Gość: ewela... IP: 194.156.48.* 14.11.08, 13:59 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gita79 Re: właśnie wróciłam z Rzymu - służę radą;-) 16.11.08, 17:04 hej, słyszałam, że Rzym jest piękny, potwierdzasz? jak można się dostać z Wawy do Rzymu w miarę tanio i gdzie, masz jakieś wyoróbowane apartamenty, hostele? jeśli tak to w jakiej cenie? Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewela... Re: właśnie wróciłam z Rzymu - służę radą;-) IP: 194.156.48.* 17.11.08, 14:28 rzym piękny, potwierdzam, choć trzeba przygotować się na wieczny ruch na ulicach, dużo ludzi, sezon czy nie, turystów pełno. ale zabytki, wąskie uliczki, Watykan... mieszkałam blisko dworca Termini - wygodnie, bo pociąg z lotniska Fiumicino dowozi właśnie na ten dworzec, hostel był tani ale niezbyt komfortowy, leciałam wizzairem, ceny na tam i powrót dla 2 osób - 600zł, więc niedrogo, ale od kwietnia do września bilety są drogie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gita79 właśnie wróciłam z Rzymu - służę radą;-) 17.11.08, 19:40 a jak się nazywał hostel w którym mieszkałaś i ile kosztował, posiłki były płatne osobno?czy można wykupić jakąś akertę miejską? masz może fotki do pooglądania?ale hostel skromny ale czysty? Pozdrawiam, A Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: właśnie wróciłam z Rzymu - służę radą;-) 18.11.08, 08:54 Ja niezmiennie odradzam metro. Patrzec na zabytki, a na reszte niekoniecznie. Rzym jest niestety miastem zatloczonym, brunym i chaotycznym. Zobaczyc to, co najwazniejsze, i zmykac. :)) Tu zamiescilam kilka zdjec z ostatniego pobytu w tym miescie: fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,44318166,44318166,1,2.html?v=2 Jest tam tez pierwsza strona. Nie jest to chyba jedyny watek rzymski na fotoforum. Jesli starczy Ci czasu, polecam Tivoli / 30 km od Rzymu, ale naprawde warto / nawet na pol dnia /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewela... Re: właśnie wróciłam z Rzymu - służę radą;-) IP: 194.156.48.* 18.11.08, 09:00 jeśli chodzisz przez 5 dni po 8 godzin to czasem podjechać kilka przystanków metrem jest fajnie. to prawda że pierwsze 2-3 dni raczej nie ma się ochoty schodzić pod ziemię tylko poczuć kliemat wąskich uliczek itd zwłaszcza że w każdym zakątku Rzymu można zobaczyć coś pieknego, ale np do muzeów watykańskich dojechaliśmy metrem a potem trasa na piechotę. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: właśnie wróciłam z Rzymu - służę radą;-) 20.11.08, 10:48 Fajnie w gumowych rekawiczkach i maseczce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewela... Re: właśnie wróciłam z Rzymu - służę radą;-) IP: 194.156.48.* 21.11.08, 11:07 to jest moje zdanie, więc niepotrzebne są takie komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: właśnie wróciłam z Rzymu - służę radą;-) 21.11.08, 11:09 No to jestes jedyna osoba, ktrej nie szokuje rzymskie metro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewela... Re: właśnie wróciłam z Rzymu - służę radą;-) IP: 194.156.48.* 21.11.08, 11:36 nie chodzi o to że mnie nie szokuje, byłam tam też akurat kiedy był strajk metra, ale traktuję to jako część poznawania miasta, kraju itd i tak wiem że wracam do Polski, nie tylko zabytki chcę zobaczyć ale także zwyczaje, kuchnię itp, i tyle. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: właśnie wróciłam z Rzymu - służę radą;-) IP: *.59-82-r.retail.telecomitalia.it 21.11.08, 13:43 Hmm, jeździłam niemieckimi metrami, no niby czyste, ale nie powiem, żeby mnie rzymskie szokowało (czyżbym należała do mniejszości?). Fajnie popatrzeć sobie na ludzi, mnóstwo z nich czytających, a i ze złodziejami metrowymi idzie sobie poradzić. Właściwie, jak tak się zastanowiłam, to za każdym pobytem w Rzymie wolałam metro niż autobusy. Może dlatego, że mam problemy z kręgosłupem i stanie w środkach lokomocji wolę sprowadzić do minimum. Chodzenie jest o wiele przyjemniejsze. Jednak przy dużych odległościach odczytywałam metro jako dobrodziejstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewela... Re: właśnie wróciłam z Rzymu - służę radą;-) IP: 194.156.48.* 18.11.08, 08:56 hostel + hotel Positano, na via Palestro, na hostele.pl rezerwowałam. czysto, tylko że tak surowo, i nie grzali. więc w pokoju zimno, ale i tak tylko tam na noc wracaliśmy. posiłków nie było. więc obiady jedliśmy w knajpkach a śniadania i kolacje we własnym zakresie, mieliśmy zapasy z Polski. fajne knajpki, czytaj smaczne i tanie, poleca przewodnik pascala po Rzymie. wypróbowaliśmy 3, i były ok. polecam kartę Roma Pass, na 3 dni lub 7. możesz jeżdzić dowolnymi środkami transportu, do tego 2 pierwsze wejścia do muzeów są gratis, a na kolejne zniżki. my kupiliśmy tę na 3 dni, ze środków transportu wiele nie korzystaliśmy ale czasem się przydaje. zapłaciliśmy 20 e na osobę, i do tego na Palatyn i Koloseum weszliśmy w ramach tej karty i na zamek św. Anioła też. Palatyn i Koloseum liczone jest jako jedna wejściówka. proponuję kupić bilet lub zaktualizować kartę na Palatynie bo tam nie ma kolejek a do Koloseum wejdziesz inną bramką bez konieczności stania w kolejce. trzecie muzeum wybraliśmy narodowe, które tak naprawdę składa się z czterech:Palazzo Altemps, Palazzo Massimo alle Terme, krypty Balbi i termy Dioklecjana, zlokalizowane w różnych częściach Rzymu. wejściówka dla jednej osoby bez karty Roma Pass to 7 e, a my zapłaciliśmy mając tę kartę 7e na dwie osoby więc 50% znikżki. polecam. w dodatku do Roma Pass dołączona jest mapa i lista muzeów biorących udział w programie tym. Odpowiedz Link Zgłoś
ann-et Re: właśnie wróciłam z Rzymu - służę radą;-) 20.11.08, 10:35 Byłam w Rzymie w marcu 2007 i nocowałam w Domu Polskim Jana Pawła II, który znajduje się na via Cassia 1200. Wtedy płaciłam za nocleg 15 euro/os. w dwuosobowym pokoju ze wspólną łazienką. 20 minut do Placu Św. Piotra - kolejką. Siostry w recepcji udzielają wszelkich informacji, rozdają plan miasta, plan metra, sprzedają bilety. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: właśnie wróciłam z Rzymu - służę radą;-) IP: *.acn.waw.pl 13.01.09, 14:25 siostry mowily po Polsku? Gdzie kupic karte roma pass (bede jechala pociagiem z bolonii, wiec najwygoniej byloby na dworcu). Kosztuje ona 20 euro na 3 dni? Bede w Rzymie 2 dni-co warto zwiedzic-tak,zeby czasu starczylo. 1 dzien od : 7 do 23 2 dzien : od 8 do 14 I gdzie warto zjesc obiad-jakas rzymska specjalnosc-ale oby niedrogo. Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: właśnie wróciłam z Rzymu - służę radą;-) 13.01.09, 15:55 Kupisz na Termini, tak, 20 euro kosztuje. Jeden dzień to czas na spacer po Rzymie z oglądaniem starożytności (Koloseum, Forum Romanum) i świętości (Bazylika św. Piotra), na resztę pewnie natrafisz po drodze. Z pewnością nie jest to wystarczający czas na wchodzenie do muzeów, bo tam można wsiąknąć na amen. Jedzenie właściwie wszędzie dobre, ważne, żeby mieć ładny widok. I pamiętaj, że między 16 a 18 większość restauracji jest zamknięta. Odpowiedz Link Zgłoś
malin7 Re: właśnie wróciłam z Rzymu - służę radą;-) 13.01.09, 17:39 Mozna kupic przez internet, odbierasz w wybranym przez siebie miejscu, my tak kupowalismy www.romapass.it/?l=en. Łazilismy na piechotę ,metrem też jeżdzilismy. Owszem trzeba uważać na złodziei, ale przeciez Rzym nie jest tutaj wyjatkiem. Linia A nowsza i czystsza, linia B starsza i troche gorsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angellooo prosze o pomoc:) IP: *.acn.waw.pl 13.01.09, 17:45 1 dzien: 08.00- 22.00 2 dzien : 07.00-15.00 mam tylko tyle czasu, chcialabym zwiedzic jak najwiecej: Koloseum, Palatyn, Panteon, Fontana di trevi, piazza navona, schody hiszpanskie, bazylika santa maria maggiore, bazylika sw. piotra, watykan. Nie umiem sobie uzmyslowic tego wszystkiego, ile czasu na co pojdzie, jakie sa odleglosci. Nocleg mam w domu polskim za 15 euro. Czy moze mi pomoc doswiadczona osoba ulozyc plan zwiedzania i napisac mniej wiecej ile czasu zajma mi poszczegolne miejsca i ile wyniosa mnie bilety wstepu? I jak przemieszczac sie z miejsca na miejsce? Na piechotę, metrem? Prosze o odpowiedz;) Z gory pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: właśnie wróciłam z Rzymu - służę radą;-) IP: *.osiedle.net.pl 03.04.09, 21:30 Też mieszkałam w tym hostelu 2 lata temu ale był bardzo słaby. Może mi się tak trafiło ale pokój był obskurny i łazienka też. Brak wspólnej kuchni, trzeba było grzać wodę z grzałki w pokoju. W tym roku wybrałam Bavaria B&B też na www.hostelworld.com i inna bajka. Warunki jak w hotelu a nie w hostelu. Kuchnia w pełni wyposażona, internet, codzienne sprzątanie i bardzo czyściutko. Ale najlepsze że lokalizacja świetna. 50 m od bazyliki Santa Maria Maggiore na ulicy Cavour. 50 m do stacji metra Cavour. Bardzo polecam. 25 Euro pokój 2 osobowy cena ze śniadaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: właśnie wróciłam z Rzymu - służę radą;-) IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 13.01.09, 19:20 Jaka jest teraz pogoda w Rzymie? Interesuje mnie zwłaszcza, jak ciepło się ubierać, co ze sobą zabrać? Lecę za 2 tygodnie. I jeszcze jedno: z lotniska Fiumicino chcę jechać kolejką podmiejską. Gdzie mogę kupić bilety? Czy są jakieś zniżki dla dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: właśnie wróciłam z Rzymu - służę radą;-) 14.01.09, 17:29 Ja tez uwielbiam metro: warszawskie. Rzymskiego nie znosze: brod, smrod i ciasnota. Odpowiedz Link Zgłoś
aagulek ewa553 03.04.09, 19:36 i bylas w Tivoli?jak dojechac, bede wdzieczna za rady Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 lin-lin, 13.01.09, 20:08 juz na jakims wczesniejszym watku scielysmy sie z tym metrem: bo ja tez jestem zwolenniczka metra. Jesli chce sie gdzies szybko dojechac, to jest idealne. Lece za 2 tygodnie z 10-letnim dzieckiem. Tez myslalam o Tivoli. Jak tam najlepiej dojechac? Opowiedz troszke jak tam jest, czym moge dziecko zajac? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Tivoli 14.01.09, 09:16 no i co, napisze mi ktos cos o Tivoli? Czy zima tez atrakcyjne - szczegolnie dla 10-letniej dziewczynki, no i jak dojechac. Pewnie jakis autobus spod Termini? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Tivoli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 22:28 Tanie i dobre noclegi w Rzymie TRASTEVERE HOUSE** (Via Portuense 104 - Via Carlo Porta; 1800 m od ścisłego centrum historycznego) Apartament TRASTEVERE HOUSE to doskonałe miejsce na wakacyjny pobyt w Rzymie dla średniej i dużej rodziny lub grupy przyjaciół (max. 9 osób). Duża powierzchnia użytkowa (90 m2 + 25 m2 tarasu), trzy obszerne pokoje, wyposażona kuchnia, wygodna łazienka z wanną oraz szeroki taras są gwarancją komfortu turystów. Apartament został odnowiony w styczniu 2009 r. Lepiej jest zapytać o konkretne daty i ceny! Ceny za wynajem: - całe mieszkanie 150/220 euro/dobę (w zależności od sezonu turystycznego); - pokój dwuosobowy = 50/65 euro/pokój/doba; - pokój trzyosobowy = 65/85 euro/pokój/doba; - pokój czteroosobowy = 80/100 euro/pokój/doba. Rezerwacja bez karty kredytowej i zaliczki - zapłata na miejscu. Kontakt : jedrasik@onet.eu Odpowiedz Link Zgłoś