Dodaj do ulubionych

Samochodem z Warszawy do Rzymu

08.09.08, 21:24
Bądżcie mili i napiszcie informacje odnośnie :
- najszybsza proponowana trasa
- jej długość
- czas przejazdu
- ewentualne opłaty autostradowe - winiety po drodze
- dwóch kierowców , czy potrzebny nocleg tranzytowy
- oraz inne które mogą pomóc w tej podróży

Pozdrawiam Wojtek
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciej Re: Samochodem z Warszawy do Rzymu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 09:18
      Warszawa - Cieszyn - Zylina - Bratysława - Eisenstadt - Graz - Klagenfurt -
      Udine - Wenecja - Bolonia = Florencja = Rzym (ok. 1850 km)
      (polecana przez Viamichelin.com - opiszę poniżej, bo w większej części znam)

lub

Warszawa - Poznan - Berlin - Norymberga - Monachium - Innsbruck - Brennero -
      Modena - Bolonia - = Florencja = Rzym (ok. 2050 km)
      (niech opiszą inni, bo ja nie znam)

Co do pierwszej trasy - przejazd Rzym - Kraków zajmował mi jadąc w rozsądnym
      tempie około 18 godzin. Robiłem na raz w 2 kierowców, ale ostrzegam - jest to
      długa i piekielnie męcząca odległość. Dojazd do Cieszyna - wiadomo, potem 80 km
      Cieszyn - Zylina koszmarnej drogi, dziurawej i w kilku miejscach remontowanej.
      Za Zyliną wjeżdżasz na autostradę (winieta - 150 SKK za tydzien lub 300 SKK za
      miesiac) i (z wyj. około 10 km w okolicy Povazkiej Bystricy) jedziesz do
      Austrii. Winieta w Austii 7,80 EUR. Tu mozesz jechac albo autostradą przez
      Wiedeń, albo "skrótem obok jeziorka" (polecam - tylko 30 km zwykłą drogą, dużo
      bliżej, a przez Wiedeń też szczególnie dobrze się nie jedzie).
      Potem A2 przez Graz - Klagenfurt, dobra trasa, ostatnio zbyt wielu remontów nie
      ma, trochę ograniczeń do 100 km/h.
      Potem już Włochy, piękne autostrady do czasu, aż wpadniesz w koszmarny korek na
      bramkach w Wenecji . Załóż, że na bramkach stracisz min 30 min - 1 godz. (można
      objechać, ale to strata min. 45 min). Dalej czasami zakorkowana obwodnica
      Bolonii (ale już nie tak koszmarnie jak węzeł wenecki), odcinek do Florencji już
      w większości przebudowany na 3-pasmowy, za Florencją autostrada już trochę
      gorsza, bardziej kręta. Przed samym Rzymem znowu 3-pasy. Koszt włoskich
      autostrad na tym odcinku to 41 EUR ( www.autostrade.it)
      • ro_bb Re: Samochodem z Warszawy do Rzymu 09.09.08, 13:41
        Proponuję Warszawa-Bielsko-Zwardoń-Żylina. Jest dobrze a będzie
        jeszcze lepiej.
        • Gość: Maciej Re: Samochodem z Warszawy do Rzymu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 14:00
          Będę polemizował. Odcinek Bielsko - Żywiec (a szczególnie wjazd do Żywca) jest
          na ogół koszmarnie zapchany. Ten (około 40 km) kawałek trudno pokonać w czasie
          krótszym niż godzina (w ciągu dnia - wieczorem i w nocy oczywiście nie ma tego
          problemu)
        • dokto Fatalny pomysł 09.09.08, 14:29
          jeżeli wyjazd na dniach.
          Do utrudnień podanych przez Macieja dodam:
          -rozpoczęty właśnie remont drogi Węgierska G.-Milówka,
          -roboty przed Zwardoniem - zwężenia, ruch maszyn budowlanych, błoto,
          -Skalite (zaraz za granicą) - kopanie kanalizacji w drodze,
          zwężenia, ruch kierowany, braki asfaltu.

A więc jak z W-wy to tylko na Cieszyn
      • miriam_73 Re: Samochodem z Warszawy do Rzymu 09.09.08, 16:19
        Moi rodzice w ub. tygodniu jechali tą trasą przez Niemcy - jest b. wygodna.
        Jeden samochód, dwóch kierowców, opcja - nie szarzować i nie umordowac się.
        Wyjeżdżali o 6 rano, w Norymberdze byli ok. 17, odcinek od Norymbergi na kolejny
        nocleg koło Florencji pokonali spokojnie docierając na kemping ok. 18. Stąd do
        Rzymu to już jakieś 3 godziny drogi. Koło Rzymu, na GRA zdarzają się jednak
        paskudne korki. Wiem na pewno że przejazd przez przełęcz Brenner jest płatna i
        autostrady we Włoszech. Mogę zapytać jakie to sa koszty mniej wiecej.
        • wojtek37k Re: Samochodem z Warszawy do Rzymu 09.09.08, 18:49
          Drogę do Klagenfurtu znam - Chorwacja już była grana , ciekawym tej
          drogi przez Niemcy troche dalej , ale drogi na pewno lepsze i w
          wiekszości bez winiet . Miriam , jak możesz , napisz coś dokładniej .

Dziękuję za już , proszę o więcej :-))
          • wojtek37k Re: Samochodem z Warszawy do Rzymu 09.09.08, 19:00
            Jeśli to coś pomoże , to wyjechać mogę w czwartek na noc , w Rzymie
            muszę być sobota rano lub wczesnym przedpołudniem .
            • Gość: Maciej Re: Samochodem z Warszawy do Rzymu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.08, 20:03
              Co do kosztów autostrad jadąc przez Niemcy: winietka austriacka 7,80 EUR,
              przełęcz Brenner - 8 EUR, autostrady we Włoszech Brennero-Rzym 42 EUR.

Jeżeli wyjedziesz na noc, to śmiało możesz jechać przez Słowację. Najgorszy
              odcinek przejedziesz w nocy, gdy nie ma ruchu. Przed porannym szczytem
              dojedziesz do autostrady za Zyliną (postaraj się być w Zylinie ok. 4-6 rano), na
              wieczór powinieneś być w Rzymie.
            • Gość: malgo droga przez Niemcy IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 09.09.08, 20:12
              Może trochę opowiem od siebie, bo często jeżdżę tą drogą, jeśli nie lecę samolotem. Rzeczywiście trasa wygodna i bardzo prosta. Ma chyba z trzy ważniejsze punkty wymgające koncentracji, żeby źle nie pojechać, choć przyznam, że autostrady są tak oznaczone iż trudno zabłądzić. Najpierw Berlin, potem koło Monachium i ?? no właśnie więcej nie pamiętam, żebym tak mocno uważała. Najlepiej mi się jedzie, gdy wiem jakie większe miejscowości po drodze mam mijać, wtedy nie mam problemów. Winiety na autostrady austriackie nabędziesz na stacjach benzynowych jeszcze w Niemczech, blisko Austrii, najtańsza 10-dniowa to koszt 7,70€ plus przełęcz Brenner (bodajże 8 € jednorazowo). A przejazd od granicy włoskiej do Rzymu to 41,30 €. No i jeszcze dochodzi koszt autostrady w Polsce. Korki grożą Ci też koło Florencji, bo tam jest autostrada w przebudowie. Mimo tego to najwygodniejszy sposób dotarcia do celu. Pozdrawiam. M.
        • miriam_73 Re: Samochodem z Warszawy do Rzymu 09.09.08, 22:13
          Brenner - 11 albo 13 euro,
          nocowali w Norymberdze w Etapie, już któryś raz z rzedu na trasie:
          www.etaphotel.com/etaphotel/fichehotel/gb/etp/2704/fiche_hotel.shtml
          Koło Florencji nocowali w bungalowach na kempingu:
          www.campingilpoggetto.com/, rezerwowali poprzez PZMot,
          Ojciec mówił, że opłaty autostradowe we Włoszech nie są jakieś szczególnie
          wysokie, ale nie był mi w stanie z głowy podać.
        • Gość: Wieża Re: Samochodem z Warszawy do Rzymu IP: 212.160.172.* 31.10.13, 14:46

Cześć,

Dzięki za info. Dawno już nie jechałem autostradami we Włoszech, jakie to mniej więcej są koszty przejazdu? GRA to obwodnica Rzymu, czyli najlepiej wjeżdżać do Centrum bez wjeżdżania na GRA?

Pozdrawiam
    • linn_linn Re: uwaga na niebieskie miejsca parkingowe... 12.09.08, 12:27
      ... tzw. strisce blu.
      Podobno od jutra parkowanie tam jest platne / przez jakis czas oplaty byly
      zniesione /. Od 1 pazdzernika oplaty jescze wzrosna.
    • Gość: aga.74 Re: Samochodem z Warszawy do Rzymu IP: *.cust-adsl.tiscali.it 12.09.08, 12:48
      My też jeździmy przez Niemcy. Granicę przekraczamy w Zgorzelcu.
      Polskie drogi to "droga przez mękę", ale od niemieckiej granicy jak
      po maśle prosto do Rzymu. Uważać tylko koło Monachium. My zawsze się
      tam gubimy. AUTOSTRADA W NIEMCZECH GRATIS. Płaci się w Austrii i we
      Włoszech.
      • wojtek37k Re: Samochodem z Warszawy do Rzymu 21.09.08, 22:06
        Wszystkim dziękuje za porady .

W związku z faktem , że jade na noc , pojadę przez Cieszyn , Żylinę , Bratysławę , Wiedeń , Gratz , Klagenfurt , Wenecję itd - najtrudniejsza droga przypadnie na noc w słabym ruchu . Wiekszość drogi znam i w zasadzie od autostrady w Słowacji źle nie będzie , sprawdziłem , policzyłem kilometry i zakładam że noc z piatku na sobotę spedzę juz w Rzymie , dojadę późno ale hotel juz zamówiony z opcją późnego przyjazdu :-)) . Mam nadzieje na wspaniały jesienny urlop , po 3 dniach pobytu w Rzymie , zahaczymy o Toskanie 3-4 dni i jezioro Garda 2 dni .

Pozdrawiam Wojtek
        • elde23 Re: Samochodem z Warszawy do Rzymu 22.09.08, 09:00
          Miesiąc temu jechałem przez Żylinę. W jedną stronę w sobotę, i było
          znośnie, a z powrotem w dzień powszedni, i był koszmar.
          Wielokilometrowe korki, głównie TIRy, poprzekładane pasma ruchu,
          kilka odcinków wahadłowych. Myślę, że Cieszyn-Brno-Mikolov-Wiedeń,
          będzie szybciej. Oczywiście, najszybciej będzie Brno-Bratysława, a
          potem skrótem na Wiener-Neustadt, ale trzeba wykupić dodatkową
          winietkę słowacką. Biorąc pod uwagę czas i paliwo zmarnowane w
          korkach, chyba się równoważy. Ale najszybciej będzie przez Monachium,
          zwłaszcza z zachodniej Polski. Jedynym utrudnieniem, jest tankowanie.
          Mało stacji benzynowych, jeśli ktoś jeździ do "ostatniej
          kropli",może stanąć wobec konieczności szukania paliwa na zadupiu.
          Niemcy nie mają też w zwyczaju informowania, w jakiej odległości
          jest następna stacja. Przejazd przez Monachium dobrze oznakowany, i
          jedzie się szybko. Ale jest obwodnica, ale nią nie jechałem, bo
          potrzebowałem do Ga-Pa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka