IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 19:23
Nie udało mi się do tej pory znależć zbyt dużo opinii na temat tej okolicy.
Wdzięczna będę za informację o połaczeniach z dużymi miastami (czy wybrać
pociąg czy autobus), jak wyglądają ceny w restauracjach, czy jest tam drożej
niż w innych częściach wybrzeża, co zobaczyć, czego nie ma w przewodnikach
(klimatyczne miasteczka).
Dziekuję serdecznie.
Obserwuj wątek
    • jot.be Re: grosseto 09.03.07, 08:50
      Gość portalu: otylabo napisał(a):

> Nie udało mi się do tej pory znależć zbyt dużo opinii na temat tej okolicy.
      > Wdzięczna będę za informację o połaczeniach z dużymi miastami (czy wybrać
      > pociąg czy autobus), jak wyglądają ceny w restauracjach, czy jest tam drożej
      > niż w innych częściach wybrzeża, co zobaczyć, czego nie ma w przewodnikach
      > (klimatyczne miasteczka).

Samo Grosseto jest kilka km w głąb lądu i IMHO specjalnie ciekawe (jak na
      Toskanię) nie jest.
      Wybrzeże w okolicy (Prinicpina a Mare/Marina di Grosseto) za to najlepsze do
      wypoczynku w całej Toskanii.Świetne piaszczyste plaże bez tysięcy rzędów leżaków
      , las i stosunkowo jak na Włochy spokojnie.
      Ceny niższe niż bardziej na północ (Liguria czy okolice Pisy).
      Natomiast Toskania między Sieną a Grosseto to esencja Włoch jest....
      Pozdr

• aseretka Re: grosseto 09.03.07, 10:05
        Podpisuję sie obiema rękami pod tym, co napisał jot.be. Plaża w Marina di
        Grosseto szeroka i piaszczysta. Okolica też ładna. Bliskość Sieny, Volterry,
        San Gimignano. W kierunku przeciwnym: okolice J. Bolsena, Orvieto, Viterbo.
        Polecam odwiedzenie położonego niedaleko Castigllione della Pescaia, a w
        okolicach jeziora Bolsena wyjętego wprost ze sredniowiecza Civita di Bagnoregio:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,57907013,57907013,0,2.html?v=2
        • bah77 Re: Grosseto... 09.03.07, 12:44
          A jeśli lubi się wodę, to warto skorzystać z pobliskich atrakcji:

# Chyba najlepszych plaż w lądowej Toskanii - w okolicy Marina di Alberese na
          terenie P.N. Maremma:

www.moveaboutitaly.com/toscana/parcomaremma_en.html

# Termalnych kaskad w Terme di Saturnia:

www.giovannirinaldi.it/page/italy/saturnia/index.htm

bah77
          • Gość: otylabo Re: Grosseto... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 14:06
            Dziekuję bardzo za informacje. A może jakieś wskazówki na temat regionalnych
            kulinarnych specjałów?
            • jot.be Re: Grosseto... 09.03.07, 14:20
              Gość portalu: otylabo napisał(a):

> Dziekuję bardzo za informacje. A może jakieś wskazówki na temat regionalnych
              > kulinarnych specjałów?

Wyroby z dzika.
              W Prinicipina a Mare jest sklep z produktami lokalnych spółdzielni rolnych.
              Niezłe wina.

• bah77 Re: Grosseto... 09.03.07, 18:54
                ...albo danie z zająca.

Ale grzechem w tym regionie byłoby nie spróbować słynnego befsztyku 'alla
                fiorentina' (z grilla), oczywiście z miejscowym winem:

www.agriturismoverde.com/index_francais.php?agriturismo=1

bah77
                • bah77 Re: Grosseto... 09.03.07, 19:06
                  A to proponują zawodowcy - może Ci się przyda:

www.travelplan.it/grosseto_guide_maremma_eating_drinking.htm

bah77
      • seravalle Re: grosseto 02.04.07, 13:55
        Mnie bardzo podobalo sie Grosseto.
        Mysle jednak ze Toskania w poblizu Pisy-Prato jest lepszym miejscem wypadowym
        na wakscje we Wloszech.
        Prosze zagladnac na ta strone, jest tam troche wiadomosci o Toskanii.
        Polecam:
        www.webalice.it/lofini/polish.htm
    • aani Re: grosseto 10.03.07, 18:04
      Jak juz ktos napisal, samo Grosseto najpiekniejsze nie jest, ale jest swietnym
      punktem dla wypadow w dowolna strone - San Gimignano, Siena, Florencja, Pisa,
      Rzym, Volterra. Orvieto, przepiekne Pitigliano itd.
      Maremma - okolice Grosseto - to przepiekne toskanskie krajobrazy i klimaty.
      A oprocz znanych miejscowosci w okolicy mozna pozwiedzac przepiekne klimatyczne
      miasteczka, jak Massa Marittima, Roccastrada, Roccatederighi, wspomniane juz
      Castiglione della Pescaia i cale mnostwo innych. Pare km od Grosseto w strone
      Sieny mozna obejrzec park Etruskow w Roselle.
      Oprocz plaz w Principina i Marina di Grosseto ludzie chwala tez Punta Ala i
      Follonica.
      No i z Grosseto mozna zrobic nawet jednodniowy wypad na Elbe.
      Jesli wybierasz sie tam bez samochodu, do wszystkich malych miasteczek mozna
      dojechac z Grosseto autobusem, o ile sie dobrze orientuje, to do Sieny tez
      lepiej wybrac autobus niz pociag. Do Rzymu pociag.

• Gość: brus Re: grosseto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 02:32
        No nie, Wyście wszyscy oszaleli... Na tak postawione pytanie - moim zdaniem -
        należy na forum odpowiadać konkretnie!!! Byłem tam, jadłem to i to, i było
        znakomite, tu i tu należy pić takie i takie wino... Odsyłanie do linków,
        przewodników itp. chyba nie ma sensu. Jak ktoś czyta, i się porusza w sieci, to
        nie potrzebuje Waszej rady... Sorry, albo konkretnie, albo wcale... Zwłaszcza,
        ze kogo jak kogo, ale baha (wino), aseretke i linn stać naprawdę na wiele...
        Jeśli ktoś szuka minimum to wystarczy mu Pascal i dodatek Turystyka do GW, że o
        Voyage i Podróżach nie wspomnę.
        Cmok
        jb
        PS. Może jednak przesadziłem z tą asertywnością:)
        • Gość: otylabo Re: grosseto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 13:42
          Oczywiście, że konkrety będą lepsze, ale i tak jestem wdzięczna za każdą
          informacje i poświęcony czas...
          • Gość: brus Re: grosseto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 23:27
            Byłem, wróciłem w środę. Miasto (miasteczko) super. Zadbane, nieduże, pełne
            ludzi spacerujących po głównej ulicy od bramy (taki nasz Barbakan) aż po plac
            przed katedrą. Raczej Sandomierz niż Kraków. Katedra piękna, i na zewnątrz i
            wewnątrz. Dużo sklepów, winiarni, pizzerii itp. Ceny na miarę - czyli połowę
            niższe niż w Ligurii czy w tej "popularnej" Toskanii (Siena itp.). Genialne
            miejsce na wypady: Pitigliano, Sovana, Saturnia, Capalbio, no i morze
            (niekoniecznie w marcu akurat). Kilka księgarni, w jednej z nich aż trzy tytuły
            Kapuścińskiego. Piękny teatr - byliśmy na koncercie jazzowym, sala wypełniona,
            bilety były wyłącznie na miejsca stojące. Zero turystów, raptem dwie Polki
            spotkane na ulicy. Po przekroczeniu głównej bramy dwa bary, jeden dla
            lokalesów, którzy cały dzień na zewnątrz przyglądają się z życzliwością
            nieznajomym, drugi, nowoczesny z dobrym winem (Paleo!) i z super kolesiem za
            barem.
            Polecam
            jb
            • aga72 Re: grosseto 30.03.07, 09:03
              Ja bym przyrównała to miasto do Wałbrzycha. Jak na Toskanię mało znane i mało
              ciekawe. Miło pospacerować w okolicach Piazza Boccarini.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka