Gość: Urlopowiczka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 12:05 Witajcie, parę dni temu wróciłam z urlopu po Liguri , byliśmy również w Wenecji, nad jeziorem Como przejazdem, jeśli macie jakieś pytania to chetnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ala792 Re: Wróciłam z Liguri i północnych Włoszech... 05.07.05, 12:15 Kurcze, ale świetnie, ja też spędzałam urlop nad jeziorem Como. Dokładnie byłam w Porlezzy. Jest tam przepięknie. Zakochałam się w tym miejscu. Napewno jeszcze tam pojadę. Pozdrawiam gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urlpopwiczka Re: Wróciłam z Liguri i północnych Włoszech... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 13:03 Jejku, tam było rzeczywiście cudnie, widoki bajkowe, szkoda że my tylko przejazdem byliśmy, ale napewno tam przyjedziemy na wczasy!! Ale Liguria rówineż okazała sie cudowna zwłaszcza cześc od Genui po La Spezie. Cudne widoki, morze ciepłe i czyste, urocze miasteczka. Gorąco pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Wróciłam z Liguri i północnych Włoch 05.07.05, 17:55 Przejazdem odwiedzilam Arenzano i Rochetta Nervina / La Val Nerva /. Mozna nacieszyc oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boyena Re: Wróciłam z Liguri i północnych Włoch IP: *.chello.pl 06.07.05, 09:14 A ja Ci zazdroszcze bo zupełnie nie znam tego regionu Włoch. Kiedy zapisałam się na wyjazd do Ligurii biuro podróży odwołało go z powodu braku chętnych:(. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Wróciłam z Liguri i północnych Włoch 06.07.05, 09:19 Liguria jest bardzo droga, wiec byc moze to jest powodem braku zainteresowania. Koszt pobytu na platnej plazy najdrozszy we Wloszech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boyena Re: Wróciłam z Liguri i północnych Włoch IP: *.chello.pl 06.07.05, 22:19 Nie wiem czy dobrze ciebie zrozumiałam. O co chodzi w tym opłacaniu pobytu na plaży? Czy masz na myśli wypożyczenie parasola z leżakami? A może za wstęp biorą? Możesz mi wyjaśnić. Czekam z niecierpliwością:-)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiku_san Re: Wróciłam z Liguri i północnych Włoch IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.07.05, 08:21 Odnośnie plaży: w Ligurii jest nieco inaczej, niż nad Adriatykiem, gdzie na plaże na ogół wejść możesz, tylko ewentualnie pogonią, jak się rozłożysz z własnym ręcznikiem wśród płatnych lezaczków. W Ligurii niestety już samo wejście na co atrakcyjniesze plaże jest płatne, tzn. wejść można jak zapłacisz za lezak z parasolem. Na szczęście są i plaże wolne, co prawda nie tak atrakcyjne i zadbane. Płaci się za cały dzień - nie wiem, może można wynająć np. na pół dnia - kosztuje to ok. 10 euro już na początku czerwca, podejrzewam, że w szczycie sezonu jeszcze drożej. W rezultacie przez tę pazerność i tak z tego nic nie mają, bo prawie wszystkie leżaki stały puste a ludziska walili na bezpłatne plaże. Ale to był jednak poczatek czerwca. Kolega był w lipcu w Viareggio, nieco dalej na południe od Ligurii i mówił, że nawet na płatne plaże się nie dopchał. Pod względem plażowania wolę jednak Adriatyk i nic mnie tu nie przekona, choć sama Liguria krajobrazowo jest urocza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boyena Re: Wróciłam z Liguri i północnych Włoch IP: *.chello.pl 07.07.05, 16:17 Powiem ci szczerze,ze nie lubię takich plaż gdzie ludzie leżą "jak na komendę":-). Rozumiem odpłatność za utrzymywanie czystości na plaży ale spędzanie całego dnia w otoczeniu tych samych "twarzy" budzi we mnie niesmak, bo wiadomo na kogo można trafić:(. Potrzebuję intymności i pewnej przestrzeni do odpoczynku aby nie słuchać o czym inni rozmawiają. Zdecydowanie wolę pod tym względem Kalabrię na wpół dziką! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masz Re: Wróciłam z Liguri i północnych Włoszech... IP: 213.17.140.* 06.07.05, 13:15 co rozumiesz pod pojeciem ze liguria jest bardzo droga? wybieramy sie w sierpniu, noclegi zaklepane, z drogich knajp nie korzystamy ale interesuje mnie jak w stosunku do innych regionow wypadaja ceny owocow i warzyw oraz lodow. jakie ceny powoduja ze piszesz o drozyznie? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Wróciłam z Liguri i północnych Włoszech... 06.07.05, 13:36 Liguria jest droga bo bogata, a bogata bo droga. Owoce i warzywa beda na pewno drozsze niz gdzie indziej. Po pierwsze dlatego, ze wiekszosc sprowadzaja z poludnia, a po drugie w sierpniu wypoczywaja cale Wlochy i cene mozna wstawic kazda. Ja przez Ligurie tylko przejechalam, a nocleg i calodzienne wyzywienie mialam oplacone. trudno mowic mi o konkretnych cenach. Jednak fakt, ze Liguria jest droga we Wloszech jest znany. A sierpien to juz odrebny rozdzial... Najlepiej go omijac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marina Czy Liguria jest rzeczywiscie drozsza?..Nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 12:29 Uwielbiamy Ligurie, spedzalismy tam kilkakrotnie wakacje i stanowczo uwazam,ze nie jest drozsza od innych regionow Wloch.Stolujemy sie w knajpach- i mniej wiecej tyle samo wydajemy bez wzgledu czy to Toskania,czy Rzym,czy Kalabria..Znamy wiele plaz bezplatnych (miedzy innymi dzieki radom na tym swietnym forum!), rowniez na plazy platnej w sanremo, na ktora "robi sie" rezerwacje w lutym i nie bylo lezakow ani ani-nawet jakby sie bardzo chcialo, pozwolono nam przychodzic codziennie z "recznikami" za "symboliczne" euro..Owoce, warzywa, zakupy -wszedzie mniej wiecej tak samo..A sierpien - wiadomo-cale Wlochy na wakacjach- a wg wloskich danych Liguria jest jednym z najbardziej ulubionych regionow wakacyjnych dla Wlochow wlasnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Wróciłam z Liguri i północnych Włoszech... 06.07.05, 13:34 Urlopowiczko, podziel sie wrazeniemi dot. Ligurii Tego regionu nie znam, a w tym roku włąsnie tam sie wybieramy Co byś poleciła ? Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatorka25 Re: Wróciłam z Liguri i północnych Włoszech... 06.07.05, 14:46 podziel sie z nami, niecierpliwie czekamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urlopowiczka Re: Wróciłam z Liguri i północnych Włoszech... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 12:50 Witam wszystkich , przepraszam że sie wczoraj nie odzywałam , nie miałam czasu. Ale już odpowiadam na pytania. Jeśli chodzi o ceny zywności to rzeczywiście drogo, Ja byłam w San Remo , jest to duże miasto9kurort) troszke juz przereklamowany i zbyt gwarny jak dla mnie. Ceny pieczywa- 2 E, makarony-1-5 E,sosy-2,5-4E,wedliny bardzo drogie, owoce: arbuz-2E kg., brzoskwienie- 1,80-3 E,winogrona-4-5 E, babany-4-5 E, melony-1-2 E, pomidory --1,80-3 E, woda-1-2E,kawa w restauracji od 2 E do 5, pizza-5-9 E , makarony-4-10 E. Ceny sa rózne , w markeckikach sa tańsze a przy głównym deptaku i przy plazy drożej. Ogólnie część i widokowo i pod względem plaży i czystosc wody lepsza jest część od Genui do La Spezi, urocze plaże, krajobrazy. Portofino,Camogli, Siestri Lewante , cudowne miejsca. Na pewno wrócę tam na wypoczynek ale już na ta właśnie część. W San Remo plaże były kiepskie, mało bezpłatnych i zaniedbane, woda dość mętna podobna kolorem do bałtyku , tylko o niebo cieplejsza. A największy problem z jakim się spotkaliśmy to parkowanie!!! Straszne , jeśli ktoś sie wybiera i nie ma zapewnionego miejsca postoju to niech sie modli żeby mu się udało znależć, tam nie ma parkingów takich jak u nas, poziomowych, podziemnych, tylko przy niektórych ulicach i placykach , prawie wszystko płatne 1,5 E za godzinę . Raz nam odcholowali auto i kosztowało nas to 75 E. Ale co zrobić staliśmy na bezpłatnym parkinku i się okazało że zrobili sobie jakiś kiermasz z rana, nic nie było napisane na zadnej tablicy, taki urok Włoch. Ale ogólnie było super. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Wróciłam z Liguri i północnych Włoszech... 07.07.05, 13:57 Cecha Ligurii jest okropna ciasnota, czyli brak przestrzeni. Jest wcisnieta miedzy morze i gory, co stanowi duza atrakcje, ale takze utrudnienie. Winogrona uprawiane sa tarasowo na malenkich skrawkach ziemi, ktorymi w innych regionach nikt by sie nie zainteresowal. Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: POLECAM LIGURIĘ 10.02.06, 11:07 Masz jakieś tajne informacje? Czy może zamierzasz reklamować konkretne hotele/pensjonaty? pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: POLECAM LIGURIĘ 11.02.06, 11:59 monika-bab napisała: > więcej na miala :) czy to jakaś nowo odkryta forma komunikacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: POLECAM LIGURIĘ IP: *.szwajcarska.pl 11.02.06, 13:50 No właśnie może dlatego koleżanka udzieli wiecej informacji w mailu żeby oszczędzić sobie waszych jakże wartościowych i konstruktywnych niekiedy komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kayek Re: POLECAM LIGURIĘ 12.02.06, 16:59 Gość: Marina 07.07.05, 12:29 + odpowiedz Uwielbiamy Ligurie, spedzalismy tam kilkakrotnie wakacje i stanowczo uwazam,ze nie jest drozsza od innych regionow Wloch.Stolujemy sie w knajpach ........... my się też tam wybieramy, napisz ile kosztuje stołowanie się w knajpach na dwie osoby ? co prawda jedziemy tam dopiero pod koniec maja ale dobrze wiedzieć żeby się przygotwać finansowo, zarabiamy średnio warto więc się liczyć z groszem Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: POLECAM LIGURIĘ 12.02.06, 17:56 Może warto w takim razie, rozpatrzyć wynajęcie apartamentu i stołować się we własnej kuchni, wyjdzie zdecydowanie taniej. Ceny w Ligurii są podobne jak w całych Włoszech i w knajpkach jest wszędzie drogo jak na przeciętnie zarabiającego, liczącego się z groszem Polaka. pozdrawiam p.s. ile ? to zależy gdzie i za co i kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś