Dodaj do ulubionych

jezioro Garda

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 21:26
W pierwszej połowie września wybieram się nad jezioro Garda. Czy ktoś może
doradzić co można zwiedzić w pobliżu tj. w odległości do ok.100 km. Chodzi mi
o miejsca których nie ma w przewodniku, bo o Weronie, Padwie, Sirimione itp.
to sobie już poczytałam. Jaka w tym czasie jest tam pogoda, temperatury?
Obserwuj wątek
    • Gość: bah7 Re: jezioro Garda... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 06.08.05, 00:03
      Zajrzyj tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=21526805&a=22718319

bah7
    • Gość: serkrem Re: jezioro Garda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 13:58
      Cześć ja mam ten sam problem jadę nad Gardę 27 sierpnia i nie mogę ustalić jaka
      tam jest pogoda. Na forum nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Czy udało
      ci się dowiedzieć czegokolwiek? Jeśli tak to daj znać proszę.
      • linn_linn Re: jezioro Garda 09.08.05, 13:59
        Jeszcze nie tego nie ustalono: najlepsze prognozy sa szesciodniowe.
        • linn_linn Re: jezioro Garda 09.08.05, 14:03
          Ja sprawdzam zawsze na tej stronie:
          www.tempoitalia.it/
      • Gość: ASIA Re: jezioro Garda IP: 62.97.45.* 09.08.05, 14:45
        nad jeziorem Garda jst w tej chwili chlodno tzn. 25 stopni w ciagu dnia,
        wiatry, wiecozrem 16 stopni, od przyszlego tygodnia ma byc znow goraca tzn.
        rano kolo 8 moze byc nawet 28-30 stopni, a wciagu dnia oczywiscie wiecej,
        pozatym powinno byc dosc slonecznie, jak sa burze to raczej szybko przechodza
        pozdrawiam i zycze udanego pobytu nad Garda - ja uwielbiam tu przebywac
    • Gość: asia Re: jezioro Garda IP: 62.97.45.* 09.08.05, 14:56
      nad jeziorem Garda jest cala masa do zwiedzania - zalezy co lubisz np. w
      okolicach Salo, w Gardone jest ciekawy ogrod botaniczny i dosc osobliwy park z
      prywatnym muzeum wojny, z domem Gabriela D'Annunzio - niestety przewodnicy nie
      mowia po angielsku, mozna skorzystac z broszurki anglolub niemeicko jezycznej,
      ale miejsce jedyne w swoim rodzaju - wlscicel byl postacia bardzo barwna i na
      pewno niezwykla, poza tym wszystkie miasteczka nad jeziorem sa piekne - warto
      zajrzec do Limone, do Riva del Garda, Salo itd., sa fajne tray na rowery, mozna
      zajrzec do Bresci o ktorej w przewodnikach wyrazaja sie moze niezbyt ciekawie,
      ale i to miasto ma swoj urok: warto isc na zamek i zajrzec do S.Guglia, ja lubi
      tez robis wycieczki np, do Valvestino - nad zapore (najlepiej samochodem lub na
      motorze.
      a co do pogody - nigdy nic nie wiadomo, ale na ogol w 1 polowie wrzesnia jest
      jeszcze bardzo cieplo i slonecznie - warto jesdnak na wieczor miec cos ze soba
      z dlugim rekawem
    • aseretka Re: jezioro Garda 10.08.05, 08:49
      Podam jeszczejeden link do propozycji baha7:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=19026096
      Zaispirowana przez niego jeden dzień spędzam na wycieczce po zachodniej strone
      jeziora jadąc od Toscolano do Torbole uwzględniając takie miejsca jak:
      - Gargnano z kościołem i klasztorem San Francesco założonych w 1289 r., gdzie
      zachował się oryginalny romański krużganek, którego filigranowe kolumny
      zdobione są cytrynami i pomarańczami;
      - Bogliaco, gdzie obejrzeć można otoczoną pięknym parkiem willę Bettoni-Cazzago;
      - Tignale leżące na płaskowyżu, na wysokości 600 m. skąd roztacza się spaniały
      widok na sporą część jeziora Garda oraz na majestatycznie wznoszący się nad
      taflą jeziora masyw Monte Baldo.
      Do Tignale prowadzi z brzegu jeziora kręta i obfitująca w niezapomniane widoki
      droga długości 7 km.
      - Sanktuarium Montecastello połozone na wysokim urwisku 700 m ponad jeziorem;
      - Pieve z "tarasami grozy" przy hotelu Paradise;
      - wodospad Cascata del Brasa w poblizu Pieve;
      - Limone położone u stóp potężnej skały z gajami cytrynowymi;
      - Riva del Garda, małe miasteczko przylepione do północnego skraju jeziora, z
      twierdzą wzniesioną przez Scaligerich;
      - wodospad Cascata del Varone, gdzie spokojna jeszcze w Lago di Tenno woda z
      głośnym hukiem spada z wysokości 100 m do doliny;
      -Arco z ruinami zamku na szczycie stromego wzgórza do których prowadzi kręta,
      malowniczo położona dróżka.

Drugi dzień zajmie mi wyprawa do Parku Sigurta uważanego za jeden z
      najpiękniejszych parków świata:
      www.sigurta.it/eng/storia_gb.asp
      W drodze powrotnej zajrzymy też do:
      - Desenzano, gdzie podczas spacerów wchodzącym w głąb jeziora molem podziwiać
      można piękne widoki na Gardę. Warto tu zwiedzić ruiny zamku rzymskiego, stary
      dom rzymski z przepięknymi, dobrze zachowanymi mozaikami, oraz klasztor Santa
      Maria de Senioribus;
      - Salo, gdzie podziwiać można późnogotycką katedrę Santa Maria Annunziata oraz
      przespacerować się, uważaną przez wiele osób za najpiękniejszą, promenada
      nabrzeżna.

• Gość: savera Re: jezioro Garda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 22:48
        Serdeczne dzięki wszystkim za rady. Każda informacja jest dla mnie cenna. Nad
        jeziorem będziemy 10 dni i napewno skorzystam z waszych podpowiedzi.
        Pozdrawiam
        • Gość: iwonapop Re: jezioro Garda IP: 82.160.57.* 21.08.05, 20:23
          Nad garda bylam we wrzesniu dwa lata temu. Pogoda była w kratkę - co noc burza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka