Dodaj do ulubionych

Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:31
Wróciłam z Wybrzeza Liguryjskiego. Dokładnie z Pietra Ligure. Jesli macie
pytania to chętnie odpowiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: abi Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:37
      No dobrze. Po pierwsze, jak Ci było? Po drugie, jak humorek?
      • Gość: Ania Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:50
        Było pięknie i gorąco. Zero chmur i deszczu. Pogoda 36 w dzień w nocy 30-32.
        Kolor morza piękny, plaże piaszczysto kamieniste, w morzu juz typowo same
        malutkie kamienie i płyty skalne. Tak jak ktos juz wspominał Liguria to droga
        impreza. Nasza plaza hotelowa kosztowała pierwszy rząd 100 euro, drugi 80,
        trzeci 60. Plaza publiczna była bardzo mała. Wszystkie plaze są tam dośc wąskie.
        Piasek na niektórych był typowo przywieziony :/ Wokoło góry (ze słaba
        roslinnością), mnóstwo kaktusów, palm, kwaitów, drzewa pomarańczowe, cytrynowe.
        Koperte chyba najdroższe we Włoszech ok 4 euro. Najtańsza pizza 4 euro, lody
        1-3euro. Wydaje mi sie tez że są tam dość leniwi ludzie. Nie znajdziecie tam
        wiekszego supermarketu. Sklepy i restauracje obowiazkowo ze sjestą. Wiec od
        13(14)- (18)19 nie ma co szukać. Ogólnie gdy przyjechalismy w okolice Bibione to
        ceny były nieporównywalne. Polaków na ulicach nie uraczysz. Spotkalismy jedną
        tylko rodzinę. Wszytsko to Włosi i Niemcy, Szwedzi i Francuzi tez sie zdarzyli.
        • Gość: Ania Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:51
          Dodam oczywiście że za te ceny na plazy były za dwa lezaki i parasol :)
          • bah77 Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania... 02.08.06, 00:11
            A jaka była sytuacja z glonami w wodzie?

bah77
            • Gość: Ania Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 21:41
              Nie zaobserwowałam tam glonów w wodzie. Była naprawde pieknego koloru i czyściutka
    • Gość: bp Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.dip.t-dialin.net 02.08.06, 08:46
      a jak wyglada zycie nocne? jakas dyskoteka,czy bar muzyka do poskakania jest?
      Dzieki za odpowiedz.
      • kayek Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania 02.08.06, 09:03
        majac wyzywienie w hotelu, do czego ci supermarket ?
        pomijajc to, duzy supermarket jest w Loano i w Finale Ligure (Coop), oprocz
        tego jest sporo mniejszych supermarketow w samej Pietra Ligure, majac samochod
        nie powinno to byc zadnym problem
        • Gość: Ania Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 23:05
          Z wyzywieniem było tak ze mielismy własną kuchnie u siebie i moglismy sobie
          gotowac wiec supermarket był dośc pożądany. Po drugie troche ciekzo go znaleźć
          jak sie nie ma pojęcia w którym miejscu moze byc. Po trzecie ten w Finale tez
          był ze sjestą. Tutaj właśnie był ten największy problem bo ciekzo w tych
          godzinach było cokolwiek kupić.
          • kayek Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania 03.08.06, 09:31
            > Po drugie troche ciekzo go znaleźć
            > jak sie nie ma pojęcia w którym miejscu moze byc

zakladam, ze mieszkalas w nowej czesci Pietra Ligure, i nie mialas klopotu ze
            znalezieniem supermarketow na glownej ulicy, plus warzywniaki, plus kilka
            piekarni, plus restauracje, a oprocz tego dwa razy w tygodniu, w srody i soboty
            zjezdza tam targ, na ktorym mozesz kupic co dusza zapragnie, plus sklepy w
            pobliskim Borgio-Verezzi, dojezdzajac do hotelu to wszystko widac i trudno
            przeoczyc

co do alg, chyba tam ich nie ma jesli nic nie piszesz, sa w zatoce genuanskiej

• Gość: Ania Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 10:08
              Pomyłka ...targ odbywa sie już tylko w soboty. Dokładnie w dzien mojego
              przyjazdu i wyjazdu :/ Tu chodzi nie o ilośc tych małych sklepików ale o to ze
              nie było tam w poblizu wiekszego supermarketu w którym sjesta by nie
              obowiazywała. W bibione było wiele takich dlatego teraz no troszke sie
              zdziwiłam. Można było sobie szukać a oni ci "see you tomorow". Z reszta ile
              można zjeździc za sklepem.
            • Gość: Ania Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 10:09
              Pomyłka ...targ odbywa sie już tylko w soboty.Dokładnie w dzien mojego
              przyjazdu i wyjazdu :/Tu chodzi nie o ilośc tych małych sklepików ale o to ze
              nie było tam w poblizu wiekszego supermarketu w którym sjesta by nie
              obowiazywała.W bibione było wiele takich dlatego teraz no troszke sie
              zdziwiłam.Można było sobie szukać a oni ci "see you tomorow".Z reszta ile
              można zjeździc za sklepem.
      • Gość: Ania Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 21:42
        Jak byłam wieczorem na placu w starym mieście w Pietra to urządzili dużą
        dyskoteke na powietrzu. W ogóle duzo tam na około było dyskotek
    • anetted Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania 03.08.06, 10:26
      Czy byłaś moze w okolicy na jakiś wycieczkach?Jeśli tak to gdzie?Czy jest tam
      możliwość popłynięcia statkiem na jakąś wycieczke?A jak jest z wędrówką w góry?
      Wybraliście sie gdzieś?Ile kosztuja autostrady we Włoszech?
      • teresa_ku Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania 03.08.06, 10:48
        jak z poruszaniem się w okolice, trzeba samochodem czy są inne możliwości ?
        jak daleko są hotele od plaży i czy woda jest dostępna dla maluchów ?
        jesteśmy praktykującymi katolikami, czy jest możliwość wysluchania niedzielnej
        mszy, jest kościół ?

pozdrawiam
        • Gość: Ania Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 23:18
          Kościołów jest sporo, w jezyku Włoskim oczywiście msza :) Poruszanie wygląda
          tak...są autobusy, jest też co ciekawe pociąg który no oddziela tylko droga od
          plazy. Jest przejście pod torami zaraz z wyjściem na plaże ;) Najblizsze hotele
          oddziela ulica. Mój hotel Hermitage był praktycznie w lini prostej 5-6 min drogi
          do plazy. Bardzo bliziutko. Ratownicy mają małe plaze do pilnowania i kazdy
          sektor jest oddzielony, wiec jest naprawde bezpiecznie. Kazda plaza zamknięta i
          odgrodzona od ulicy i zgiełku. Dodam jeszcze ze bardzo zadbane.

Jedno co mnie zaszokowało i nie tylko mnie....tuż przy ulicy koło plazy kilka
          dni przed naszym przyjazdem zdazył sie wypadek. Widziałam tylko misie, kartki,
          kwiatki, znicze wydaje mi sie ze zgineło tam dziecko i zaraz niedalo było tez
          miejsce w którym były kwiatki i znicze wiec prosze uważac na dzieciaki.
      • Gość: Ania Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 23:27
        Mielismy samochód wiec pojechaliśmy do Cannes, Monaco, Monte Carlo objechalismy
        takze pobliskie miasteczka. Każde bardzo klimatyczne ;) W góry sie nie
        wybralismy bo było zbyt goraco :/ Jesli chodzi o autostrady to dam ten link
        www.viamichelin.co.uk/viamichelin/gbr/dyn/controller/Driving_directions
        bardzo przydatny. Tam podadzą dokładnie ile kosztuje przejazd danych odcinków
        autostradami, koszty beznyny, ilośc km i czas.
        • Gość: Kasia Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 15:21
          Pod koniec sierpnia jadę do Mongelii, czy mozesz coś mi o tej miejscowosci
          powiedzieć?
          • jarod123 Re: do Kasi 08.08.06, 12:04
            Również jedziemy do Monegli ze znajomumi i rodzianmi , co chcesz wiedzieć bo
            mam sporo informacji o Moneglii i okolicach
            • Gość: abi Re: do Ani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 22:27
              Nadal nie wiem jak z Twoim humorkiem. I bardzo się niepokoję, czy w Bibione
              można słuchać Radio Maryja!
    • Gość: MS Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: 89.161.28.* 14.08.06, 09:17
      z czystym sumieniem mogę polecić mieszkanie w Genui 50 m od plaży 350 euro za
      tydzień/4 osoby, świetne miejsce, niedaleko stacja kolejowa, autobusy naprawdę
      często
      • Gość: Wojtek Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 20:33
        Witam
        Czy mozesz podać jakieś namiary,moze adres www.
    • Gość: nune Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 19:46
      Czy byłaś może w Ventimiglii.Dziekuje za wszelkie informacje.
      • anetted Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania 04.09.06, 22:56
        Witam. Wrócilam własnie z Wybrzeża Liguryjskiego a tak dokładnie to z Pietra
        Ligure. Jesli chodzi o Ventimiglie to jest to dość duże miasto, tylko
        przejeżdżałam, ale odradzałabym włoskie duże miasta. Im mniejsza miejscowość
        tym ładniejsza, no ale jeszcze zależy kto co lubi...
        Wypoczynek w Genui stanowczo odradzam. Jest to duże portowe miasto, jedynie
        warto pojechać tam na wycieczke do akwarium ( wstęp 14E) ale nic poza tym.
        Naprawde warto wybrać sie na wycieczke do Monte Carlo.
        Jeżdżenie autostradami we Włoszech to dość droga sprawa, szczególnie odcinek na
        wybrzeżu, polecam wybrać droge nad samym morzem, chocby ze względu na ładne
        krajobrazy.
        Dla tych co jeszcze nie wiedzą to proszę się nie zdziwić w restauracji po
        otrzymaniu rachunku za opłatę za serwis :)
        Jeśli ktoś ma jakieś pytania to bardzo chętnie odpowiem :)

Pozdrawiam
        • Gość: Robert Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: 80.48.227.* 16.09.06, 19:32
          Poszukuję miejscowości z piaszczystą plażą (może być żwir) byleby z łagodnym
          zejściem do morza (chodzi o małe dzieci).Dodatkowo interesują mnie
          miejscowości,w których można pozwiedzać zabytki (starówka,wąskie uliczki,zamki
          itp),aby wieczorem nie spacerować wyłącznie nadmorskim deptakiem.
          Czy w czasie Twojego pobytu w Ligurii spotkałaś tego typu miejsca?
          • Gość: kami mieszkam tu IP: *.cust.tele2.it 16.09.06, 20:23
            jedz do celle ligure, finale ligure albo alassio.deptakow nie brakuje, place
            zabaw dla dzieci, plaza piaszczysta, wolne wstepy powinny juz byc bo to po
            sezonie.masz jeszcze jakies pytanie to pytaj.Wycieczek do woli.Liguria jest jak
            obraz, nie mozna sie na nia napatrzec, ja patrze juz 7 lat i jeszcze mi nie
            dosc.
            • Gość: Robert Re: mieszkam tu IP: 80.48.227.* 16.09.06, 22:23
              Dziękuję serdecznie za odpowiedż.O Alassio myslałem już ,jednak nieco
              zastanowiły mnie tlumy turystów o ktorych czytałem w internecie.Może więc
              Finale Ligure,o którym również czytałem jako o miejscu bardzej
              kameralnym.Zależy mi na miejscowości,w ktorej można byłoby właśnie spokojnie
              zażywać kąpieli w morzu,pochodzić wieczorami po deptaku czy starówce,zwiedzic
              zamek ,popatrzeć za panoramę i aby było to dobre miejsce wypadowe do wycieczek
              krajoznawczych.A co sądzisz o takich miastach jak Albenga ,Diano Marina lub
              Borgighera?
              • Gość: brus Re: mieszkam tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 23:02
                A ja szukam dobrych noclegów w Bocca di Magra , Portovenere lub w okolicy. Ktoś
                ma może jakiś adres do polecenia?
                • Gość: kami Re: IP: *.cust.tele2.it 17.09.06, 09:24
                  wpisz w google co cie interesuje ale szukaj w jez. wloskim to masz tam rozne
                  agencje co wynajmuja.sa zdjecia
              • Gość: kami Re: IP: *.cust.tele2.it 17.09.06, 09:31
                teraz w alassio nie ma juz tlumow takze mysle mozesz spokojnie jechac.jak
                chcesz zobaczyc zdjecia to wystukaj w google z ustawieniem na jezyk wloski
                jakas miejscowosc z tamtych stron.Kazdy uzad miasta ma strone ze zdjeciami
                miasteczka albo www.comune.alassio.sv.it
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka