Gość: Ania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:31 Wróciłam z Wybrzeza Liguryjskiego. Dokładnie z Pietra Ligure. Jesli macie pytania to chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: abi Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:37 No dobrze. Po pierwsze, jak Ci było? Po drugie, jak humorek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:50 Było pięknie i gorąco. Zero chmur i deszczu. Pogoda 36 w dzień w nocy 30-32. Kolor morza piękny, plaże piaszczysto kamieniste, w morzu juz typowo same malutkie kamienie i płyty skalne. Tak jak ktos juz wspominał Liguria to droga impreza. Nasza plaza hotelowa kosztowała pierwszy rząd 100 euro, drugi 80, trzeci 60. Plaza publiczna była bardzo mała. Wszystkie plaze są tam dośc wąskie. Piasek na niektórych był typowo przywieziony :/ Wokoło góry (ze słaba roslinnością), mnóstwo kaktusów, palm, kwaitów, drzewa pomarańczowe, cytrynowe. Koperte chyba najdroższe we Włoszech ok 4 euro. Najtańsza pizza 4 euro, lody 1-3euro. Wydaje mi sie tez że są tam dość leniwi ludzie. Nie znajdziecie tam wiekszego supermarketu. Sklepy i restauracje obowiazkowo ze sjestą. Wiec od 13(14)- (18)19 nie ma co szukać. Ogólnie gdy przyjechalismy w okolice Bibione to ceny były nieporównywalne. Polaków na ulicach nie uraczysz. Spotkalismy jedną tylko rodzinę. Wszytsko to Włosi i Niemcy, Szwedzi i Francuzi tez sie zdarzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 23:51 Dodam oczywiście że za te ceny na plazy były za dwa lezaki i parasol :) Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania... 02.08.06, 00:11 A jaka była sytuacja z glonami w wodzie? bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 21:41 Nie zaobserwowałam tam glonów w wodzie. Była naprawde pieknego koloru i czyściutka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bp Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.dip.t-dialin.net 02.08.06, 08:46 a jak wyglada zycie nocne? jakas dyskoteka,czy bar muzyka do poskakania jest? Dzieki za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
kayek Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania 02.08.06, 09:03 majac wyzywienie w hotelu, do czego ci supermarket ? pomijajc to, duzy supermarket jest w Loano i w Finale Ligure (Coop), oprocz tego jest sporo mniejszych supermarketow w samej Pietra Ligure, majac samochod nie powinno to byc zadnym problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 23:05 Z wyzywieniem było tak ze mielismy własną kuchnie u siebie i moglismy sobie gotowac wiec supermarket był dośc pożądany. Po drugie troche ciekzo go znaleźć jak sie nie ma pojęcia w którym miejscu moze byc. Po trzecie ten w Finale tez był ze sjestą. Tutaj właśnie był ten największy problem bo ciekzo w tych godzinach było cokolwiek kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
kayek Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania 03.08.06, 09:31 > Po drugie troche ciekzo go znaleźć > jak sie nie ma pojęcia w którym miejscu moze byc zakladam, ze mieszkalas w nowej czesci Pietra Ligure, i nie mialas klopotu ze znalezieniem supermarketow na glownej ulicy, plus warzywniaki, plus kilka piekarni, plus restauracje, a oprocz tego dwa razy w tygodniu, w srody i soboty zjezdza tam targ, na ktorym mozesz kupic co dusza zapragnie, plus sklepy w pobliskim Borgio-Verezzi, dojezdzajac do hotelu to wszystko widac i trudno przeoczyc co do alg, chyba tam ich nie ma jesli nic nie piszesz, sa w zatoce genuanskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 10:08 Pomyłka ...targ odbywa sie już tylko w soboty. Dokładnie w dzien mojego przyjazdu i wyjazdu :/ Tu chodzi nie o ilośc tych małych sklepików ale o to ze nie było tam w poblizu wiekszego supermarketu w którym sjesta by nie obowiazywała. W bibione było wiele takich dlatego teraz no troszke sie zdziwiłam. Można było sobie szukać a oni ci "see you tomorow". Z reszta ile można zjeździc za sklepem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 10:09 Pomyłka ...targ odbywa sie już tylko w soboty.Dokładnie w dzien mojego przyjazdu i wyjazdu :/Tu chodzi nie o ilośc tych małych sklepików ale o to ze nie było tam w poblizu wiekszego supermarketu w którym sjesta by nie obowiazywała.W bibione było wiele takich dlatego teraz no troszke sie zdziwiłam.Można było sobie szukać a oni ci "see you tomorow".Z reszta ile można zjeździc za sklepem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 21:42 Jak byłam wieczorem na placu w starym mieście w Pietra to urządzili dużą dyskoteke na powietrzu. W ogóle duzo tam na około było dyskotek Odpowiedz Link Zgłoś
anetted Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania 03.08.06, 10:26 Czy byłaś moze w okolicy na jakiś wycieczkach?Jeśli tak to gdzie?Czy jest tam możliwość popłynięcia statkiem na jakąś wycieczke?A jak jest z wędrówką w góry? Wybraliście sie gdzieś?Ile kosztuja autostrady we Włoszech? Odpowiedz Link Zgłoś
teresa_ku Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania 03.08.06, 10:48 jak z poruszaniem się w okolice, trzeba samochodem czy są inne możliwości ? jak daleko są hotele od plaży i czy woda jest dostępna dla maluchów ? jesteśmy praktykującymi katolikami, czy jest możliwość wysluchania niedzielnej mszy, jest kościół ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 23:18 Kościołów jest sporo, w jezyku Włoskim oczywiście msza :) Poruszanie wygląda tak...są autobusy, jest też co ciekawe pociąg który no oddziela tylko droga od plazy. Jest przejście pod torami zaraz z wyjściem na plaże ;) Najblizsze hotele oddziela ulica. Mój hotel Hermitage był praktycznie w lini prostej 5-6 min drogi do plazy. Bardzo bliziutko. Ratownicy mają małe plaze do pilnowania i kazdy sektor jest oddzielony, wiec jest naprawde bezpiecznie. Kazda plaza zamknięta i odgrodzona od ulicy i zgiełku. Dodam jeszcze ze bardzo zadbane. Jedno co mnie zaszokowało i nie tylko mnie....tuż przy ulicy koło plazy kilka dni przed naszym przyjazdem zdazył sie wypadek. Widziałam tylko misie, kartki, kwiatki, znicze wydaje mi sie ze zgineło tam dziecko i zaraz niedalo było tez miejsce w którym były kwiatki i znicze wiec prosze uważac na dzieciaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 23:27 Mielismy samochód wiec pojechaliśmy do Cannes, Monaco, Monte Carlo objechalismy takze pobliskie miasteczka. Każde bardzo klimatyczne ;) W góry sie nie wybralismy bo było zbyt goraco :/ Jesli chodzi o autostrady to dam ten link www.viamichelin.co.uk/viamichelin/gbr/dyn/controller/Driving_directions bardzo przydatny. Tam podadzą dokładnie ile kosztuje przejazd danych odcinków autostradami, koszty beznyny, ilośc km i czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 15:21 Pod koniec sierpnia jadę do Mongelii, czy mozesz coś mi o tej miejscowosci powiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
jarod123 Re: do Kasi 08.08.06, 12:04 Również jedziemy do Monegli ze znajomumi i rodzianmi , co chcesz wiedzieć bo mam sporo informacji o Moneglii i okolicach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abi Re: do Ani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 22:27 Nadal nie wiem jak z Twoim humorkiem. I bardzo się niepokoję, czy w Bibione można słuchać Radio Maryja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: 89.161.28.* 14.08.06, 09:17 z czystym sumieniem mogę polecić mieszkanie w Genui 50 m od plaży 350 euro za tydzień/4 osoby, świetne miejsce, niedaleko stacja kolejowa, autobusy naprawdę często Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 20:33 Witam Czy mozesz podać jakieś namiary,moze adres www. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nune Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 19:46 Czy byłaś może w Ventimiglii.Dziekuje za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
anetted Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania 04.09.06, 22:56 Witam. Wrócilam własnie z Wybrzeża Liguryjskiego a tak dokładnie to z Pietra Ligure. Jesli chodzi o Ventimiglie to jest to dość duże miasto, tylko przejeżdżałam, ale odradzałabym włoskie duże miasta. Im mniejsza miejscowość tym ładniejsza, no ale jeszcze zależy kto co lubi... Wypoczynek w Genui stanowczo odradzam. Jest to duże portowe miasto, jedynie warto pojechać tam na wycieczke do akwarium ( wstęp 14E) ale nic poza tym. Naprawde warto wybrać sie na wycieczke do Monte Carlo. Jeżdżenie autostradami we Włoszech to dość droga sprawa, szczególnie odcinek na wybrzeżu, polecam wybrać droge nad samym morzem, chocby ze względu na ładne krajobrazy. Dla tych co jeszcze nie wiedzą to proszę się nie zdziwić w restauracji po otrzymaniu rachunku za opłatę za serwis :) Jeśli ktoś ma jakieś pytania to bardzo chętnie odpowiem :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Wróciłam z Ligurii - odpowiem na pytania IP: 80.48.227.* 16.09.06, 19:32 Poszukuję miejscowości z piaszczystą plażą (może być żwir) byleby z łagodnym zejściem do morza (chodzi o małe dzieci).Dodatkowo interesują mnie miejscowości,w których można pozwiedzać zabytki (starówka,wąskie uliczki,zamki itp),aby wieczorem nie spacerować wyłącznie nadmorskim deptakiem. Czy w czasie Twojego pobytu w Ligurii spotkałaś tego typu miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kami mieszkam tu IP: *.cust.tele2.it 16.09.06, 20:23 jedz do celle ligure, finale ligure albo alassio.deptakow nie brakuje, place zabaw dla dzieci, plaza piaszczysta, wolne wstepy powinny juz byc bo to po sezonie.masz jeszcze jakies pytanie to pytaj.Wycieczek do woli.Liguria jest jak obraz, nie mozna sie na nia napatrzec, ja patrze juz 7 lat i jeszcze mi nie dosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: mieszkam tu IP: 80.48.227.* 16.09.06, 22:23 Dziękuję serdecznie za odpowiedż.O Alassio myslałem już ,jednak nieco zastanowiły mnie tlumy turystów o ktorych czytałem w internecie.Może więc Finale Ligure,o którym również czytałem jako o miejscu bardzej kameralnym.Zależy mi na miejscowości,w ktorej można byłoby właśnie spokojnie zażywać kąpieli w morzu,pochodzić wieczorami po deptaku czy starówce,zwiedzic zamek ,popatrzeć za panoramę i aby było to dobre miejsce wypadowe do wycieczek krajoznawczych.A co sądzisz o takich miastach jak Albenga ,Diano Marina lub Borgighera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brus Re: mieszkam tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 23:02 A ja szukam dobrych noclegów w Bocca di Magra , Portovenere lub w okolicy. Ktoś ma może jakiś adres do polecenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kami Re: IP: *.cust.tele2.it 17.09.06, 09:24 wpisz w google co cie interesuje ale szukaj w jez. wloskim to masz tam rozne agencje co wynajmuja.sa zdjecia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kami Re: IP: *.cust.tele2.it 17.09.06, 09:31 teraz w alassio nie ma juz tlumow takze mysle mozesz spokojnie jechac.jak chcesz zobaczyc zdjecia to wystukaj w google z ustawieniem na jezyk wloski jakas miejscowosc z tamtych stron.Kazdy uzad miasta ma strone ze zdjeciami miasteczka albo www.comune.alassio.sv.it Odpowiedz Link Zgłoś