież dobrze dla dzieci (dużo jodu).
              Warto wypożyczyć samochód i przejechać się na drugą stronę wyspy, na przykład
              na przepiękną plażę w Tsambice. Albo autobusem wybrać się do miasta Rodos, to
              tylko 10-15 minut drogi.

Pozdrawiam
              Ewa
              • Gość: Monika Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.prosper.pl / 62.29.141.* 28.07.05, 09:36
                Ewo, a jeżeli mogłabym Cię jeszcze zapytać o plac zabaw dla dzieci, czy jest
                duży, ładny i atrakcyjny. Cieszę się że chociaz te animacje są w porządku.
                Bardzo Ci dziekęuję za te nieliczne pozytywne opinie, które naprawdę bardzo
                podtrzymują nas na duchu. Pozdrawiam
                Monika
            • Gość: Artur Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 10:56
              Hotel jest niezle zorganizowany. Roóżne atrakcje dla dzieci. Najpoważniejszy
              makament to plaża - kamienista.
          • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 28.07.05, 08:42
            Witam Cię Ewo,
            Czytałam Twoją wypowiedź na temat Blue Bay w innym poście - w pełni rozumiem
            Twoje niezadowolenie i bardzo Ci współczuję. Wakacje powinny być czymś
            niezapomnianym, rekompensatą za cały rok ciężkiej pracy, a nie "walką o ogień"
            i ciągłym użeraniem się z rezydentami o to, co się Ci należy. W końcu nie
            dostałaś tego za darmo, powinnaś dostać dokładnie to, za co zapłaciłaś.
            Też jadę z 4-latkiem (i 12-latkiem) - trochę mnie zmartwiłaś tym, że
            warunki "plażowe" są tam kiepskie. Mamy zamiar pożyczyć samochód i pozwiedzać
            wyspę - z pewnością trafimy też na te plaże po wschodniej stronie; słyszałam,
            że są piękne.
            Ewo, mam do Ciebie prośbę - napisz mi jeśli możesz, czy z tymi "pchłami" w
            materacach to prawda (lub czy Twoim zdaniem to możliwe)? I jeśli wiesz, co jest
            dokładnie na wyposażeniu pokoju (Pani z Itaki mówiła mi, że opis w katalogu
            jest prawdziwy: sypialnia, łazienka z prysznicem, lodówka, telewizor, balkon).
            Z góry bardzo Ci dziękuję!
            Napisz mi też, czy udało Ci się coś wywalczyć z ITAKĄ. Boję się, że po powrocie
            czeka mnie podobny bój...
            Pozdrawiam
            Gosia
            • Gość: Ewa Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 09:35
              Podczas pobytu w Matouli nie słyszałam, żeby ktoś skarżył się na pchły, nie
              wiem czy to możliwe, to raczej przesada. Wyposażenie pokoju się zgadza, tak jak
              napisałaś.

Aktualnie mija już 30 dni od złożenia reklamacji, nie otrzymałam jeszcze
              odpowiedzi ze strony Itaki. Nie wiem, co zrobię, jeśli zaproponują mi w sumie
              kilkanaście złotych (ktoś pisał na forum, że Itaka tak robi). Podchodzę do tego
              tematu na luzie, bynajmniej się nie denerwuję, ale nie wykluczam, że złożę
              jednak sprawę do sądu. Poróżowałam już trochę i wiem, że praktyka powinna być
              taka, że jeśli biuro da plamę, powinno to jakoś zrekompensować. Kilka lat temu
              Scan Holiday zmienił w przeddzień wylotu region Grecji, do którego się
              wybierałam (z Halkidiki na Kos), ale w zamian otrzymałam hotel o wyższym
              standardzie oraz dodatkowy tydzień gratis (już na Halkidiki) :) I nie musiałam
              o nic walczyć...

Pozdrawiam
              Ewa
              • Gość: Tania Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 10:09
                Miałam doczynienia z biurem Itaka i to między innymi mi zwrócono kilka zł za dzień.
                Biuro to w odpowiedzi na reklamacje chętnie powołuje się na kartę frankfurcką
                Warto więc byś ją znała
                ww20.mediarun.pl/story.php?story=241
                Interpretuje tą kartę oczywiście na swoją korzyść.Procenty które są wymienione w
                tym dokumencie,powinny być obliczane są od całej sumy wycieczki. Sprytna Itaka
                od sumy którą zapłaciłaś odlicza koszt biletu samolotowego, ( a liczy go po
                1200zł od osoby) i od tego co zostało wylicza procenty:)
                Jeszcze to poczytaj, może się przyda:(
                ww20.mediarun.pl/stories.php?topic=15
                Pozdrawiam, NIGDY WIECEJ ITAKI
                • Gość: Ewa Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 10:30
                  Dziękuję bardzo za cenne informacje. Na pewno się przydadzą.

Pozdrawiam
                  Ewa
            • Gość: Ewa Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 14:41
              Otrzymałam z Itaki propozycję zwrotu 125 PLN\osobę (co stanowi ok 7% całkowitej
              wartości wycieczki) jako rekompensatę za zmianę hotelu i zakwaterowanie w
              innym, o niższym standardzie. Zastanowię się jeszcze co z tym zrobić.

Pozdrawiam
              Ewa
              • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 02.08.05, 15:02
                To chyba niezbyt dużo, żeby zrekompensować jedna gwiazdkę hotelu....

Gosia
          • Gość: Artur Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 11:28
            jaka Ewa:)
    • Gość: Karola Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 17:44
      Jeżeli chodzi o samoloty to wiedziałam że hotel jest blisko lotniska. I
      właściwie mogłam sie tego spodziewac.Tylko pcheł, karaluchów i innych pełzaków
      sie nie spodziewałam w hotelu 4* (podobno).
      Teraz nie pozostaje mi nic innego tylko miec nadzieję, że na miejscu okaże się
      że nie jest tak starsznie jak to opisują na forum. A miało by tak pięknie.....
      • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.cs.bialystok.pl / 217.17.33.* 27.07.05, 18:23
        A z jakiego biura lecisz? Też z Itaki?
        • Gość: Karola Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 21:54
          Tak z Itaki. Pierwszy raz i pewnie ostatni (jeżeli te rewelacje okażą się
          prawdziwe).
          W głowie mi się poprostu nie mieści, że tyle biur podróży umieściło ofertę tego
          hotelu. I wszędzie opisywany jest jako hotel 4*, nawet w SH, który zawsze
          uważałam za bardzo obiektywny.
          Jeżeli tak wyglądają hotele z "górnej półki" to strach pomyślec co można przeżyc
          w hotelu 2*.
          Pozdrawiam
          K
    • Gość: viki Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 217.11.141.* 28.07.05, 09:59
      Cześć,
      Dziewczyny, nie przejmujcie się tak. szkoda nerwów. Rozumiem, że płacimy dużo
      forsy za te wczasy i chcemy aby wszystko było super. W dodatku jedziecie z
      dziećmi więc rozumiem, że potrzebny Wam wyższy komfort, ale pomyślcie ile czasu
      spędza się na takim wyjeździe w hotelu? Noce?
      Wielu ludzi ma skłonność do przesady. Sa tacy, którym nie da się dogodzić.
      Nie twierdzę, że ten hotel jest bez zarzutu, ale może nie jest aż tak źle.
      Ja podchodzę do tech wszystkich relacji z przymrużeniem oka, bo to relacje
      subiektywne.
      Najgorsze jest to, ze już Was zdążyli źle nastawić.
      Byłam kiedyś na Krecie w beznadziejnym, dwugwiazdkowcu (co nie zmienia faktu,
      że kosztował 2200 PLN od osoby...) gdzie było brudno, spaliśmy pod brudnymi
      kocami, nie było basenu... a i tak były to dla mnie niezapomniane, cudowne
      wakacje.
      Życzę udanego urlopu pomimo wszystko!

• Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 28.07.05, 12:07
        Witam Cię Viki,

Tak jak pisała wcześniej Monika, każda pocieszajaca informacja wpływa
        korzystnie na nasze samopoczucie.
        Masz rację, że każda opinia jest subiektywna i nie należy się nią zbyt mocno
        przejmować. Ale jakbyś przeczytała opnię Magdy z forum grecja-hotele... Włos
        się na głowie jeży.
        Masz tez rację, że podczas pobytu w pokoju spędza sie niewiele czasu, ale... z
        dziećmi różnie bywa. Odpukać w niemalowane, mam nadzieję, że nie dopadnie moich
        pociech tam żadna choroba, ale.. Może trzeba będzie pobyć w pokoju dłużej niż
        tylko w nocy.
        Wiesz, najgorsze w tym wszystkim jest to, że biura podróży wprowadzają nas w
        błąd przemilczając pewne rzeczy lub koloryzując inne. Najważniejsze - sprzedać
        wycieczkę. A mi chodzi tylko o to, żeby przyjemnie spędzić wakacje. Chcę
        wiedzieć wszystko o danym hotelu, jego położeniu i ofercie nie dlatego, że
        jestem upierdliwa, tylko po to, żeby móc się przygotować odpowiednio do
        wyjazdu. Jak wyjeżdża się z dziećmi (szczególnie młodszymi), standard hotelu,
        okolica i atrakcje są niezmiernie ważne. Ważne też jest, co DOKŁADNIE jest w
        pokoju - muszę wiedzieć co mam ze sobą zabrać. Przy czterech osobach, nawet
        informacja o tym, że w pokoju jest suszarka, jest ważna. Zawsze zostanie w
        walizce trochę wolnego miejsca na coś innego... A w biurze nie zawsze podaja
        prawdziwe informacje.
        Myślę, że pomimo wszystko, to będą piękne wakacje (trochę się już
        podbudowałam), tym bardziej, że Grecję zobaczę po raz pierwszy.
        Pozdrawiam
        Gosia
    • Gość: Jolka Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 14:22
      Ja lecę 5 sierpnia z itaki, czy ktoś z was też leci w tym terminie
      • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 28.07.05, 14:25
        Cześć,
        Ja lecę 19 sierpnia.
        Jak długo tam będziesz?
        Gosia
      • Gość: Jolka Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 14:39
        Ludzie nie dajmy się zwariować, czy nie przyszło wam do głowy że takie
        niepochlebne opinie mogą pisać konkurenci Itaki. Niedawno znalazłam opinię osoby
        która niedawno wróciła z tego hotelu i była bardzo zadowolona. Podobno super
        jedzonko, duzo i urozmaicone, samoloty do wytrzymania, dużo do zwiedzania: super
        aua-park. No a co do robaków i innych żyjątek to Grecja to gorący kraj i chcąc
        nie chcąc muszą być. A jeśli chodzi o pchły w materacach to chyba ktoś grubo
        przesadził, nie wierzę żeby w hotelu **** (poprawka tak naprawdę ***) działy się
        takie rzeczy. Ja wracam 19 sierpnia więc napiszę jak było
        • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 28.07.05, 14:54
          Dla mnie to trochę za późno (wylatuję 19 sierpnia), takze sama się przekonam na
          własnej skórze CO TO ZA HOTEL.
          Pozdrawiam Cię Jolu i życzę UDANYCH WAKACJI (bez przekąsu, cały czas liczę na
          to, ze te wszystkie niepochlebne opinie są przesadzone). Być może masz rację,
          że te posty to robota konkurencji ITAKI.
          Gosia
          • Gość: ewcia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 217.153.22.* 28.07.05, 15:17
            przeczytałam wasze posty, choć sama jadę do innego hotelu (też z Itaką). I
            przez cały czas lektury (szczególnie na temat wad hotelu) przypomniał mi się
            mój pierwszy dzień (a właściwie pierwsze godziny) w zeszłym roku w Tunezji.
            Otóż, gdy tylko weszłam do restauracji na pierwszy posiłek, podeszła do mnie
            para młodych ludzi (spotkalismy się wcześniej w autokarze w drodze z Tunisu) i
            natychmiast zaczęła narzekać!!! Na hotel, na obsługę, na jedzenie, a nawet na
            plażę, na której jeszcze nie byli, ale już zdążyli o niej wszystkiego się
            dowiedzieć od innych naszych rodaków. Potem narzekali cały czas, dosłownie na
            wszystko! Wtórowali im inni. Nawet pewna mocno gruba pani w średnim wieku
            narzekała, że w poprzednim "turnusie" animator bardziej się starał:)
            Więc droga Gosiu, nie słuchaj wszystkiego i ignoruj takie narzekania - to
            bardzo powszechne w naszym społeczeństwie. Większość z nas, niestety, oczekuje,
            że w cenie hotelu*** dostanie usługi i obsługę z hotelu*****. Większość też,
            niestety, przesadza.
            Myśl pozytywnie i nie przejmuj się drobiazgami - w końcu wakacje to czas
            radości:)
            Pozdrawiam serdecznie
            Ewa
        • Gość: Ewa Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 15:27
          Tak jak pisałam wcześniej, nie podoba mi się konkretnie, że Itaka zakwaterowała
          mnie w innym hotelu niż miałam zagwarantowane w umowe (o niższym standardzie).
          Pomimo tego nie awanturowałam się ani nie denerwowałam, kiedy byłam na miejscu -
          z tej prostej przyczyny,że nie warto było sobie psuć wakacji.

Co do hotelu Blue Bay lub Matoula Beach uważam, że nie są wcale najgorsze,
          można znaleźć tu plusy i minusy, o których pisałam.
          A na przyszłość będę szukała miejsca, gdzie da się chwilę posiedzieć spokojnie
          z dziećmi na plaży, bo akurat to jest dla mnie dosyć ważne...

Pozdrawiam
          Ewa
          • Gość: Jolka Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 09:12
            Ja podchodzę do tych wszystkich sensacji na temat tego hotelu z pewnym
            dystansem, pojedziemy zobaczymy. Nam wydaje się że za kwotę którą zapłaciliśmy
            będą nas na lektykach nosić, ja za 2 tygodniowy pobyt na Rodos zapłaciłam 7.500
            zł (dwie dorosłe osoby + dziecko) . Wydaje się że dużo, dwa tygodnie temu
            wróciłam z nad naszego pięknego Bałtyku: Rewal, kwatera bardzo skromna
            (telewizor, łazienka), obiadki wykupiłam w pensjonacie obok, raz dziennie jakaś
            rybka, dziecku loda, salon gier, czasami gril, jakieś piwko lub winko. BYŁAM TAM
            DOKŁADNIE 8 DNI I WYDALIŚMY Z PALIWEM 4.000 ZŁ. I co tam miałam, kawałak
            zatłoczonej plaży i zimny Bałtyk, i tych wszystkich sklepikarzy którzy jak sępy
            czychali na nasze pieniądze.
            Tak więc spokojnie, będzie wiatr na plaży pójdziemy nad basen lub do aua parku,
            jak nam się znudzi pozwiedzamy wyspe, na kamienistą plaże wezmą klapki, a na
            robaka adidasa mojego męża
    • Gość: Jolka Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 12:09
      A oto co jeszcze udało mi się znaleść

Na wakacje na Rodos udałem się z biurem podrózy Scan Holiday. Zaczęło się
      niezbyt dobrze. Już na lotnisku dowiedzieliśmy się że samolot bedzie opóźniony
      ponad 3 godziny i zamiast wylecieć o godz. 16.30 wylecieliśmy około 20.00.

Na szczęscie obsługa na pokładzie czarteru WEA była zadowalająca. Na lotnisku w
      Rodos wylądowaliśmy około północy czasu greckiego. I tu nastepna niemiła
      niespodzianka. Greckiemu celnikowi niespodobał się mój paszport ( zresztą
      nietylko mój ). Stałem przy odprawie paszportowej dobre 20 minut.

Do hotelu oddalonego kilka kilometrów od lotniska dotarliśmy około 1:00 w nocy.
      Ponieważ miałem wykupioną ofertę last minute dopiero na lotnisku dowiedziałem
      się że przydzielono mi hotel Blue Bay. Po przyjeździe do hotelu okazało się
      jednak że tylko osoby mające wykupioną ofertę All Inclusive zakwaterowane
      zostały w tym hotelu, a reszte wysłano oddalonego jakieś 100m dalej hotelu
      Matoula Beach.

Dostaliśmy pokój na parterze z widokiem na drogę i krzaki za nią (jeszcze w
      biurze SH zapewniano mnie,że będziemy mieli pokój z widokiem na morze). Mała
      niezbyt ładna i niezbyt czysta łazienka. Radio w żadnym pokoju nie działa. Na
      śniadania i kolacje jednak musieliśmy chodzić do hotelu Blue Bay ( na szczęscie
      ). Na terenie obu obiektów mogliśmy korzystać z trzech basenów - dość dużych i
      ładnych. Niestety leżaki na plaży i przy basenie dodatkowo płatne 2€ za dzień.
      Uwaga po hotelu grasuja karaluchy mutanty - sam upolowałem 2 w swoim pokoju. !!!
      Jeśli chodzi o wyżywienie to było zaskakująco dobre. Śniadania codziennie
      praktycznie taskie same - ale spory wybór, natomiast obiadokolacje urozmaicone i
      bardzo duży wybór dań - każdy znajdzie coś dla siebie. Można zamiast na kolacje
      chodzić na lunche serwowane od 12:00 do 14:00.

Niestety nie ma tam jak jest napisane w katalogu SH plaży piaszczysto żwirowej
      tylko żwirowo-kamienista !!! Bez klapek czy sandałów ciężko jest wejść/wyjść z
      morza. Po drugiej stronie wyspy od strony południowo-wschodniej ( morze
      śródziemne ) plaże dużo ładniejsze, morze cieplejsze i czystsze, ale i
      temperatura około 10st większa. Nie polecam także wycieczek fakultatywnych
      organizowanych przez SH - stanowczo za drogie. Przykład: wycieczka statkiem na
      wyspę Symi w SH kosztuje 32€ natomiast w porcie Mandraki w Rodos tą samą
      wycieczkę kupić można za 20€. Zamiast jechać ze skanem na "Rodos wzdłuż i
      wszerz" za 35€ lepiej wypożyczyć samochód w kilka osób. Także samochodu nie
      warto wypożyczać w SH. Na przeciwko hotelu jest wypożyczalnia Adler - chyba
      najtańsza na wyspie - 25 € Hyundai Atos z klimą za dzień. Nie warto też
      wypożyczać samochodu na dłużej niż jeden dzień. Wyspa ma 220 km lini brzegowej i
      da się ją spokojnie objechać w jeden dzień. Najlepiej jednak po wyspie poruszać
      sie skuterem cena za dobe około 10-12 €.

Ceny paliwa podobne do naszych, czasami tańsze. Taką ciekawostą jest to że np.
      ceny win w fabryce ( gdzie wozi SH ) są wyższe niż w supermarkecie. Jeśli ktoś
      nie ma wypchanego portfela radze unikać knajp nastawionych na turystów - bardzo
      drogie. Natomiast w knajpach gdzie jedzą grecy - dużo taniej i smaczniej. Główne
      atrakcje to miasto Rodos - szczególnie stare miasto, Lindos oddalony od Rodos
      około 50km, starożytne Kamejros. Warto też pojechać na przylądek Prasonisi -
      jest tam polska szkoła windserfingu. Polecam też park wodny w Faliraki - z
      hotelu Blue Bay jeździ tam darmowy autobus. Przykładowe ceny:

w sklepie:
      piwo Heineken ok. 1€
      piwo Alfa ok. 0,6€
      woda niegazowana 1,5l około 0,3€
      coca-cola 1,5l ok. 1,4€
      wodka smirnoff 0,7 ok. 8€
      w knajpach:
      piwo od 1,5 € do 4€
      drink od 2€ do 5€
      gyros ok 1,5-2€
      souvlaki ok. 5-8€
      wstęp do akropolu w Lindos 6€
      taxi z Kremasti do Rodos (ok. 10km) 8€
      bilet na ustobus - ten sam kurs co wyżej 1,55€
      wstęp do Aqua Parku w Faliraki 17€
      paliwo ok. 0,8€

Ogólnie wycieczka na 4 z minusem

Chętnie odpowiem na pytania i udziele rady
    • Gość: Jolka Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 12:17
      I jeszcze to

Ja bylam sama, a pokoj mialam za duzy, akurat nie z widokiem na morze, bo byly
      wszystkie zajete.Lazienka jest w srodku, sejf rowniez (platny 18 Euro za
      tydzien).Codziennie sprzataja w pokoju.Jestem wegetarianka, wiec duzo nie
      wymagalam,ale inni, ktorzy byli ze mna z tego biura co ja, nie narzekali.Na
      temat jedzenia moge powiedziec tyle, ze na brak narzekac nie mozna, bo snack bar
      dla tych z all inclusive jest przy plazy,a tam od 10:00 do 24:00 mozna cos zjesc
      i wypic.Do obiadu i kolacji zawsze byl deser, owoce, ciasta, lody. Co z
      samochodem? Ja nie wypozyczalam samochodu,na miejscu w hotelu jest taki punkt,
      gdzie pozyczyc mozna a firm trudniacych sie tym dookola tez niemalo. Kazde biuro
      ma chyba swoje sprawdzona firme, ktora moze wypozyczyc samochod. Gdzie sie
      najbardziej oplaca? Tego to ja nie wiem, bo nie sprawdzalam i nie porownywalam.
      Znajomi, ktorzy pozyczyli sobie na jeden dzien placili 30 Euro + paliwo, ale nie
      pamietam ile. Do Rodos (ok. 10 km) mozna dojechac bez problemu, autobusem z
      glownej ulicy (idzie sie ok. 5 min z hotelu), autobusem, ktory odjezdza spod
      hotelu (4 razy na dzien) lub taxi. Ja akurat z glownej jezdzilam, bilet w jedna
      strone: 1,70 Euro/os. Atrakcje hotelowe? Na miejscu sa animatorzy, ktorzy caly
      czas cos proponuja (siatkowke, lotki, aerobik, itd., wieczorem kabaret, nie
      sposob wszystkiego wymienic). Przed hotelem basen, ale wiadomo, ze gdyby wszysyc
      sie w nim chcieli kapac, to miejsca nie starczy. A plaza tuz przed. Na plazy
      jest piach, ale sa rowniez kamyczki jak wchodzisz do wody, kawalek dalej, w
      wodzie znow piasek. Woda ciepla, z plazy widok na Turcje. Aha, lezaki na plazy
      platne 2,5 Euro/os. Hotel jest blisko lotniska (4 km), do samolotow mozna sie
      przyzwyczaic. W nocy nie slyszalam, wiec nie wiem czy wtedy lataly, w dzien
      owszem, ale szkoda sobie zawracac glowe taka drobnostka. Na wyspie mozna
      zapomniec o codziennosci, naprawde!!!!
      • Gość: Jolka Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 12:55
        Tak więc kobitki nie będzie tak żle, ja myślę że będzie fajnie, gosia koniecznie
        napisz jak wrócisz. A ja już za tydzień.

Mam jeszcze jedno pytanie czy wy też wylatujecie tak bardzo wcześnie rano, bo ja
        jak załatwiałam wycieczkę to Pani mówiła że wylot będzie wieczorem, dolecimy
        około 22.oo póżniej zasłużony odpoczynek. Troszkę mi nie pasuje bo do Warszawy
        mam 500 km.
        • Gość: Monika Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.prosper.pl / 62.29.141.* 29.07.05, 13:11
          Ja mam wylot 22.08 ok. 7 rano. Dokładnie nie pamietam, a jeszcze nie odebrałam
          biletów.
          • Gość: Jolka Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 13:29
            Moniś godziny wylotu są na umowie, ja mam wylot od 6.15 - 10.00 takie duże
            widełki, mogę równie dobrze wylecieć o 9.00, a bilet dostaniemy dopiero na
            lotnisku w punkcie ITAKA
            • Gość: Jolka Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 13:31
              Oj przepraszam, ale ty chyba lecisz z innego biura
              • Gość: Monika Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.prosper.pl / 62.29.141.* 29.07.05, 13:52
                Ja lecę ze Scan Holiday i bilety mam dostać na dwa tygodnie przed wylotem. W
                potwierdzeniu podrózy mam zapisany tylko nr lotu. Pani w biurze mówiła mi
                dokładnie o której ale zapomniałam :)) Tyle rzeczy człowiek ma na głowie:)) Na
                pewno w tych widełkach godzinowych co i Ty. Pozdrawiam
        • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 29.07.05, 14:16
          Cześć Dziewczyny,

Jestem po rozmowie z Pania z ITAKI, która bardzo podniosła mnie i mego męża na
          duchu.
          Pani potwierdziła mi, ze faktycznie do 8 lipca miała miejsce sytuacja opisana
          przez Ewę (zakwaterowanie w Matoula, a nie w Blue Bay). Podobno z winy
          hotelarza, który posprzedawał pokoje "z górką". Na dzień dzisiejszy już tak się
          nie dzieje (mam nadzieję).
          Pani z Itaki podobno mieszkała w tym hotelu; stwierdziła, ze możliwe jest, że
          czasem zdarzy się "jakiś owad", ale pchły w materacu, to juz przesada.
          Generalnie pokój jest czysty (sprzątany codziennie), z wyposazeniem podanym w
          katalogu.
          Plaża - faktycznie żwirowo - kamienista. Faktycznie dość wietrznie, ale do
          wytrzymania. Samoloty też do wytrzymania (Jak mąż spytał, dlaczego wcześniej
          pisała nam o "niesłyszalnych samolotach", stwierdziła, że jest przeciez w
          katalogu info, że do lotniska jest 4 km. Pani chyba nie pomyślała, że mozna
          mieszkać 1 km od lotniska i nie usłyszeć samolotu - to zalezy z której strony
          samoloty startują i lądują :)))
          Świadczenia hotelowe w dniu przylotu i wylotu są pełne - tylko, że pokój
          dostaniemy najwcześniej około 14:00, a w dniu wyjazdu musimy go zwolnić do
          prawdopodobnie 12:00. Z all korzystamy cały czas.
          Takze uszy do góry! Myślę, że mimo wszystko będzie sympatycznie.

Ostatnia potwierdzona informacja z ITAKI - wylot z Warszawy 6:15.

Pozdrawiam Was serdecznie
          Gosia

p.s. Gdybyśmy się nie "widziały" na forum, obiecuję, że po powrocie napiszę,
          jak było - CAŁĄ PRAWDĘ.
          • Gość: Jolka Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 17:28
            Szkoda Gosiu że nie lecisz wcześniej byłoby fajnie, ja muszę zameldować się na
            lotnisku dwie godziny przed wylotem tj. 4.50 rano.chociaż z tego co mówiłam mi
            Pani w biurze podróży godziny wylotów Itaka może zmienić nawet dzień przed
            wylotem, muszę wam powiedzieć że Pani z biura podrózy która poleciła mi te
            właśnie wczasy pracowała z moim staruszkiem 25 lat (mój ojciec był kierowcą w
            tym biurze) i nigdy nie miała niezadowolonych klientów.

No ale pojedziemy zobaczymy, i bardzo proszę o relację po powrocie.
            • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.cs.bialystok.pl / 217.17.33.* 29.07.05, 19:36
              Skoro znajoma Pani z Itaki poleciła Ci ten wyjazd - to raczej musiała być
              przekonana, ze warto.
              Coraz bardziej jestem przekonana, ze niektóre informacje nt. tego hotelu sa
              mocno przesadzone.
              Faktycznie trochę szkoda, że nie jadę wcześniej, pewnie miniemy się na
              lotnisku :)
              Pozdrawiam Cie Jolu serdecznie,
              Gosia
              • Gość: ghandi Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.tvgawex.pl 02.08.05, 20:40
                Napiszcie dziewczyny jak było w tym hotelu, z góry dzięki. Pzdr
            • Gość: Karolina Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.net / 80.50.167.* 04.08.05, 09:23
              hej! ja wylatuje 5 z itaki do tego hotelu, jedziemy w 10 osob z opcją all i mam
              nadzieje ze bedzie spoko a co insektów to rozmawiałam z wieloma ludzmi i nie
              spotkali sie z nimi. Takze Jolu dozobaczenia na lotnisku!
              • Gość: Jolka Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 09:44
                No to super, do zobaczenia na lotnisku o niestet 4.00 rano. Ja praktycznie
                wyjeżdzam już dzisiaj wieczorem o 10.00 bo do Warszawy mam 500 km.

Karolina czy " wieziecie ze sobą dzieci" przepraszam że pytam, ale byłoby super
                bo jedzie z nami mój 7 letni syn, który bardzo lubi towarzystwo
                • Gość: Jolka Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 10:08
                  Karolina zobacz temat "Aqua-park na Rodos" będzie super, a z hotelu Blue-Bey
                  jeżdzi darmowy autobus do tego parku.

Do zobaczenia na miejscu.
                  • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 04.08.05, 12:06
                    Cześć Dziewczyny,

Juz Wam zazdroszczę, ja wyjezdżam dopiero 19 sierpnia.
                    Pewnie spotkamy się na lotnisku, kto wie, moze odwiezie Was ten sam samolot, co
                    nas przywiezie...
                    Zyczę Wam miłych wrażeń i wakacji bez stresu!
                    Pozdrawiam i do "zobaczenia" na forum po powrocie!
                    Gosia
                    • Gość: Jolka Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 12:32
                      No pa Gosiaku, ja zaraz chyba umrę, strasznie się boję lecieć samolotem.
                      Oczywiście o stresie pomyślałam kilka dni wcześniej, miła pani doktor przepisała
                      mi środki na uspokojenie, ale i tak się boję
                      • Gość: Gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 04.08.05, 12:36
                        Weź koniecznie gumę do żucia :), żeby nie przytkało Cię podczas startu i
                        lądowania. Mi pomogło. Ewentualnie coś do picia przez słomkę.
                        Też się bałam pierwszy raz, drugi już luz (gadam jak stara wyjadaczka, a
                        leciałam dopiero 2 razy ha, ha :)
                        Jeszcze raz miłych wakacji,
                        Gosia
                        • Gość: Monika Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.prosper.pl / 62.29.141.* 04.08.05, 13:07
                          Tylko proszę Was jak wrcócicie to napiszcie jak najszybciej o tym co
                          zastałyście. Ja wylatuję dopiero 22.08 więc jeszcze zdążę przeczytać. Z góry
                          wielkie dzieki i życzę cudnych wakacji. Koniecznie odwiedźcie park wodny bo
                          jest super !!!
                          Pozdrawiam
                          Monika
    • Gość: Tomstar Re: ITAKA - HOTEL EKATERINI IP: 192.11.224.* 04.08.05, 15:16
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21755&w=22246585&a=26577325
    • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 09.08.05, 13:01
      Witam,
      Na formum wakacje.pl znalazłam jeszcze jedną opinię (cytat):

Jest to kompleks kilku hoteli .My mieszkaliśmy w Matuli. Malutki , spokojny,
      czysty z własnym basenem w ładnym zadbanym ogrodzie. Ci POlacy , którzy dostali
      pokój w budynku głównym zazwyczaj przenosili się. Podobno było brudno , pokoje
      dawno nie remontowane.Leżaki płatne na plaży i przy hotelu 2,5 euro/ os. Przy
      głównym hotelu przy basenie ..............szok ...tyle ludzi , zajęcie
      animacyjne dla różnych grup wiekowych. a więc zależy co kto lubi. Animacja dla
      dzieci zawsze wieczorem dość fajna , ale codziennie to samo. Może się znudzić.
      Miasteczko wodne super dla małych i dużych .Warto jechać na cały dzień.drogie
      napoje i jedzenie./hot dog 5 euro/ Warto wypożyczyć samochód i objechać wyspę
      samemu, choć drogi żlie oznakowane .jednak prędzej czy póżniej do celu dojedzie
      sie /fajna przygoda/.Na 3 dni /płaci się jak za2/ warto wypożyczyć w
      hotelu, /80/, ajeżeli na 1 dzień to koło Marketu/30/.Koniecznie trzeba
      zwiedzić :Rodos, Lindos, Archangelos ,rybacką wioskę Stegna, półwysep
      Prasonisi, Dolinę Motyli, Dolinę 7 zródeł, Kamejros antyczne , Kastellos. Po
      pyszne wino można pojechać do Embonas / naprawdę dobre wina/.Samoloty ,mono ,że
      latają nad głowami to nie przeszkadzają Trzeba wziąć buty do kąpieli , bo te
      kamienie są okropne na brzegu morza.Natomiast zachody Słońca są prześliczne.
      Wyżywienie -SUPER-różnorode , duó i bardzo smaczne. Życzę udanego urlopu.

Podrawiam Gosia
      • Gość: Monika Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.prosper.pl / 62.29.141.* 09.08.05, 15:22
        Gosiu to ja już głupieje, nie wiem czy walczyć o pokoje w budynku głównym czy
        lepsza jest Motula. Pare dni temu odbierałam bilety lotnicze i jeszcze raz
        zapytałam o pokoje. Podobno Ci co mają dzieci kwaterowani sa w Family World
        Center ale szczerze mówiąc w nic juz nie wierzę.
        • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.cs.bialystok.pl / 217.17.33.* 09.08.05, 18:59
          Cześć Moniko,

Wydaje mi się, że nie pozostaje nam nic innego, jak przekonac się na miejscu,
          jak jest faktycznie. Oby to było "miłe rozczarowanie", czego Tobie i sobie
          życzę.
          Pozdrawiam
          Gosia
      • Gość: ghandi Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.tvgawex.pl 09.08.05, 19:01
        Wniosek z tego jest taki, że nie należy martwić się SUBIEKTYWNYMI odczuciami
        innych tylko spokojnie czekać co życie przyniesie...Ja już się nie martwię.
        Teraz czekam na wyjazd, wiem że będzie super i tak się nastawiam. W końcu jak
        by nie było w tym hotelu, to tydzień się przemęczę. Pzdr
        • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.cs.bialystok.pl / 217.17.33.* 09.08.05, 19:26
          I tak trzymać! Ja na wakacje moge pozwolić sobie tylko raz w roku. Nie pozwolę,
          zeby coś mi je zepsuło! Jakoś to będzie - poradzimy sobie.
          Tyle się naczytałam o Rodos, obejrzałam tyle zdjęć, że nie mogę się doczekać
          kiedy to wszystko zobaczę na własne oczy.
          Co do komfortu pokoi, to jest tyle skrajnych opinii, ze naprawde nie wiadomo, w
          co wierzyć. Jedyne wyjście, to pojechać tam i samemu sie przekonać, jak jest w
          rzeczywistości. Co uczynić zamierzam już 19 sierpnia.
          Pozdrawiam, Gosia
          • Gość: ghandi Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.tvgawex.pl 09.08.05, 19:58
            Napisz po powrocie jak było. Ja jadę 5 września z 4 letnim dzieckiem. Mam
            nadzieję, że się nie zawiodę...Papa
            • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.cs.bialystok.pl / 217.17.33.* 09.08.05, 20:21
              W takim razie do usłyszenia. Wracamy 2 września, napiszę jak było.
              Gosia
    • Gość: an Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.askandaluzja.pl / 83.238.173.* 09.08.05, 22:41
      nie przejmuj sie tak opiniami innych ludzi, niestety często jest tak że
      poprostu jest skromni ale czysto i miło wiec ciesz sie wyjazdem zycze udanych
      wakacji
      ania
    • Gość: Artur Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 10:38
      Wszystko się zgadza. Oszukują wszystkich klientów. Złozyłem reklamację i
      otrzymałem marne 420 zł. Zamiast hotelu 4* dają hotel 3*. Na pocieszenie dodam,
      że przy tym hotelu nie trzeba płacić za leżaki i jest to bardziej zaciszny
      hotel.
      • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 11.08.05, 11:10
        Witam Cię Arturze,

Czy możesz mi (i innym zainteresowanym) opisać swój pobyt? Jak pokoje i
        warunki, bo tutaj jest najwięcej rozbieżności w opiniach innych. I kiedy byłeś.

Z góry Ci dziękuję
        Gosia
        • Gość: Artur Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 11:17
          Byłem pod koniec czerwca. jak już napisałem zakwaterowano mnie w hotelu obok.
          miałem niezle bo dostałem pokój od strony basenu i na parterze. miałem kilka
          kroków do basenu, a na posiłki chodziliśmy przez taką nieoficjalną bramkę w
          ogrodzeniu. Nie byłem w pokoju w hotelu Blue Bay więc nie mogę porównać.
          Słyszałem tylko od ludzi, mieli dwa pomieszczenia i skarżyli się na hałas
          dochodzący od organizowanych wieczorami imprez. Generalnie podobało mi się.
          Jednak nie pojechałbym w to miejsce więcej z dziećmi ze względu na plażę:
          kamienistą i ciągły, duży wiatr. Byłem po drugiej stronie wyspy. Tam są
          piaszczyste plaże i nie wieje tak mocno.
          • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 11.08.05, 11:49
            Dziękuję za informację.
            A czy możesz jeszcze dokładnie opisać, co było w Twoim pokoju i dlaczego
            miałeś "nieźle"? Czy to znaczy, ze inni, którzy byli tam zakwaterowani mieli
            znacznie "gorzej"?
            Gosia
            • Gość: Artur Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 11:53
              ci, którzy mieszkali od strony ulicy nie wygladali na zadowolonych.
              wszycy,którzy mogli przenosili sie na czesc od strony basenu. na naszą prosbe
              dostalismy nieco wiiększy pokój.
              • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 11.08.05, 12:19
                Arturze, jeszcze Cię pomęczę - a jak pokój (chodzi mi o wyposażenie). Pani z
                Itaki twierdzi, że BĘDZIE W NIM DOKLADNIE TAK, JAK PODAJE KATALOG. Na kilku
                zagranicznych stronach czytałam, że jest troszke inaczej, np. nie wszędzie jest
                podane, ze w pokoju jest lodówka czy telewizor; natomiast znalazłam info, ze w
                pokoju jest suszarka, czajnik...
                Dzięki,
                Gosia
                • Gość: Artur Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 12:28
                  W tym hotelu (Matoula) był telewizor, lodówka, ręczniki i całkiem niezła klima.
                  Nie widziałem niestety pokoju w Blue Bay. Dam ci radę: po przyjeździe bierz
                  pokój od strony basenów, a nie od strony ulicy. od tej strony nie świeci tak w
                  okna słońce i nie musisz oglądać ulicy.
                  • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 11.08.05, 13:00
                    Dzięki Arturze za info,
                    Pozdrawiam, Gosia
    • noripat Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS 16.08.05, 13:19
      Witaj. ja wąłaśnie wrocilam. Zakwaterowana bylam w Blue Bay
      od strony ulicy. na początku chcialam go zamienić ale w sumie nie bylo źle bo
      rano nie bylo słońca, a póżniej nie bylo słychac gwaru z imprez przy basenach.
      * robactwa nie widzalam.
      * reczniki i pośćiel wymieniana codziennie.
      * dla dzieci mnostwo atrakcji.
      * Hotel raczej rodzinny niż dla mlodych ludzi.
      * Jedzenie nie do przejedzienia tyle dań do wyboru.
      • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 16.08.05, 13:40
        Strasznie Ci dziękuję !!!!!
        Jadę tam już z lekkim sercem.

Gosia
        • Gość: ghandi Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.tvgawex.pl 16.08.05, 14:08
          No i nie ma się czym martwić.........Super!!Czekam z utęsknieniem.Potwierdza to
          moją teorię,że nie ma co sugerować się opiniami innych. Zwykle Polacy są
          skłonni do narzekań i wybrzydzania. Ja wierzę że będzie dobrze. Mam zamiar
          spędzić tam niezapomniane chwile. Tobie też życzę miłego pobytu. Pa
        • Gość: Monika Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.prosper.pl / 62.29.141.* 16.08.05, 14:12
          Witaj Gosiu, mówisz że jedziesz z lekkim sercem a ja z coraz cięższym po
          ostatniej katastrofie lotniczej. Obiecałam sobie dzisiaj rano, że jak jeszcze
          jeden samolot spadnie to chyba nie pojadę i przed chwilą podali, że rozbił sie
          kolejny w Wenezueli. Tak sie boję, że juz mi te robaki i dyskomfort w hotelu
          nic nie przeszkadzają. Chciałabym tylko dolecieć żywa.
          Prosze jeszcze powiedzcie mi czy w Central Wings podają jakieś posiłki?
          Pozdrawiam
          Monika
          • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 16.08.05, 15:22
            Witaj Moniko,

Tak, katastrofy samolotowe są straszne w swoim oddżwięku (dlatego, że za jedym
            zamachem ginie tylu ludzi!). Ale... Takie rzeczy się zdarzają. Gdyby człowiek
            wiedział, ze złamie nogę, nie wychodziłby z domu. Nie na wszystko mamy wpływ,
            ja wychodzę z załozenia, że co komu pisane... Zobacz, ile dziennie jest
            wypadków samochodowych, ile ludzi traci w nich życie... Nie myśl o tym, ciesz
            się nadchodzacym urlopem.
            Niestety nie wiem czy jest jakiś posiłek w CentralWings. Itaka lata z FisherAir.
            Nie martw się, wszystko będzie ok!
            Gosia
            • georghe Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS 17.08.05, 07:59
              Leciałem w lipcu Central Wingsem, posiłków nie podają, no ale to mają być TANIE
              linie lotnicze wiec - przynajmniej dla mnie - nie ma problem.
              • georghe Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS 17.08.05, 08:05
                Pardon, chyba że chodzi Ci o płatne przekąski i picie to owszem, podają.
    • Gość: Monika Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.crowley.pl 20.08.05, 14:03
      Czy ktos może wrócił juz z Blue Bay i mógłby napisać coś więcej. Ja wylatuję w poniedziałek rano. Czekam na wszystkie informacje i zgóry dziekuję.
      Pozdrawiam
      Monika
    • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.cs.bialystok.pl / 217.17.33.* 04.09.05, 17:04
      Odświeżam wątek, gdyż właśnie wczoraj wróciłam z hotelu Blue Bay na Rodos i tak
      jak obiecałam dzielę się wrażeniami.
      Lecieliśmy z Itaką - dwoje dorosłych i dwójka dzieci, na dwa tygodnie. Hotel
      Blue Bay to kompleks hotelowy składający się z kilku budynków: głównego,
      bungalowów, Family Center i troche dalej połóżonego budynku Sunland.
      Zakwaterowano nas w Family Center (inni, którzy lecieli z nami zakwaterowani
      byli w budynku głównym). Pokój składał się z dwóch pomieszczeń, w jednym były
      dwa pojedyńcze łóżka, w drugim łóżko małżeńskie. Na wyposażeniu był także
      telewizor (bez polskich kanałów) i lodówka. Duży taras, z którego mogliśmy
      podziwiać piękny widok na morze (mieszkaliśmy na drugim pietrze). Sam pokój był
      wygodny, choc przydałby mu się mała renowacja. Sprzątany codziennie, wymiana
      reczników i pościeli tez codziennie. Przy budynku Family odzdzielny basen, o
      dość finezyjnym kształacie, max. 1,5m głębokości. Ponadto w całym kompleksie
      jeszcze dwa wieksze baseny, przy każdym brodzik dla dzieci. Jeden z basenów dla
      dzieci, ten położony po lewej stronie hotelu był brudny - ścianki w brodziku
      były pokryte czymś czarnym i tłustym. Pozostałe baseny były w miare ok jeśli
      chodzi o czystość. "Życie" koncentrowało się przy głównym, dość dużym basenie
      (max głębokość 2,5m). Przy nim znajduja się bary, organizowane są zabawy.
      Niestety nie wiem jak wygladały pokoje w pozostałych budynkach. Wiem, że w
      budynku głównym w pokojach wystepowało robactwo, widziałam jak ludzie składali
      reklamacje między innymi z tego powodu. W oddalonym od głównego budynku Sunland
      znajdowały się apatramenty i studia o podwyższonym standardzie (mieli oddzielny
      basen, swoje bary). Natomiast bungalowy sa po prostu dość niefortunnie
      położone - znajduja się wzdłuż alejek i każdy przechodzący jak to się
      mówi "zagląda w okna".
      Cały hotel pełen jest zieleni - kwitnace krzewy wzdłuż alejek, trawniki, drzewa
      piniowe, palmy.
      Jedzenia dużo, różnorodnie i dość smacznie. Posiłki i napoje (szwedzki bufet)
      są podawane w restauracji głównej oraz pool barze pomiędzy głównym basenem a
      plażą.
      Codziennie (oprócz wtorków) animacje dla dzieci i dorosłych: w ciągu dnia
      areobik, waterpolo, siatkówka, ping pong, mini golf, tańce i inne zabawy,
      wieczorem mini disco, zawsze jakies przedstawienie, na koniec wyczytywani są i
      zapraszani na scenę zwycięzcy poszczególnych konkurencji organizowanych w ciągu
      dnia. Wszystko prowadzone przez bardzo sympatycznych animatorów. Oczywiście
      jest "piosenka turnusowa", którą odtańcowuje się pod ich kierownictwem.
      Wszystkie organizowane przez nich zabawy były bardzo fajne (widać, że Ci ludzie
      lubią to co robią). We wtorki - greckie wieczory (odpłatne: dorośli 18e, dzieci
      6e). Niestety nie byłam, ciężko ocenić czy warto.
      Plaża - piaszczysto kamienista, z przewagą tych drugich. Jeśli się chce
      popluchać w morzu (a raczej poskakać po falach), to warto zabrać specjalne
      obuwie kąpielowe. Przy wejściu do morza jest dość szeroki pas kamieni, po
      których naprawde ciężko się chodzi na bosaka!
      Leżaki są płatne - 2,5e od sztuki. Nie dają do nich materacy.
      Po wschodniej cześci wyspy wciąż wieje wiatr, stąd są tam znakomite warunki dla
      uprawiania windserfingu i jego pochodnych. Przy samym hotelu zanjduje się baza
      windserfingu, gdzie można pobierać nauki tego sportu oraz wypożyczyć sprzęt.
      Na terenie hotelu znajduje się jeszcze dyskoteka, sklepiki z różnościami,
      płatny drink bar, kilka stołów do bilarda (1 gra - 1,5e)
      Cały kompleks hotelowy wart jest polecenia, szczególnie dla tych, którzy
      wybierają się tam z dziećmi. O ile oczywiście nie trafi się jak cześć naszych
      rodaków na pokoje z robactwem czy innym paskudztwem. I nie jest to hotel na 4
      gwiazdki, raczej na 3, ewentualnie 3 i pół. Wg mnie ITAKA sie spisała (wyjazd
      oceniam na 5), choć wiem, tak jak pisałam wcześniej, nie wszyscy, którzy
      lecieli z tego biura byli równie zadowoleni jak ja.
      Szczególnie polecam spędzenie chwili na tarasie pomiędzy pool barem a plażą, z
      widokiem na wybrzeże Turcji.
      Pozwiedzaliśmy tez wyspę wynajętym samochodem, byliśmy na wzgórzu Filerimos, w
      Rodos, Faliraki, Kalitea, Epta Piges, Tsampice, Lindos, Monolitos, Sianie,
      Emponas, Kritinii, Kamiros, Water Parku. Jeśli ktoś ma jakieś pytania, chetnie
      odpowiem (o ile będę wiedziała).
      Pozdrawiam
      Gosia
      • Gość: Monika Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.crowley.pl 04.09.05, 21:34
        Witam Cię Gosiu, starsznie żałuję że nie wzięłam od Ciebie numeru telefonu, gdyż ja tez byłam zakwaterowana w Family Center z tym, że na pierwszym pietrze. Cały czas myślałam sobie gdzie też możesz być a okazuje się, że byc może nawet się mijałyśmy. Moje wrażenia do Twoich sa podobne, jestem bardzo zadowolona. Nie miałam co prawda w pokoju telewizora ale jeszcze bardziej przez to wypoczęłam. Przyznaję, że nasze obawy były przedwczesne, ale za to jesteśmy miło zaskoczone i miałyśmy udane wakacje. Pozdrawiam
        • Gość: gosia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: 80.240.172.* 05.09.05, 11:15
          Witam Cię Moniko,
          Dzięki Bogu, udało się nam dostać całkiem niezły pokój. Jak posłuchałam opinii
          pozostałych osób z naszej grupy, to włos mi się zjeżył na karku.
          Szkoda, że się nie spotkałyśmy. Na mur beton musiałysmy się mijać na schodach!
          Czy coś zwiedzałaś? My wynajęliśmy samochód na trzy dni i trochę pojeździliśmy
          po wyspie. Byliśmy tez cały dzień w Water Parku (super!!!!). Wyspa z cudownym
          krajobrazem, widoki niezapomniane, szczególnie zatoka Antony Quinn, gdzie
          jedliśmy lunch w tawernie z takim widokiem, że aż dech zapierało!
          Pozdrowienia
          Gosia
          • Gość: Monika Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.prosper.pl / 62.29.141.* 07.09.05, 11:06
            Gosiu my równiez wynajęliśmy samochód na 3 dni i tez jeden dzień spedzilismy w
            Water Parku. BYło po prostu super. My skupilismy sie głównie na zwiedzeniu
            Rodos, Lindos, Doliny Motyli i przebywaniu na plazy w Tsambika. Na pewno
            jeszcze wielu rzeczy nie zobaczyliśmy ale był tak ogromny upał, że wyruszając
            gdziekolwiek w droge pare godzin musiałam przeznaczyc na pobyt na innych
            plażach (przede wszystkim ze względu na dzieci). Cieszę się że mamy pozytywne
            odczucia po powrocie, bo obydwie obawy miałysmy duże. Tez słyszałam od innych
            polaków o koszmarnych warunkach w innych pokojach. Pozdrawiam serdecznie. Monika
          • Gość: karolcia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 14:17
            Witam! Ja bylam na miesiąc temu w Blue Bay i to był koszmar.Pojechalismy w 10
            osób i wszyscy z nas odrazy napisali zażalenie na biuro.Oni sobie niezle kpiny
            z nas robią i jakos wątpie zeby to biuro jeszcze długo sie utrzymało.Itaka tak
            nabiera ludzi, zresztą podobnie jak triada.Inni ludzie tez strasznie narzekali
            na warunki i na to ze co innego podpisywali w umowie.My w 5 par mielismy miec
            pokoje z widokiem na morze i koło siebie a w rezultacie wszyscy bylismy
            porozrzucani po budynki.Ja trafilam do Ground Room czyli pokoi obok recepcji z
            widokiem na smieciarke z ktorej o 6 rano codziennie zabierali odpady. W pokoju
            ani nie było lodóki ani telewizora a poza tym smierdzialo stęchlizną pomijając
            juz fakt ze przez 2 tyg ubrania mielismy w walizkach bo do szafy sie nawet nie
            dalo kompletnie nic włożyc bo tak smierdziała.Znajomi natomiast mieli łazienke
            jeszcze gorszą od nas, w ktorej sufit był dziurami, poprostu tragednia. Nasza
            rezydentka pani Gabrysia oczywiscie maslane oczy do nas robiła ze ona nic nie
            moze zrobic bo itaka ma tylko takie pokoje.Jedna para od nas miala w miare
            przyzwoity pokoj na 2 piętrze.Ameryka natomiast była na 3 i 4 piętrze gdzie
            fotele byly skórzane, pieknie obite drzwi, elegancie pokoje i korytarz- ale te
            pokoje były wykupione przez Tui także my mielismy najgorsze, ktore zawsze są
            oferowane polakom i czechom.Rezydentka z Triady wrociła do domu jak tylko
            przyjechala nowa tura za to nasza jakoś sie trzymała, choć wątpie czy jeszcze
            tam jest.Za te pieniądze ktore dalismy nie wart był ten hotel,czekamy teraz na
            odpowiedz na nasze zazaleniev i skarge na biuro,zostalo im pare dni bo po 30
            dniach zostaje ona uwzgledniona. Ale napewno nie odpuscimy tej sprawy i z itaki
            pojechalisy 1 ostatni raz. Całe szczescie ze bylismy paczką i jakoś pijąc
            oczywiscie drinki za ktore musielismy zapłacic w płatnym barze na dole bo to
            all inc. nie obejmowalo to nawet nam jakos zlecial tam czas. Pozdrawiam...
            • Gość: Jola Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 18:08
              Witaj Karolcia, tu Jola. Napisz koniecznie jaka odpowiedz dostaliście od Itaki.
              3 i 4 piętro mieli jeszcze goście necermana

Pozdrowienia dla Łukasza.

Nigdy więcej biur podróży, za rok jedziemy na własną rękę na południe Włoch.

Pozdrów Monikę, Waldka, Arka, Olę i resztę towarzystwa
              • Gość: karolcia Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 19:50
                Hej Jolu! Itaka nie przysłała nam jeszcze odpowiedzi ale miniął im juz termin
                także widocznie nam uznali, ciekawe co nam zaproponują! U nas wszystko
                wporządku, cały czas spotykamy sie wszyscy razem na imprezach wiec lux.
                Pozdrowienia od Nas wszystkich....
                • Gość: Jola Re: ITAKA - HOTEL BLUE BAY RODOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 19:10
                  No to super, buziaki dla wszystkich i pozdrawiam gorąco.
                  Michał pozdrawia Klaudię

Oby następne wakacje były 100 % lepsze. My za rok do Włoch na Gargano, ale już na własną rękę, żadnych biur, brrrrrrrrr
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka